A cui era barca? Episodul 2

Se intampla in 2016 AD:

Echipamentele si software-ul de control au fost furnizate de APL insa salupele RHIB au fost furnizate de US Navy, fiind de fapt niste tinte navale cunoscute drept HSMST (High-Speed Maneuvering Surface Target).
HSMST sint construite de Silver Ships, Alabama, fiind o varianta speciala a clasei AM800. Sa vedem cum se compara cu drona navala gasita in Marea Neagra:

An unidentified naval drone was found off the coast of Romania
Sursa: europafm.ro via mil.in.ua
Невідомий морський дрон, який знайшли біля берегів Румунії. Квітень 2024. Фото: europafm.ro
Sursa: europafm.ro via mil.in.ua

Revenind la testul facut de APL, obiectivul era controlul unui “roi” de asemenea drone navale. Fiecare drona poate fi controlata de la bord (de un pilot uman), de la distanta sau, partea interesanta, intr-un mod autonom, dronele comunicand intre ele pentru mentinerea (sau schimbarea) formatiei si navigatia in grup.

Un intreg articol stiintific publicat de APL pe aceasta tema: “Swarms of Pirates: Red Team Exercises Using Autonomous High-Speed Maneuvering Surface Vessels” este atasat la finalul postarii.

In principiu si pe scurt, e vorba de controlul roiului de drone pentru mentinerea si tranzitia intre niste formatii, cum ar fi:

Sursa: itea.org

O descriere a arhitecturii generale:

Sursa: itea.org

Sistemul de comanda de la distanta:

Sursa: itea.org

Si interfata grafica:

Sursa: itea.org

Plus HW-ul bazat pe “sfantul” Raspberry Pi:

Sursa: itea.org

Desi proiectul avea ca obiectiv initial simularea unor USV inamici coordonati, pentru antrenamentul echipajelor US Navy in defensiva, aplicativitatea conceptului in operatiuni ofensive e clara. Pare a fi exact de ce are nevoie Ucraina pentru a confuza apararea anti-USV rusa.

Pe langa elementul de coordonare a dronelor, o alta caracteristica importanta e si viteza, HSMST fiind ambarcatiuni extrem de rapide, atingand o viteza maxima in jur de 46 de noduri:

O si arata:

Autonomous Swarms of High Speed Maneuvering Surface Vessels
Sursa: itea.org

Ca o paranteza, exista ceva chiar mai impresionant:

Revenind la HSMST, Silver Ships tocmai ce a primit (Iunie 2023) cel mai mare contract al sau. Cu cuvintele lor:

Silver Ships Awarded Navy Contract for High-Speed Maneuvering Surface Target Vessels with a Cumulative Value of $48.25 Million

Silver Ships was recently awarded a $6.1 million dollar firm-fixed-price General Services Administration (GSA) contract for the construction and delivery of up to 246 High-Speed Maneuvering Surface Target (HSMST) custom vessels. The contract includes options that, if exercised, would bring the cumulative value of the contract to $48.25 million dollars. This is Silver Ships’ largest contract order to date.

The 27-foot custom-built AM800 target boats feature a 9-foot 8-inch beam and include an air or foam collar depending on the boat variant. Each AM800 will be outfitted with a specialized compartment designed for installing remote control systems and electronics. These target boats are fully operational and built to the Navy’s specifications and payload requirements depending on the boat’s specific mission. Vessels can be operated by a one or two-person crew for training purposes but are remotely operated during live-fire training.

Most of the 246 HSMSTs ordered will be powered by twin Suzuki 225HP outboards. The remaining boats included in this contract will be powered by Mercury Diesel Spark Ignition outboards to fulfill Navy fueling requirements.

Delivery of the first target boats is scheduled for March 2024.

Sursa

Cumva, si Kratos par interesati de subiect si atunci stii ca iese cu bucluc:

The Kratos C2 is currently in use and supporting mission operations for the U.S. Navy and Army utilizing the High-Speed Maneuvering Surface Target (HSMST), developed in response to a requirement for a 40+ knot target to represent littoral threats encountered by the fleet and which would retain 35 kt capability in advanced sea states. Kratos has successfully supported weapons testing missions that required waves of multiple independently controlled HSMST’s (more than 10 vessels) coming from multiple axes.

Sursa: kratosdefense.com

Dupa cum spunea celebrul think-tank “Vama Veche”, fini observatori al geopoliticii: “Americanii-s de vina“.

In incheiere, sa speram ca romanii au recuperat ferul vechi de pe drona, inainte sa o distruga, sa le dea si copchiilor sa se joace cu ceva.

Studiati, studiati, studiati:

Swarms_of_Pirates_Red_Team_Exercises_Using_Autonom

Tyler-Halpin-Chan-Varun-Varahamurthy-Josh-Vanderhook

Blume

You can leave a response, or trackback from your own site.

24 Responses to “A cui era barca? Episodul 2”

  1. Caudillo says:

    After a year of internal research and development, the Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory recently conducted a large, at-sea demonstration of swarming, unmanned surface vessels. 2016

    Avem si noi destule universitati si studenti buni, am putea sa urmam exemplul american

  2. Caudillo says:

    Cum descriu rusii un atac al dronelor ucrainiene:

    https://youtu.be/GyAGTIO169Y?si=NmREYd5B8iGkK9qK

    https://youtu.be/LG-0py2MP4g?si=jvLFXxRk0E4slZ7L

    The crew does not have thermal imagers or night vision devices; the fire is conducted from conventional small arms; the battle lasted 20 minutes. Attacks on ships began to be carried out by dozens of drones; not a single ship can now repel such an attack; ships need to be equipped with additional means of defense.

    Daca rusii afirma ca momentan atacurile cu drone nu pot fi respinse, inseamna ca ar trebui sa ne concentram pe drone maritime, nu pe fregate

  3. gsg9 says:

    din ciclul filme cu prosti: civilii s-au frecat pe langa drona aia mult si bine pana au remarcat obectu suspectu si s-au trezit ca cica ar fi periculoasa, au adus-o in dana, au urcat-o pe remorcher si tot ei au tractat-o pana in poligon

    Inițial, ambarcațiunea – extrem de periculoasă – a fost lăsată pe mâna civililor. Polițiștii au alertat Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Marea Neagră (ARSVOM, aparținând de Ministerul Transporturilor), care a tractat-o până în dana proprie – Dana 78. Abia în momentul în care drona a fost urcată pe remorcherul „Hercules“, autoritățile au remarcat la prova un dispozitiv suspect, de formă cilindrică, cu antene și atunci s-a dat alarma.

    Specialiștii antitero ai SRI și pirotehniștii au urcat la bord, zona a fost securizată, s-au făcut cercetări, totul fără să se comunice ceva oficial, deși în imagini se vedeau, în continuare, civili de la ARSVOM cărând scări și ajutând specialiștii să își facă ancheta, lângă tancurile cu tone de combustibil aflate în dana respectivă.

    dupa aia pretziosii de la MApN s-au deranjat sa dea un comunicat sa anuntze detonarea abia dupa ce oamenii au inceput sa sune la 112

    https://adevarul.ro/stiri-locale/constanta/prima-drona-marina-intrata-in-apele-romaniei-2352913.html

    #filmecuprostinesimtzitzi

  4. gsg9 says:

    Daca rusii afirma ca momentan atacurile cu drone nu pot fi respinse, inseamna ca ar trebui sa ne concentram pe drone maritime, nu pe fregate

    poate le dai un telefon la oligofrenii care iau decizii prin mapn si marina 😀

    ca nu se streseaza cu dronele, dispar posturile alea de comandori amirali contra-amirali vice-amirali semi-amirali amirali-adjunctzi loctziitori-de-amiral prim-vice-amiral-adjunctzi consilieri de vice-amiral pe probleme de diversitate

    am mai scris si pe topicul celalat, asa cum au cumparat niste rahaturi de fregate au cumparat si Sandownurile cand englezii au renintzat la ele si au trecut la deminare cu USVuri UUVuri in loc sa fi cheltuit si noi banii tot pe asa ceva

    Either way, they will be able to search a wider area more quickly than the Sandown-class ships they replace and without the need to expose RN personnel to the dangers of a minefield.”

    https://ukdefencejournal.org.uk/impressive-drone-shots-show-new-minehunting-mothership/

    acum oligofrenia si bataia de joc se duc la paroxism

    cand englezii au renuntzat la niste Type23iuri considerand ca nu mai merita investit in ele sa le repare/MLU imbecilii mioritici se apuca acum la 20 de ani dupa ce le-au cumparat sa modernizeze Type22 care se apropie 40 de ani, varsta la care altzii fac trageri pe ele pe post de tzinta sau le dau la fier vechi

  5. gsg9 says:

    cica un ATL2 a dat peste obectu, dupa aia l-au luat civilii in primire si s-au frecat de el pana s-au dumirit ca e periculos a durat ceva

    Sosit pe 1 aprilie la Kogălniceanu, Atlantic 2 și-a îndeplinit deja misiunea descoperind drona maritimă ucraineană aflată în derivă recent în apele teritoriale ale României.

    noi am participat cu locatzia

    https://adevarul.ro/stiri-interne/evenimente/sea-shield-24-da-deja-rezultate-atlantic-2-un-2353193.html

  6. Xv says:

    Greu de inteles niste lucruri simple.
    -era rasturnata, doar chila a fost vazuta de o nava a politiei frontiera. Ca s-au bagat si francezii in seama, e normal, ziceau colegii ca au dormit, daca nu o vedeau.
    – cum nu scria pe chila “atentie, drona”, au crezut ca e o ambarcatiune cu oameni la bord.
    – politistii au solicitat ARSVIM, nu niste simpli civili in doru lelii, pt ca sunt cei care au ca responsabilitate salvarea naufragiatilor.
    – cei de la ARSVOM au anuntat PF ce au gasit si dupa aia a inceput lupta pt cine ajunge ca erou la stiri, asa ca a mai fost niste exces de zel cu drobu de sare. Se putea dezamorsa, dar nu mai apareau eroii la stiri, ca au salvat Constanta de la dezastru. Si mai afla si presa a cui e drona, oficial.

  7. Xv says:

    In cazul asta cu drona am avut inca o mostra de PR Baneasa, campionii absoluti la PR stunts. De multi ani.
    Intra mereu si pe felia MApN si a MAI. Mielu bland.
    Nu le-a placut Acvila, au strambat din nas si la B 1 OS cand a aparut, ca ei cica aveau exclusivitate pe colaborarea cu americanii si israelienii.
    Sunt serviciul info al presedintiliei in functie, nu conteaza din ce partid, care ajunge era vechi prieten, arta jocului la 2 capete. Institutional colaborare redusa cu “concurentii”, ca asa e cultura lor, americanii si israelienii sunt mai importanti.
    Alta cultura decat SSI, fara nicio legatura, basmele lui Troncota, altfel un tip serios, sunt in fisa postului institutiei.
    Ce e foarte adevarat, in 89 au fost impotriva loviturii de stat, ei si altii din MI.
    Modelul lor GDG 9 e in Ministerul de Interne. Unde a aparut si USLA. Dar ei isi amintesc de USLA doar in decembrie.

  8. dany says:

    @xv
    Cine zici bre ca a fost impotriva loviturii de stat in decembrie 89?
    Io* zic sa te mai gandesti, nu de alta dar la noi jocul la șpemiiiii de capete e la rang de arta dinainte de 1859. Am zis 1859 nu 1989 :)))))))) Mai precis dinainte de Vladimirescu cu ceva ani…..
    Esti asa amuzant uneori Cred ca de la naivitate ti se trage :))))))
    Nu de alta dar cei morți in 89 au fost pentru legitimatie la niscai neni
    Cum la fel si cei vinovati (aia mici, aia mari au scapat bine mersi) au fost folositi pentru alta legitimatie
    Si cine n a vrut si a luat legitimatie de luptător cu rol determinant …

  9. gsg9 says:

    plictiseala mare, se bat servitziili cacare sa iasa in fatza sa aiba activitate isi musca unele altora “feliile” si se supara intre ele

    colac peste poupeza se mai baga in seama si prostii aia de emiratezii cu ATLul lor probabil ca se se laude acasa si la NATO 😀

    acvila, nai nevoie de zece mii de structuri contrateroriste, fiecare sectzie de militzie sa se apuce sa-si faca cate o structura contraterorista per cartier

    pana si gardienii publici din Cucuietzii din Deal au una, se antreneaza alergand printre vaci pe maidanul comunal, fac scufundari la hardau pentru cazurile care necesita interventzie in zona de interes a garlei si fac skanderbeg si tractziuni la crasma, de tras decat cateva beri ca nu mai e voie cu live ammo prin sat de ultima data de cand s-a suparat Vasalie si i-a impuscat vaca lui Ion ca-i tot intra in lucerna…

    dupa interventzia reusita de la onesti cand un troglodit batran cu nevasta-sa feeding informatzii pe telefon de la sol a omorat doi oameni cu cutzitul nu cu cine stie arma de foc sub nasul a 25 de boi din toate structurile de interventzie se vede ca cu cat sunt mai multzi si mai imprastiatzi cu atat sunt mai pamant de flori: nu aveau, nu stiau, nu erau antrenatzi, nu erau certificatzi, nu stiau

    decat erau platitzi…

    iar aia din comanda erau niste boi incaltzatzi care nu stiau legislatzie, nu stiau meserie, nu stiau cum sa reactzioneze si sa ia decizii, cautau pe google la Interpol 😀 si discutau pe whatsapp

    https://evz.ro/cazul-onesti-raport-exploziv-negociatorul-cauta-pe-google-procedura-in-astfel-de-cazuri.html

    acuma vacile din staborele tziganesc AKA justitzia romana se chinuie la recurs sa vada daca e cineva vinovat in toata afacerea asta ca sa vezi surpriza la prima infatzisare nu a iesit nimeni vinovat

    USLA si dupa aia BAT la SRI o unitate d’asta functzioneaza mai bine daca are un serviciu de informatzii in spate, macar e a lor si nu-si mai baga strambe daca era la MAI

    bine ca se uita dupa americani si evrei, aia macar stiu meserie

    scena simpla tot cu un idiot tot intr-un balcon niste GELA si o lanterna…

    “https://www.youtube.com/watch?v=r6Qlnw3i6Rg”

  10. Xv says:

    Dany- stii povestea cu planul de asasinare a lui Ceausescu din 1987, la o aplicatie?
    Cine a raportat atunci si nu a mai venit Ceausescu?
    1859 nu are nicio legatura cu 89.
    Pt Stoenescu are.

  11. Xv says:

    Gsg, serviciul de informatii interne cel mai bun e la MI. Au 2, btw, celalalt care apare f rar in presa, nu e politizat.
    Sunt o gramada de probleme care tin de operativitatea foarte scazuta a unei structuri de interventie a unui serviciu de informatii, de experienta scazuta si de politizare.
    O sa ajungem in situatia sa nu intervina SIAS-ul, desi e mult mai bine pregatit si cu experienta incomparabil mai mare.

  12. caucazian says:

    privatizare mascata

    asta va fii destinul tuturor fabricilor de armament din ro

    https://www.economica.net/beretta-ar-putea-sa-inceapa-activitatea-la-uzina-mecanica-cugir-din-vara-ministrul-economiei_739728.html

    macar de o dadeau pe banii nu asa de gratis

    sau ar mai fii o optiune , cum fac americanii fabrica ii in posesia statului si firma privata doar o administreaza
    cu fabrica de munitie de 155mm unde ii in proprietatea sua dar administrata de bae

    • admin says:

      “Este deja hala pregătită, aşteaptă partea de utilaje, de tehnologie. Oamenii sunt pregătiţi pentru a fi instruiţi.” – Adica au dat cu matura intr-o hala, au pus niste becuri si oamenii se incalzesc pe margine (pentru a-i pregati italienii de Sampions Lig).

      Am mai vazut scenariul asta la Eurocopter Brasov. Nu e vorba de o privatizare ci de o colaborare la care noi venim cu locatia si muncitorii. Si la fel ca la Brasov, subintelesul e ca se poate incepe productia daca vor fi comenzi. Daca nu, nu se poate. Avand in vedere entuziasmul MApN pentru Beretta, mai degraba nu se poate.

  13. caucazian says:

    au venit comenziile?
    eu nu cred ca bereta investeste cateva milioane de euro in utilaje fara sa aiba de lucru cu ele

    apoi daca vor fii comenzii pe termen lung sar putea ca bereta sa isi construiasca propia hala si sa angajeje incet incet propii oameni
    la asta mam referit cand am spus de privatizare mascata
    sar putea sa cumpere hala de la cugir.. cu tot cu oamenii

    apoi ce calibru va fii ?tot 7,62?
    vor sa inlocuiasca tot de la armata sau doar niste pistoale la politie?

    https://www.defenseromania.ro/ministrul-oprea-a-anuntat-deblocarea-programului-beretta-din-vara-armele-de-asalt-arx-160-vor-trebui-sa-se-produca-la-cugir_627847.html

  14. Caudillo says:

    Toti tinerii romani care au obtinut medalii la olimpiadele internationale de matematica si fizica din 2018 sunt acum plecati din tara, arata un studiu evidentiat de Mihai Radu de la Recorder.

    https://www.aktual24.ro/toti-olimpicii-romaniei-din-2018-au-plecat-din-tara-romania-poate-oferi-un-singur-lucru-olimpicilor-aeroportul-otopeni/

    Asta e situația, România educată nu are ce oferi acestor olimpici.

  15. Xv says:

    Mihai Radu e un tip inteligent, cu haz.
    Doar asa, ca a venit vorba de el, sa ne crejte universu coltoral.
    Scriitor foarte bun, probabil a muncit mult sa isi gaseasca stilul, foarte cursiv, fluent si ilustrativ.
    Ce greseste e ca pt el microscopul e luneta, la capitolul analize.
    Copii, fiti ca Mihai Radu!

    Cristian Teodorescu, despre ”Respiră!”:

    ”În Respiră!, Radu cercetează aceeași lume măruntă, la zi, cu personaje cărora nu li se întîmplă mare lucru, ca în romanele sale dinainte. Aici, însă, îi ia la puricat pentru prima oară violența. O pune la microscop, dar fără să întîrzie asupra nici uneia dintre lamelele ei. Schițează capitolele din cîteva trăsături, ca și cum l-ar irita să stăruie asupra mediocrității personajelor sale, care trăiesc aventura vieții lor descoperind violența. Ca un drog mai tare decît toate celelalte pe care le-au încercat: violența îi metamorfozează, îi duce la trăiri extreme și-i face să creadă că au devenit stăpîni peste viață și peste timp. Spălătorul de mașini Geo, ratatul care își detestă pînă și trupul, o reîntîlnește la 40 de ani pe Adina, prietena din copilărie, strălucitor de frumoasă, vedetă de televiziune, succesul în persoană
    (…)
    Cum poate un romancier să scoată un thriller dintr-o asemenea materie primă? Mihai Radu a descoperit că violența poate fi un accelerator de particule în care, odată ajunse, personajele lui trăiesc clipa pe muchie de cuțit și luptă pentru supraviețuire cu o frenezie care le închide drumul la viața dinainte.

    Cu Respiră!, Mihai Radu explorează grotescul banalității pînă în cele mai întunecate, neașteptate bolgii, încît în timp ce îți dă fiori de oroare, te face să-i admiri arta de gravor cu care însemnează această tulburătoare incursiune.”

Leave a Reply