Dupa turci, si polonezii

De fapt, chiar mai bine de atat: ucrainienii sint cei care propun polonezilor proiecte de colaborare in industria aero.

In cazul asta e vorba de modernizarea elicopterelor mai vechi, in special a motoarelor, ucrainienii de la Motor Sich fiind, din punct de vedere al experientei, niste producatori depasiti in Est doar de catre rusi.

Evenimentele merita sa fie urmarite: link.

La momentul actual Romania e,  tehnologic, un client captiv al Airbus/Eurocopter. Ca din punct de vedere comercial in ultima vreme nu a prea fost nici un fel de client, e alta discutie.

Pilula producerii unei noi versiuni a venerabilei Pume nu poate ascunde faptul ca inlocuirea actualelor aparate din dotarea Romaniei se va face, aproape fortat, tot cu francezii.

Pe langa o sansa in plus pentru salvarea muribundei Turbomecanica, modernizarea Pumelor RoAF cu motoare ucrainiene din familia TV3, mai puternice si mai usoare decat vechile Turmo IV, ar fi si un instrument de presiune asupra unui producator care pare a-si fi asigurat toate avantajele, uneori prin anumite clauze mai putin ortodoxe.

Trebuie luat in calcul ca nu doar Romania are in dotare Puma, un model destul de popular pentru a face un eventual pachet de modernizare viabil comercial.

Si daca IAR cade sub incidenta acelor clauze, atunci exista alte fabrici aero care cam someaza la momentul asta. Polonezii ar fi un model si in privinta asta.

Both comments and pings are currently closed.

One Response to “Dupa turci, si polonezii”