Asa-i cand nu ai lucrul tau

P-3C la Constanta - Sursa: US Navy, Lt. Mark Richard

P-3C la Constanta – Sursa: US Navy, Lt. Mark Richard

Un avion P-3C Orion a sosit in Romania pentru a participa la exercitii de lupta anti-submarin pe o perioada de 3 zile.

Interesanta e deosebirea de nuanta intre anunturile facute de romani si americani. Daca Statul Major al Fortelor Navale spune neutru si plat ca o farfurie ca “Militarii din Forţele Navale Române execută, în perioada 12-15 octombrie, exerciţii în apele internaţionale ale Mării Negre, împreună cu militari din forţele navale ale Bulgariei, SUA şi ale Ucrainei.“, americanii sint mult mai precisi: “U.S. and Romanian Sailors will discuss and practice ASW tactics, techniques, and procedures in in order to enhance interoperability and combined capability to ensure security, access and stability in Black Sea.”

Si ca sa fie si mai clar: “Members of the Romanian Navy will participate in an in-flight demonstration of P-3C operations during the aircraft’s participation in the ASW portion of a multilateral exercise taking place in the Black Sea Oct. 13-14.

Daca batutul seii ca sa priceapa iapa nu prea functioneaza in cazul romanilor, americanii drive the point home la botul calului: elicopterele ASW sint bune dar avioanele sint si mai bune. In cazul de fata, indispensabile.

Macar daca ar fi intampinati cu faimosul salut: S’il vous plaît, Messieurs.

Both comments and pings are currently closed.

8 Responses to “Asa-i cand nu ai lucrul tau”

  1. Ilie says:

    Daca introducerea P8 decurge conform planului poate ne procopsim cu 2 bucati precum taiwanezii.

    • admin says:

      Doar ca nu se poate exact la fel, ma refer in primul rand la pret. Romania nu poate decat cu s’il vous plaît.

      • Ilie says:

        M-am referit ca ne procopsim adica il primim gratis ca buni prieteni ce suntem cu SUA. Desigur modernizarile, trainingul se vor realiza pe banii nostrii (si nu putini). Nicidecum nu mi-a trecut prin minte sa le cumparam precum taiwanezii, nu avem miliarde in buget.
        Sa zicem ca ne pomenim cu ele – ce facem in privinta armamentului? Ca doar ce ne-am pricopsit cu Stingray, la frigate parca vad ca punem Exocet. Deci nici o compatibilitate.
        O alta varianta e ca SUA sa dizloce la MK (ca tot au interese acolo) cateva aparate ca sa faca ASW pt navele Nato ce ne viziteaza Marea Neagra.

        • admin says:

          Pentru inceput, o platforma de genul P-3C ar fi folosita pentru detectie iar pentru atac exista elicopterele ASW.

          Cat despre Exocet, sa nu cobim.

  2. Raptor says:

    Ai nostri incep de fiecare in presa lor de “specialitate” cu mesajul “in perioada X fortele navale romane participa la un exercitiu comun Black Sea alaturi de forte navale din SUA, Bulgaria si Ukraina”.
    Toate anunturile sunt identice daca a-ti urmarit, iar daca stai sa te gandesti putin, bulgarii n-au bedrol pentru copai ca sa le scoata afara din port ca pe la ei nu migreaza arabetii, ukrainski au ramas doar cu fiare vechi din flota lor de odinioara si mai suntem noi care avem si bedrol, avem si copai in stare de functionare (chiar daca palpaie neintrerupt cate un buton de avarie, dar ies in larg), inarmate sau nu, cu elicoptere inarmate si ele precum navele ce le transporta…. dar cam suntem singurii din balta cu care SUA pot face exercitii ca turcii se joaca in alta liga, la Mediterana, iar aici tin doar o flota de complezenta.

    Sunt curios de unde au facut astia rost de un submarin, or fi cerut la turci unul pe post de momeala, dar cum n-au specificat poate fac exercitiul fara submarin, ori vaneaza pe alea rusesti de prin balta ca doar n-or fi adus aici Virginia, Sea Wolf sau Los Angeles….

    • admin says:

      Mai trebuie asteptat pana ce americanii or sa inceapa vizite la Delfin, cu mesaj subtil.

  3. Marius Z. says:

    Iar mesaje “subtile” 🙂
    Eu am mai spus intr-o alta formula ca ai nostri sunt suficient de nesimtiti sa nu reactioneze la mesaje subtile…
    Pe tarlaua carpato-danubiano-pontica, avand in vedere ca respiro-ul s-a cam terminat, doar suturile in partile dorsale si scatoalcele dupa ceafa mai creeaza ceva efect.

    • admin says:

      Inca mai pot fi chemati la ordin, depinde pe ce butoane se apasa. Poate asteapta inca o vizita a lui Nuland, ca la prima intalnire s-au cam fofilat deci nu au fost chiar atat de nesimtiti inca sa nu le pese.