Razboiul electronic: misteriosul AZUR

Cumpararea in anii 1998-2001 de la firma israeliana Elta a unui sistem de razboi electronic pentru Armata Romana a generat un intreg scandal, argumentele contra mergand de la costul tranzactiei (50mil USD), considerat a fi prea mare, pana la lipsa unor capacitati cerute de Armata Romana.

In ciuda acestui scandal nu au iesit la iveala prea multe detalii tehnice, sistemul primind numele codificat AZUR si singura informatie suplimentara fiind ca ar mai fi doar in dotarea Elvetiei, dintre tarile europene.

Sursele elvetiene mentioneaza ca Elta a furnizat un sistem de tip Communications Intelligence (ESM/COMINT) pentru detectia, analiza si localizarea emisiilor electromagnetice si ca sistemul a fost dezvoltat de israelieni conform cerintelor specifice ale Elvetiei legate de relieful muntos dificil si posibilitatea de a folosi senzori distribuiti intr-o retea.

Mai putin secretosi decat romanii, atat elvetienii cat si IAI/Elta au publicat cateva poze ale sistemului in diferite configuratii:

-fixa :

Sursa: www.ar.admin.ch

Sursa: www.ar.admin.ch

 

Sursa: www.ar.admin.ch

Sursa: www.ar.admin.ch

-transportabila :

Sursa: www.iai.co.il

Sursa: www.iai.co.il

 

-mobila :

Sursa: www.ar.admin.ch

Sursa: www.ar.admin.ch

 

Datele furnizate de componenta ESM pot fi transmise mai departe unei componente de tip Communications Jamming (ECM/COMJAM), Elvetia avand in dotare un sistem furnizat de Thales care poate bruia transmisiile radio adverse.

Sursa: www.ar.admin.ch

Sursa: www.ar.admin.ch

 

Consultand catalogul producatorului, se poate identifica cel mai probabil candidat pentru sistemul ESM AZUR: ELK-7036.

Imagini din brosura ELK-7036 :

Sursa: www.iai.co.il

Sursa: www.iai.co.il

 

Sursa: www.iai.co.il

Sursa: www.iai.co.il

 

ELK-7036 este o familie de sisteme COMINT/DF care intercepteaza, analizeaza, identifica, localizeaza si monitorizeaza comunicatiile radio V/UHF in banda 20-3000MHz.

Este disponibil atat in varianta terestra (in configuratie fixa, transportabila sau mobila) cat si in varianta navala si aeriana si poate fi folosit ca senzor de avertizare timpurie, monitorizare precum si suport pentru sistemele de bruiaj.

Poate fi folosit autonom sau conectat intr-o retea de sisteme sincronizate prin GPS. Alegerea unui sistem special adaptat reliefului Elvetiei are sens, avand in vedere similaritatea cu relieful Romaniei.

Mai ramane de mentionat o paralela interesanta: Elvetia a atribuit in 2005 tot IAI/Elta un contract pentru upgrade-ul sistemului ESM in valoare de aproximativ 132mil USD in timp ce in Romania, tot in jurul anilor 2005-2006, era in desfasurare etapa a doua a programului AZUR despre care insa nu se cunosc alte detalii.  De asemenea nu se cunosc detalii despre componenta ECM, daca aceasta este in dotare.

 

Surse :

www.iai.co.il/SIP_STORAGE/files/2/33922.pdf

www.trixell-thalesgroup.com/Press_Releases/Thales_signed_multi-purpose_transmitter_system_con/?pid=1650

www.ar.admin.ch/internet/armasuisse/de/home/dok/publi/hauszeitung0/armafolio_2011.parsys.15689.downloadList.95950.DownloadFile.tmp/armafolioweb0112.pdf

www.iai.co.il/sip_storage/FILES/4/38024.pdf

www.dpa.ro/documente/politici/ConceptiaInzestrare.pdf

www.memo.ro/news/jaful-armat,17891.html

 

Both comments and pings are currently closed.

One Response to “Razboiul electronic: misteriosul AZUR”

  1. […] Macar daca, uitandu-ne la altii, s-ar face si niste pasi concreti spre inlocuirea anticelor de acum SPN-30 si SPN-40 sau modernizarea AZUR. […]