Inca trei si ma duc

AN/TPS-77 MRR - Sursa: Lockheed Martin

AN/TPS-77 MRR – Sursa: Lockheed Martin

Tot despre letoni.Dupa Sentinel, a venit randul achizitiei de radare cu raza lunga, Lockheed Martin anuntand incheierea unui contract pentru trei AN/TPS-77 MRR.

Acestea se vor adauga celorlalte trei radare TPS-77 deja instalate in Letonia, ceea ce inseamna ca balticii vor dispune de 6 radare similare celor 5 AN/FPS-117 romanesti, la un sfert din suprafata Romaniei. E adevarat ca in Romania FPS-117 nu sint singure insa densitatea de radare cu raza lunga pe kilometru patrat leton trebuie sa fie impresionanta.

Acum Letonia pare sa-si fi agatat de gat un mare semn “watch this space” pentru aparitia unor sisteme antiaeriene gen NASAMS sau SPYDER.

Revenind la AN/TPS-77 MRR, acesta e un radar de generatie noua, folosind tehnologia GaN care datorita pierderilor mici asigura fie un consum redus la aceeasi putere fie o crestere a razei de actiune.

Si ar mai fi o deosebire fata de FPS-117 romanesti, TPS-urile fiind mobile.

Idealul -6/20/60 - Sursa: Lockheed Martin

Idealul -6/20/60 – Sursa: Lockheed Martin

 

Avand in vedere arhitectura si procedurile de operare similare precum si relatiile bune cu Lockheed, TPS-ul ar trebui sa fi intrat pe lista candidatilor pentru dotarea Romaniei cu radare mobile. Punctul la care TPS-77 sta mai slab, din lista de cerinte publicata de ACTTM, ar fi mobilitatea dar, evident, nu se stie cum va fi facut punctajul final. Adica e inca “loc de miscare”.

Contractul este deocamdata amanat, asteptand vremurile bune care au trecut deja.

 

Both comments and pings are currently closed.

3 Responses to “Inca trei si ma duc”

  1. Marius Z. says:

    ” asteptand vremurile bune care au trecut deja” 🙂

    asta trebuia sa treci ingrosat 🙂

    pe partea de dotare ai nostri s-au relaxat din nou, pe reteta “de la anul vom…” ca doar in Ucraina e plictiseala de ceva timp incoace.

    Ramane pe data viitoare…

    Vad ca au inceput colaborarea stransa si cu amaratii din R. Moldova… mi-e teama sa nu-i deprinda cu aceleasi metehne 🙂

    • admin says:

      Intotdeauna se poate si mai rau: e posibil ca asa-numita Armata a RM sa-si transfere metehnele peste Prut. Doar ei sint specialisti in probleme legate de rusi, deci sint un fel de consultanti.

  2. […] in urma achizitiei radarelor TPS-77 si MPQ-64 Sentinel ziceam ca “Acum Letonia pare sa-si fi agatat de gat un mare semn “watch this space” […]