AAM-4B: prima racheta aer-aer auto-ghidata cu radar AESA

Mitsubishi AAM-4 - Sursa: Wikipedia

Mitsubishi AAM-4 - Sursa: Wikipedia

Dupa ce au fost primii care au introdus in dotarea unui avion de lupta operational un radar de tip AESA, J/APG-1 instalat pe Mitsubishi F2, japonezii sint acum si primii care instaleaza un radar AESA miniaturizat pe o racheta aer-aer.

AAM-4 a fost initial conceputa pentru a inlocui in dotare rachetele AIM-7 Sparrow, produse sub licenta desi Japonia a achizitionat si AMRAAM. Nu se stie data la care varianta initiala AAM-4 a intrat in serviciu, unele surse indicand 1999, insa nu pare a fi prezenta intr-un numar semnificativ in dotare dupa cum nici AMRAAM nu a fost cumparat intr-un numar suficient pentru a inlocui rachetele Sparrow din inventar. 

In aceste conditii japonezii au continuat dezvoltarea unei noi versiuni, AAM-4B, cerintele fiind o distanta de lansare cu 20% mai mare decat cea a AAM-4 si aproximativ egala cu cea a AIM-120B insa elementul principal era o crestere de 40%, fata de cele doua rachete, a distantei de la care radarul propriu putea incadra tinta si racheta devenea autonoma. Avantajul adus avionului lansator este de a putea intrerupe urmarirea tintei  mult mai devreme si de a evita astfel o eventuala racheta lansata de avionul tinta.

Cresterea razei de detectie este pusa pe seama puterii superioare a  radarului AESA fata de cel clasic, mecanic, folosit atat de AMRAAM cat si de actuala AAM-4. Nu se cunoaste exact cum se compara AAM-4B cu versiunile aflate in productie ale AIM-120, C (disponibila pentru export) si D (deocamdata doar in dotarea SUA).

AAM-4 cantareste 230kg, are o lungime de 3.67m si un diametru de 200mm. Raza maxima de actiune este de 120km.

Pentru a folosi la maxim performantele crescute ale AAM-4B, japonezii pregatesc si o modernizare a radarelor de pe F2 pentru a le aduce la configuratia J/APG-2 care beneficiaza de un procesor de semnal mai puternic si de o crestere a puterii radiate.

Daca japonezii vor mentine traditia preturilor extrem de mari pentru produsele militare construite local, de exemplu F2 este cel mai scump derivat al F-16, atunci AAM-4B are toate sansele de a deveni si cea mai scumpa racheta aer-aer din lume.

Surse:

http://web02.aviationweek.com/aw/mstory.do?id=news/awst/2012/02/27/AW_02_27_2012_p27-428848.xml&channel=defense&headline=Japan%20Upgrades%20Air-to-Air

www.strategypage.com/dls/articles/Japan-Builds-A-Better-AMRAAM-3-25-2012.asp

www.terminalx.org/2012/03/japan-making-its-f-2-fighter-jet-fleet.html

Wikipedia

 

Both comments and pings are currently closed.

One Response to “AAM-4B: prima racheta aer-aer auto-ghidata cu radar AESA”

  1. […] au fost cel putin inovative, exemplele cele mai clare fiind F2, un F-16 radical imbunatatit si AAM-4B, racheta despre care se spune ca ar avea un senzor radar AESA. Si tehnologia lor nu a stat pe loc de […]