SECRIS, primul AUV (Autonomous Underwater Vehicle) romanesc

SECRIS UAV - Sursa: www.national-magazin.ro

SECRIS AUV - Sursa: www.national-magazin.ro

In cadrul Salonului Internaţional de Invenţii, Cercetare Ştiinţifică şi Tehnologii Noi „Inventika 2011“ a fost prezentat primul AUV romanesc cunoscut sub acronimul SECRIS: sistem pentru detecţia, clasificarea şi identificarea factorilor subacvatici locali generatori de riscuri de securitate.

Proiectul a fost finantat printr-un grant de cercetare prin programul Parteneriate coordonat de CNMP (actualul UEFISCDI) din anul 2008.

Proiectul a fost condus de Centrul de Cercetare Stiintifica pentru Fortele Navale avand ca parteneri Universitatea  Nationala de Aparare,  SC EEI ELTEX, Directia Hidrografica Maritima, Agentia Spatiala Romana si SC Digital Bit SRL.

Ca misiuni posibile sint enumerate: desfăsurarea de studii si inspectii hidrografice, localizarea si cartografierea zonelor cu epave,  monitorizare zone marine protejate,  operatiuni de căutare si salvare, simularea amprentei platformelor de tip submarin în misiuni de antrenament pentru lupta antisubmarin, cercetarea-dezvoltarea si experimentarea de senzori subacvatici.

 

SECRIS configuratie de principiu - Sursa: www.cnmp.ro

SECRIS configuratie de principiu - Sursa: www.cnmp.ro

 

SECRIS AUV - Sursa: www.scoalaedu.ro

SECRIS AUV - Sursa: www.scoalaedu.ro

Este bazat si, cel putin la exterior, identic cu OceanServer Iver2, o platforma deschisa pentru dezvoltarea de senzori si aplicatii legate de monitorizarea mediului, supraveghere si securitate. Costul unei asemenea platforme este de circa 50.000USD, utilizatorul avand posibilitatea de a o modifica si a o folosi in dezvoltarea propriilor componente si aplicatii.

OceanServer Iver2 - Sursa: www.acfr.usyd.edu.au

OceanServer Iver2 - Sursa: www.acfr.usyd.edu.au

 

OceanServer Iver2 - Sursa: www.iver-auv.com

OceanServer Iver2 - Sursa: www.iver-auv.com

Surse:

www.national-magazin.ro/trebuie-sa-stii/inventika—cum-se-joaca-mintea-omului-cu-stiinta-273

www.cnmp.ro

www.scoalaedu.ro/news/483/39/scoala-EDU-la-Inventika-2011

www.acfr.usyd.edu.au

www.iver-auv.com

www.oceanserver-store.com/iver2auv.html

 

 

Both comments and pings are currently closed.

One Response to “SECRIS, primul AUV (Autonomous Underwater Vehicle) romanesc”

  1. […] Sau asa s-ar prezenta cu numele de agent acoperit rezultatul proiectului SECRIS, “desconspirat” acum ceva timp aici. […]