Se cauta pistoale

Noul si vechiul pistol regulamentar britanic - Sursa: Richard Watt, Crown Copyright/MOD 2013

Noul si vechiul pistol regulamentar britanic – Sursa: Richard Watt, Crown Copyright/MOD 2013

Nu e o stire noua dar e un bun studiu de caz: Marea Britanie a renuntat in sfarsit la vechile Browning L9 (mult mai cunoscute drept FN Browning Hi-Power) pentru cel mai de succes pistol militar la ora asta: Glock 17. (Sursa: gov.uk)

Hi Power a fost adoptat de britanici in anii ’60, atunci cand avea deja o cariera destul de lunga in spate, modelul fiind produs incepand cu mijlocul anilor ’30. Longevitatea exceptionala a HP este concurata doar de modelul Browning precedent, produs drept Colt M1911, rivalitate ce se reflecta si la nivelul vanzarilor, cele doua modele fiind dintre cele mai raspandite pistoale din lume si la ora asta.

Dar chiar si legendarul HP a ajuns pana la urma in situatia de a fi inlocuit, costurile cu intretinerea devenind apreciabile si britanicii au mutat din nou conservator, orientandu-se spre un produs deja verificat.

Glock-ul tinde sa devina standardul de facto al pistoalelor de serviciu si etalonul dupa care sint masurati toti ceilalti concurenti.

Si oportunitatile continua sa apara: Slovacia a anuntat ca intentioneaza sa cumpere nu mai putin de 46.600 de pistoale pentru o suma de aproximativ EUR34mil/USD37mil. (Sursa: Jane’s)

Cei aproape 800 de dolari pentru fiecare pistol vor acoperi probabil si piesele de schimb insa tot e o suma generoasa, ce le va permite slovacilor sa aiba multe variante.

Probabil ca modelele CZ ale vecinilor cehi vor avea un mic avantaj, asa cum se pare ca ar avea arma de asalt CZ-805 BREN pentru dotarea armatei slovace, insa e de asteptat o competitie puternica si din partea firmelor internationale, cap de lista fiind Glock.

Polonezii cauta la randul lor 3.000 de pistoale pentru dotarea Politiei, pe langa P99 RAD fiind de asteptat sa intre in competitie mereu constantul Glock si cel mai nou rival al sau sau, HK SFP9. Practic, in competitia poloneza s-ar intalni cele trei modele cotate cel mai bine in acest moment, lista fiind completata de SIG Sauer P250 si Steyr L-A1.

E cu atat mai impresionant cu cat P99 este produs sub licenta Walther la fabrica “Łucznik” din Radom, avand astfel un avantaj serios.
Criteriul licitatiei este insa in primul rand pretul scazut si aici Glock-ul ar putea recupera din handicap.

Modul cum au ajuns polonezii sa fabrice P99 a fost descris deja aici, colaborarea cu firma Walther fiind un mare succes, in contrast cu esecul inregistrat de romani in relatia cu Glock.

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.