So you wanna…

CT-133 - Sursa: photo by Aaron Marshall via warbirdalley.com

CT-133 – Sursa: photo by Aaron Marshall via warbirdalley.com

… upgrade your jet trainer.

Ai un avion de antrenament care nu mai face fata nici concurentei si nici cerintelor actuale, construit cu o tehnologie clasica, depasita si un motor slab, mare consumator de combustibil.

Modernizarile limitate nu mai pot aduce cresterea de performanta necesara pentru a face saltul spre generatia actuala de aeronave.

Cea mai rationala optiune ar fi sa incepi un proiect nou dar costurile ar fi prea mari si nu e sigur ca ar rezulta ceva mai performant decat ce exista deja pe piata.

Altii care s-au lovit de aceeasi problema au venit cu o solutie alternativa. Atunci cand un clasic al aviatiei reactive, T-33, fusese deja inlocuit de o noua generatie de avioane de antrenament, a existat o tentativa de revenire si de a le succeda, lucru incredibil in lumea aviatiei, propriilor inlocuitori.

Asa cum ar fi de asteptat, solutia divergenta nu a apartinut vreunui constructor major de aeronave ci unui mic grup de intreprinzatori si ingineri entuziasti. Rezultatul a fost una din cele mai spectaculoase conversii a vreunui avion, din istorie.

Boeing Skyfox - Sursa: airwar.ru

Boeing Skyfox – Sursa: airwar.ru

 

Pentru a intelege mai bine de ce Boeing Skyfox, asa cum a ajuns sa fie cunoscut desi gigantul din Seattle nu a avut nici un merit in proiectarea lui, a fost o realizare atat de deosebita trebuie spus ca avionul de la care s-a plecat, T-33, a zburat prima data in 1948. Tehnologia de baza este chiar mai veche, monolocul Lockheed P-80 zburand in 1944 (!), fiind si primul avion cu reactie militar american intrat in serviciu.

1944 - XP-80A Gray Ghost - Sursa: Wikipedia.org

1944 – XP-80A Gray Ghost – Sursa: Wikipedia.org

 

Ca unul din primele avioane de antrenament cu reactie, T-33 a fost construit si operat intr-un numar imens de exemplare, aproximativ 6.500 (!), insa spre mijlocul anilor ’70 a fost considerat depasit si inlocuit in rolul sau primar atat de catre USAF cat si de USN.

In cei 30 de ani de la intrarea T-33 in serviciu tehnologia facute progrese imense si acesta parea cu adevarat antic. Ca un simplu exemplu, T-33 folosea motoare proiectate cu tehnologia celui de-al Doilea Razboi Mondial, GE/Allison J33 pentru versiunea produsa de Lockheed si Rolls-Royce Nene pentru versiunea produsa de canadieni in licenta, drept CT-133. Ambele motoare sint deci chiar mai vechi decat Rolls-Royce Viper-ul instalat pe IAR-99.

CT-133 - Sursa: Wikipedia.org

CT-133 – Sursa: Wikipedia.org

 

Ideea unui avion de antrenament si atac la sol ieftin, provenit din conversia structurilor T-33/CT-133 a aparut la inceputul anilor ’80, cand doi intreprinzatori americani, Russell O’Quinn si Gilman Hill, au pus bazele Flight Concepts, devenita Skyfox Corporation, recrutand o echipa de fosti ingineri Lockheed care participasera la proiectul T-33 initial.

Skyfox in filme - Sursa: impdb.org

Skyfox in filme – Sursa: impdb.org

 

Pentru prima conversie a fost folosit un CT-133, Skyfox facand primul zbor la inceputul lui 1983. Desi conceptul a atras atentia Boeing, care a achizitionat drepturile de comercializare in 1986 si, se pare, ca a exista chiar si ceva interes din partea potentialilor clienti, Skyfox nu a fost achizitionat de nimeni, ramanand la stadiul de prototip.

Boeing Skyfox - Sursa: Wikipedia.org

Boeing Skyfox – Sursa: Wikipedia.org

 

Realizarea tehnica ramana insa extraordinara, modificarile radicale la nivelul liniei generale si a motorizarii fiind imbinate cu pastrarea unei mari parti din structura interna. Desenul exterior nu sugereaza deloc relatia dintre Skyfox si T-33, nici macar atunci cand sint unul langa celalalt, ca in pozele de promovare facute de Boeing.

T-33 si Boeing Skyfox - Sursa: vintagewings.ca

T-33 si Boeing Skyfox – Sursa: vintagewings.ca

 

Diferenta cu cel mai mare impact vizual ramane schimbarea motorului turbojet Allison J33/RR Nene cu o pereche de motoare turbofan Garrett/Honeywell TF731, montate in nacele la partea posterioara a aparatului.

 

Nu numai ca cele doua motoare cantareau impreuna mai putin decat motorul original dar asigurau si o tractiune superioara cu un consum mai redus si o fiabilitate crescuta. Mai putin evident, spatiul interior astfel eliberat a putut fi folosit pentru un rezervor de carburant, fiind eliminate astfel cele doua rezervoare exterioare de la capatul planurilor.

Sectiunea centrala a fuselajului si aripile au ramas nemodificate (cu exceptia adaugarii LERX), fuselajul anterior si, bineinteles, cel posterior fiind insa complet noi. Procentual, se estima ca circa 70% din elemente au putut fi refolosite si doar 30% erau noi.

Chiar mai impresionant era faptul ca Skyfox urma sa fie disponibil nu numai ca avion reconstruit de Boeing dar si sub forma de kit, ce dadea posibilitatea utilizatorilor de T-33/CT-133 sa efectueze singuri conversia. Pretul unei asemenea operatii era extrem de competitiv fata de achizitia unor avioane noi iar costurile de operare erau similare.

Motivele pentru care Skyfox a esuat comercial sint inca neclare, insa se pare ca nu au avut nici o legatura cu performantele tehnice care erau cele asteptate. Ca atatea alte idei radicale din lumea aviatiei, e posibil ca Skyfox sa fi fost victima unei conjuncturi nefericite, aparand intr-o perioada nepotrivita.

Acum abandonat - Sursa: Wikipedia.org

Acum abandonat – Sursa: Wikipedia.org

 

Solutia gasita pentru inlocuirea motorului ramane de retinut si, chiar daca nu mai e la fel de atractiva in cazul in care turboreactoarele apartin aceleiasi generatii, merita sa fie luata in calcul chiar si numai din perspectiva spatiului castigat la interior.

O comparatie a celui mai cautat motor la ora asta pentru instalarea pe avioane de antrenament, Honeywell F124, cu o varianta “tip Skyfox”.

 

Tip motor F124-GA-100 PW535A
Tractiune(kN) 28 15
Greutate(kg) 536 317
Lungime(m) 1.7 1.65
Diametru(m) 0.91 0.95
Consum specific(lb/lbf-hr) 0.81 0.44

 

Fata de Skyfox care a zburat la 35 de ani diferenta fata de modelul original T-33, la cei 30 de ani de la primul sau zbor IAR-99 poate fi considerat cam la fel “tanar”.

Ar fi fost frumos ca solutiile de modernizare sa fie comparabile si la capitolul indrazneala.

 

Both comments and pings are currently closed.

7 Responses to “So you wanna…”

 1. stelian says:

  modernizari de-astea cu “clasici in viata” s-au mai incercat:
  – Bassler BT-67 cu remotorizarea cu turboprop a celebrului DC-3
  – Cavalier Mustang si Piper PA-48 Enforcer = modernizarea mai moderata, respectiv mai radicala a celebrului P-51 Mustang
  – An-3 – remotorizarea turboprop si modernizarea lui An-2
  samd
  Mai toate cu succes minim, dezamagitor in orice caz. De ce…nu stiu ce sa zic… “there is a time and a place”. Nu stiu daca ar fi calea corecta.

  • admin says:

   Erau probabil raspunsuri in cautarea unei probleme si alternativele de pe piata isi meritau banii in plus.

   Skyfox pare insa ceva mult mai radical si e interesant nu neaparat dpdv comercial ci dpdv tehnic. Deci se poate si ceva de genul asta. Daca nu ar fi existat, m-as fi indoit ca poti transforma un monomotor in bimotor si sa pastrezi o parte destul de importanta de structura incat sa-ti permiti sa ambalezi conversia in kit-uri.

 2. mustata liviu says:

  In ultima poza aduce cu Me 262 …

  • admin says:

   Da, si mie mi s-a parut ca in sectiune ar semana. Daca ar fi montat motoarele sub aripi (probabil imposibil fara schimbarea structurii) ar fi fost si mai frumos.

 3. Eroul Bula says:

  Oare cum ar fi IAR-ul 99 cu doua motoare puse in nacela, pe model Skyfox?
  Ar putea fi motoarele utilizate de Skyfox sau Garrett TFE731-4-1T de 18kN fiecare. Ultimele consuma, doua bucati, cat Viperul de pe IAR-99.

  • admin says:

   E ceva ce doar cei de la INCAS pot sa-ti spuna, daca au luat in considerare si varianta asta.