Guest Post: O Afacere Nemteasca

By Caudillo:

Cand am vazut stirea din Politico ca germanii trebuie sa bage 50 de miliarde de euro in reparatia cazarmilor, am ramas surprins.Mai vazusem o problema asemanatoare la italieni. Un document sub semnatura generalului Salvatore Farina, Capo di stato maggiore dell’Esercito Italiano in perioada 2018-2021, prezenta situatia armatei italiene:

“ Today the Army has over 2,700 properties of various types, the majority dating back to the beginning of the 18th century and located in the historic centres of many towns and cities. The Army has begun the process of reducing its real estate, identifying 1,300 redundant properties to be returned to the State Property Agency.  As today most of these properties still belong to the Army as the State administration only took back possession of those assets for which private organisations expressed their interest. This has exacerbated the maintenance and security burden. “

Sursa

Mai apar si niste fotografii langa textul de mai sus, presupun ca sunt prezentate in ele proprietatile imobiliare ale armatei italiene, nu CAP-uri romanesti. Spun proprietati imobiliare, cazarme mi-e greu sa le consider.

Nu are rost sa mai facem o comparatie cu cazarmile noastre,documentarul Recorder are niste precizari pe la minutul 10;59 cand un fost militar spune  “S-a surpat tavanul de la etajul unu “

In cazul italienilor am considerat ca e vorba de o delasare specific latina, nu mi-am inchipuit ca in Germania, motorul economic al Europei , unde rigoarea germana e renumita, se poate intimpla ceva asemanator. Mai apar si surprize,unele neplacute si nici macar in Germania nu merg lucrurile cum trebuie. Un exemplu care confirma ca lucrurile nu sunt OK nici in Germania e relatat intr-un articol BILD din 18.02.2024 , incerc o traduce Google Translate a articolului.

Scandalul armelor zguduie ministerul lui Pistorius

Ministerul Federal al Apărării (BMVg) al lui Boris Pistorius (SPD) este criticat pentru un acord cu armament.

Potrivit cercetărilor BILD, au existat inconsecvențe masive într-o înțelegere între Ministerul ucrainean al Apărării și producătorul de arme din Flensburg FFG în vara anului 2023.

Cele mai mari întrebări :

▶︎ Germania a cumpărat vehiculele la prețuri mult prea mari?

▶︎ Vehiculele – contrar celor promise – nu au fost fabricate efectiv în Germania?

▶︎ Oferă vehiculele ceea ce promit din perspectivă militară?

Intelegerea

La 2 iunie 2023, ca răspuns la o solicitare BILD, BMVg a confirmat că Germania va livra Ucrainei 66 de „vehicule de luptă de infanterie protejate”. Potrivit informațiilor BILD, atât compania germană de arme Rheinmetall, cât și concurentul său FFG au aplicat pentru contract.

Declarația BMVg spunea: „După evaluarea ofertelor existente, alegerea a căzut pe produsul de la FFG ca fiind cea mai economică soluție, care este și disponibilă rapid.” Denumirea produsului: „FFG Armored Personnel Carrier (FFG APC)” .

Potrivit guvernului federal, Ucraina a primit toate cele 66 de vehicule blindate promise între octombrie 2023 și februarie 2024.

Blindajul

Potrivit cercetărilor BILD, vehiculele nu sunt potrivite pentru desfășurare în prima linie în Ucraina sau chiar pentru utilizare în „luptă”, așa cum sugerează numele de „vehicul de luptă de infanterie” folosit de BMVg.

Motivul: blindajul lor este mult prea slab.

Spre deosebire de „vehiculele de luptă de infanterie” sau „vehiculele de luptă de infanterie” obișnuite în serviciul Bundeswehr, vehiculele livrate în Ucraina nu au protecție împotriva minei și fragmentelor împotriva focului de artilerie, rachete și mortar (STANAG Nivel II a+b sau mai mare).

În schimb, vehiculele „germane” într-un război dominat de arme explozive vor fi livrate doar cu „protecție împotriva armelor de calibru mic” (clasa de protecție B6, comparabilă cu STANAG Nivel II), după cum a confirmat pentru BILD un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

O împrejurare care șochează expertul militar Carlo Masala, profesor la Universitatea Bundeswehr din München, „întrucât varianta ușor blindată oferă puțină protecție împotriva incendiului puternic la care sunt expuse aceste vehicule în față”.

Masala a declarat pentru BILD: „Dacă se va dovedi că doar varianta ușor blindată a fost livrată Ucrainei, va fi un scandal de achiziții clar. Aici s-au făcut economii în detrimentul vieților.”

Ministerul Apărării spune însă că „protecția sporită împotriva minelor nu a fost cerută de Ucraina la acel moment”.

Un oficial ucrainean de rang înalt contrazice acest lucru. „Bineînțeles că am fi vrut să primim vehicule protejate de mine”, spune el pentru BILD. „Dar germanii nu au avut de ales”, a spus oficialul, care a dorit să rămână anonim. Au fost așadar mulțumiți de varianta ușor blindată. „Pentru sarcini departe de front”, a spus oficialul.

Cercurile guvernamentale mai spun că oferta FFG a fost comunicată ca o „alternativă la „Fuchs” de la Rheinmetall. Bineînțeles că am presupus că oferta va veni cu protecție împotriva minelor precum Fuchs.”

Un obuz rusesc a căzut lângă acest BATT UMG din apropierea orașului ucrainean Bakhmut. Prejudiciul este considerabil. Vehiculul specific nu este un exemplu furnizat de FFG

O privire mai atentă arată că armura de pe ușă și fereastră nu s-a potrivit pentru atacul artileriei rusești. Vehiculul specific nu este un exemplu furnizat de FFG

Dar nu doar armura mult prea mică a vehiculelor ridică întrebări.

Locul de fabricație

În iunie anul trecut, Ministerul Federal al Apărării a declarat pentru BILD: „Antreprenorul, compania FFG, echipează cele 66 de vehicule convenite contractual în Germania în calitate de companie de construcții autorizată”.

Ca răspuns la o altă solicitare BILD, BMVg a anunțat în februarie 2024: „Procedura ca construcție licențiată a fost explicată de compania FFG ca parte a planificării proiectului. Fabricarea/furnizarea șasiului de către Ford, SUA. Fabricarea componentelor caroseriei de către „The Armored Group”, SUA, livrarea componentelor în Germania și asamblarea finală în Germania pentru a permite lanțul valoric în Germania.”

Însă documentele și declarațiile persoanelor din interiorul armelor aflate la dispoziția BILD spun cu totul altceva.

În consecință, FFG a transmis comanda diviziei germane a companiei americane de apărare „The Armored Group” numită „TAG Germania”. Prin mai mulți intermediari din Statele Unite, comanda a ajuns în cele din urmă la „TAG Middle East”, o companie de arme din Emiratele Arabe Unite.

Conform informațiilor BILD, fabrica de acolo a construit toate cele 66 de „FFG APC” sau mai bine „BATT UMG”, așa cum sunt de fapt numite vehiculele, și a livrat vehiculele finite în Ucraina – cu o escală în Germania.  Conform informațiilor din cercurile apărării și documentelor interne pe care BILD le-a putut vedea, în Germania nu a fost fabricat nici un vehicul.

BATT UMG a fost construit exclusiv în Emiratele Arabe Unite până la sfârșitul anului 2023. Fotografia prezintă o hală de producție din orașul Ras al-Khaimah

Ca răspuns la o întrebare BILD, Ministerul Federal al Apărării a spus: „BMVg nu are informații că aceste acorduri nu sunt respectate”.

▶︎ Acordul BMVg-FFG este, de asemenea, extrem de discutabil când vine vorba de costuri (pentru contribuabilul german).

Pretul

BILD a putut vizualiza contractul de cumpărare al unui client BATT UMG. Acesta arată că vehiculele livrate din Germania în Ucraina au un preț unitar de 185.000 până la 208.000 de euro.

Documentele secrete de la Ministerul Federal al Apărării (VS – Doar pentru uz oficial) arată, însă, că Ministerul Federal al Apărării a plătit FFG un „preț unitar de 600.000 EUR per vehicul” – aproximativ 40 milioane EUR în total.

O discrepanță care îl face pe expertul CDU în apărare, Roderich Kiesewetter, să clatine din cap.

Kiesewetter a spus pentru BILD: Dacă se dovedește că vehicule blindate de proastă calitate au fost achiziționate și livrate în Ucraina la aproape trei ori prețul obișnuit de piață, acest lucru ar fi de două ori problematic. În primul rând, fondurile de tranziție limitate sunt consumate inutil. În al doilea rând, acest lucru se face pe spatele și punerea în pericol a soldaților ucraineni”.

În timp ce Ministerul Apărării nu a dorit să confirme BILD prețul unitar de 600.000 de euro, un purtător de cuvânt a explicat: „Raportul preț-performanță pentru întregul sistem, care este gata de utilizare, a fost evaluat ca fiind justificat în cadrul unei verificări de plauzibilitate. .”

▶︎ Kiesewetter solicită totuși „atât o investigație internă a tranzacției comerciale, cât și un audit de către Oficiul Federal de Audit” pentru a clarifica diferența dintre prețul pieței și prețul plătit de peste 25 de milioane de euro.

În plus, pe acest fundal al acordului BMVg-FFG, este „încă foarte discutabil de ce guvernul federal refuză să livreze 100 de vehicule de transport blindate FUCHS disponibile și, în schimb, eliberează vehicule mai puțin protejate”.

BILD a confruntat atât „Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft” (FFG) cât și alte trei companii implicate din Grupul TAG cu rezultatele cercetării. Până acum, însă, fără nici o reacție.

Sursa: BILD

Nu stiu daca va fi o ancheta in urma articolului din BILD si cum se va finaliza, personal consider ca nu trebuie sa cadem in extreme, sa nu mai cumparam armament german din cauza articolului din BILD,dar nici sa cadem in cealalta extrema,sa consideram ca orice firma germana de armament e o garantie pentru calitate si corectitudine.

Chiar si in Germania se intampla lucruri discutabile,un exemplu este promovarea fostului ministru al apararii  Ursula von der Leyen in pozitia de presedinte al Comisiei Europene, acum se vorbeste de o sustinere EPP pentru al doilea mandat la sefia Comisiei Europene, desi fosta ministra a apararii (2013-2019) a patronat dezastrul din armata germana, pe vremea ei armata germana folosea cozi de matura in loc de mitraliere.

„ The German army has faced a shortage of equipment for years, but the situation became so precarious in 2014 that some soldiers had to take matters into their own hands.

Bundeswehr troops tried to hide their lack of arms by replacing heavy machine guns with broomsticks during a NATO exercise.

After painting the wooden sticks black, the German soldiers attached them to the top of armoured vehicles, according to a confidential army report which was leaked to German broadcaster ARD. ’’

Sursa

Nu stiu ce a recomandat-o pe Ursula von der Leyen pentru sefia Comisiei Europene, poate vocea si talentul.

In concluzie, problemele noastre balcanice trebuie sa ni le rezolvam singuri, daca si in Germania sunt balcanisme,n-are rost sa asteptam sa ne rezolve altii problemele.

Autor: Caudillo

You can leave a response, or trackback from your own site.

10 Responses to “Guest Post: O Afacere Nemteasca”

  1. Xv says:

    Au fost si la noi zeci de cazarmi distruse. Constructii antebelice, destul de dificil de intretinut si pazit fara efective. Unde erau regimente de traditie, nu vreun depozit de azp-uri.
    Spatiile (acolo era bataia pestelui) au fost vandute, pt ca erau in orase, in unele cazuri pt proiecte imobiliare, in altele pt marketuri.
    Gaura in acoperis n-am vazut in nicio cazarma de la noi, probabil s-o fi intamplat sa mai pice vreun acoperis vechi la o furtuna (stiu un caz) dar cand se intampla asa ceva, de obicei incepeau imediat lucrarile de reparatie, daca unitatea nu era pe vreo lista de desfiintare.
    Bine, cu conditia ca unitatea sa aiba militari, ca au fost cazuri cand in unitati erau efective de 2-3 plutoane, cel mult.
    In Germania sunt probleme de multi ani, ei dupa unire au redus pregatirea si cheltuielile/investitiile, ca nu mai aveau inamic si se unisera.
    Au fost periodic scandaluri dezvaluite de presa, cu cozile de matura instalate in loc de mitraliera, cu tendintele foarte extremiste dintr-o structura speciala, cu peripetiile rasiste din Africa, cu retelele rusesti printre militari, politicieni si oameni de afaceri, cu presupuse cartite din servicii etc.
    Politica Germaniei e simpla: vor sa fie mai importanti si militar in Europa. Politic si economic o conduc de multa vreme (cu francezii in siaj).
    In vechiul UE era UK (bagati in orice proiect militar american, de-aia erau pe buna dreptate acuzati de a fi cal troian american in UE pe plan economic-financiar) cu polonezii (cei mai filobritanici) si olandezii vs franco-germani.
    Pe nemti i-a interesat un singur razboi: Serbia. Acolo aveau ei niste socoteli vechi.
    In momentul de fata e doar amuzant ca mai descopera unii ziaristi ca niste MRAP-uri cu blindaj usor nu rezista la schije/suflu de artilerie.
    Nu au fost construite sa reziste la asa ceva.
    Nemtii o sa mearga tot inainte cu uberplanul lor cu emisii zero inclusiv in armate, cu razboi eco si taxe “taranilor” necivilizati din sud-estul Europei, cu discriminarea pozitiva a unor categorii sociale deosebite etc.

  2. caucazian says:

    si eu credeam ca britanici sant perfectii …
    pana am ajuns in uk si miam dat seama ca si ei sant oamenii
    doar ca la noi coruptii sant majoritari pt ca nu exista un schimb de putere la alegerii
    tot aceasi sant la putere de foarte mult timp si au prins curaj sa faca magarii
    pt ca la noi grupul majoritar de votantii sant pensionarii 5mil si bugetarii 1,3 mil
    si astia voteaza cu cine le da
    vorbeam cu un pensionar si aprope o sarit la bataie cand am zis ca eu nu sant de acord sami mareasca mie taxele sa le dea lor pensii mai marii

    poate sa iasa psd-isti cu mitraliera pe strada ca la revolutie sa inpuste oamenii ca nu i intereseaza pe astia tot psd voteaza daca psd le da

    cat despre cazarme
    nu mai sant soldatii in termen sa mai vopseasca un gard si sa smulga iarba de pe margine
    pe astia angajatii nui pot pune la muncii de astea , nu mai au forta de munca gratis
    unitatile mai ului sant in stare muult mai buna

    iar pe nemtii nui mai intereseaza armata , pe aia nui ataca nimeni nici ei nu mai ataca pe nimeni
    au incercat de 2 ori sa cucereasca europa si nu au putut acuma au devenit pacifistii ca suedezi
    daca vehiculele alea erau vandute armatei germane cineva facea puscarie
    asa la altii nu prea ii intereseaza

  3. Caudillo says:

    Mă așteptam la altceva de la germani.
    E drept că sunt o democrație mai avansata decât cea românească și găsești cât armament au trimis în Ucraina fără probleme

    https://www.bundesregierung.de/breg-en/news/military-support-ukraine-2054992

    Găsești pe lista 50 mrapuri DINGO , 66 APC, Mardere , etc

    Lipsesc Fuchs. BILD afirma in articol că germanii puteau trimite 100 Fuchs, care erau așteptate de ucraineni

    https://mil.in.ua/en/news/tpz-1-fuchs-ukraine-will-receive-german-armored-personnel-carriers/

    Au preferat in schimb o afacere foarte profitabila pentru FFG
    și foarte dezavantajoasă pentru contribuabilii germani și pentru ucraineni

  4. dany says:

    Domnilor!

    Problema cazarmilor germane care vad ca se extinde si in Romania ca deh e nevoie de “revitalizarea” industriei de constructii cu sume intre 10 si 50 m€l€arde, practic se incearca scoaterea din foame a unor firme cu mana si banii armatelor

    Regula de baza in orice armata care se respecta este urmatoarea (indiferent ca sunt functii de stat pe scaun ori la trupa indiferent de arma):

    -MINIM 120 ZILE IN TEREN!

    Nu va vine sa credeti? Urmatorii ani de razboi vor dovedi acest lucru. Cam fo’ 20 de ani minim. De ce? Taman s a deschis sezonul de vanatoare pe intreg globul.
    E doar o chestiune de timp pana apar primii fazani ciuruiti
    Nu mai zic cu alea 120 zile in teren, am explicat in alta postare ce si cum
    Daca ai minim 120 zile in teren numarul cazarmilor scade cu o treime!

    Daca ai 120 zile in teren la ce iti mai trebuie cazarmi cacalau? Ca sa dai bani firmelor din industria constructiilor? Nu mai bine bagi o parte din acesti bani in cazarmi mobile/ modulare/corturi/armament modern/munitie/tehnica?

    In 1992 la batalioanele de operatii speciale existau cabane de lemn(functionale si astazi!) care adaposteau comandamentul si altele usor demontabile si transportabile inclusiv usor parasutabile mai tarziu din C 130
    Daca in 1992 cu tehnologie romaneasca se putea face asa ceva, in 2024 cu tehnologie nemteasca nu se poate face altceva si mai bun? (vorba vine de “tehnologie” pen’ca nu ai nevoie decat de meseriasi!)
    Muncitorii de prin constructii stiti ca locuiesc uneori in containere mobile, armata actuala nu poate folosi asa ceva? Ma indoiesc!

    In alta ordine de idei vrea cineva totusi sa faca instructie din aia un pic mai dura?
    Poftim, tot ce este m€l€tar roman poate urma doua stagii de pregatire in acest an la munte.
    3T=TACTICA+TALPA+TRAGERI!
    In munte, la cort, 2+2 saptamani,apa de izvor, armata romana nu plateste decat DIURNA si cam atit! Astea 4 saptamani ar reduce pierderile in primele saptamani de conflict macar cu 15-20 procente, ar insemna un pic de calitate la instructie
    Bonus, cand se intorc astia cu testiculele umflate si dau iama pe la vecine automat creste peste 9 luni populatia…
    Vrea cineva din conducerea armatei asa ceva? Nuuuuuuu, conducerea armatei se gandeste cum sa construiasca cazarmi, pune cazarma in fața sovieticilor pe post de blindaj ca deh

    S a gandit cineva din armata romana ca de fapt avem nevoie de buncare subterane si nu de cazarmi la vedere?
    Nu, toata lumea se gandeste cum sa vanda de fapt aceste cazarmi mai tarziu….Inclusiv germanii cei progresisti …

    Daca nimeni nu vrea instructie de calitate atunci sa nu va mirati de numarul mare de pierderi in primele zile de conflict…
    Spor la Solitaire in cazarma …

    Ursula…Caile Domnului in UE sunt tare incurcate, nu doar Ursula e atarnatoare…

    Blindaj…Este o solutie efemera incepand cam de prin ‘918 incoace. Pe motiv ca daca azi ai pus un blindaj mai rasarit pe cine stie ce troaca maine va aparea racheta/proiectilul/drona care sa strapunga acel blindaj.
    S a gandit cineva ca in loc de blindaje de tot felul ar putea substitui cu mobilitate extinsa +putere de foc mare+ solutii de mascare inteligente?
    Faceti urmatorul exercitiu mental:
    -T55/TR85/LEO_X etc fara blindaj VS T55/TR85/LEO_X cu blindaj(pe ales de care doriti!)
    -Rezultatele in ce priveste pierderile vor fi aceleasi, practic aceste blindate vor fi vanate si distruse de aceleasi rachete/drone/ proiectile
    -In cazul “fara blindaj” este posibil ca dpdv tactic sa ai niscai avantaje avand in vedere mobilitatea marita si puterea de foc mai mare
    -Nu as cheltui banii cu blindaje ci as prefera solutii de mascare cat mai avansate

  5. Xv says:

    Germania democratie avansata… Pentru nemti, da. Pentru restu, in functie de afinitati si istorie. Deutschland uber alles, spune clar imnul lor ce vor, sa ii conduca pe toti. Cum si fac in Europa, ca ei hotarasc tot.
    Democratia asta avansata a pornit 2 razboaue mondiale si a industrializat crimele impotriva unor categorii de oameni, nici macar oameni nu-i numeau, ci “submenschen”.
    Conduce hegemonic Europa in functie de afinitati istorice, economice si religioase.
    Sunt harnici si prosperi, dar mai egali intre ei decat cu alte natii.
    O mostra de democratie avansata, https://www.dw.com/en/ksk-german-army-elite-force-has-a-history-of-links-to-the-far-right/a-56964218

  6. Caudillo says:

    Dany, sunt lucruri diferite.
    Poți să trimiți militarii în aplicații 120 de zile, dar când militarii sunt în cazărmi o cerință obligatorie e să nu le cadă tavanul în cap.
    Altfel, mai bine îi ții acasă, eventual le plătești abonamentul la o sala de forță și îi chemi la cazărmi doar înainte de aplicații, pentru a și ridica armamentul din dotare.
    Problema cu cazărmile la nemți și probabil peste tot în UE, este că s a neglijat întreținerea lor și acum s au trezit politicienii că trebuie băgați miliarde de euro în reparații, bani care nu există.
    Dacă pe lângă lipsa banilor mai apar afaceri precum cea descrisa de BILD, când s au plătit pentru APC uri de 200000 de euro 600000 de euro, banii nu vor ajunge niciodată nici pentru dotare nici pentru repararea cazărmilor.
    Se tot vorbește de serviciul militar obligatoriu fără să se întrebe nimeni unde ar putea fi încazarmați militarii în termen, că sper că nu se dorește să stea în corturi 1 an de zile.

  7. Xv says:

    Dany, tu cateodata parca esti tipul ala mema “back in my days”.
    Pregatirea aia cu dormit la cort si spalat cu apa rece intr-un paraias e necesara si utila la inceput, dupa o vreme devine repetitiva, cu prea putine elemente noi.
    Si e asa, sa mai iei pauza de la cicaleala nevestei, sa iesi “cu baetii”. Inclusiv la unitatile de misiuni speciale era asa, cunosc de la fosti membri, cu detalii. Era citybreak pe vremea aia.
    Nu si pt unele sotii sau prietene.
    Pregatirea asta trebuie sa ramana o placere sau mai realist o necesitate acceptata, nu o corvoada. Ca apar copiii, facturile, pretentiile sotiei care cateodata ajung la “uite sotul prietenei mele, e sef peste biroul de excursii in Monaco, iar tu esti plecat cu lunile si noi platim rate la banca si stam in garsoniera”.
    Stiu unul din motivele pt care erau destui fani pt escapade de-astea in anii 90, in unele unitati, nu detaliez, se imbinau munca si placerea, ca sa zic asa :))

  8. dany says:

    Bre @xv
    Va meritati generalii aia care dorm in fotoliu
    Cum la fel si generalii aia va merita pe voi. Indiferent ca sunteti la armata ori la miliție
    Somn cat cuprinde in cazarma la caldurica, Solitaire cand va treziti, o tura la popota ca deh si cam aia e ziua de instructie iar la 15.30 rupeti portile ca trebuie sa ajungeti repede acasa sa dati raportul la nefeste
    In timpul somnului va imaginati ca dati o talpa de 30 km echipati de lupta, mai faceti o tragere pe timp de noapte cand ploua, si cand se usuca stanca va urcati in somn pe stanci…Si la final visati ca numarati diurna…
    Pilele ramase prin armata si MAI stau acolo pentru un codru de paine pen’ca lene si nu s capabili sa faca altceva in sectorul civil

    Ce treaba are nefasta in ecuatia asta care presupune antrenament? Ura si la gara, vrei sub fusta nefestei apoi ramai acolo, vrei sa faci armata sub fusta nefestei nu se poate!
    Se vede ce instructie ai facut…

    O intrebare al carei raspuns nu prea apare prin presa:
    -Aveti voi idee cam cate zile in teren/an au avut militarii ukrainieni dupa 2014?
    Va raspund eu: minim 150 zile/an! Iar noua ni se pare mult 120 zile de instructie pe an!
    Daca nu ar fi avut acest antrenament putea sa le dea Sam si nucleare, acum la Kiev se spargea in figuri piticania. Asa se justifica faptul ca un stat mic in comparatie cu ruzzzia a bagat bocancul in testiculele sovietice
    Cititi presa doar ca sa justificati ca aveti activitate dar sub nicio forma nu cautati adevarul. Doar cititi!

    Nu i bai, vine vremea cand lenea si prostia se platesc…

    @Caudillo
    Pe bune 50 melearde € pentru cazarmi?
    -cu banii astia cumperi R Moldova cu tot cu armata
    -cumperi insule prin Pacific si ai o ZEE cat cuprinde si scoti o gramada de sub apa
    -cumperi o armata cu totul
    -daca le dai la sovietici 50 melearde de parai iti vand aia macar 10% din Siberia dupa 5 minute de negocieri (vezi negocierile pentru Alaska)
    As fi fost bucuros sa aud ca de banii astia se construiesc facilitati subterane pentru armata
    Avand in vedere ca citesti mult din presa straina referitoare la Ucraina, incearca sa vezi cati militari ucrainieni mai stau prin cazarmi. Iti spun eu: 0 (zero)!
    De ce?
    -pai daca sovieticul este capabil sa detoneze rachete in blocuri civile cat dureaza sa trimita cateva rachete pe o cazarma?
    -daca nu le place ukra in cazarma unde desfasoara instructia? Eu cred ca in tabere mobile dotate cu tot ce trebuie
    -ruzzzia a demonstrat ca poate ataca cu rachete orice obiectiv ukrainian pana la granita cu Polonia
    -iti mai aduci aminte batalionul ala rusesc atacat dimineata la raport? exact acelasi lucru se poate intimpla in absolut orice cazarma ukrainiana /din orice parte a lumii

    Dincolo de toate astea, cam toata lumea este incapabila sa inteleaga ca WW3 a inceput si ABSOLUT orice obiectiv civil/militar de oriunde poate fi lovit cu rachete de tot felul. Chiar si fara avertisment
    Doar romanii dorm linistiti in fotoliu asteptand alegerile ca sa vada de unde le vine codrul de paine…

  9. Caudillo says:

    Dany,
    Calitate nemțească, deci 50 de melearde raportate la prețurile și manopera nemțească se pot justifica.
    Dacă în plus plătești lucrările ca la FFG se ” justifica” meleardele.
    Înțeleg ce spui cu cazărmile ucrainene.
    La începutul conflictului mai stăteau în cazărmi, au profitat rușii de asta și au dat un Iskander într-o cazarmă și au omorât 80 de militari ucraineni.

    A mai fost un caz recent când s au strâns mai mulți ofițeri AFU Intr un loc pentru o sărbătoare și i au bombardat rușii.

    Îmi amintesc și de rușii strânși în formație că sa l aștepte pe un general, pe ăia i au capacit Himarsul.

    https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-26919036-zeci-soldati-rusi-fost-ucisi-intr-nou-atac-ucrainean-himars-regiunea-donetk-video.htm

    Sau aici tot Himars

    https://www.digi24.ro/stiri/externe/ucrainenii-sustin-ca-au-ucis-200-de-soldati-rusi-pe-o-insula-din-marea-neagra-momentul-atacului-cu-rachete-himars-2450249

    Dar separat de bunkere pentru militari sau pentru populația civilă,
    tot trebuie reparate cazărmile, măcar un minim de confort trebuie să existe, chiar dacă rușii le vor lua la țintă primele în caz de conflict.

  10. Xv says:

    Ce le stii, Dany, poate din propria experienta si extrapolezi si in unitati pe unde n-ai calcat. Ce povestesti descrie probabil atmosfera de pe unde ai fost inainte de desfiintare. Ordonanta etc. Aia a fost situatia, restructurarea a fost facuta si cu specialisti straini cu interesele lor. Daca n-ati fost trimisi la curs Ranger niciunu inainte, v-au luat altii locul.

Leave a Reply