Bizonii

Bizoni - Sursa: www.bihon.ro

Bizoni – Sursa: www.bihon.ro

Cererea:
“Aprobarea de catre CSAT a ‘Conceptiei de realizare graduala a capabilitatii de aparare aeriana’ in cadrul programului ‘Avion multirol al Fortelor Aeriene’ vizeaza asigurarea unei capabilitati aeriene initiale si minimizarea impactului bugetar pentru urmatorii 3-5 ani (…)
Practic, dorim achizitia, incepand cu 2013, si operationalizarea din 2017, a primei escadrile dotate cu minimum 12 avioane. Aceasta trecere graduala presupune si alte costuri, precum: mentinerea capabilitatilor unei escadrile de MiG 21 LanceR pana in momentul in care o a doua escadrila de generatia a 4-a va fi achizitionata pentru serviciul de Politie Aeriana”
“…tinta noastra pe termen mediu este, cum spuneam, achizitionarea de avioane de generatia a cincea.(…)Tranzitia catre acest tip de aeronava nu putea fi facuta decat printr-un avion de generatia a patra, iar tara noastra nu-si permitea, in acest moment, achizitionarea unor aparate noi de acest tip.” Corneliu Dobritoiu, Sursa: Hotnews

Avioanele noi erau foarte scumpe pentru posibilităţile noastre financiare, astfel că se cumpără avioane aflate deja în serviciu dintr-o altă ţară NATO (…) Neavând bani pentru avioane noi, am luat nişte avioane care urmează să fie pregătite pentru o durată de viaţă de 20 ani” Victor Ponta, Sursa: Mediafax

Raspunsul gresit (fie si pentru ca este prea vag):
“Saab recunoaste constrangerile financiare cu care se confrunta Romania in acest moment, cand trebuie sa isi inlocuiasca flota de avioane MiG 21, iar Suedia, prin intermediul FXM – Agentia Suedeza pentru Exporturile de Aparare si Securitate – si Saab doresc sa lucreze impreuna cu Romania pentru a identifica o solutie de avion modern cu noul avion Gripen”

Raspunsul corect:
24 de Gripen A/B aflate in uz, compatibilizate NATO la un pret de 5-6mil USD per aparat si livrabile incepand cu 2015-2016 iar singurele obligatii de contrapartida fiind ToT pentru intretinerea electronicii de origine suedeza si, in viitor, ToT pentru modificarea structurii la standardul C/D.

Or fi ai nostri bizoni dar nici cu ceilalti nu mi-e rusine. Desi stiu ca se cer avioane cat mai ieftine, ei vin cu aceeasi oferta care a mai fost respinsa inainte. Daca insista sa ofere acum doar aparate noi este foarte probabil sa nu reuseasca sa vanda nimic.

Iar daca SAAB rateaza afacerea asta, noi o sa ajungem sa avem o “forta” aeriana compusa doar din 12 aparate plus ceva MiG-uri cu restrictii la zbor.

Bizoni.

 

 

Both comments and pings are currently closed.

2 Responses to “Bizonii”

  1. […] clienti insa calitatea ofertei suedeze depinde mult, in acest caz, de cantitate. Poate totusi bizonii s-au mai gandit […]

  2. […] clienti insa calitatea ofertei suedeze depinde mult, in acest caz, de cantitate. Poate totusi bizonii s-au mai gandit […]