Se aude ca… Episodul 9

M-346 - Sursa: Alenia Aermacchi via flightglobal.com

M-346 – Sursa: Alenia Aermacchi via flightglobal.com

Alenia Aermacchi conduce in cursa pentru obtinerea contractului polonez pentru 8 aparate de antrenament si echipamentul asociat.

Ceilalti competitori sint BAE Systems si Lockheed Martin UK, aliniind Hawk si, respectiv, T-50.

La deschiderea ofertelor s-a constatat ca firma italiana ofera M-346 nu numai la cel mai mic pret dintre cei trei rivali dar si singurul sub limita impusa de autoritatile poloneze.

Nivelul maxim initial ar fi fost de PLN1.5Bil (USD484Mil) dar a scazut ulterior la PLN1.2Bil iar ofertele potentialilor furnizori s-au ierarhizat dupa cum urmeaza: Alenia (PLN1.167Bil), BAE (PLN1.75Bil), Lockheed Martin (PLN1.8Bil).

Urmeaza etapa verificarii indeplinirii conditiilor caietului de sarcini (si aici pot sa mai apara surprize), semnarea contractului fiind prognozata pentru inceputul lui 2014.

Surprinde nu atat pretul scazut al M-346 in comparatie cu T-50, competitiile de pana acum confirmand diferenta de pret, cat oferta destul de piperata a BAE, HAWK fiind un avion care si-a amortizat costurile de dezvoltare si ar avea deci avantajul teoretic al unui pret mai flexibil in comparatie cu competitorii sai moderni.

Retragerea cehilor de la Aero Vodochody a lasat competitia fara presiunea unei oferte low-cost si asta s-ar putea sa-i coste mai tarziu pe polonezi, negocierile cu Alenia din pozitia de singur ofertant calificat nelasand prea multe parghii de partea cumparatorului.

 

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.