Sisteme AA si ABM: Scutul Polono-Roman

UTI Romania si Bumar Polonia au semnat un acord de cooperare privind dezvoltarea de sisteme de aparare anti-aeriene si anti-racheta in cadrul conceptului “Shield of Poland” promovat de Bumar.
Acordul a fost semnat pe 5 Septembrie, cu ocazia expozitiei internationale de aparare MSPO 2011, in prezenta ministrilor de externe roman si polonez, Teodor Baconschi si Radoslaw Sikorski de catre presedintii UTI si Bumar, Tiberiu Urdareanu si Edward Nowak.

Sistemul propus de Bumar in cooperare cu MBDA, concureaza cu alti patru competitori care au raspuns unei cereri de specificatii tehnice pentru dotarea Poloniei cu un sistem integrat de aparare anti-aeriana si anti-racheta, trimisa la inceputul anului 2010.
Cele 4 propuneri rivale sint:
– Raytheon si Kongsberg (Patriot si NASAMS II)
– Raytheon si Rafael (Stunner si Spider)
– Diehl BGT (probabil IRIS-T SL/SLS sau LFK NG)
– Israel Aerospace Industry (probabil o varianta a Barak-8)

Se pare insa ca Polonia ar opta pentru o varianta cu Patriot PAC-2 si exista discutii pentru cumpararea a 12 baterii din Germania.

Oferta comuna Bumar-MBDA, “Shield of Poland”, include rachetele cu raza medie si capacitate anti-racheta ASTER-30, rachetele cu raza scurta MICA-VL si sisteme de aparare apropiata de productie poloneza bazate pe rachetele Grom/Piorun si tunurile antiaeriene de 23/35mm.
Daca componenta franceza va fi refuzata, Bumar are posibilitatea de a integra, in locul ASTER-30/MICA-VL, rachete Patriot PAC-2 modernizate si NASAMS II precum si diverse rachete israeliene.

Conform Jane’s, pe langa cooperarea in domeniul dezvoltarii, Romania a cerut ca fabricarea si intretinerea rachetelor sa fie facute in tara.

Ramane deci de urmarit contractul polonez, se pare ca va avea un efect major si asupra dotarii Romaniei.

Surse:
http://uti.eu.com/print.php?pageid=1037&lang=en
www.bumar.com/en/news/2011/09/mspo-2011-poland-and-romania-will-build-the-shield-together/
www.bumar.com/en/the-polish-shield/
www.defensenews.com/story.php?i=6012464
www.defensenews.com/story.php?i=4784181
www.defensenews.com/story.php?i=4658881
www.ft.com/cms/s/0/ba5c63d0-a22b-11e0-bb06-00144feabdc0.html#axzz1cGdF78y2

Both comments and pings are currently closed.

One Response to “Sisteme AA si ABM: Scutul Polono-Roman”

  1. […] cazul in care cooperarea cu Polonia nu va avea rezultate, atunci viitorul se anunta extrem de mic si incredibil de negru. E destul de […]