Guest Post: 75 de ani de NATO

Atata s-a putut

By gsg9:

In timp ce impiedicaţii mioritici bat campii cu pilonul de securitate si stabilitate in pauzele de minciuneala cu “Romania aloca 2.5% pentru Aparare”

România se identifică deplin cu valorile democratice ale NATO şi acţionează cu responsabilitate şi hotărâre la nivel aliat, ca un veritabil pilon de securitate şi stabilitate în regiunea Mării Negre şi pe Flancul Estic, afirmă preşedintele Klaus Iohannis, într-un mesaj transmis duminică, în contextul marcării Zilei NATO în România şi al aniversării a 75 de ani de la înfiinţarea Alianţei Nord-Atlantice.

In contrast, un interviu al unui general in rezerva britanic, Sir Richard Barrons, descrie situaţia in care se afla acum NATO si in particular ţarile europene din NATO.

Contrar nulitaţilor cu stele pe umeri care se mai faţaie pe la Antene, generalul britanic spune coerent niste lucruri.

Pentru cine are ochi sa aude si urechi sa inţelege:

Din 2014 cand ruZZia a invadat Crimeea noi, ca parte a NATO, suntem din nou intr-o stare de confruntare cu ruZZia care este serioasa si se poate transforma intr-un conflict.

ruZZia este acum in avantaj in Ukraina, in parte la ceea ce a facut pentru a-si echipa armata, dar mai ales ca rezultat a ceea ce NATO nu a facut in a pune la dispoziţie Ukrainei suficient echipament.

Indiferent de rezultatul alegerilor exista un consens in US ca americanii nu vor mai plati pentru securitatea Europei la nivelul de generozitate pe care l-au aratat in ultimii 75 de ani de NATO. Acum US plateste doua treimi din factura de securitatea a Europei.

De mai mult de zece ani politicieni americani au spus ca nu pot sa continue ca platitorul de taxe american sa plateasca pentru securitatea Europei cand europenii isi cheltuiesc taxele pe educaţie, welfare, sanatate in timp ce platitorul de taxe american nu beneficiaza de asa ceva.

Nu numai ca avem forţele armate necorespunzatoare pentru era asta dar nu vom mai putea sa bazam atat de mult pe americani. Si factura pentru asta este potenţial enorma. Ca sa inlocuiesti ceea ce acopera US acum probabil ar trebui dublate cheltuielile cu apararea.

Exista o competiţie in era digitala si acum NATO (mai puţin US) nu ţine pasul in competiţie. Premiul pentru NATO daca se modernizeaza mai bine decat adversarul este o aparare mai eficienta la un preţ mai sustenabil.

Majoritatea ţarilor s-au trezit cu armatele in declin ca rezultat al erei post Cold-War. Si acum, desi recunosc ca trebuie sa se modernizeze, se uita toate la o economie stagnanta, la un sector public unde sansele sa ridici taxele sau sa imprumuţi mai mulţi bani sunt mici iar populaţia nu vrea sa cheltuie mai mult pentru aparare.

Suntem in aceasta situaţie absurda – care poate fi numai temporara – in care guvernele noastre recunosc ca suntem intr-o situaţie pre-war periculoasa pe care nu ne putem permite sa o ignoram. Pentru ca in urmatoarea fraza sa declare ca datorita starii economice si a dorinţei de a asigura un nivel ridicat de bunastare pentru populaţie nu ne permitem sa facem nimic pentru asta.

NATO ca instrument de securitate colectiva este o activitate si nu este cazul ca anumite naţiuni sa gandeasca ca alţii vor plati factura.

Preţul platit de esecul de a investi in forţele armate si a descuraja eficient este sa amplifici riscul unui conflict cu ruZZIa, care poate aduce toata suferinţa si dezastrul pe care-l vedeţi in desfasurare in Ukraina in cel puţin unele parţi ale NATO. Cu un risc mult mai mare deoarece nu vei avea garantat plasa de siguranţa de la US.

Posibil ca interviul sa aiba legatura si cu asta, doi fosti ministri ai apararii au facut niste declaraţii si politrucul de serviciu incearca sa acopere rahatul sub pres: Ex-defence ministers ‘wrong’ to warn UK unprepared for war, Oliver Dowden claims

Interviul pe Tubultau:

Autor: gsg9

You can leave a response, or trackback from your own site.

57 Responses to “Guest Post: 75 de ani de NATO”

  1. gsg9 says:

    esecul unei descurajari eficiente s-a vazut si se vede in continuare

    mujicii nu au fost descurajatzi sa atace ukraina
    sanctziunile aplicate dupa asta = frectzie la piciorul de lemn
    plus balbaiala cu ajutorul militar pentru Ukraina

    dupa ce s-au plictisit sa arunce cu rachete peste gard nespalatzii hamas nu au avut jena sa intre in Israel sa omoare si sa rapeasca copii si femei
    dupa aia se ascund printre civili si tzipa ca genocid, propaganda araba din America si Europa e in avantaj clar

    sambata iranul a avut tupeul sa atace Israelul cu drone si rachete balistice si de croaziera direct de pe teritoriul sau

    inainte de atac a balmajit tanarul de la Woke-House ceva cu Don’t! dar nu l-a bagat nimeni in seama
    si la iranieni sanctziunile = tot frectzie la piciorul de lemn, rabda aia de foame dar programul de inarmare, nucleare si agresivitatea merg inainte

    acum se roaga lumea de israelieni sa stea linistitzi sa nu atace iranul ca e satula lumea de razboaie, dar aia cum sa stea linistitzi, pe termen lung ar insemna ca se sinucid, daca acum e tupeul mare cand or avea arma atomica ce le mai faci…

    desi sunt ajutatzi in continuare de americani cu armament si protectzie (THAAD, portavioane, ajutat la doborat rachetele si dronele iranienilor) se pare ca nu se mai pot baza neconditzionat pe ei, deja americanii au declarat ca nu se vor implica intr-un conflict cu iranul

    ce descurajare ofera americanii acum ca sa impiedice China sa ocupe Taiwanul, nici armament nu le-au livrat la timp e backlogul de miliarde armament comandat si nelivrat taiwanezilor, fraieri aia de n-ar ataca acum cand “end of quote, repeat the line” se impiedica sau se rataceste pe scena

    ce descurajare ofera americanii si NATO pentru tzarile baltite de exemplu si daca mujicilor li se rupe Peoples Liberation Army de Don’t!ul lu’ asta tanarul…

    germanii vor sa duca o brigada acolo vreo 5000 de oameni cu un batalion de Leo2, foarte frumos dar cum descurajeaza 5000 de oameni niste eventuale sute de mii de mob with guns cum i-a descris Peter Zeihan venitzi la furat masini de spalat si adidasi

    ma intreb cum s-ar fi intamplat toate astea pe timpul lui Reagan si Thatcher…

  2. habarnistul says:

    Aiurea .
    Dacă ” alții ” nu vor plăti factura din diverse motive realiste ( sărăcie lucie ) ce va face NATO , își va schimba dunga rosie pe harta privind sfera de influență ?
    Nici vorbă .
    Dar au greșit promovând influenceri impotenți mintal gen @RaduTudor de la Aneta 3 sau plătiți cu bani grei gen @GMT de la Revista Umoristica Urzica online .
    Da , exact .
    Mă refer exclusiv la corul ursitoarelor și la corul bocitoarelor .
    Ei și ?
    Nimeni nu pune botu’ .
    Dar ” ei ” își fac datoria …
    Nu poți minți poulimea mioritică că okarina vrea binele României ,când ai distrus apicultura , agronomia și zootehnia României .
    Vin alegerile .
    Ei și?
    Nici in 1989 august , Ceaușescu nu credea că socialismul lui va cădea …
    Viitorul e ascuns privirii .

  3. Caudillo says:

    Trump dorea unmai multi bani și de la Coreea de Sud și Japonia

    https://youtu.be/L1tIqY7uNGU?si=6eGwOFlifzbpAkbX

    deci asta e trendul dacă Trump ajunge președinte .
    În Europa situația e mai complicata, factura pentru reconstrucția Ucrainei o va plati UE , americanii nu cred că vor mai da bani in Ucraina , așa că vor fi mai multe lucruri de reglat.

  4. Xv says:

    Inca un pedant frustrat intrat prin vreun think tank, cu ceva afaceri de consultanta si lobby.
    Clasica lor politica de invrajbire a europenilor, “ceata pe Canal, continentul izolat”.
    A adus Degeratu niste consilieri de genul asta, care “vorbeau din varfu buzelor si nu-si gaseau curu pe harta”, ca sa citez un baiat care a facut scoala de ofiteri inainte de 89 si in anii 90 a plecat privat in Africa de Sud.

  5. caucazian says:

    daca cumperi armament de la tine din tara acei bani creaza joburi bine platite la tine in tara
    dar la romanistanu nu se intelege mapn cu ministeru economiei
    si atunci unii prefera sa cumpere de afara crezand ca daca cumpara de la americani cumpara si protectie
    uite ca la evrei li sa spus “NU” in fata
    am mmai ziso ca noi tre sa ne bazam in primu rand pe noi
    dar la romanistanu ii mai important pensia speciala sa nu fie bagati la bulau de specialii
    si votu pensionarilor

    apoi sa apere ei tara

  6. Ion Valcu says:

    @GSG9: bre, noi ne-om gasit fix in aceeasi paradigma a lui Ilie Moromete … “timpul nu mai avea rabdare”.

    Intzelepciunea popolara graieste ca: atunci cand boii se bat, vitzeii se uita.
    Deci ce mai ingrasam scroafa-n ajun, ca ne-o imbolnavi pe toti in final de bal.
    cu cine, cu ce si de ce, ni-s dilemele iegzistentiale.
    ai din varfu’ “piramizii” is cretini patentati, ciorbishti si pishkotari profesionisti, antrenatzi constant after lovilu ’89.

    Ciolcatzul shaf grait-a ca se simtzeste sigur si aparat ca-i in nato … ca daca nu se simtzea, nu era. Idem si turistul meditator, maistru in crose de golf 7 dani.
    Aharfatzii, mantzocarii din presa, pwooliticienii, majistratzii staborelui si jeneralii tziu patura peste okii prostimii, precum tzine stapanul o patura peste colivia papagalului … doar doar o adormi avianul mai repede.

    Partea buna la neo-modernismul razboinic ii “urmatoarele”: “aici e multe lucruri noi”, iarna nu-i ca vara, apa-i uda, ceriu-i sus, armele costa, pifanii-s in gugushtiuku’ gol, deci cin’ sa duca razbel de durata?

    Izrael far’ de amerloci, termina stocurile-n 2 zile max si mai si falimenteaza.
    Idem si pentru iranieni.
    “NATOlanit-o de-ajuns” de pe continentul nos’ ce “pana lu’ hector” o facut in Libia?
    Miorlaiau totzi (britzi si franci) ca nu mai is rachete pe stocuri si cerseau peste garla.
    Amerlocii facura Link-16 prin satelit, francii urla de durere dupa amerloci prin magreb sau africa subsahariana ca sa le dea informatzii.

    Toate costa si Oiropa (da, inclusiv insuralii ombilical legatzi prin eurostar) taiat-or tat tat tat si-or dat ban morman la multiculturalism si ajutoare sociale.
    Cin’ si cu ce sa se mai bata?

    Pana si ivanii s-or dus la Coreea democrata si mancatoare de iarba & lacuste ca sa le ceara obuze si alte “angarale”, ca aia inca mai au “morman de fer vechi” si care mai si produce … inclusiv pulbere :))

    Salvarea imbecilistanului mioritic ramane Pronia Divina si simplitatea.
    Numa’ ieri citeam ca murira 17shpe iobagi bolnavi la spitalul Sf. Pantelimon din Bukalestan + catzi s-or mai fi aplatizat pe E85 sau prin Ardeal.
    Amu, catzi ivani s-or sacrifica riscand un tranzit terestru?
    Vor fi fix ca afganii ce voiau in Helvetica, or ajuns in romanica si i-o umflat plansul de ciuda si durere.

    Pe naval ce mai “avem” de aruncat in lupta contra afumatoarelor ivanesti?
    Navele norvegience pilotate de mujeres si care ajung la fund cand capitanu-s da examen de competentze?
    Danezele unde nu “vorbeshte” radarul cu racheta?
    Nemtzoaicele care “tzinteshte” asset-uri amerloce, de le raspund astia cu “B!tch please! / Cyka! / Schlampe! Salope!” in timp ce le dau BSOD la pupitrele de comanda?
    Sau englezoaicele pentru care Marea Mediterana ii prea calda de-or trebui tractate inapoi in port?

    Normal ca amerlocului i-o ajuns si pune la plata lipitorile aliate.

    Parca amerlocii au o vorba: “War is hell? Should’ve tried peace time!”

  7. dany says:

    Exilatii mei!

    La somn inainte, la razboi inapoi!
    La 15.30 spargeti poarta,
    Nu se stie ce aduce maine soarta!

    Cam asta e lozinca in cetele de aparare romanesti. De la soldat la general trecand pe la doamnele civil de care i plina armata. Totusi e nevoie de o mana de femeie in toate cetele astea romanesti, nu s misogin dar din cate stiu eu razboiul e o treaba barbateasca in proportie de 95%. Stiu, nu incepeti cu exemple de doamne si domnisoare m€l€tare care s campioane la …
    Si kabaeva e campioana la maciuci pana la urma…

    Acu’ daca stiti lozinca cetelor de aparare romanesti nu inteleg de ce i injurati pe politicieni cand e vorba de banii armatei?
    Politicienii stiu ce loaze au in cetele de aparare romanesti, loazele din cetele romanesti stiu ce loaze i conduc! Sinergie curata!

    Asa ca…. astia de la 55 in sus ca mine asa, va anunt ca pe voi se bazeaza țara. Si neamul, si natiunea si poporul
    Uitasem parlamentul si guvernul, scuze!

    Cat despre versiunea Urzica Militara Online numa’ de bine, trebuie sa manance si gura lor ceva , aici in majoritate suntem exilati de buna voie si nesiliti de nimeni :))))))))

    In rest ce sa va zic io, ce spune @gsg9 in articol era previzibil de ceva timp, mai bine zis de cel putin un an

    Partea proasta la americanski dupa ce renunta de buna voie si nesiliti de nimeni la Iuropa cea virjina:
    -Strumpf/Biden/care vreti voi in maxim 3 ani se intorc cu coada intre picioare
    De ce?
    -USA e dependenta de ajutorul in materie de informatii iuropean, atita timp cat ajutorul asta in materie de informatii scade USA are “șansa” sa fluiere a paguba din greu in urma unor atentate mai ceva decat alea de la 11 septembrie
    Trecem peste tromboane tehnologice si alte rahaturi visate pe tot mapamondul si o sa vedeti cat de mult conteaza informatiile alea pe filiera clasica. Ori americansky sunt renumiti pentru spionaj cu ajutorul tehnologiei in timp ce la “metodele clasice” stau destul de prost. Nu doar Sam stie sa blocheze cam tot ce este tehnica, mai stiu si altii.
    -Daca da sfantu’ si mai au un 11 septembrie vin cu coada intre picioare, taman atunci isi dau seama ca si au pierdut aliatii
    -USA in epoca moderna nu rezista prea mult fara aliati, vremurile sunt total opuse ideii de izolationism
    -daca se va pune problema aliatului european, mai devreme ori mai tarziu se va pune si problema aliatului japonez, sud_coreean, taiwanez, filipinez, australian

    Alt adevar nerostit pana acum este urmatorul:
    -USA are deja prea multi aliati care stau la coada cu mana intinsa…
    -la care sa dea mai repede troace meletare?
    -la care sa i ofere mai repede posibilitati de crestere economica?

    Iuropa_____
    -Daca pleaca americansky adio si n am cuvinte, o sa fie un fel de URSS_2 cazut cu mare zgomot.Poate o sa mai dureze niscai ani, da’ nu prea multi, prea multe molii sovietice prin toate guvernele locale si ala central

    Ucraina… n am fost niciodata fan, ba chiar am avut ceva colti impotriva lor inainte de 2014. Ba chiar si certuri (ochi in ochi!) prin 2010
    Ce ma impresioneaza la ei este faptul ca au reusit sa le dea direct in testicule sovieticilor, sunt putine state pe lumea asta care isi permit sa i fouta pe sovietici. USA cat este ea de mare si inarmata nu si a permis sa le dea direct in testicule sovieticilor. Sigur, a contat si ajutorul militar american_european dar pana la urma soldatii ukrainieni au luptat cu sovieticii
    Banuiesc ca nu ma blameaza cineva pentru faptul ca s impresionat de cum au luptat pana acum. Apreciez mult pe cei care chiar lupta pentru țara lor!

    Pentru cei care totusi mai iubesc RO asa cum e ea schioapa, oarba, obosita si plina de raie va anunt ca cineva s a gandit totusi sa porneasca unele amenajari in teritoriu care pe vreme de razboi ar putea da o gura de oxigen trupelor romanesti. Putin e adevarat, dar ceva mai mult decat nimic….
    Asa i ca nu stiti despre ce i vorba? Aveti o scuza totusi, cu ochii la rachetele sovietice vorba aia taman pierdeti esenta!
    Cautati exilatii mei, cautati!

    PS Ce ma enerveaza pe mine la astia cu mobilizarea e faptul ca nu ma lasa sa imi aduc balansoaru’…

    PPS Clubul Exilatilor… as putea scrie un roman intreg despre exilatii de aici :)))))))))

  8. gsg9 says:

    habarnistul, cand spui “saracie lucie” la cine te gandesti, ca noi avem in plata pensie de 19000EUR si PIB cica de 300+ miliarde

    avem oligarhie de partid, cumetrii, contracte cu statul si nobilime angajata la stat pe bani buni care toaca bugetul

    saracie o fi pentru pensionarul de rand dar se manevreaza niste bani multzi prin Romania, toate astea le stiu si aialaltzi cand pretind bani pt aparare…

    daca nu platesti, nu stiu, vin covrigarul si joianis si mint, asta tzine un an pana fac si aia calculele cu pixul

    tot pesedistul sef din postura de prim ministru vine si declara ca rusia nu este un pericol, s-or intzeles cu rusii mai ieftin? or sa fie surprinsi 😀 😀

  9. gsg9 says:

    Caudillo, Trump un afacerist redus, se tot chinuie acuma sa-l incurce la alegeri, i-a inceput procesul
    reconstructzia Ukrainei, la cum merg lucrurile n-o sa mai fie o problema nici pt mueropa, or s-o reconstruiasca mujicii
    americanii au blocat ajutorul, europenii se gandesc acuma sa adune un fond de 100 de miliarde dar nu s-au hotarat cand se apuca iar industria de aparare europeana face cate un obuz pe an

  10. mihais says:

    Bre dragilor,desi situatia putea fi mult mai buna,treaba nu e chiar atat de catastrofala.
    Si daca ar fi ,nu vad problema,timpurile grele nasc eroii 🙂

    1.Armia rusa e hat dincolo de Nipru si de 2 ani mai izbutesc sa cucereasca cate o perdea de protectie,cand si cand.
    2.Luptele urbane au durat mult si au costat mult sange rusesc.Pana acum singurul oras mai rasarit cucerit de rusi a fost Mariupol,iar atacarea lui a fost o tampenie.Restul sunt orase de mana 3-4,iar ocuparea lor a durat cate o juma de an,timp in care nu au facut altceva.

    In fundul gol de am fi,rusii ar ramane blocati intre Galati si Braila.

    3.Operatiuni mobile,singurele care ar putea duce la avans rapid sunt sefe pt rusi.Fortele care le puteau executa nu mai exista.

    Si daca ar mai avea cine sa le faca,vezi pct 2.Orcie operatiuni mobile ar deveni repede statice.

    4.Fiind statice e o problema.Actualul front rusesc se intinde pe vreo 700km+-.Rusii nu au suficiente forte pt a apara ca lumea acest front,au avut nevoie de o 6-12 luni sa se fortifice. In absenta fortificatiilor li se intampla Harkov.
    Frontul de la Galati la Narva are vreo 2000 km .Daca mai punem si Finlanda…

    Rusii,doar pt a avea o prezenta cat de cat pe atata lungime ar avea nevoie sa pregateasca vreun milion si ceva de oameni.Ei nu reusesc sa pregateasca aia 3-400000 care ar fi toti aia trimisi in UA.Granita lor de la raul Oskol la frontiera bielorusa e teren viran,cu graniceri si cativa speciali amarati.Spre N mai gasesti portarul in cazarmi.
    Sa inteleg ca rusii devin cumva subit capabili sa faca un numar de magie,sa reinvie armata sovietica?

    Sa comparam.Finlandezii,vreo 250k.Balticii,cumulati,cu rezerve cu tot,se duc la 120000.Polonezii cu rezerve vreo 200k.Ar mai ramane macar vreo 200k ucraineni.Noi,stim deja.Vorbim la modul extrem de rudimentar,comparatie numerica,nu un raport de forte facut dupa regulile meseriei.

    Dar chiar asa,asta nu e o comparatie corecta,pt ca de bine de rau vorbim de armate adevarate.UA a trimis pe front o improvizatie.

    Un singur avantaj au ,experienta in utilizarea dronelor.Dar asta e un domeniu care nu e dar divin catre rusi,plus ca daca se lucreaza la ceva e la combaterea lor.

    Experienta rusa e in rest extrem de neuniform distribuita.Dar nu e ca si cum voluntarii vestici nu s-au intalnit cu spetsnaz.Iar experienta rusa e ceva adecvat conditiilor actuale de pe front.E ceva limitat,ce nu ar semana cu un razboi intins pe tot frontul de est.

    5.Cu toata nesimtirea vestica,avansul rusesc ar mai trezi din lene pe toata lumea.

    6.La noi,pana si comunistii au trebuit sa devina anti-rusi.Cu toate ale noastre pacate,nu as spune ca vor intoarce armele.Este ceva ce politrucii ar vrea din tot sufletul,motiv pt care nu fac nimic pana nu iau un sut un cur.Insa nu s-a pus pana acum problema sa primeasca un glont in cap.Motivatia lor ar suferi modificari intr-o criza.Pt ca pur si simplu ar cadea mastile si conventiile actuale.

  11. barny says:

    asta cu obuzele e ciudat. Cunosc o fabrica(de produse civile) care produce tuburile de alama (sau din ce or fi facute) pt munitia de altilerie. Baga non stop si productia e exportata in UKR. Un sef de sectie care imi e prieten mi-a zis ca nici el nu credea ca pot avea asa comenzi de trebuie sa munceasca 24 din 24.. Pentru proiectile stiu ca sunt firme de Tratament Termic care au capacitate pentru comenzi inca. Tin sa cred ca partea asta cu obuzele ca nu se produc destul e doar o dezinformare. Probabil nu vor sa le trimita pe toate in UKR.

  12. dany says:

    @mihais

    De acord in mare parte dar trebuie luat in calcul si faptul ca situatia asta “statica” poate deveni extrem de repede exploziva. Tehnologia isi va spune cuvantul si aici
    Dupa cum vezi un razboi genereaza altul pe alte coordonate. Daca in anii 50 se mergea cu fasoane gen declaratii de razboi apoi acum lumea nici nu se mai gandeste la asa ceva, direct din prima operatiuni speciale garnisite cu drone de tot felul
    Acum lucrurile sunt cu mult mai complicate din multe pdv

    In Ucraina este de ajuns sa rupa frontul undeva sovieticii. Exact ca in ww2
    Direct la gurile Dunarii se opresc. Si automat se ajunge la ce spune @gsg9
    O rupere a frontului ucrainian combinata cu ceva deranj pe la alegerile de tot felul UE/USA/ etc ar fi ceva natural in actuala confruntare E-V

  13. Xv says:

    Offtopic, avem inca un razboi, mai precis o escaladare abrupta, ca razboiul nu a incetat niciodata.
    O ocazie de a vedea la lucru cel mai dens sistem AA din lume, cel al IDF.
    Dincolo de PR-ul tipic- balci (campioni absoluti) cu 93%, apoi 96%, ca sa ajunga la 99% rachete doborate, cu ajutor american si francez, destule rachete au lovit la sol, 2 baze aeriene in special.
    Ce-au lovit acolo stiu israelienii si cine are sateliti, dar din foto si filmari (toate de la incendiul din Chile, sigur ca da) au fost niste explozii cam mari, la sol, nu in aer si n-au lasat probabil gauricile alea minuscule “de protocol” aratate la tv.
    Nu e vreo surpriza ca mass-media corecta politic din Vest a pus batista pe tambal, e ceva obisnuit, la fel cu propaganda din cealalta directie, care a exagerat la maxim atacul.
    Cum Bibi nu e genul sa intoarca obrazul, probabil o sa urmeze un atac israelian, sa vedem ce tinte aleg, daca ridica stacheta sau raspund moderat.

  14. gsg9 says:

    mihais, e razboi de uzura si diferentza numerica intre 140 milioane de mujici si catzi ukrainieni or mai fi ramas intre granitze e mare, ukrainienii se vor termina cu mult inaintea mujicilor

    lumea o fi 8timista dar sanctziunile n-au avut mare efect si acum tot aduna carne de tun niste sute de mii ca are de unde

    si nici ajutoarele pentru ukrainieni nu par sa mai curge

    daca pica ukraina (si RM in urmatoarea juma de ora) si ne trezim cu ei pe granitza nu e bine, vitejii nostri la uscate sunt 30 si ceva de mii inarmatzi cu mai nimic si rezerva pana la 55 de ani

    vorbesti de blocatzi intre galatzi si braila, eu nu cred ca daca doua sute-trei de mii de mujicii au pornit in jos spre bucale astia vor lupta cu ei, se vor preda aia din conducerea politica, asa cum incep sa am indoieli ca vor veni sute de mii de luxemburghezi sa lupte alaturi de noi

    pana la urma generalul ala zice chestii de bun simtz, sa ne pregatim, refacut fortzele, deterrence

    asa cum prezice si ca daca iau ukraina si isi refac fortzele peste niste ani vor avea tupeul sa zgandare o tzara NATO

    in fond vezi ca de tupeu nu se prea duce lipsa momentan, descultzii au sarit gardul acum 6 luni, iranul a lansat rachete in Israel si deocamdata 😀 e bine mersi

    covrigarii nostri au alt discurs zic ca nu e un pericol, astia or fi mai prosti si decat comunistii 😀

  15. Xv says:

    Col. Florian Garz, unul dintre cei mai de seama specialisti ai DIM de la infiintare pana acum, a scris o carte, aia cu globalizarea sau disparitia.
    A avut dreptate inca odata, asa s-a intamplat.
    Era si el comunist filorus, bineinteles, cum l-au facut niste capete de creta din presa.
    Ucraina ar fi intrat in alianta daca nu intrau rusii in hora. Era red line-ul lor, pe tiktok am dubii ca s-a anuntat.
    Ce avem la tv, cu deja binecunoscutii “experti”, ma mir ca nu mai apare Codita, un vajnic politruc coafat in sociolog militar.
    Serios, era mai interesant la OTV, mai apareau specialisti din DIM, DIE, 404 sau USLA.

    Mihais, aia cu canalele de irigatii dintre Galati-Braila e celebra tactica din anii 70-80, pe langa asta se mai umbla si la lacuri de acumulare, sa devina zona o Venetie. E metoda disperata, dadea timp pt retragerea conducatorului si partidului iubit, atat. Parjoliti holdele, otraviti fantanile.
    Nu mai suntem de multa vreme in situatie disperata.
    Citeste iar vreo gospdina si otevizeaza iar comentariile.

  16. gsg9 says:

    Ce ma impresioneaza la ei este faptul ca au reusit sa le dea direct in testicule sovieticilor, sunt putine state pe lumea asta care isi permit sa i fouta pe sovietici. USA cat este ea de mare si inarmata nu si a permis sa le dea direct in testicule sovieticilor. Sigur, a contat si ajutorul militar american_european dar pana la urma soldatii ukrainieni au luptat cu sovieticii

    da, corect, au avut dorintza sa lupte, ca puteau sa o frece pana intrau mujicii in Kiev, pe asta au si mizat cand au venit cu uniformele de parada si un senvis…

    in primele cateva zile mujicii nu au fost ostili cu civilii, dupa aia s-au lamurit si au inceput sa-i casapeasca

    nici americanii nici europenii nu au crezut, au fost cateva zile de stupoare si tacere si lipsa de reactzie la inceput, de abia dupa aia cand s-au lamurit ca ukrainienii lupta si rezista au inceput sa se mobilizeze cu ajutoarele

  17. gsg9 says:

    5-8 years, that’s a lot…
    assuming ukrainians resist another 5-8 years…

    “https://www.youtube.com/watch?v=F9Vtck34kRs”

  18. habarnistul says:

    Pentru @GMT de la Urzica dedic o melodie din 1960 , cântată de Vasile Cănănău din Dolhasca :

    https://youtu.be/8WCXrwScGEE?si=ARfCEcxi_OL1riP-

  19. Mihais says:

    Dany,zvarle o geana pe harta.Vei vedea în tot E UA același teren.Niste patrulatere 2×2 km formate din perdele de protecție și localități la maxim 8km una de alta.Deci,cum sta frontul acum,la fel poate sta 100km mai la E sau la V.
    Mai la V e Niprul,obstacol major și mari orașe,nu Bahmut.
    O ruptura rusească o fi posibila teoretic,dar pt a avea efect tre sa incercuiasca mari forte UA,a.i ăștia sa nu mai poate reface un front.

    După care tre sa asedieze mari orașe,sa forțeze Niprul și sa mai asedieze alte mari orașe,basca alea mai mici.
    Ideea e ca nu e chiar partie pana la gurile Dunării.

    Gsg,dacă vin 200k rusi spre Bucale,iar ai noștri se predau,cu atât mai bine.Facem noi guvernul național și pornim lupta cu vrăjmașul extern și trădătorii .

    Nu îți face posteritatea statuie dacă golești stacanele în pub,asa ca devino erou.

    Mai la caterinca sau nu,dar astea ar fi opțiunile.Take it or leave it.

    Fundamental ar fi sa existe destui cu dorința de a lupta.Nici nu trebe sa fie toți militari,trebuie sa doar sa vrea.Astia ar trage după ei restul gloata.Fiecare poate crede ce vrea pe subiectul asta și orice pdv poate fi argumentat.Io crez ca ar fi destui dispuși sa lupte,după cum ar fi mulți care ar rupe granița. Indiferent de ce ar face guvernarea.
    Iar RO nu poate fi abandonata,pt ca fără noi ajung muscalii la Viena,Stambul și în Creta.

    Asa ca 5 inși dacă lupta cu arma în mana,aia ar fi România recunoscuta internațional.

    Nu mai suntem în 45,sa fie Vestul în imposibilitate de a misca ceva.

  20. Mihais says:

    Apropos, sper ca nu crede careva ca aprob durerea în fund a conducerii staulului.

    Evident ca trebe facute rezerve,de acum 10 ani inca,basca multe altele.

    Doar ca tre sa privim și trebile la rece.Se putea mult mai bine.S-au și făcut lucruri bune.Iar inamicul nu e nici pe departe armata sovietica din 44,ci unii care nu se apropie de nivelul ala.

    Stalin avea un complex industrial și a mobilizat 20% din populație.Politica lor de cadre ținea cont de merite,asa ca ai unii care încep războiul maiori și ajung în 3 ani generali de armata.
    Aveau un sistem de a invata și răspândi lecțiile învățate.
    Chit ca pierdeau oameni mai mulți ca noi și nemții, raportul asta a tot scăzut pe parcursul războiului.Sigur ,dacă nemții nu erau boi ar fi fost epuizați în 43-44,dar în realitate ce și cât au învățat a fost de ajuns.

    Nimic din condițiile de atunci nu le au acum.

    Au învățat doar sa dea cu drone FPV.
    Rarisim sa vezi un atac coordonat ca lumea la 2 ani+ de război.Nu vezi concentrare de forte în secret și o ruptura ,doar consum de muniție fără a avea arme combinate.

    Nu e nimic care sa aducă a arta operativă.Ce ii duce capul e sa atace 6 luni un oras de 15000 locuitori și sa piardă 50000 ca sa-l ia.

    Prin comparație,în iunie 41 Vasilevski era la un stat major,Rokosovsky la un corp.In noiembrie 42 comandau operația Uranus.
    Care era o parte a ceva mai larg.
    În 41 aia supărați pe Stalin treceau la noi.In 2023 se supăra slugile lui Putin unii pe alții iar unii din ei ataca Moscova și doboară elicoptere rusești.

  21. Ion Valcu says:

    75 ani de NATO care se vad … din perspective diverse.
    Si cica ne bagam si noi la dans cu distrugatoarele noastre de bugete si iobagi dornici de sacrificiu.

    Lire la suite … cu goagle translate:

    “Belgium postpones shipment of frigate Louise Marie to the Red Sea due to technical deficiencies.

    According to the specialist website Marine Schepen, an incident disrupted a training based on a simulated drone attack, while Admiral Michel Hofman, the Belgian chief of staff, was on board. For example, a RIM-7 Sea Sparrow surface-to-air missile would have become stuck in its launch cell.

    Decidedly, some European naval forces are not at the wedding… In recent weeks, engaged in Operation Aspides, after nearly shooting down an American Reaper drone, the German frigate Hessen has had difficulty firing RIM-162 ESSM missiles. The same goes for the Danish frigate Iver Huitfeldt, which was forced to cut short its participation in the Guardian of Prosperity mission due to malfunctions.”

    https://www.opex360.com/2024/04/16/la-belgique-reporte-lenvoi-de-la-fregate-louise-marie-en-mer-rouge-a-cause-de-deficiences-techniques/

  22. dany says:

    @mihais
    De cand cu digitalizarea asta nu i saptamana sa nu dau o tura pe harta pe zona Moldova-R Moldova si uneori pe harta Ucrainei
    Ai dreptate in multe privinte

    DARRRR

    Nuca tare in toata ecuatia asta este … USA! In rest Dumnezeu cu mila.
    Cum ar fi daca aceasta nuca tare ar fi sparta in urma unor evenimente cu potential distructiv cu mult peste 11 septembrie? Stii foarte bine ca exista destule posibilitati, daca a fost posibil un 11 septembrie de ce nu ar fi posibil si altceva mult mai distructiv?

    Si dupa ce aceasta nuca tare este sparta sub o forma ori alta ce crezi ca vor face restul? Stii foarte bine deja!
    Din ce vad la sovietici o lalaie in fel si chip in asteptarea unui eveniment gen Pearl Harbor. Chiar volodea piticu’ asteapta cu sufletul la gura asa ceva.
    Pen’ca nici lui nu i convine, vrea ori la bal ori la spital
    Nu uita ca primul Pearl Harbor a contribuit cu varf si indesat la ofensivele sovietice de mai tarziu. Fara America acum se vorbea nemțește la Vladivostok

    Cum ar fi un Pearl Harbor care sa paralizeze masiv armata si economia americana?
    Cum ar fi un Pearl Harbor care sa implice direct dragonul chinezesc pe partea militara?
    Chiar nici nu conteaza cine va sta in spatele unui viitor Pearl Harbor desfasurat in USA +/ori China, importanta va fi directia imprimata pe fronturi diverse inclusiv frontul ucrainian

    In conflictul Israel-Iran iarasi se asteapta tot o specie de Pearl Harbor ca deh lumea i cam nehotarata, ba ataca ba nu ataca ba e virjina

    @Habarnistul
    Tare rau melodia, ca sa vezi ce erau obligati sa asculte bunicii nostri

    Dupa 65 de ani

    https://www.youtube.com/watch?v=uQxRU2a0-PA

    Nu ai prins Urzica militara pe vremea inceputului razboiului din Siria. Sa fi vazut cand o parte din conducerea urzicata albea ruzzzia la greu
    Ori meciurile cu anumiti francezi inchipuiti care au evadat chipurile din RO cu camera de tractor peste Dunare
    Ori meciurile cu @Stu Wilson mare filorus sprijinit de conducerea blogului care acum isi roade unghiile de ciuda in cine stie ce maghernita prin buc@lestan din cauza ca s a facut praf mitul armatei sovietice super ultra mega …
    Multi din cei de aici au preferat “autoexilul”, pe urzica militara mai sunt cativa care chiar au avut ceva treaba cu armata, in rest politruci la greu si mai nou au inceput sa apara reprezentanti ai unor puteri straine non europene care fac si acolo ceva mititel vorba aia

    PS Chiar acum anunta astia la digi, contingent romanesc 5000 oameni merg sa lupte cu rebelii houthi ori cum draqu i cheama pe plaiurile cu 72 virjine
    Tot la digi:
    la MK au fost detectate drone mici care spionau. 3 drone, noaptea

  23. Xv says:

    Habarnistule, ce-ai cu George, de tot ii faci urari? Ca nu e prima oara. Daca tot speli rufele in public. Nu e elegant ce faci. Poate ai dreptate, habar n-am.

  24. dany says:

    Vladimir Lipaev, 65 de ani, expulzat din Estonia vine sa ne explice ce beneficii avem daca trecem de partea ruzzziei

  25. habarnistul says:

    Nu am absolut nimic cu el sau cu altcineva .
    Dar când vad ceva greșit , încerc sa atrag atenția , sa nu se întâmple ceva rău , să cadă cineva în depresie sau mai rău , să se radicalizeze fără motiv serios .
    Ideea cu ” Urzica” era să ne binedispunem , sa ne bucuram de prezent să uitam de grijile zilnice .
    La noi e bine și va fi mult timp de acum încolo !

  26. gsg9 says:

    Xv, s-a mobilizat NATO sa-i apere, iranul a zis ca a avertizat US inainte, US a zis ca nu 😀

    s-a tras inclusiv cu SM-3 de 12 $milioane bucata, englezii si-au luat EFurile de pe MK si le-au dus acolo de parca numai pe alea 6 le aveau functzionale, dupa aia cu Arrow israeliene

    unele balistice au fost lasate sa cada dupa ce s-a calculat traiectoria ca lovesc aiurea si nu merita costul mare al interceptorului

    cel mai probabil F35urile au fost mutate de acolo inainte de atac

    ai aici o poza cu o balistica iraniana cazut prin Israel
    https://www.twz.com/news-features/could-israel-use-conventionally-armed-jericho-ballistic-missiles-to-strike-iran

  27. caucazian says:

    in sua industria de aparare ii unul dintre cei mai mari exportatorii si aduce o gramada de banii americanilor
    si plateste salarii mari celor care lucreaza in domeniu
    la noi ar trebui sa se identifice ce putem face bine si competitiv si am putea si sa exportam si apoi sa investim acolo pe palieru ala
    sa avem si noi un domeniu unde sa fim bunii
    sant tarii mici care fac un singur tip de arme dar il fac bine si si exporta
    noi nu facem nimik si importam tot
    un ex care imi vine in minte ii finlanda cu patria
    norvegia cu NSM si nasam
    nu zic sa ne apucam sa facem avioane invisibile de unii singurii dar ceva acolo mai mic mai ieftin care se poate si exporta la altii

  28. caucazian says:

    ar trebui privatizate cele care nu mai au viitor sa se scoata ceva banii iar in cele care au viitor sa se privatizeze partial sau integral
    oare asta se pregateste cu stergerea datoriilor? sau doar vor sa fac loc pentru acumularea altor datorii
    binenteles din taxele platite de noi totii

    https://www.profit.ro/perspective/guvernul-umbla-la-datoriile-companiilor-din-industria-de-aparare-pentru-a-atrage-investitori-21561809

  29. Xv says:

    Gsgule, e complicata mai mult ca de obicei situatia asta perpetua din Orientul Apropiat, sper sa gaseasca diplomatii o solutie macar stop gap, care sa “repereze onoarea” ambelor tabere de politicieni.
    Sunt doua nuci foarte tari, cu greu reconciliabile. Nu imposibil insa, s-au mai gasit solutii diplomatice fie prin intermediari, fie prin relatiile civilizate dintre anumiti ofiteri de informatii din ambele tabere.
    Mi-e greu sa cred ca Bibi nu se va razbuna pt imaginea sifonata cu care ramane aparent, din mandatul lui.
    Imi pare rau ca nu mai avem o diplomatie ca pe vremea Toarsului, avea multi oameni de calitate care stiau sa reinnoade dialogul dintre tari ostile, chiar asa, comunist necizelat, cum era.
    Sunt cam incruntati si sauditii, amici cu israelienii cand interesele o cer, care stii bine ce relatii ferpecte au cu siitii.
    Erdogan in vremurile lui bune ar fi putut impaca taberele, comunica decent si cu unii si cu altii. Vremurile alea au trecut de multisor.
    Cine va rezolva relatia asta, daca se va intampla vreodata, probabil va lua un Nobel pt pace.
    Sunt cam prea multe razboaie dupa atatea belele picate intr-un timp scurt in zona asta euroasiatica, in teorie civilizata, dar cu restante mari in practica.
    Cartea aia, “Acesti nebuni care ne guverneaza” e tot mai actuala, din pacate. Puterea corupe.

  30. RTI says:

    Salutare populime ! Dupa 75 de ani este dificil de spus daca NATO o sa faca centenarul. Eu as miza pe initiativa 3SI (scos oblastul haustriac si bagata Turcia) + parteneriat strategic cu muricanii. NATO rasufla greu (europenii) si mUE a devenit o porcarie ce se undeparteaza tot mai mult de forma originala la care ravneam.

  31. gsg9 says:

    RTI, asa a crezut si idiotul de la kremlin ca slabeste NATO si ocupa Ukraina in 3 zile, ce-o mai fi peste 25 de ani Ohm trai si Ohm vedea zise orbul, poate n-o mai fi ruZZIa in forma actuala 😀

  32. gsg9 says:

    Xv, nu cred ca mai e loc de negocieri, vor ajunge la bubuiala, iranul trebuia bubuit de mult

    pana la urma israelul e putere nucleara acum nu peste niste ani, nu zic sa dai una la teheran ca sunt 8-9 milioane de suflete dar peste instalatziile nucleare, porturi, energie electrica si ce infrastructura mai are iranul nu vad de ce nu, pot fi pusi cu botul pe labe si aurolacii aia cu barbi…

    meanwhile cica li s-ar fi aprobat asaltul din Rafah

    https://www.hotnews.ro/stiri-international-27064329-live-israelul-renunta-planurile-initiale-represalii-presiunile-lui-biden-liderii-intensifica-sanctiunile-impotriva-iranului.htm

  33. Xv says:

    Israelul e de multa vreme putere nucleara, dar si Iranul probabil e, stiu, ei s-au jurat ca n-au furat rata etc.
    Practic programele unor state care au vrut arme nucleare nu au putut fi impiedicate 100% sa se finalizeze pt simplul fapt ca unele au si fost ajutate de 2 puteri nucleare. Au lucrat mai multe state la asa ceva, printre care Africa de Sud si Romania, noi am predat tot ce facusem in anii 80, dupa 89.
    Daca americanii pun boots on the ground in Iran iese nasol pt ei. Chiar daca persii sunt “desculti” tehnologic. Americanii au suficiente parghii economice, au un razboi de sustinut in Ucraina.
    Cei mai pro-razboi la ora actuala sunt englezii si israelienii. La francezi e ceva mai nuantat, Macaron nu e f iubit de unele cercuri.
    Barfa e ca urmeaza o miscare a lui Erdo, prin vara.

  34. caucazian says:

    oare ce ia promis cameron lui trump sa permita ajutorul pt ucraina?

    https://www.biziday.ro/281861-2/

  35. Mihais says:

    Xv,talpasi în Iran cel mult pt a asigura niscaiva poziții cheie,gen baterii de rachete pe lângă Hormuz.

    În 2005 și ceva ani după era un lobby israelien de speriat sa-i atace.Americanii au zis pas.
    O privire pe o harta topografica este explicația.
    După cum știi,persii au ce se cheamă la ei doctrina mozaic.Adica o sumedenie de forte teritoriale,independente operational de centru și adaptate condițiilor locale intratat încât au uniforme diferite.

    La tehnica grea,C2 ,arme întrunite,evident nu ar sufla în față americanilor,dar băieții produc în siguranță și dispersat rachete AT,AA,toată gama de AG-uri și evident is mesteri în mine si arme cu luneta.DEI la ei nu au nevoie I în denumire,pt ca nu-s improvizate.

    Evident în ultima vreme și drone de toate rasele.

    Logica fiind foarte simpla.Armata americana nu a ajuns pt a controla Irak,în condiții de opoziție slabuta,iar talibanii nu au avut decât DEI și RPG 7.
    Cum ar putea americanii sa susțină un avans de 1000km de la Basra la Teheran când logistica lor ia o salva de rachete AT(inclusiv clone de TOW ) la fiecare curbă?
    Evident,ultimele jucării sunt NLOS lansate din drone.

    Deci,de 20 de ani desculții aia au o organizare și dotare făcută coerent pt a descuraja o invazie terestra a celor mai jupani de pe Terra.

    Ce se zice de Erdo?
    După ce ginesc, Erdo ar cam bate palma cu Iranul,ca separat nu miruiesc nici unii Israelul.

    Amu,prin bătut Israelul nu ma gândesc la ce visau palestinienii în 67,cu zvarlitul sionistilor în mare.Ci la o ofensiva strategica combinata defensiva operationala și tactica,care sa aibă o victorie limitata.Dar care sa discrediteze Israelul și sa ducă în timp la imposibilitatea funcționarii unui stat modern.

  36. habarnistul says:

    Nu uitați:

    BSDA 2024
    ROMAERO Complex
    Bucharest, Romania
    May 22-24, 2024

  37. RTI says:

    Doamne ajuta, nu m-ar deranja o rusie mica sparta in republici dar am asa o presimtire ca nimeni nu vrea asta. Daca orezarii se pun in miscare si vor Siberia, adaugam problemele etnice (se uita multi din federatie la avantul celor din fostele republici din Asia centrala), religioase (the religion of piss) si economice, e posibil ca muscalii sa fie salvati iar de Vest. Putler a calculat tinand cont de “the germs”, emiratul franc, oblastul haustriac, etc. si , foarte important, a sperat ca haholii nu vor lupta. Faptul ca aia au luptat a determinat un raspuns de ajutor, 2 aderari si a facut ca “,operatiunea speciala” de 3 zile (ce dureaza de peste 2 ani) sa esueze, bine, a contat enorm si coruptia din armata muscala. Pe termen lung problema e ca USA se uita cu atentie la Asia, rutele maritime=bani, asa ca un 3SI chiar imi pare o alternativa buna de reconfigurarea, o centura sanitara sustinuta de USA intre muscali si idiotii din Vest. Nu cred ca e cineva intreg la minte ce crede in viitoarea armata europeana. Problema noastra, indiferent de configurarile geostrategice actuale ori viitoare, ramane lipsa unei armate functionale.

  38. gsg9 says:

    For some “doves” in the Israeli government, the risk of all-out war with Iran was simply too great.

    https://www.telegraph.co.uk/world-news/2024/04/19/israel-iran-attack-drones-missiles-hamas-war-nuclear/

  39. habarnistul says:

    @Xv
    Pamfletul ăsta e tot dintr-o țară NATO ?
    Știu , albaștrii nu sunt în NATO …
    Dar doar întreb …
    Oricum e demn de Urzica Military, mă mir că filmul YT nu a fost menționat pe acolo , dar astept și de reprezentația anuală de 10 august .
    Au talent Hollywood-ian băieții !

    https://youtu.be/udq9bPb7Gd4?si=9SrEKqe9D38xGCU1

  40. dany says:

    @RTI

    O ruzzzie cu doar 10 km² in jurul kremlinului va fi rezultatul final al ww3
    De ce?
    Pen’ca:
    -sovieticii pe stil vechi/nou nu au stiut decat sa fure teritorii/tezaure/bogatii etc din teritoriile vecine si asta de sute de ani
    -daca statul roman a fost si este cel mai prost administrator, apoi sovieticii de sute de ani au fost mai prosti decat statul roman in materie de administrare
    -sunt atit de “”iubiți”” de care vecinii estici, vestici si sudici incat acesti vecini vor rupe picioarele colosului sovietic
    -in teritoriile ocupate au desfasurat adevarate carnagii in diverse perioade din istoria lor, nu mai enumar ca le stie toata lumea de aici si “iubirea” vecinilor la cote maxime
    -au in plina dezvoltare pe teritoriul lor fratiile musulmane care stim cu totii ce si cum
    -vecinul lor cel mai puternic respectiv China de abia asteapta ca ruzzzia sa se afunde in razboaie interne , astfel incat Siberia sa devina o prada usoara
    ………

    Stiu, armele nucleare sovietice au fost motivul pentru care implozia din 91-92 nu a mers mai departe cu destramarea totala a sovieticilor. Dar este posibil ca de aceasta data sa existe si alte alternative

    Toata lumea va fi multumita atunci cand ruzzzia va ramane cu 10km² in jurul kremlinului. Sa simta si ei ce au daruit popoarelor din jur macar 500 de ani.

    In alta ordine de idei, Sam cat e el de mare si de tare nu simte nevoia unei aliante ruso-chineze. Automat trebuie sa dispara ruzzzia pe termen lung.
    Nimeni nu are incredere in cuvantul ruzzziei (vezi tratatele semnate in legatura cu Ucraina) cu atit mai putin Sam
    Siberia se va imparti la masa verde, nimeni nu va ocupa nimic dpdv militar, vor fi republici independente si nimic mai mult. Ca republica X va fi sub control politic-economic chinezesc iar republica Y va fi sub control politic-economic american e cu totul alta poveste

    Conteaza mai putin cine incepe scandalul, conteaza maxim cine ramane in picioare la final…

  41. Xv says:

    Mihais, doctrina iranienilor e echivalentul “luptei intregului popor” de la noi dinainte de 89, cu adaptarile culturale si religioase specifice tarii. Cand sunt demonstratii si ei au “garzi patriotice” ca la noi la Timisoara in 89, cu bate. Ai lor au si motociclete moderne, in plus. Ai nostri au fraternizat cu revolutionarii, la ei regimul a fost suficient de inteligent sa le mai dea drepturi si libertati ca sa previna asta.
    Au un mecanism militar foarte complicat, cu o organizare care sa nu dea putere absoluta niciunei structuri militare, doar sa le dea capabilitatile sa actioneze cu forte si mijloace suficiente in worst case scenarios.
    Impartirea intre armata si forte paramilitare e de cand lumea, in unele tari diferenta e ca fortele interne nu sunt militarizate, sunt civile. Pe langa asta, unele tari cu regim autoritar au structuri militare in subordinea directa a partidului/organizatiei care conduce tara, atat pt misiuni interne cat si externe.
    “Mozaicul” de care spui e o gaselnita destul de noua teoretica, periodic apar tot felul de “inovatii” in capul scriitorilor.
    E mare diferenta intre doctrinele oficiale si lucrarile teoretice publice sau interne, dintre care unele idei sunt experimentate in aplicatii si adoptate sau mai ales nu, iar majoritatea raman la nivel concepte.

  42. Xv says:

    Ce am eu pana acum, 2 hangare distruse, la o baza din est. Aia unde erau 3 baietei cu autograderul dand cu maturile pe dalele alea sparte, craterele erau in alta parte, nu pe bretea. Stiu, pe imaginile din satelitul “noua” totul e curat si uscat.
    Si a mai fost inca o baza faultata cu talpa, n-am facut rost de foto de la prima ora.
    Pt cine e cercetas, astea, la prima mana.
    Restu, interceptare de succes, 93% vectori distrusi, ba nu, 96%. Imi spuneunu in casca ca sunt 99% interceptati. Ofera cineva mai mult?
    Atac de saturatie clasic, succesuri pe toata linia, ramaneti la locurile voastre.
    Sunt niste concluzii si pt noi, astea ma intereseaza, ca Itzik se va descurca, desi cam iese fum din Yosemite Sam.

  43. gsg9 says:

    sirienii au s300 livrate in 2018 si mai sunt si mujicii acolo cu S400 si evreii bubuie la ei as they please, ultima data consulatul iranian fix in capitala

    s40000000000000000000 tot un rahat, or sa se strice si alea unu cate unul 😀

    pe de alta parte mujicilor li s-au stricat destule si le muta din alte partzi spre ukraina, asa ca nu stiu daca au de dat fix acum cat de in curand

    https://news.yahoo.com/russia-moves-air-defence-systems-112048098.html

  44. Xv says:

    Gsg, lasa lozincile si mai discuta cu baieti din sistemul lor. Si mai si gandeste, e pe gratis.
    La ei in Sistem sunt certuri mari de mai multi ani, cauza e Bibi, care nu accepta sfaturi, nici sa fie contrazis. Un lider militar mare, un politician prea individualist.
    Dupa tine probabil, daca nu e link, nu se iegzista.
    Stiu, burtosii cu penzii speciale sunt hateri :)).
    Ce a rezultat din toata tarasenia patita de IDF e ca apararea lor AA, foarte densa si performanta, are buguri care la un atac de saturatie devin usa larg deschisa. Cum de au aflat iranienii de ele, ar fi cateva ipoteze, probabil au fost ajutati de suspectul de serviciu si poate de alt actor, ma refer la o putere nucleara, alta decat Rusia. E doar o speculatie cu ceva date preliminare.

  45. radu says:

    Baza aia israeliana lovita se pare ca e cea de unde a plecat atacul care i-a eliminat pe comandantii Garzilor iraniene din Siria (am inteles ca acolo era toata structura lor de comanda si i-au ras pe toti dintr-o lovitura, aia fiind aparent cei care au conceput efectiv planul pentru atacul Hamas de la care a inceput totul acum). Probabil baza aia aeriana a fost una din tintele principale si au fost lansat un numar mare de rachete si drone acolo

    Cu atacul iranian, depinde ce parte a paharului vrei sa vezi. Iranienii si fanii lor incearca sa prezinte partea plina, care insa dupa parerea mea e totusi mai putin de jumate din pahar. Rachetele au produs pagube materiale relativ mici, cu tot numarul foarte mare de rachete si drone folosite. Singura victima umana ar fi o fetita care a fost ranita de o schija de la o racheta AA israeliana, niste resturi cazute dupa o interceptie.

    Au demonstrat totusi ca au cu ce (desi chestii nu extrem de sofisticate) si ca pot coordona un atac la scara relativ mare, cu mijloace diverse (drone, rachete de croaziera si rachete balistice), cel mai probabil urmand exemplu rusesc din Ucraina. Adica rachete si drone diverse care au traiectorii, viteze si caracteristici diferite de zbor pentru a deruta pe cat posibil apararea aa si eventual a consuma cat mai multa munitie. Totusi, ca sa nu faca cumva pagube prea mari si sa primeasca o riposta mult mai urata, se pare ca au telefonat inainte ce si cum va fi cu atacul, sa fie pregatita cat de cat apararea

    Invatamintele sunt ca pe langa ce avem/vom avea, ne trebuie ceva facut loco pentru a acoperi consumul de munitie cat mai repede si eficient si in cantitati cat mai mari (adica fabrica aia de Sky Ceptor si de ce nu VSHORAD alea coreene, facute tot aici) plus chestii compatibile cu aliatii (mai ales ala strategic) plus radare si sist de detectie cat mai performante.

    Evreii s-au abtinut de la un raspuns masiv, in urma presiunilor aliatilor externi (in special SUA) dar au actionat pana la urma. Destul de finut dar cu mult subinteles. Adica au distrus radarul bateriei de S 300 care protejeaza centrul de cercetare si productie nucleara al Iranului, cu implicarea ca dupa asta putea urma un atac direct asupra obiectivului, ramas orbit. Si ca pot face asta fara ca Iranul sa se poata apara eficient

    Asadar iti trebuie si o capacitate ofensiva, de raspuns in astfel de cazuri, e o prostie sa stai doar la primire. Iar luand in calcul posibilul inamic, ne trebuie in special o capacitate militara nucleara. Stiu, Ceausescu, comunitatea internationala, blablabla. Fuck them, vorba lu aliatu strategic, securitatea nationala e mai importanta iar vremurile si situatia geostrategica e cu totul alta zilele astea

  46. gsg9 says:

    Xv, iar ai nimerit pe langa sticla cu apa 😀 raspunsul meu precedent era pt Caudillo relativ la faimoasele S400 pt iranieni, cacare prin ukraina au fost mai mult tzinte si despre livratul lor rapid in iran in conditziile in care mujicii sunt nevoitzi sa isi mute fierataniile din alte partzi inspre ukraina ca au nevoie de ele acolo ca sa acopere pierderile

    am intzeles ca-tzi plac linkurile asa ca mai pun unul are si poze 😀

    https://www.armyrecognition.com/defense_news_april_2024_global_security_army_industry/breaking_news_israel_strikes_iranian_air_base_damaging_s-300pmu2_air_defense_systems_and_30n6e_radar.html

    OK, e cum spui tu de pe surse dintre sisteme: efectul atacului iranian a fost devastator

    evreii cu Arrow Patriot Iron Dome etc, americanii cu SM3, englezii, francezii, iordanienii de fapt nu au interceptat nimic decat se lauda

    Patriot de fapt nici nu prea functzioneaza ca interceptor s-a vazut prin ukraina

    sistemul israelian are “buguri” daca softul o fi scris de indieni si pulberile solide de la interceptoare facute la Fagaras atunci e absolut normal

    moving on, maine o sa vezi ca o sa te simtzi mai bine:D

  47. Caudillo says:

    Gsg9, există tendința de a i subestima pe ruși. Ucrainenii, care lupta cu rușii, nu sunt de acord cu opinia că rușii nu produc nimic bun.
    Am mai postat pe subiectul S 300

    https://www.tehnomil.net/2024/03/27/guest-post-patriots-under-fire/#comment-214428

    Federația Rusă l-a rafinat, astăzi sistemele S-300 și S-400 și rachetele lor care sunt acolo sunt ușor modernizate. S-au schimbat focosul, zborul acestei rachete și modul de viteză.

    Astăzi, viteza acestei rachete depășește de două ori viteza rachetei noastre trei sute. Prin urmare, în acea perioadă scurtă de timp, nu o putem doborî, deoarece sistemul nostru de apărare antiaeriană trebuie să intre în modul de luptă și să distrugă această rachetă. Dar raza maximă de lansare a acestei rachete pe teritoriul regiunii Harkov este de aproximativ 110 de kilometri. Din păcate, sistemele de foc de artilerie și sistemele MLRS nu ajung la sistemele S-300 ale Federației Ruse și este aproape imposibil să le lovești.

    Rușii au industrie de armament și nu pierd timpul.
    Cu toate limitările tehnologice, inginerii ruși produc armament din ce in ce mai bun și mai mult, asta e realitatea, indiferent dacă ne convine sau nu.
    E o performanță deosebita pentru industria rusă să exporte 24 de Su 35, după doi ani de război și multe avioane pierdute.

  48. Xv says:

    Gsg, te alinti, ca de obicei, stiu ca nu suporti sa fii atins in preamarita ta intelepciune de internet nici cu o petala.
    Daca tot te-ai apucat sa faci analize osint, macar invata abecedarul.
    Ai surse, e plin netu, invata sa deosebesti datele de informatii, informatiile prelucrate de alea neprelucrate, ca iese varza daca nu le distingi. Tu pui linkuri, crezi tot ce e pe un link, fara o minima verificare. Pai esti la nivel Esca sau Stoicescu? Eu cred ca nu. E totusi blog militar.
    Prima regula in analiza de info e scepticismul, tu ai cam prea mult wishful thinking, adica dorintele le consideri realitati.
    Managementul stirilor nu e analiza de info.
    La o baza atacata a disparut un hangar, o fi fost demontat, ca era puse la misto probabil.

  49. Xv says:

    Radu, n-au lovit nicio baza, ca iei si tu block, nu mai fluiera in biserica, expertii asta au spus, nu e clar? Link link link, uite aici dovezi.
    Greu sa rada pe cineva din adaposturi, nu au asa precizie.
    Atacul e interesant pt ca noi avem aceleasi sisteme AA si am avut o mostra de utilizare in conditii de lupta dificile.
    Cu ajutor de la alte tari cu tot, deci aparare premium de lux, serie limitata.
    Densitate mijloace AA mult mai mare fata de ce e la noi.
    Le-au suprasaturat sistemul si nu au putut dobora tot.
    In plan media, ca pt unii sa recite stiri e important, o dala de beton sparta, asta e tot.
    Pt noi e clar ca trebuie neaparat un sistem AA mobil pt fortele terestre. De minunea tehnologica CA-94 n-are sens sa mai spun, probabilitatea de lovire a tintei nu o mentioneaza niciodata fanii porcariei.
    90% n-o stiu, e mai bine sa ramana asa.

  50. gsg9 says:

    am mai goagaluit dupa declaratziile si ale altor generali si asta o fi tot un pedant frustrat intrat prin vreun think tank, cu ceva afaceri de consultanta si lobby 😀

    aici un Von-something

    https://de.wikipedia.org/wiki/J%C3%BCrgen-Joachim_von_Sandrart

    din pacate vin tot un link, programul meu incarcat nu mi-a permis sa-i acord o audientza 😀

    https://www.lrt.lt/en/news-in-english/19/2137509/russia-has-started-rebuilding-its-capabilities-and-this-threatens-our-region-nato-general

    si din pacate cam in aceeasi nota cu englezul de tip Sir

    It is common knowledge that Russia is rebuilding its capabilities and preparing for a possible confrontation with NATO

    Long story short, our readiness capacity, our readiness status, prevent war. If we are not united in the effort, if we are not united in our readiness, we increase the risk of getting a war imposed on us because Russia might see an opportunity it could exploit successfully. But I am very confident that this will not happen.

    or fi amandoi in acelasi think tank, mai stii 😀

  51. Xv says:

    Ramane cum am stabilit, 99% rachete si drone interceptate, ce e pe foto din satelitii incorecti politic, chiar comerciali, nu e bun, e modificat de rusi.
    Chiar si asa, in afara de un tub care plutea zice-se pe apa (o racheta balistica nimerita la milimetru, cu rigla), am mai vazut urme slabe pe o pista, nu crater, nimic. Politicoase rachetele alea, au aterizat fara sa deranjeze. Probabilitatea asta nici teoretic, pe hartie, nu e posibila.
    Cu o aritmetica de-aia elementara, pt cine ganditu nu e sport extrem, rezulta ca au lovit bazele mai mult de 2 cornete de-astea, ca au fost peste 300, cu tot cu drone.
    Unde? Nu conteaza, n-au pricinuit pagube, au picat toate in mare, iranenii e prosti, nu stie sa tinteste.
    E foarte relevant pt noi ca sa stim daca “combat proven” ala plin de sclipici mai are nevoie de ajustari sau e suficient si gata cu inzestrarea, ca uite, israelienii s-au descurcat lejer.

  52. gsg9 says:

    Caudillo, S300 avea si Moskktva-ul 😀

    ca nu le pot intercepta cu vechiturile 300 de pe vremea sovietului suprem era de asteptat

    nu-i subestimez, cum i-a descris Peter Zeihan they are not an army, they are mob with guns dar sunt multzi, asta e principala lor calitate, sunt multzi

    stie toata lumea ca sunt cu economia pe mod de razboi si produc la greu ce mai pot

    tancuri mai mult reconditzioneaza

    asta avertizeaza si generalul din subiectul articolului si altzii ca el: mujicii pe economie de razboi, europa de vest pe mod tra-la-la nu sunt bani pt aparare

    avioane n-au pierdut asa de multe procentual asa ca poate isi mai permit sa vanda, vanzarile le-au scazut internatzional cine mai cumpara fierataniile cand le vad cazand ca mustele, numai handicapatzii gen iran coreea de nord venezuela si china daca mai are ceva de furat dar deja i-au deapsit ca tehnologie

    ca-mi place sa rad de ei e alta discutzie, in rest trebuie sa ai destula munitzie sa dai in ei pana crapa totzi

Leave a Reply