Lecornu ameninta MBDA: “Va ia mama dracu’…”

https://www.gala.fr/imgre/fit/~1~gal~2024~01~03~bf40c586-d9ba-4507-9fd4-3dcf7ff5e4c8.jpeg/3866x3173/quality/80/sebastien-lecornu.jpeg
Iote-lai cum se mai uita – Sursa: gala.fr

…sau asa ceva.

Daca nu scade timpul de livrare a rachetelor sale anti-aeriene, MBDA este amenintata de guvernul francez cu o serie de masuri exceptionale care pot merge pana la impunerea unor prioritati referitoare la livrari, rezerve minime de materii prime sau chiar rechizitionari.

MBDA a recunoscut de altfel problema, jurand pe rosu ca va reduce termenul de livrare pentru sistemele Aster, de la 42 de luni(!!!) inainte de 2022, la 18 luni in 2026.

Cauza ar fi prioritatea acordata de MBDA si subcontractorii sai comenzilor civile in detrimentul celor militare, precum si tendinta de a mentine stocuri mici de materii prime, explicabila contabiliceste dar mai putin optima cand e vorba de necesitatea cresterii productiei.

Efectul timpilor mari de livrare e rezumat sec:

“”We have missed out on certain contracts with Eastern Europe countries for whom the criterion of delivery deadlines is more important than the price,” Lecornu said.”

Sursa: reuters.com

Eu nu zic ca se refera exact la contractul MANPADS din Romania – MBDA a pierdut si alte contracte in zona – dar unele guri rele si malitioase ar putea spune ca descrierea se potriveste de minune situatiei din Romania, care a preferat in loc de Mistral 3 achizitionat prin EDIRPA (program subventionat partial de UE, deci teoretic cu un pret atractiv), un contract cu sud-coreenii de la Lig Nex1 pentru KP-SAM/Chiron, cu termen de livrare ieri.

Am ajuns practic in aceeasi situatie cu cea din anii ’30, in care guvernul francez implora practic firme cum era Schneider sa incheie contracte cu Romania, companiile franceze depunand insa doar minimul de efort necesar pentru a nu fi acuzate ca refuza pe fata un “aliat” cheie, la adapostul altor comenzi, mai putin prioritare din punctul de vedere al guvernului francez.
Multa lume a auzit de “afacerea Skoda” insa putini stiu ca a fost mai degraba o afacere franceza, doar varful aisbergului dintr-o serie de afaceri proaste spre catastrofale cu furnizorii francezi, unele influentate politic, cu efecte dezastruoase asupra capacitatii de lupta a armatei romane in razboiul ce a urmat: tunul anti-tanc de 47mm, tunurile AA, motorul Gnome-Rhone, tancurile R35, etc… Putinele exemple de succes par mai degraba accidentale (ex. tunurile de 105mm).

Unele lucruri nu se schimba niciodata.

You can leave a response, or trackback from your own site.

44 Responses to “Lecornu ameninta MBDA: “Va ia mama dracu’…””

  1. Ion Valcu says:

    Relatia cu MBDA-ul frantzuz ne-o fost foarte ciudata.

    Pe de-o parte, simtzira si ei slabiciunile din interlocutorii de la negocieri.
    Pe de alta (si de data asta il complimentez pe buna dreptate) si Maciuca al nos’ le-o spus-o “franc” in fatza ca el o decide cu ce armamant isi doteaza armia.
    Era atunci inca activ in functzia de jeneralissim.
    Practic MBDA isi permisese intr-un cadru de discutzie pe alte subiecte sa vorbeasca fara cap si si-or primit o mica replica.

    Au un anume tupeu si aere de superioritate. tipic frantzuzesc.
    “noi va dam fonduri mUE, ca voi nu facetzi nimic. voi luatzi tot de la muricani”, dar cand vine vremea decartarii parnosului conform intzelegerilor, atunci ni se cere mai mult parnos pt ca Paul Walker si pt ca Need For Speed.

    Simtzind ca bascalia-i costa si pe ai lor, le-cornutul s-o cam iritat, ca noi dam cu banul jos si nu ca altzii pe credit.
    Creditul (deficitul) nostru ii o gasca-n traista altora 🙂

    Macar le-cornutul o fost mai mintos cu 2 secunde ca ai nostri si pune presiune pe industria lor ca sa produca ceva. Comenzi? … duium.

    Si nu, nu vb doar de Mistral, ci si de “bacteriile” de coasta.

  2. dany says:

    Cam tarziu se trezi mister Macron
    Dupa ce l pupa in bot pe pitic, piticania se intoarse iegzact impotriva intereselor franceze de prin Africstan.
    Mai o vesta galbejita, mai un ghiont pe la alegeri cu marțoage obosite cu vopsea kremlineza
    Si de atunci se făcu’ razboi in patul conjugal de la Elysee

    In rest ce sa zic, daca domnul Macron Napoleon nu intelege de vorba buna parca vad un barcaz care demoleaza podurile de pe Sena
    Daca nu demoleaza podurile de pe Sena sunt destule redactii care asteapta sa fie demolate cu trotil
    Si daca nu intelege nici cu demolarea redactiilor atunci se trece la nivelul urmator, o sala de concerte capitalista poate fi demolata usor cu cateva sticle cu benzina (care draqu o fi semnu’ ala cu sarcastic ???)

    Pe mine ce ma intriga cel mai mult este faptul ca de pe la lovilutzia aia de la 1799 si esecurile finale ale lui Napoleon Francistanul nu prea a scos capul impotriva Ruzzziei imperiale/URSS/Ruzzzia actuala. E cam prima data in ultimii 200 de ani cand Francistanul are propuneri indecente la adresa Ruzzziei
    Sa fi scapat hățurile din mana in materie de retele de informatii/influenta piticania sovietica atit de grav incat executivul francez sa si faca de cap in halul asta?

  3. caucazian says:

    sa urmeze exemplul romanistanului si sai ameninte cu o marire de taxe
    sa vezi atunci ce alearga

  4. Caudillo says:

    Tunurile lungi de 105 mm , Schneider model 1936 s au achiziționat printr-un contract dubios
    România a contractat 45 de baterii in 1930, livrabile până în 1932 , doar pe baza unui studiu.
    Firma Schneider a finalizat prototipul abia în 1932 deși încasase din partea statului român o plată de 19.65 milioane lei.
    S a finalizat tunul prin modelul 1936, din cele 180 de tunuri comandate francezii au livrat până la căderea Franței doar 144 , după aia am fost la mila germanilor.
    Firma Schneider a avut un PR mai bun decât Skoda, altfel vorbeam și de Afacerea Schneider

  5. Caudillo says:

    Rectific tunurile trebuiau livrate până în 1934
    1 baterie in 1931
    6 baterii in 1932
    14 baterii in 1933
    24 baterii in 1934
    Până în 1932 firma Schneider livrase armatei române doar o baterie, respectiv prototipul, care trebuia modificat

    • admin says:

      Macar tunurile de 105mm s-au dovedit utile si erau material modern, fata de multe alte achizitii de la cei-mai-iubiti-dintre-aliati.

  6. Xv says:

    Agitatului astuia cine i-a defrisat calea sa ajunga in varf?

  7. Caudillo says:

    Tunul lung de 105 mm trebuia retras după 1943
    conform unui memoriu din 1943 al colonelului Barbieri

    “Tun lung 105 Schneider.
    – Scoaterea lui din serviciu pentru motivele arătate în tabelul comparativ anexat
    şi întrebuinţarea lui ca tun de coastă sau întrebuinţarea în interior cu muniţia existentă.”
    N am găsit tabelul menționat în memoriu, nu știu de ce doreau să le retragă.

    Se dorea uniformizarea armamentului cu germanii, respectiv producția în România a tunului antitanc de 75 mm md 1940, a obuzierului german de 105 mm și a tunului aa de 88 mm.
    Se dorea și introducerea în dotare a tunului sovietic de 122 mm

    “Tun lung 122 Md.31/37 rus.
    Să se organizeze de fiecare armată, un divizion a două baterii procedând imediat
    la construirea trăsurii port-ţeavă, pentru motivele arătate în tabelul anexă, unde se pot
    vedea caracteristici tehnice ale acestui material, precum şi muniţia de care dispunem.”

    Din păcate și au bătut unii joc de banii țării, am platit licența pentru obuzierele Skoda de 100 mm și 150 mm și n am produs nici un singur obuzier, doar țevi.

    http://derela.pl/105mm_wz13_wz29_schneider.htm

    Polonezii au avut o afacere mult mai beneficia cu firma Schneider, în 1930 au comandat un tun de 105 mm, ei l au numit model 1929 ( wz 1929), ulterior l au produs sub licență 4 bucăți/ lună

    • admin says:

      Probabil e legat de bataia maxima a 105mm vs 122mm rusesc sau 105mm german, intr-adevar 105mm Schneider era inferior dar era si mai usor, ceva pe ce romanii au insistat enorm inainte de razboi, cu rezultatele cunoscute. Daca vrei neaparat tunuri/obuziere mai usoare, atunci accepti performante mai reduse.

    • admin says:

      producția în România a tunului antitanc de 75 mm md 1940” – in 1943 ar fi trebuit sa se stie deja de tunul Resita de 75mm, nu exista nici un motiv sa se preia tunul german, poate doar uniformizarea munitiei.

      Tunul aa de 88mm (sau o varianta hibrida) a ramas intr-adevar o preocupare pana in 1944.

  8. Caudillo says:

    Așa m am gândit și eu, ar fi trebuit să se știe de tunul Reșița md 1943, dar după vezi, la noi nu știa stânga ce făcea dreapta.
    In File din istoria artileriei generalul Nestorescu descrie cum a aflat Antonescu de tunul Reșița, s a dus în poligon să vadă testele cu vânătorul de care Mareșal, care era înarmat cu obuzierul rusesc scurt de 122 mm și care folosea proiectile cumulative.
    N a performat vânătorul de care niciun blindaj, cred că i a înjurat Antonescu la greu pe responsabilii de proiect, consumaseră și o grămadă de resurse, apoi Nestorescu și cu șeful lui au venit cu ideea să i prezinte lui Antonescu tunul Reșița 75 mm în teste.
    Testele au reușit și Antonescu a fost foarte mulțumit, dar cred că era prima oară când afla de tunul Reșița. HAOS!

  9. Xv says:

    @Admin cauta entryism, e pe filet si baetu asta.

  10. dany says:

    @caucazian

    Iata ce spune g4media

    “””Craterul format are un diametru de aproximativ 4 metri.

    Locul prăbușirii dronei se află la 8 km de trecerea bac dinspre municipiul Brăila spre Insula Mare a Brăilei.

    Martorii susțin că s-a auzit o bubuitură puternică în momentul prăbușirii dronei.

    Specialiști ai Armatei au ajuns la crater și vor evalua originea dronei militare.””

    -Avem noi drone cu armament/munitie pe ele? Mai pe la anu’ cu conditia sa gaseasca operatori sa mearga in Turcia la instruire

    -crater 4m diametru? pai nu cumva seamana cu Shahed importate din Iran?

    -drone romanesti pe timp de noapte? Hai bre, doar alea sovietice circula fara restrictii pe la noi
    -drona asta n’are cum sa fie a armatei romane

    De unde rezulta ca incetul cu incetul dronele sovietice au cam trecut bine granita, am mai zis eu in cateva comentarii pe aici ca o sa ajunga pe langa Cernavoda si nici atunci nu vom lua masuri

    Asteptam ca si bucurestenii sa se bucure de un astfel de spectacol, poate asa cineva o sa ia masuri reale impotriva dronelor rusesti

  11. caucazian says:

    cernavoda ca vernavoda dar daca cade una in cap la britanicii de la kogalniceanu si pe frumoasele lor eurofighter

    https://www.g4media.ro/video-primele-imagini-cu-resturile-presupusei-drone-cazute-langa-braila-fragmente-cu-inscriptii-in-alfabet-chirilic.html

    bine macar ca nu ne atacam singurii ..phew

  12. dany says:

    @caucazian
    Deci e cum am banuit, alfabet chirilic pe drona :))))))

    Una din asta pe Cernavoda e cu mult mai dureroasa decat una pe avioanele de la Kogalniceanu

    Sa l vezi maine pe Ciolacu cum tuna si fulgera impotriva rusilor :)))))))

  13. caucazian says:

    ma-u citit si ucrainenii

    https://www.g4media.ro/zelenski-arata-cum-se-apara-ucrainenii-de-dronele-shahed-militarii-le-distrug-cu-mitraliere-montate-in-pick-up-uri-folosirea-unei-rachete-interceptoare-de-2-milioane-de-dolari-nu-se-justifica-mereu.html

    unde ti zsu 23 4 cand ai nevoie de el
    moldovenii leau retras pe a lor in 2022
    nu ar trebui sa le luam noi si sa le modernizam?
    si spuneati ce sa facem cu zecile de t55 sa inlocuim turela cu una cu tunurii de 20 pana la 35mm cu radar
    olandezi au facut o versiune modernizata
    viitorul arata plin de drone si astea sant cele mai bune aa contra ele

  14. Florin says:

    Pentru ca nu am putut sa va trimit prin rubrica contact, acest articol interesant, îl postez aici, cu scuzele de rigoare pentru offftopic.

    SUA a început înzestrarea armatei cu noul calibru 6,8mm care înlocuiește actualul calibru 5,56mm. https://www.twz.com/land/first-u-s-army-unit-just-received-long-awaited-m4-and-m240-replacements

  15. caucazian says:

    https://www.defenseromania.ro/italia-achizitioneaza-trei-submarine-israeliene-fara-pilot-testate-in-cadrul-unui-exercitiu-nato_627629.html

    asa ceva near trebui noua ca noi oricum nu atacam pe nimeni
    doar pt colectat de date si nu rupe banca asta micu
    dar nah ramanem fara jeneralii

  16. Xv says:

    E brelocu lui Bruno Le Maire din ce zice presa adversarilor politici.

  17. gsg9 says:

    din ciclul tuu litl tuu leit, sau trezit dupa doi ani de razboi ca industria in mueropa fabrica trei suruburi pe luna

    de fapt inca nu sau trezit, decat latra si prostul asta ca sa nu se zica ca n-a facut nimic

    mai ales acum cand el-micron les gerontofille rupe sacul de box transpirat prin poze

    ca de judo mai greu de cand i-a rupt tanara mijlocul pe sub catedra prin liceu

    acelasi prost a mai dat din limba si prin 20-23 vezi linkul de mai jos si dupa cum se vede in 20-24 treburile au mers unse…

    https://www.defensenews.com/industry/2023/10/16/french-firms-to-triple-155mm-ammo-production-boost-weapons-output/

    relativ la Mistral: Meanwhile, MBDA has doubled its production of the Mistral short-range surface-to-air missile to 40 per month

    dar altzii au comandat deja cu sutele si livrarile merg…agale…

    MBDA Spain has announced that deliveries of the new Mistral 3 anti-aircraft missiles for the Armed Forces will begin in 2026

    https://www.armyrecognition.com/defense_news_january_2024_global_security_army_industry/mbda_spain_to_begin_deliveries_of_new_mistral_3_missiles_in_2026.html

    ma rog, altzii totusi nau stat ca oligofrenii cu strela si ca94 stramosesc expirate pana s-au facut cozile pe zece ani

    dar la noi trebuie sa fii prost sa te agitzi cand salariul si pensia merg si daca nai cu ce sa-tzi faci treaba si ai nostri nu sunt prosti: n-o faci si gata…

    in plus romanii nici nau ce sa faca cu ele ca nau nici legislatzie

    si nici nor sa aiba, ca nu leo scrie nimeni, so…

    cu skoda, aliatul francez, furnizorii francezi tot mizeriile din Romania au fost responsabile

    totul era pe shpaga, carolica al doilea secundul AKA priapristul ultra mega dotat in pantaloni isi lua tainul gras la fiecare contract si dupa el camarila, nu se cumparau nici sosete pana nu-si lua el shpaga

    si aia dupa ce-i shpaguiau p’astia isi bagau Peoples Liberation Army in boii mioritici, de ce sa se fi stresat cu livrarile cand au dat shpaga cui trebuie

    eventual daca se agitau astia se mai ungeau rotitzele in timp cu o shapaga si se lungeau livrarile in liniste si pace pana dupa WWII

    asa cum si acum tot mizeriile din politica si conducerea Armatei sunt responsabile acum pt echiparea Armatei si nu furnizorii straini…

  18. gsg9 says:

    ce avetzi bre cu drona aia, era si ea mica si nacajita si avea nevoie de un loc unde sa se hodine dupa atata drum

    jegurile rusofile au spus ca n-a amenintzat sireaca pe nimeni

    iar oligofrenul alalalt probabill urmareste cu atentzie si ingrijorare

    nu o sa se intample absolut nimic nici daca mor oameni, sunt perfect acoperitzi: nau lege

    nau lege si nici nu le trebuie, ca o lege iar incurca

    legea de combatere a dronelor in Romania este pe agenda in lucru la mosKKtva, ai anuntza ei pe astia de la victoria socialismului cand e gata si de cand au voie s-o aplice

    iar rahatzii din armata se acopera si aia cu etapele si sunt incurcatzi ca nu le raspunde drona la semnale la etapa 3 virgula sase in perioada, aliniatul cinci punct doi

    cand de fapt li se rupe Peoples Liberation Army si nu or sa traga astia vreodata in vreo drona a rusilor cand se doarme asa de bine in armata sub umbrela NATO si de ce sa-tzi faci complicatzii sa te pui rau cu fostii, actualii si viitorii tovarasi…

    https://www.defenseromania.ro/drona-rusa-de-joi-a-ajuns-pana-aproape-de-braila-la-7-luni-de-la-prima-drona-rusa-cazuta-in-delta-romania-inca-nu-are-o-lege-noua-privind-combaterea-dronelor_627617.html

  19. gsg9 says:

    or sa fie probabil numai anumite unitatzi, sunt prea scumpe chiar si pentru americani ca sa ajunga la toata lumea

    The other $293 million will be used to procure 17,122 rifles, 1,419 automatic rifles, and 14,932 fire control optics

    oligofrenii nostri au facut 20 de ani de NATO si inca nau trecut nici pe 5.56 NATO rifles

    sau 155mm

    dar nici nau artilerie 155mm, trai nineaca…

    https://www.thedefensepost.com/2023/03/15/us-army-squad-weapons/

  20. gsg9 says:

    tot de la emiratezii galagiosi, cele 5 faze ale scenaritei acute paralizanta in faza de scenariu

    https://en.defence-ua.com/events/five_scenarios_for_the_deployment_of_french_troops_in_ukraine_le_figaro-10011.html

  21. Caudillo says:

    https://www.france24.com/en/europe/20240331-france-provide-armoured-vehicles-missiles-ukraine-russia-kyiv

    Lecornu anunță trimiterea în Ucraina a unui lot de rachete Aster 30 și de VABuri.
    La VAB uri e vorba de sute de bucăți prevăzute pentru 2024 și 2025, unele din ele vechi de 40 de ani, retrase din dotare

  22. gsg9 says:

    “https://www.youtube.com/watch?v=bsU6gONt8Z8”

  23. Adrian says:

    Toarș genal zice așa in articol: “Armata României nu poate să opereze sistemele de armament în afara unităților militare sau a poligoanelor de antrenament decât dacă este instituită starea de asediu sau starea de război.” Deci daca ne ataca cineva, sau ma rog, initiaza o operatiune militara speciala, armata nu poate face nimic ca din nou nu are legislație. Starea trebuie instituita – legea zice ca starea de asediu o declara președintele si contrasemnează primul ministru, iar parlamentul trebuie sa o ratifice in 5 zile, altfel se anuleaza. Iar starea de razboi o declara Parlamentul in ședința comuna a camerelor. Pai si daca astia nu se pot intruni din motive obiective ( ex cateva kalibr in cladire si comunicatiile paralizate o saptamana, cum a fost la Ukrainieni la inceput), ce facem? Simplu, nu facem nimic, ca nu avem cadru legal.

  24. habarnistul says:

    6.8-ul nu va ajunge la toate cele peste 1200 de baze militare americane din lume pana in 2030 , din motive de cantitate .
    In prezent munitia de 5.56 este fabricata pentru nea Sam in Pakistan , dar pentru noua munitie de 6.8 nu exista fabrici care sa produca cele cateva zeci de milioane de cartuse …
    Despre armele care sa consume acea munitie … ar trebui cateva sute de mii de arme , de diferite tipuri in cal 6.8 .
    Oare mai sunt rauvoitori care vor ca noi sa trecem temporar la 5.56×45 ?
    Am avut rabdare 20 de ani , trebuie sa mai avem putina rabdare .
    Desigur ca corul bocitoarelor de la Revista Umoristica Online RM viseaza la SH in cal 5.56 spre delirul unor fericiti candidati la spaga …

  25. gsg9 says:

    sigur, sa mai asteptam 20 de ani, ca poate nici nu mai avem nevoie 😀

    ori se rupe mujicistanul ori devenim republica sovietica, cred ca celor mai multzi le-ar conveni varianta a doua, efort minim si sub rusi se fura mai bine

    5.56 e inca standard prin NATO, ukrainienii or fi avut si ei stocuri dar daca nu primeau armament si munitzie erau mancatzi de mult, e importanta compatibilitatea cu aliatzii

    imparte 293 mil la 18500 arme plus 8ica (care 8tica oligofrenii nostri n-or sa cumpere ca prostul ala poate sa beleasca ochii prin cuiul catarii) si o sa cumparam 6.8mm peste inca 20 de ani, daca eventual sor deranja

    asa ca romanii or sa astepte sa primeasca de pomana si armele nu numai munitzia, mai bine produc aristocratzie la stat milionari in EUR si pensionari cu 19000 EUR pe luna

    miinuail fabricile de pulberi sunt pulbere…

    si o freacam ca pionierii ca navem nici legislatzie

    in final se pare ca nici soldatzi nu prea mai avem, parca erau 43000 la uscate, dupa valul de demisii am citit pe undeva 6 mii de oameni anul trecut acum cica au ajuns in jur de 36000…

    https://monitorulapararii.ro/romania-este-de-20-de-ani-in-nato-vezi-cat-de-puternica-este-armata-romaniei-1-54466

    in rest jale si durere, 20 de ani de NATO numai succesuri

    Forţele Aeriene se bazează pe cele patru sisteme PATRIOT, din care unul a fost operaţionalizat şi pe cele 19 aeronave F-16.

    227 transportoare Piranha 5, 1 miliard de euro. 82 au fost livrate deja

    Militarii încă folosesc artileria tractată şi obuzierele cu calibru sovietic de 152 mm

    Armamentul individual şi de grupă este vechi, după variantele sovietice.

    România a achiziţionat 3 sisteme de rachete sol-sol HIMARS, 54 instalaţii de lansare, cu aproximativ 1 miliard de euro. Cel puţin un sistem a fost operaţionalizat.

    Tancurile sunt vechi, militarii încă folosesc diferite variante de T-55. La finalul anului trecut, a fost semnat un contract pentru achiziţia unui batalion, 54 de tancuri, M1 Abrams americane, cel mai probabil pentru Brigada de la Craiova, dar nu ştim când toate modelele vechi vor fi înlocuite.

    Forţele Navale se bazează pe 3 fregate, 4 corvete şi 3 nave purtătoare de rachete, toate vechi de aproximativ 30-40 de ani.

    Cea mai mare problemă a rezervei operaţionale este faptul că aceasta este compusă din multe cadre militare, înaintate în vârstă, şi puţini soldaţi şi gradaţi

    Din ciclul cei patru apostoli erau trei, Luca si Matei: În 2023, Armata a avut un buget de 2,5% din PIB (aproape 9 miliarde euro), dar a fost redus la 2% din PIB din care a cheltuit doar 1,6% din PIB.

    Anul asta sigur ne inarmam de zece miliarde Bugetul Armatei – anul acesta este cel mai mare din istorie, de aproximativ 10 miliarde euro (50 mld lei – 2,5% din PIB) din care or sa cheltuim doar 5…

    nici nu e de mirare ca primul covrigar al Tzarii a ridicat steagul alb cu rusia nu reprezinta un pericol si drona nu a amenintzat pe nimeni si submarine nu ne trebuiesc

    daca pica Ukraina astia, in cazul fericit in care se deranjeaza se lupte si nu or sa-si dea totzi aia 36 de mii de demisia, nu rezista nici o saptamana cum mai zicea nushce eggzpert

  26. gsg9 says:

    e prima data cand citesc cate rachete au cumparat, 3 per sistem zic astia

    La 29 noiembrie 2023, Ministerul Apărării a semnat un contract interguvernamental în numele executivului cu Agenţia guvernamentală Trade Korean Investment Promotion Agency – KOTRA din Coreea de Sud, pentru achiziţia a 54 de sisteme Manpad Chiron şi 162 de rachete Chiron, reiese din informaţiile obţinute de Economica.net.

    https://www.economica.net/primele-trei-sisteme-de-rachete-antiaeriene-portabile-manpad-chiron-din-cele-54-cumparate-de-mapn-cu-peste-96-de-milioane-de-dolari-vor-fi-livrate-la-finalul-lunii-mai_733626.html

  27. Xv says:

    Adrian, nu avem statut de beligeranti in conflict.
    Dodv legal e una, dpdv operativ e cu totul altceva, stai lin, ca se va riposta in cazul in care devenim tinta si rusii nu dau “ieri” explicatii MAE. Deocamdata e rezonabil sa credem (si sa cercetam) ca nu sunt atat de luati de val incat sa atace un teritoriu NATO. Nu au vreun interes sa-si faca probleme suplimentare.

  28. Xv says:

    Info alea sunt porcarele, ca asa au inteles ei, ca din moment ce sunt 3, faci inmultirea, e aritmetica.
    “The contract, worth approximately USD 96.5 million, includes, among others, 54 man-portable Chiron (KP-SAM) launchers, an undisclosed number of anti-aircraft missiles, an initial logistics support package, documentation, technical support, training aids, and services.”

  29. habarnistul says:

    Despre testarea la trupă a cal 6.8 mm , alaturi de cazarmamentul învechit și rațiile de hrană rece + norma 12B :

    https://armyrecognition.com/defense_news_march_2024_global_security_army_industry/us_soldiers_of_101st_airborne_division_first_receive_new_6.8mm_next_generation_squad_weapons.html

    De fapt adevărată revoluție este partea optică și senzorii alăturide calculatorul balistic integrat , produs sub umbrela celor de la Vortex Optics .
    Dar acolo sunt investiți bani mulți , la noi Stimpex bate la uși închise .
    Chiar dacă pare o veste buna introducerea cal 6.8 , de fapt nu e .
    De ce ?
    Păi toate armele M4 și restul celor în cal 5.56 vor fi băgate pe gâtul partenerilor NATO sau sateliților SUA .
    Adică vom plăti mereu ceva ce nu este actual ?

    Ca simplu fapt divers , as dori sa apuc să văd când va intra în dotarea RoArmy o turela cu M134 în cal 6.8 , evident teleoperabilă , pe Piranda 5 , Agilis , VAMTAC , High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle sau dacă doriți prescurtat HMMWV etc .

  30. Xv says:

    Ai avut 12B?

  31. habarnistul says:

    Aha , te-ai deconspirat .
    Ești cam tânăr , de la albaștri .

  32. Xv says:

    Amice, am avut in FRR. Nu mai spune aiureli, daca nu cunosti. Am impresia ca nu stii ce continea.

  33. habarnistul says:

    Caragiale este un geniu .
    Îmi place Caragiale !

    https://youtu.be/VgWl82rno6U?si=RVJ95FvG9FBJHzVw

    Cât despre FRR , habar nu am ce și cum .
    Cât despre denumire , cred ca pe cel ce a botezat structura FRR în strângea șapca …
    Cine a mai auzit de Forța de Reacție Lentă , ca să existe FRR ?
    Norma 6A +12B sau alte norme de hrana reprezinta ceva firesc .
    Militarii trebuie hrăniți !

  34. Xv says:

    Habarnistule, era moda vremii. Asa se botezau niste task forceuri cu selectie si dotare deosebite prin lumea larga.
    Nu stiam ca militarii trebuue hraniti si in misiuni. E o noutate. Nu… e o noutate!

    Ca sa tin pasu, ca esti prea perspicace. Compara cum a evoluat hrana din misiuni si dupa aia comenteaza, ca aparent pt tine nu conteaza ce mananci pe plaiuri, ai room service.
    Esti deosebit de cultivat, stii de Caragiale, wow!
    Gugal deja e frati-to, pt restu ne e doar prieten.

    La ce m-am referit eu, nu avea nicio legatura cu ce ai citit tu.
    Adica asta:

    “Valoarea unui supliment 12 B este de 5 lei pentru o fracție de 8 ore lucrate. Vă atașăm răspunsul la sesizarea către Ministerul Afacerilor Interne prin care am fost informați ca urmare a adresei se va modifica acea prevedere discriminatorie”

    “Ai pierdut inca o buna ocazie sa taci.” Catavencu

  35. Habarnistul says:

    Dupa ce o sa apuci sa mananci 20 de ani din pensie , vei avea intelepciunea sa dialoghezi respectuos , amice .
    Nu impart lumea in prosti sau destepti , urati sau frumosi , bogati sau saraci etc , cu totii sunt doar oameni , sper ca intelegi ca nu am interese .
    Ca tot esti inflacarat online , unii dintre cei ce au tras la viata lor cu calibre mari , adica de la 338 in sus ( experti gen Lobaev sau Vickers ) sustin ca reculul armei ( cu tot cu frana de gura ) provoaca probleme cu retina ochilor , inclusiv dezlipiri .
    Ai auzit de aceasta problema ?
    Despre glonțul lui Hermann Gerlich banuiesc ca nu ai auzit prea des … iar informatiile sunt rare , vin pe o filiera incorecta politic , ca in democrasi si fridom land nimeni nu varsa din casa … aici ai unul dintre patentele sale , adica proiectil si teava dedicate unor tevi lise , la moda in cazul tancurilor , dar nemaivazute in epoca .

    https://www.freepatentsonline.com/1944883.pdf

    Dar reprezinta un alt punct de vedere pentru care experimentul privind cal 6.8 este esuat din start , cu clabuci in coltul gurii , evident pe bani multi .
    Arma SiG de 6.8 e mai grea decat M4 , munitia e mai grea decat cea standard pentru M4 si limitata la incarcatoare de max 20 cartuse , iar scopul initial de perforare a vestei standard in intervalul 400-600 m este momentan la limita viselor … deci o banala M4 pana in 200 m isi face treaba identic . Luptele s-au schimbat , vezi lectia din Ucraina , unde doar 8% din loviturile armelor de infanterie au contat .
    Unii de prin elita tehnica de peste garla , au constientizat ca solutia unica ramane un glont subcalibru , cuplat la tubul x45 .
    Dar na , noi ne zbatem in meandrele concretului si sinergii mirobolante gen PNNR privind paraindaraturi la importuri la pret de bisnita .

  36. Xv says:

    Habarnistul, ti-am raspuns fix cum ai ridicat-o la fileu.
    Cand discuti politicos, iti raspund la fel.
    Cand te dai in spectacol, nu.

    Cu 6,8 mm n-am idee ce propui. Ce munitie o sa hotarasca americanii ca va fi noua munitie, aia va fi in NATO si atunci ne vom pune si noi problema cum facem s-o adoptam.
    Dupa cum stii ca se misca dotarea la infanterie, o sa dureze niste ani dupa momentul ala, in functie de vechile obiceiuri politice, ai observat cat de sprinten se misca politicienii si cu razboi la granita si fara, nu ca ar fi vreo mare diferenta.

  37. gsg9 says:

    tot la 40 pe luna cat au declarat si in articolul din 2023 sunt si acuma

    politrucul are rezultate deosebite nmai succesuri o sa anuntze ca au marit productzia la 40 pe luna si in 2025 si in 2026 etc

    The European missile manufacturer MBDA, with production facilities in France, has increased the production of Mistral surface-to-air missiles from 10 per month in 2022 to 40 per month, according to the latest announcement from French Minister of Defense, Sébastien Lecornu, published on April 22, 2024.

    https://www.armyrecognition.com/defense_news_april_2024_global_security_army_industry/european_missiles_manufacturer_mbda_increases_production_of_mistral_missiles_due_to_war_in_ukraine.html

Leave a Reply