Guest Post: Patriots Under Fire

By Caudillo:

Au aparut diverse stiri despre confruntarea dintre aviatia rusa si antiaeriana ucrainiana.

In primul rand, rusii au dezvoltat un alt kit de ghidaj pentru bombele de aviatie.

The specified UMPB device contains the warhead of an aerial bomb (FAB-250) which is integrated into the body of the module itself, an inertial and satellite navigation system (comet with 8 antennas), a system of ailerons and rudders in the tail part and probably an outboard turbojet engine and a fuel tank.
Such a cheap cruise missile, production date 02.24
What do you think the last letter B in the name means? I can only think of barrages

Sursa e o postare Telegram ucrainiana din 8.03.2024, probabil ca au gasit bomba neexplodata, se observa ca rusii au adaugat pe langa aripi si un motor la bombele neghidate, maresc raza de actiune , poate si precizia bombelor.

Anterior postarii se observase o intensificare a actiunilor aviatiei ruse , rezultand si niste pierderi majore, cel putin asa sustin ucrainienii

Schimbarea tactică a Rusiei, care s-a întors împotriva ei: Ucraina a dat lovitura, producând pagube de 1 miliard
Armata ucraineană susține că a distrus numai puțin de 15 avioane rusești în ultimele 15 zile, 12 Su-34, 2 Su-35 și 1 A-50 (numai ultimul valorează 300 de milioane de dolari). Totalul pierderilor acestor avioane de luptă ale Rusiei au însemnat 1,070 miliarde de dolari, o sumă colosală, dacă acestea se confirmă. Iar aeronavele nu se mai pot înlocui prea ușor.
Oficialii ucraineni și analiștii militari au spus că aviația rusă a jucat un rol important în capturarea Avdiivka, unul care a cerut ca avioanele rusești „să zboare mai aproape” de linia frontului pentru a maximiza efectul bombelor de planare. Și asta i-a expus riscului de a fi doborâți de apărarea antiaeriană a Ucrainei.
Rămâne neclar ce sisteme de apărare aeriană a implementat Ucraina. Dar unii oficiali și analiști ai armatei au sugerat utilizarea sistemelor Patriot fabricate în SUA, cel mai avansat sistem de apărare aeriană la sol din America.
Institutul pentru Studierea Războiului, un think tank cu sediul la Washington, a spus: „Forțele ruse par să tolereze o rată crescută de pierderi din aviație în ultimele săptămâni pentru a efectua lovituri cu bombe de planare în sprijinul operațiunilor ofensive rusești în curs în estul Ucrainei”

Sursa: ziare.com

Dar au mai aparut si alte stiri care completeaza situatia de pe front

În ultimele două săptămâni, Forțele Armate ale Ucrainei au pierdut trei din cele cinci grupuri mobile de apărare antiaeriană dislocate în apropierea frontului pentru distrugerea avioanelor rusești
Potrivit canalului ucrainean de Telegram “Rezident”, care citează surse din cadrul Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalii ucraineni încearcă să stabilească modul în care militarii ruși au calculate rutele de mișcareale grupurilormobile de apărare antiaeriană desfășurate mai aproape de linia frontului pentru a lupta împotriva aviației rusești.
După cum a informat sursa, în ultimele două săptămâni, Kievul a pierdut trei grupuri mobile de apărare antiaeriană care vânau avioanele rusești participante la lansările de bombe de aviație împotriva pozițiilor armatei ucrainene. Fiecare grup, includea lansatoare de rachete antiaeriene Patriot și radare multifuncționale. Toate complexele au fost lovite împreună cu echipajele care le deserveau.
,,În ultimele două săptămâni, Forțele Armate ale Ucrainei au pierdut trei grupuri mobile de apărare antiaeriană, care vânau avioane inamice. În acest moment, reprezentanții Statului Major General încearcă să înțeleagă cum inamicul a descoperit rutele de deplasare și a reușit să lovească cu precizie trei din cele cinci grupuri mobile de apărare antiaeriană, care au inclus trei lansatoare Patriot, precum și un radar multifuncțional”, a scris utilizatorul ucrainean al canalului de Telegram “Rezident”.
Anterior, Ministerul rus al Apărării informase că, pe 08.03.2024, un sistem ucrainean de apărare antiaeriană de tip S-300 dislocat în zona localității Pokrovka din Republica Populară Donețk a fost lovit de o rachetă Iskander. Cu toate acestea, mai multe surse rusești și ucrainene susțin că, de fapt, a fost distrus un complex american de tip Patriot. (Video)
În total, în urma loviturii, au fost distruse simultan trei vehicule din cadrul complexului. Judecând după fotografiile apărute pe Internet, complexul provine din Germania, deoarece au fost identificate rămășițele cabinelor camioanelor MAN KAT1 8×8, care sunt folosite ca platformă pentru lansatoarele Patriot.    “

Sursa: Ionel Copcea, DefenseRomania.ro

Am mai gasit un video YT unde autorul a numarat in perioada  25.02 – 09.03.2024 pana la 10 sisteme antiaeriene ucrainiene (S-300,Patriot,etc) distruse de rachetele rusesti Iskander.

Si ca tabloul sa fie si mai sumbru o alta stire ne dezvaluie in ce hal au ajuns ucrainienii

Rusia crește intensitatea loviturilor cu drone kamikaze, pe fondul slăbirii apărării antiaeriene a armatei ucrainene
Potrivit canalului ucrainean de Telegram “Legitimny”, Rusia a crescut numărul de lovituri cu drone kamikaze de tip Geran (Shahed) asupra instalațiilor Forțelor Armate ale Ucrainei, pe fondul slăbirii apărării antiaeriene ucrainene. Numai în Odesa, în fiecare noapte, sunt semnalate între opt și 12 lovituri ale dronelor rusești.
După cum au informat sursele canalului de Telegram din cadrul Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, apărarea antiaeriană ucraineană nu mai poate reacționa în mod adecvat din cauza lipsei de rachete antiaeriene. În timp ce grupurile mobile de apărare antiaeriană mai lucrează încă împotriva dronelor rusești, în ceea ce privește apărarea împotriva atacurilor cu rachete nu mai există mijloace de contracarare, lucru de care profită armata rusă atunci când lovește regiunile sudice.
De asemenea, Harkovul este atacat în mod constant cu rachete balistice, iar sistemele de apărare antiaeriană existente nu mai sunt capabile să le intercepteze.
“În medie, 8-12 drone kamikaze zboară zilnic numai la Odesa. Uneori, mai sunt executate și atacuri cu rachete, care nu mai pot fi interceptate”, a scris utilizatorul canalului “Legitimny”.
Acesta a precizat că, în ultima perioadă, armata ucraineană a transferat o parte din sistemele de apărare antiaeriană mai aproape de linia frontului, pentru a vâna avioanele rusești. Ca urmare, în unele orașe, a fost înregistrată o slăbire a apărării antiaeriene, de care profită armata rusă. În unele zone din spatele frontului, apărarea antiaeriană mai acoperă doar obiective foarte importante, în timp ce restul facilităților au rămas neprotejate.
“Potrivit datelor de care dispunem, rușii au din ce în ce mai multe drone. În schimb, Forțele Armate ale Ucrainei au din ce în ce mai puține mijloace de apărare antiaeriană și antirachetă. În același timp, partenerii occidentali ai Ucrainei nu se grăbesc să completeze rezervele din acest domeniu și, din această cauză, dinamica armatei ucrainene este una negativă. Rezolvarea problemelor fără bani și noi provizii mari de arme va fi complet nerealistă”, a concluzionat utilizatorul canalului de Telegram. 

Sursa: Ionel Copcea, DefenseRomania.ro

ISW are niste indoieli despre distrugerea Patriot dar ISW e departe de a fi obiectiv

Russian forces were also unable to complete a full operational encirclement of Avdiivka within that four-month window, and Ukrainian forces appear to have been able to withdraw in mainly good order.   “

Sursa: understandingwar.org

Daca asa arata “ good order “ , cu militari macelariti de artileria rusa si cu raniti abandonati , inseamna ca ISW-ul studiaza desenele animate, nu razboiul.

Rezulta ca aviatia rusa a fost si este foarte implicata in ofensiva rusa. Probabil ca noua tactica rusa implica folosirea masiva a aviatiei cu bombe ghidate prin  kituri de planare in sprijinul fortelor terestre. Ucrainienii au incercat sa contracareze aviatia rusa prin apropierea de linia frontului a sistemelor antiaeriene, problema e ca rusii  mai avusesera parte de pierderea neasteptata a unor avioane in zonele Krinky si Rabotyne, asa ca de data asta s-au pregatit mai bine si au distrus multe sisteme antiaeriene ucrainiene.

Acu’ nu stiu care dintre combatanti va ramane mai castigat dupa aceste pierderi. Rusii au industrie de armament, in februarie 2024 Putin anunta noi joburi in aceasta industrie

 Total defence spending has risen to an estimated 7.5% of Russia’s GDP, supply chains have been redesigned to secure many key inputs and evade sanctions, and factories producing ammunition, vehicles and equipment are running around the clock, often on mandatory 12-hour shifts with double overtime, in order to sustain the Russian war machine for the foreseeable future.

The transformation has put defence at the centre of Russia’s economy. Putin claimed this month that 520,000 new jobs had been created in the military-industrial complex, which now employs an estimated 3.5 million Russians, or 2.5% of the population. Machinists and welders in Russian factories producing war equipment are now making more money than many white-collar managers and lawyers, according to a Moscow Times analysis of Russian labour data in November.

Putin on Thursday visited Uralvagonzavod, the country’s largest producer of main battle tanks, where workers boasted that it had been among the first to establish round the clock production. The Russian leader promised funding to help train an additional 1,500 qualified employees for the plant.  “

Sursa: theguardian.com

3,5 milioane de angajati in industria de armament, date cutremuratoare. Si la fel ca militarii, acesti angajati sunt mai bine platiti decat civilii.

Potrivit Work of Russia, la începutul lunii noiembrie 2023, salariul mediu al unui mecanic era de 40,8 mii de ruble, un strungar – 40,9 mii de ruble, un operator de frezat – 55,7 mii de ruble. 

În complexul militar-industrial rus, care funcționează în trei schimburi, ei promit salarii și mai mari: 86,7 mii de ruble pentru un strungar, 63,7 mii de ruble pentru un mecanic și 56,7 mii de ruble pentru un operator de frezat.

În același timp, salariul mediu al unui manager, conform Work in Russia, este de 54,7 mii de ruble, un avocat – 57,4 mii de ruble, un vânzător – 36,1 mii de ruble. 

Potrivit Work of Russia, programatorilor li se oferă un salariu mediu de 37,3 mii de ruble, administratorilor de sistem – 36,4 mii de ruble.   

   Un recrutor cu care au vorbit corespondenții de la The Moscow Times explică salariile mari în producție pentru deficitul de muncitori: „Întreprinderile sunt gata să depășească licitarea, să formeze specialiști fără experiență și chiar să ofere locuințe. Și salariile continuă să crească; acum știu că muncitorii generali de la unele întreprinderi câștigă la fel de mult ca inginerii.”

Salariile mari pentru muncitorii din complexul militar-industrial îi atrag și pe gulerele albe  de ieri. Un manager de la o mare bancă din Ural, vorbind sub rezerva anonimatului, a declarat pentru The Moscow Times că mulți dintre subalternii lui  renunță să lucreze la fabricile militare:

„La întreprinderi, salariile s-au dublat și sunt mai multe posturi vacante. Oamenii de acolo câștigă acum 60-70 de mii. Nu voi spune că acest lucru este mult având în vedere prețurile în creștere, dar mulți oameni merg acolo. Și cel mai important, unele fabrici oferă rezerve de la mobilizare, acest lucru este chiar mai important decât banii.” “

Sursa: moscowtimes.ru

Facilitatea asta, ca nu poti fi trimis pe front, indiferent de nevoile armatei ruse, care foloseste acum militari angajati, dar se mai pot schimba lucrurile dupa alegerile din Rusia, cred ca e foarte interesanta pentru muncitorii rusi, daca mai adugi si salariul marit, rezulta un job perfect.

Daca rusii se pot baza pe industria proprie de armament , care produce inclusiv avioane de lupta, ucrainienii se pot baza doar pe ajutorul occidental. Din pacate sistemul Patriot nu se gaseste pe toate drumurile, cererile sunt mari din partea statelor NATO si nu stiu cine ar fi dispus sa renunte in vremurile astea tulburi la propriile comenzi si sa le cedeze ucrainienilor.

Rezultatul confruntarii dintre aviatia rusa si antiaeriana ucrainiana se va vedea in rezultatele si prezenta aviatiei ruse in ofensiva terestra rusa, daca aviatia rusa va toca nestingherita fortele ucrainiene, e clar ca rusii au iesit mai castigati. Cat despre F-16 ucrainiene, eu zic ca povestile sunt pentru cei mici, sau pentru ISW

Avioanele F-16 sunt gata, iar instructorii de zbor așteaptă la centrul de instruire din România, dar există o problemă: piloții ucraineni nu au sosit încă, în ciuda declarațiilor de vara trecută că centrul va juca un rol crucial pentru a-i pregăti, relatează The New York Times (NYT). 

Nu este clar când piloții ucraineni vor începe antrenamentele la baza aeriană de la Fetești folosită la antrenamente şi de piloţii NATO. Întârzierea arată confuzia și haosul cu care se confruntă alianţa în graba de a furniza Ucrainei avioane F-16, observă sursa citată.

Totuşi asta nu înseamnă că piloții Ucrainei nu sunt pregătiți. Până acum, 12 piloți, ar urma să fie gata să piloteze avioane F-16 până în vară, după 10 luni de antrenamente în Danemarca, Marea Britanie și Statele Unite. Dar, până când aceşti piloți se vor întoarce în Ucraina, vor fi livrate doar șase avioane F-16 din aproximativ 45 de avioane de luptă promise de aliații europeni     “

“  Potrivit oficialilor, alături de avioane în Ucraina trebuie să ajungă și să rămână cu ele contractori occidentali până când vor exista suficiente echipaje ucrainene pentru a le întreține în mod corespunzător, un proces care ar putea dura ani. Iar folosirea efectivă în luptă a avioanelor F-16 ar putea fi întârziata și mai mult de necesitatea de a repara pistele militare îmbătrânite și deteriorate de război ale Ucrainei. Liderii ucraineni sunt nerăbdători nu doar să primească avioanele F-16, ci şi mai multă artilerie și muniție. 

“Nu cred că F-16, în sine, vor schimba soarta războiului, datorită caracteristicilor tehnice și a echipajelor care vor veni. Dar cred că împreună cu alte muniții și rachete cu rază lungă de acțiune o vor putea face”,a explicat Evghenia Gaber, fost diplomat ucrainean și consilier de politică externă.  “

Sursa: observatornews.ro

Autor: Caudillo

You can leave a response, or trackback from your own site.

17 Responses to “Guest Post: Patriots Under Fire”

  1. Caudillo says:

    Între timp Rusia a trecut la producția masivă de bombe de 3 tone

    https://www.telegraph.co.uk/world-news/2024/03/21/ukraine-russia-war-live-kyiv-missiles-explosions-klitschko/

    Ucrainenii afirma că nu e clar dacă e vorba de bombe ghidate sau neghidate.
    E puțin probabil să fie vorba de bombe neghidate, rușii nu au ce face cu ele.
    Dacă bombele de 1500 kg au efecte distructive mari, plus efecte psihologice, folosirea masivă de bombe de 3 tone ghidate ar pulveriza liniile de apărare ucrainene.
    Probabil asta e cauza pentru care ucrainenii cer cu disperare Patriot

    https://www.newsweek.com/ukraine-patriot-air-defense-systems-dmytro-kuleba-russia-missile-strikes-1883467

    “Give us the damn Patriots,” Kyiv’s foreign minister, Dmytro Kuleba, told Politico in an interview published on Monday.

    “If we had enough air defense systems, namely Patriots, we would be able to protect not only the lives of our people, but also our economy from destruction,” Kuleba said.

  2. Caudillo says:

    O soluție pentru Ucraina ar putea veni din Japonia, dar Rusia a amenințat cu represalii dacă Japonia livrează Patriot către Ucraina

    https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-26995831-rusia-avertizeaza-japonia-consecinte-grave-daca-rachetele-patriot-fabricate-acolo-ajung-ucraina-ria.htm

    ” In consecință, vom urmări cu atenție pentru a ne asigura că rachetele Patriot livrate nu ajung în Ucraina, deoarece, dacă acest lucru se va întâmpla, vor exista cele mai grave consecințe pentru relațiile bilaterale (Rusia-Japonia), inclusiv măsurile noastre de represalii”, a declarat acesta, citat de RIA.

  3. Caudillo says:

    O altă opțiune pentru Ucraina ar fi Coreea de Sud, doar că și aici sunt niște obstacole

    https://english.hani.co.kr/arti/english_edition/e_international/1119320

    What Sullivan and the others concluded was that they needed to seek help from South Korea. “The Pentagon calculated that about 330,000 155mm shells could be transferred by air and sea within 41 days if Seoul could be persuaded,” the Washington Post reported.

    There was an obstacle, though: South Korean government regulations on the import and export of strategic materials prohibit the supply of lethal weaponry to war zones.

    According to the Washington Post, the South Korean government was “receptive” to the US’ proposal “as long as the provision was indirect” — as long, that is, as the shells weren’t shipped directly to Ukraine.

    However, the newspaper didn’t specify whether the South Korean shells were provided directly to Ukraine, whether the shells passed through the US on their way to Ukraine, or whether the US shipped its own shells to Ukraine and then refilled its stockpile with shells from South Korea.

    South Korean President Yoon Suk-yeol directly mentioned the possibility of providing armaments to Ukraine in his interview with Reuters on April 19, before his state visit to the US. The next day, the Russian Foreign Ministry warned South Korea that it would regard such aid as an “openly hostile anti-Russia action.”

    “Such moves will have an extremely negative effect on our relations with the countries that make them, which we will consider when formulating Russia’s stance on issues related to the fundamental security interests of the countries concerned. In the case of South Korea, it may concern our approaches to a settlement on the Korean Peninsula,” Foreign Ministry spokesperson Maria Zakharova said at the time

  4. caucazian says:

    ucraina ca sa castige ar trebui sa distruga fabricile alea din estul indepartat
    da nu prea are cu ce
    apoi antiaeriana nu ar trebui irosita contra dronelor shahed
    alea ar trebui doborate exclusic cu gheparduri cu tunuri sau orice tunuri de la 20 mm la 35mm
    se vede acum ca antiaeriana cu rachete nu functioneaza inpotriva dronelor de tip shahed, pur si simplu sant prea usor de inlocuit fata de o racheta antiaeriana complicata
    iar bateriile patriot ar trebui protejate inpotriva iskander
    si sa se miste constant
    probabil ca au infiltrati spioni de stiu exact unde sant bateriile
    sau poate le cauta activ cu drone ?
    dar atunci patriotu nu ar trebui sa detecteze dronele?
    sau le detecteaza pe baza emisiilor radar?

    sa tot inlocuiesti rachetele si sistemele antiaeriene distruse nu are cum sati aduca victoria pt ca rusia poate sustine acest concurs de cine construieste mai repede armament
    trebuei distruse fabricile si avioanele rusesti

  5. caucazian says:

    am vazut filmuletu pe youtube
    adica rusii au drone in spatele frontului cu care au detectat bateriile de patriot
    si pe care leau distrus mai apoi cu iskander
    am spus de muult ca cele mai periculoase drone nu sant cele care poarta armament gen watchekeeper sau bayracktar ci cele mici cu autonomie mare care se pot strecura in spatele frontului gen orbiter si care pot trimite coordonate despre tinte extrem de valoroase
    asa au pierdut ucrainenni si primu himars
    acum ucraineni au pierdut pana la 10 sisteme AA intro luna
    pierderile astea nu pot fii inlocuite asa usor cum vrea ministru ucrainean de externe

    daca dronele rusesti continua sa zbvoare in spatele frontului nu vad cum ucraineni ar putea castiga ca oricate baterii patriot primesc vor fii distruse rapid
    ar putea si ucraineni sa strecoare drone mici in spatele frontului si sa distruga tinte valoroase

    o solutie ar fii sa aduca avioanele f16 in exploatare mai repede si sa incerce sa tina la distanta aviatia rusa si bombele lor

  6. dany says:

    @Caudillo
    Si ma rog ce le poate face ruzzzia japilor?
    Nu de alta dar daca nu exista un tratat de pace intre cele doua state, ma gandesc ca inca sunt in razboi
    Iar ii fowte grija pe sovietici ce si cum fac altii
    Si nu doar cand e vorba de Patriot ruzzzia ameninta, la fel face si cand e vorba de tancuri vechi gen type 75 care am inteles ca este asemanator cu Leo 1 primele variante

    Ruzzzia ameninta pe toata lumea, dar nu observa ca deja i se intorc cel putin cateva “favoruri”

  7. Caudillo says:

    Dany, ai spus bine, Rusia amenință pe toată lumea, rămâne de văzut cine rezista la aceste amenințări.
    Acum, de la caz la caz, nu poți să știi care sunt riscurile, de exemplu dl col Păcurariu scria Intr un articol că Hamas a avut informații prea detaliate când a atacat Israelul, pe care nu le putea obține din Iran

    https://youtu.be/7x0GX4OlyRc?si=szbY_fKzZDD3eKxZ

    Uite și o reacție israeliană, dar așa cum am spus, reacțiile sunt de la caz la caz, sunt puțini cei care își permit să amenințe Rusia precum israelienii

  8. Caudillo says:

    Caucazian, am mai scris in articole , Rusia are stații EW din 10 în 10 Km, așa ar trebui să avem și noi măcar pe linia Prut și la Dunăre. Ucrainenii sunt puternici pe drone FPV, oricum până în 20 km. Abia acum copiază drone Lancet, despre asta in alt articol

  9. Caudillo says:

    Caucazian, ai amintit de spioni ruși.
    Zelenski afirma că Rusia cunoștea planurile contraofensivei din 2023 dinainte de declanșarea contraofensivei, deci naiba știe ce imbirligaturi sunt în Ucraina

    https://www.digi24.ro/stiri/externe/planurile-contraofensivei-ucrainene-din-2023-erau-pe-masa-kremlinului-inainte-ca-operatiunea-sa-inceapa-dezvaluie-zelenski-2700307

  10. dany says:

    @Caudillo
    Asta cu sovieticii cunosteau planurile ofensivei ukra dinainte e o moda care sa justifice esecurile ukra si implicit esecul occidentului in aprovizionarea cu munitie si armament
    Daca ukra ar fi avut dupa 1 an de razboi urmatoare:
    -1/2 din armamentul si munitia care a ajuns pana acum in Ucraina
    -avioanele promise
    -tancurile promise
    Nu ar mai fi fost nevoie de ofensive si tot corul bocitoarelor occidentale,acum Putin era judecat la Haga, ruzzzia dezmembrata bucata cu bucata, Siberia scoasa la vanzare pe bucățele, Kurile avea steag japonez, apetitul chinezesc era pus la grea incercare iar noi aveam Unirea asigurata inclusiv tezaurul in drum spre Buc@lestan iar Moskova ramanea cu 10 km² in jurul Kremlinului

    Aver, chiar nu stiau ukra ce pregatesc sovieticii?
    Pai de cand se stie sovieticii au pregatit linii de aparare gen aia facuta de Surovikin de la Stalin citire
    Greu o fi sa prevezi ce vor face sovieticii, unde instaleaza campuri de mine, unde fortifica zonele, unde dispun trupe de elita etc dar asa se intimpla cand ai multi idioti pe langa tine atit civili cat si militari

    Ok, trecem la sovietici care zice lumea ca ar fi avut spioni in tabara ukra
    Greu o fi pentru sovietici sa si dea seama pe unde vor ataca ukra, zonele astea in care unii au atacat si altii s au aparat au ramas aceleasi de sute de ani de razboaie si razboinici care au trecut prin zona (unele din ele sunt lectii in diverse manuale sovietice), daca ai ceva in cap si vrei sa prevezi pe unde vei fi atacat DOAR trebuie sa analizezi in detaliu starea trupelor tale, liniile fortificate si o lista foarte clara cu dotarea cu armament si munitie a trupelor proprii. Si bineinteles sa ai harta in cap. Nu pe laptop, nu harta din aia cu stegulete, si fara PREA MULTI IDIOTI pe langa tine!
    De aici deschisa i calea pentru unul ca Surovikin etc

    PS Asa se intimpla cand sunt multi șefuți, șefuleți pizdirei si alte lighioane, actul de comanda este viciat in fel si chip astfel incat ala care ar trebui sa dea cu pumnul in masa are doar grade pe umar, decizia nu prea i mai apartine
    Daca mai apar si politrucii pe tot felul de paliere apoi eșecul este garantat
    La final cand cineva trebuie sa plateasca pentru esec toti pizdireii si șefuții n au mancat usturoi, in schimb ala care trebuia sa fie ȘEF o fura de unul singur

    PPS Vedeti prin istoria serviciilor secrete cam ce impact au avut idiotii cu ifose in tot felul de razboaie, desi in majoritatea cazurilor esecul a fost pus in spatele celor care comandau legal

    Hamas…
    Tot ce s a intimplat acolo este efortul ruzzziei de a intoarce privirea de la Ukraina catre alte zone astfel incat Sam sa si divizeze eforturile, sa scape din vedere esentialul din estul european
    O fi avut Hamas informatii dar alea nu au fost aduse de “spionajul” lor (care i o gluma daca ma gandesc bine!) ci informatiile au venit de la …ruzzzia. Ruzzzia a asigurat informatiile importante Prin cine? Pai aia care au emigrat in 90 din URSS catre Israel au dubla intrebuintare in cele mai multe cazuri…
    Hamas este executantul nicidecum ala cu neuronii. Adevarul ca la ce creier de babuin au in majoritate nu i prea vad decat pe post de executanti…
    Nu de alta dar prea multi toaca o idee cum ca Israel are importante resurse informationale in spatiul rusesc. E cam exact invers dar asta este o alta discutie
    Si tot referitor la Hamas, un alt actor a mai fost acolo, are ochi oblici si pofta mare de a destabiliza toata zona araba. N a fost cu trupe, tancuri si teroristi, a stat in umbra…

  11. Caudillo says:

    Dany, în Ucraina e un amalgam de incompetenta, corupție, interese politice, economice.
    Un exemplu e știrea din FT că USA a cerut Ucrainei să înceteze bombardamentele asupra rafinăriilor rusești pentru a stopa creșterea prețului petrolului

    https://www.politico.eu/article/energy-infrastructure-target-attack-ukraine-russia-war/

    Atacul Hamas s a potrivit de minune intereselor Rusiei, puțin probabil să fie o coincidență.
    Cristian Diaconescu spunea după afirmațiile lui Lavrov că Hitler avea sânge evreiesc că Israelul îi supărase cu ceva pe ruși.
    Aici o secvență când Puțin îl ignoră complet pe Netanyahu, s a întors cu spatele la el, probabil aveau ceva de împărțit

    https://youtu.be/7avk3hAlWgU?si=ZB_CZAD673H8Axor

  12. Caudillo says:

    Un interviu cu generalul Melnik, comandantul garnizoanei Harkov, refăcut după ce a fost rănit în 17 februarie de un atac rusesc cu rachete

    https://suspilne.media/713856-prikordonnij-harkiv-zagrozi-j-oborona-perse-intervu-generala-sergia-marsela-melnika-pisla-zamahu-rf/

    Federația Rusă l-a rafinat, astăzi sistemele S-300 și S-400 și rachetele lor care sunt acolo sunt ușor modernizate. S-au schimbat focosul, zborul acestei rachete și modul de viteză.

    Astăzi, viteza acestei rachete depășește de două ori viteza rachetei noastre trei sute. Prin urmare, în acea perioadă scurtă de timp, nu o putem doborî, deoarece sistemul nostru de apărare antiaeriană trebuie să intre în modul de luptă și să distrugă această rachetă. Dar raza maximă de lansare a acestei rachete pe teritoriul regiunii Harkov este de aproximativ 110 de kilometri. Din păcate, sistemele de foc de artilerie și sistemele MLRS nu ajung la sistemele S-300 ale Federației Ruse și este aproape imposibil să le lovești.

    Aici avem nevoie de o măsură cuprinzătoare cu aviația noastră, cu sistemele noastre antiaeriene de origine străină, care poate lovi puțin mai departe.

  13. Xv says:

    Statii EW din 10 in 10 km e enorm, in organizarea normala nu aveau atatea/bg. Si nici nu se baga din 10 in 10 km ca nu fac planton pe granita fixa cu cate o statie.
    Au adus din Orient, au intarit organizarea clasica, dar nu pot baga macar cate o companie completa EW (toate mijloacele de contramasuri) din 10 in 10 km, pe toata lungimea frontului, ca nu are 500 km.
    In brigazi aveau cate 2 subunitati EW, atat, inclusiv elintul, ca si-ala are rolul lui pe unde. La esalonul superior alte unitati si MU, alea mai bine dotate. Si dupa aia in subordinea categoriilor de forte samd.
    Plus ce au internele si restu, au si ei tehnica de specialitate, in special goniometrare.

  14. Caudillo says:

    Recrutarea militară 2 , raport RUSI 2023, ai și linkul în articol.

    Russian electronic warfare (EW) remains potent, with an approximate distribution of at least one major system covering each 10 km of front. These systems are heavily weighted towards the defeat of UAVs and tend not to try and deconflict their effects. Ukrainian UAV losses remain at approximately 10,000 per month. Russian EW is also apparently achieving real time interception and decryption of Ukrainian Motorola 256-bit encrypted tactical communications systems, which are widely employed by the Armed Forces of Ukraine.

    Într-adevăr, o statie EW din 10 în 10 Km e enorm, dar rușii au reușit performanța aceasta

  15. Xv says:

    Caudillo, mai fa si tu analize proprii din diverse surse, ca alea publice sunt apa de ploaie.
    Ce gasesti ca osint pe net despre conflicte in desfasurare e info ops in proportie foarte mare.
    Asta cu “am citit acolo, ei stiu” e…nu mai zic, ca iar te superi.

Leave a Reply