Gripen E/F se apropie de F-35

Demonstratorul Gripen NG - Sursa: air-attack.com

Demonstratorul Gripen NG – Sursa: air-attack.com

Deocamdata in ceea ce priveste pretul.

Desi pana la intrarea in productie de serie mai este timp si un pret exact e greu de estimat, s-ar parea ca pretul unui Gripen de noua generatie ar fi de USD80mil, la valoarea din 2012, estimarea fiind facuta de SAAB pentru guvernul suedez.

Lipseste metodologia de calcul a costurilor asa ca o comparatie directa cu alte modele e greu de facut insa, in mare, 80 de milioane ar fi exact costul unui F-16 Block 60. Suma este suprinzatoare avand in vedere ca este aproape dublul (aproximand din nou) pretului cerut pentru un Gripen C/D nou.

In lupta pentru deturnarea clientilor F-35, SAAB a folosit doua argumente forte: pretul mai scazut si livrarile mai rapide fata de rivalul american. Chiar si in cazul in care pretul de 80 de milioane se va dovedi real, va fi inca sub cel al F-35 (estimat deocamdata la USD100-110milioane) insa americanii au ceva sanse sa scada pretul pe baza numarului mare de aparate comandate. In ce priveste livrarile, F-35 va fi introdus in serviciu undeva in 2016-2017 iar Gripen in 2018, pentru Elvetia, daca totul se va desfasura conform planului si abia ulterior va intra in dotarea Suediei.

Ambele avantaje initiale par a se fi erodat intr-o anumita masura: clientii actuali ai F-35 sensibli la data de livrare nu au o alternativa mult mai rapida cu  Gripen iar cei sensibili la pret au o sarcina mai dificila sa aleaga intre cele doua. Daca Gripen nu se va putea diferentia prea mult prin date de livrare sau pret final, atunci cealalta optiune pentru SAAB ar fi sa-l faca similar si din punct de vedere tehnic cu F-35. Ramane de vazut ce varianta vor alege suedezii.

Both comments and pings are currently closed.

6 Responses to “Gripen E/F se apropie de F-35”

 1. Nu este chiar asa – estimarea ca avionul SAAB se apropie de F 35 este denaturata pana una alta F 35 costand in jur de 200 +230 de milioane de dolari.
  Pretul lui Gripen E/F este de 80 de milioane pentru Suedia tara care finanteaza practic cercetarea programului si astfel se incarca pretul final.
  Este daca vreti aceeasi poveste ca si a lui Mitsubishi F 2 dezvoltare a F 16 Block 50/52+ care a ajuns sa coste 108 milioane dolari din cauza faptului ca seria de fabricatie este sub 100 de aparate.

  • admin says:

   Conform unui raport al Pentagonului de acum 2 luni, pretul unui F-35A este de USD77mil(paritatea 2012), excluzand cheltuielile de R&D (Sursa: Reuters). Incluzand R&D, costul ar fi de aprox USD130mil pentru -A si USD160mil pentru -B (Sursa: NPR.org).
   E interesant de remarcat ca cifrele de USD200+mil per aparat par a avea la origine o singura sursa, Winslow Wheeler, LM i-a dat replica indicand ca acesta a inclus “din greseala” si cheltuielile intretinere pe durata vietii aparatului si au afirmat din nou ca pretul este de USD75-85mil fly-away (Sursa). Acelasi Winslow Wheeler revine si acum e de acord cu estimarea GAO de USD159mil (nu se spune versiunea dar e probabil sa fie -B adica cea mai scumpa) (Sursa). Deci nu e vb de USD200mil si nici macar de USD160mil, care ar fi versiunea cea mai scumpa si mai specializata.
   Acum cateva zile Pentagonul a cumparat inca 71 de aparate pentru aproximativ USD7Bil, adica in jur de USD100mil per aparat (Sursa).
   Atat pretul Gripen E/F cat si F-35 vor include (cel putin pentru primele serii) si costul R&D deci sint comparabile, iar faptul ca F-35 beneficiaza de pe urma seriei mai mari fata de Gripen a fost deja afirmat mai sus.
   Totusi de la un aparat de 40-50mil (C/D) s-a ajuns la unul de 80mil (E/F) (evident din cauza R&D-ului suportat de un numar mic de aparate, insa asta e pretul platit de client) si se apropie (relativ) de limita de 100mil.

   • Totusi unde este sursa stirii cum ca aparatul Gripen E/F costa in jur de 80 de milioane USD ca eu nu reusesc sa gasesc informatia asta nicaieri in link-uri.
    E interesant si ce cuprind cele 2 informatii referitoare la F 35 si Gripen E/F.

    • admin says:

     Saab’s preliminary costs submitted to the government suggest the company can deliver a Gripen E/F at roughly $80 million per jet. Sursa e primul link.

     • Merci eram in viteza si la munca cand am citit stirea si chiar mi-a scapat esentialul. Trebuie luat in calcul si faptul ca stirea este din 2012 si ca acum Lockheed Martin a anuntat noul pret pentru lotul 6. Si mai trebuie luat in calcul ca pretul F 35 este fara motor aici negocierea fiind separata cu Pratt and Whitney.
      Eu mizez ca in Nato vor exista in viitor flote mixte de avioane putin pretentioase F 16 C/D ; V, Gripen C/D ; E/F si F 35 si/sau Typhoon/Rafale + drone si ceva avioane noi noute si ieftine de atac la sol care sa aiba insa ca rol secundar lupta aer-aer.
      Altfel numarul de avioane achizitionate are sa fie o problema uriasa pentru toti membrii mici si medii.

     • admin says:

      Bineinteles ca pretul de USD100mil nu este total, se adauga motorul plus inca unele modificari si se ajunge la estimarea de USD130mil care pare cea mai realista deocamdata pt F35A. Chiar si la pretul asta imens par sa fie inca ceva doritori. Mai departe conteaza daca vor reusi sa gaseasca si alti clienti, in afara de cei initiali, abia atunci va incepe sa scada cu adevarat pretul. Si in cazul asta primii loviti or sa fie EF si Rafale.
      Cat despre Gripen, daca o sa ramana la pretul asta nu se va putea da drept avionul ieftin care trebuia sa fie. E clar ca e loc pentru ceva mai ieftin decat E/F dar cu unele performante mai bune decat C/D, in principiu raza de actiune si poate masa maxima acrosata.