A cui era barca?

drona cazuta la tuzla
Sursa: Digi24

Din ciclul “barca era a saracului care n-avea lotca”: romanii au aruncat in aer in poligonul Capu Midia drona navala gasita in largul Marii Negre, in dreptul localitatii Tuzla, insa nu s-au facut inca publice rezultatele anchetei, principala intrebare fiind provenienta ambarcatiunii.

In general, cand era vorba de drone navale care s-ar putea gasi in largul coastelor romanesti, primii si, pana acum singurii, pe lista suspectilor erau ucrainienii.

Dar cazul asta pare mai special.

Ochii ageri si gurilele rele au inceput sa examineze imaginile disponibile si au remarcat, pe langa constructia relativ primitiva, in comparatie cu actuala generatie de drone navale ucrainiene, inca un aspect interesant: drona gasita de romani ar avea o incarcatura de lupta reciclata de pe o racheta navala P-15 Termit.

Problema e ca ucrainienii nu ar avea in dotare asemenea rachete, singurii riverani care ar dispune inca de rachete Termit, in diverse versiuni, ar fi rusii si romanii. Nu inseamna ca ucrainienii nu ar fi putut obtine respectivele rachete din “donatii” insa pista ucrainiana concureaza acum cu cea ruseasca. Intrebarea e ce ar cauta o drona navala ruseasca aici, Ucraina nemaiavand practic marina militara.

O posibilitate ar fi ca rusii sa incerce perturbarea traficului comercial si sa blocheze din nou exporturile ucrainiene asa ca intrebarea ramane: cine sint saracii care n-au lotca, ucrainienii sau rusii?

You can leave a response, or trackback from your own site.

31 Responses to “A cui era barca?”

  1. Caudillo says:

    Cam rudimentară drona , nu seamănă cu ultimele modele de drone rusești sau ucrainene

    https://youtu.be/xKk7O7tMDkw?si=fZyN2DupmfqFr4Ds

    https://youtu.be/9VKv7s2cIyY?si=bMnDbYt72WPpGT_l

  2. gsg9 says:

    cine este drona si ce vrea el

    ai ratat detaliul esentzial, se pare ca era portocalie

    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-27034080-detalii-despre-ambarcatiunea-suspecta-gasita-marea-neagra-detonata-capu-midia-prezenta-forma-culoarea-unei-ambarcatiuni-civile-nu-erau-elemente-barca-fara-pilot.htm

    cica serviciul ochiul de sticla si timpanul spart deja a inceput sa investigheze in pauzele de afaceri personale

    joianis a ars-o de aniversarea NATO pe la MK cu pilonul de stabilitate pe flancul Estic si cu Articolu-Shinshi

    mai lipseste covrigarul sef cu “sa shedem linishtitzi, nu reprezinta un pericol”

    iar de drone numai de bine, 9 nu ne-or trebuit

    nu fix legat de articol dar legat de drone navale, noi am cumparat dragoarele englezilor cand au renuntzat la ele ca sa treaca la deminare cu USVuri/UUVuri, ca nu puteam sa urmam si noi trendul, trebuia sa fim tot cu 20 de ani in urma si cand mai cheltuim asa in scarba niste bani

    si ete ce mumos arata drone motherhipul…

    https://ukdefencejournal.org.uk/impressive-drone-shots-show-new-minehunting-mothership/

    “MTXG are trailblazing this advance in technology, employing a full suite of current and future systems: Autonomous Surface Vessels (ASVs), Uncrewed Underwater Vehicles (UUVs), the joint French-UK Maritime Mine Counter Measures (MMCM) system, the Combined Influence Sweep (SWEEP) system, and Medium Underwater Autonomous Vehicles (MAUVs).

    Those systems can be operated remotely by MTXG, using a portable command centre on land or from onboard RFA Stirling Castle, or they operate autonomously. Either way, they will be able to search a wider area more quickly than the Sandown-class ships they replace and without the need to expose RN personnel to the dangers of a minefield.

  3. Xv says:

    Sea Baby.

  4. Xv says:

    Probabil e vreun marinar pe aici sa detalieze cum functioneaza curentii zilele astea, din experienta si din ce cunoaste personal.
    Si o intrebare tehnica, pt cine se pricepe practic la drone navale (va rog fara linkuri si abureli, doar opiniile voastre de specialisti).
    A fost lasata/lansata in deriva? Da sau nu?
    Baneasa a expediat destul de repede speta, bravo lor, inca niste PR la activ. Intra calu troian daca o dezactivau si o pastrau pt studiu. Sper ca au fost destepti ca de obicei, s-o pastreze, sa arunce altceva in aer pt stirile de la ora 5.

    • admin says:

      Nu aveau de ce sa arunce in aer barca, doar incarcatura de lupta. Sau sa demonteze electronica mai intai. Asa ar fi logic.
      Pe de alta parte, e imposibil sa nu fi recuperat pana acum si niste drone ucrainiene “adevarate”.

  5. caucazian says:

    probabil ii una din versiunile initiale de drone facute fie de rusii fie de ucraineni
    si pe care au pierduto pe mare in deriva si a ajuns la noi
    sau poate ii tentativa rusilor de a lovi nave comerciale care se deplaseaza pe marginea tarmului nostru
    si pt asta nu au nevoie de ceva ultimu racnet

  6. Xv says:

    Ce am auzit pana acum de la malul marii (nu oficial si fara investigatii amanuntite) ca barca a pierdut probabil semnalul pe langa Odesa si a venit pe curenti.

  7. Xv says:

    Admin, stiu, se dezamorseaza si alea. Firu rosu, firu albastru, ca in filme si la stiri :))
    Faza e ca la dronele navale nu poti trimite robotelul cu disruptor cum fac iezii pe asfalt, e mult mai complicat. Si e foarte periculos pt scafandrii pirotehnisti sa bibileasca incarcatura aia in apa.

    • admin says:

      Pai nu in apa, ca au adus barcazul cu totul pe “barcader”, avand inca boamba atasata deci au avut timp la dispozitie, la lumina, pe uscat. Plus ca nu au demolat-o imediat, deci timpul nu era problema, s-au uitat la ea cat au vrut. Daca intr-adevar e vorba de cap de Termit, or mai cunoaste si ai nostri care e culoarea firului fierbinte.

  8. dany says:

    Am si eu o intrebare pentru toti

    De ce vreti sa stiti a cui era barca?

    Nu de alta dar pana acum nu s a facut mare lucru pentru aparare si acum brusc toata lumea vrea sa stie a cui era barca ca deh ne omoara o bărcuță care in mintea unora seamana exact cu Bismark de pe vremuri

    Chiar nici nu e nevoie sa stim atita timp cat mijloacele noastre la MN sunt fix aproape de 0, sincer nu vad cuplul regal sa atace cu tunurile din dotare ditamai bărcuța fie ea si esuata. Mai avem totusi o urma de speranta, poate o detecteaza si o neutralizeaza cu torpile exact Delfinul mai ales ca bărcuța seamana exact cu Bismark

    @admin
    La cat ii duce mintea este posibil sa o fi detonat cu sistemele electronice cu tot
    Ce se fac unii daca se descopera ca Bismark asta in miniatura in afara de TNT are si ceva chestii electronice de spionaj? Cine va raspunde dupa? Pen’ca evident cineva trebuie sa dea cu subsemnatul cum a ajuns fara sa fie detectata la 30 de km de tarmul romanesc….Daca se gaseste ceva legat de spionaj iti dai seama ca trebuie sa investeasca bani in tot felul de sisteme care sa descopere bărcuțe. De unde bani? Din buzunarul stang al domnului Ciolacu?

  9. Xv says:

    Si eu ziceam ca in cazul ideal ar fi fost bine sa o aduca pe mal pt studiu cu incarcatura dezamorsata. Din fotoliul e foarte usor.
    Am o banuiala de ce n-au adus-o. Presa are antene pe mal. In larg nu.

  10. Xv says:

    Da, am citit acum presa, e in Adevarul. Cu foto.

    “Probabil era folosită ca o dronă de suprafață, pentru că celelalte, folosite până acum împotriva navelor, aveau o încărcătură explozivă mai mică, dar viteză mai mare, manevrabilitate mai bună: acestea au fost folosite împotriva navelor. Acestea cu încărcătură mare ar putea fi folosite pentru podul din strâmtoarea Kerch sau intrarea în zona portului Sevastopol sau alt port, adică ținte fixe, ținte care nu își schimbă poziția, cu scopul de a tăia sau împiedica aprovizionarea forțelor armatei ruse din zonele Herson și Zaporojie. Și, în acest fel, forțele ucrainene pot avea un moment de răgaz, dată fiind presiunea exercitată de Armata Rusă în cele două regiuni”, a declarat contraamiralul.

    Din punctul său de vedere, o astfel de ambarcațiune folosită că dronă marină de suprafață ar putea transporta și 300 de kilograme de explozibil.

    Contraamiralul (r) Constantin Ciorobea a explicat că cel mai probabil ambarcațiunea a fost adusă de curenți în zona României.

    „Nu a mai putut fi controlată și s-a pierdut. Faptul că a fost răsturnată înseamnă că a traversat o zonă de furtună, ceea ce a dus la răsturnarea navei. Iar faptul că a ajuns pe litoralul românesc a fost cauzat de curenții circulanți de suprafață, care au direcția de la nord la sud, spre Istanbul și spre Dardanele“, a explicat acesta.

    Din punctul său de vedere, drona marină nu era neapărat periculoasă, chiar dacă s-ar fi lovit de un obstacol sau de mal, pentru că sitemele de declanșare ar fi putut să fi fost deja fi distruse, în urma răsturnării ambarcațiunii.”

    “intactă și găsită în Marea Neagră, la 20 de mile marine est de Tuzla (Constanța), “

    • admin says:

      celelalte, folosite până acum împotriva navelor, aveau o încărcătură explozivă mai mică, dar viteză mai mare

      Ntz, ntz, io zic ca dracovenia asta are o viteza ceva mai mare decat Magura. Sau ma rog, potential mai mare.

    • admin says:

      Cat despre tinta, poate fi podul, intr-adevar.

  11. Xv says:

    O iei, o aduci la mal, ca s-o duci inapoi detonezi in larg.
    Din categoria “iezista o iexplicatie”, probabil.

  12. Xv says:

    Dupa toata povestea asta ma gandesc ce puteau face doua maini dibace din scoala de inginerie navala veche cu “puii” dragoarelor si tehnologia civila care exista pt navomodele moderne, cu IA cu tot.
    Mai dezvoltati si voi subiectul asta intr-un articol, ca pana la urma si italienii au trecut cu folos pe la Constanta in razboi, ceva s-o fi lipit si de ai nostri, o Jeune Ecole mai de balta, cu influente chinezesti parca parca a existat in anii 70.

  13. Xv says:

    Admin, PatriotFest nu are vreo legatura pana in momentul actual cu dotarea. Cu festivismul, festivitatile, festivalurile, da, e pe brazda.
    In rest, networking, nimic mai mult. Probabil ca stii, dar din alta perspectiva.
    Cine mai misca la dotare e ITA, dar ei nu dau la altii ce descopera, tine de cultura lor organizationala.

    • admin says:

      Cu PatriotFest eram sarcastic. Acum avem o forma, macar s-o umplem cu ceva folositor.

      La ITA realizarile erau destul de artizanale, cel putin pe vremuri. Or fi functionat, nu zic, dar se vedea ca sint mai departamentali, asa. Plus ca nu puneau acelasi accent pe chestii cinetice. Daca vrei o drona care sa zboare 1.000km sa dea cu boamba undeva, nu te duci la ITA sa ti-o construiasca. Un PatriotFest calibrat corect, ar oferi o solutie.

  14. dany says:

    “”Un PatriotFest calibrat corect, ar oferi o solutie.””

    N’are cum, la niscai sapaturi din alea in profunzime toata fundatia Patriotfest cade…

  15. Xv says:

    ITA colaboreaza cu firme private, in stilul lor, ala “afectat”, ei stiu in teorie totul, in practica au mari restante. Invata de la companii private in proiecte in care ei chipurile ii invata pe ceilalti sau le testeaza pregatirea si tehnologia. Trucurile vechi, foarte rasuflate.
    Oameni foarte destepti si bine pregatiti, insa plafonati.

  16. Xv says:

    ITA are 3 realizari (mai bine spus cu concursul/cerintele/specificatiile/colabirarea lor): un pistol mitraliera, un pistol si gela. Hai sa zicem si pe partea de veste/costume protectie si niste nomex.
    Si mai au si pe cyber conlucrari si proiecte proprii,dupa ce au taiat panglica la apararea pixelului rosu au fonduri mai mari. Stau bine comparativ chiar cu vestul Europei, ca au tehnologie si au recrutat premianti, scoala romaneasca, aia pircaita de toti ministrii inca produce calitate. N-au voie sa se laude, aia e o mare frustrare :)).
    De drone…stiu ca pe vremea aia cu SOV pitulat prin Delta primisera ceva si se apucasera de studiat. Erau cam in urma, dar la ei e marele avantaj ca achizitiile sunt in alt protocol. Adica nu incep tirbusonarii presei sa sifoneze public, in general.

    • admin says:

      Pistolul mitraliera s-a vazut de cateva ori, pistolul automat(?) deloc iar de restul nu stiu.

      au recrutat premianti” – asta poate fi o problema. In principiu vrei ingineri, nu absolventi de facultate, fie ei si premianti cu coronita. Exceptii pot fi cei de la UniBuc (pentru ca n-au treaba cu ingineria), dar pe restul nu ar trebui sa-i iei direct din scoala. Decat o opinie, probabil nepopulara.

  17. Xv says:

    Pistolul md 98, Stechkinul autohton a aparut si el, tot festivitate de-aia cu masuta. In epoca aia cu BB si Uzi, inainte de MP 5.
    Aveau si Stechkin original, unele incluse in serviete, tragere printr-un buton/clapeta de langa manerul servietei sau din maner, am vazut doar foto. La Sibiu au gasit una, tinand cont ca era Nicu acolo, e plauzibil.

  18. Xv says:

    E si varianta aia cu recrutarea inginerilor cu experienta de mult. Ori transfer ori din exterior, cu curs 0,069 de-al lor. Ei tin foarte mult la cultura lor organizationala, e echivalentul spiritului de corp de la unitati de elita din MApN.
    Activitate prin tara au doar in cateva locuri mai intens, ma refer lucruri serioase, nu citit presa cu creionul in mana la prima ora, in cautare de info.
    Bine, au obiceiul de foarte multi ani sa se dea in spectacol, unii specializati in pr din centrala inventeaza evenimente. Sa nu-i uite lumea, mai ales prin Parlament, ca la Cotroceni nu i-a uitat decat unu si dupa aia a avut “coincidente”.

Leave a Reply