Invingator la puncte, post scriptum

Super Phantom, Le Bourget 1987 - Sursa: Burkhard Domke

Super Phantom, Le Bourget 1987 – Sursa: Burkhard Domke

Orice poate zbura, daca are motorul potrivit. Iar cea mai buna confirmare a vechiului dicton ar fi un “rinocer” capabil de super-croaziera.

Ca o paranteza, super-croaziera ar implica, in functie de cine o defineste, fie mentinerea zborului supersonic fara fortaj dupa ce, in prealabil, bariera sunetului a fost depasita cu ajutorul postcombustiei fie, dupa o definitie mai restrictiva, depasirea vitezei sunetului fara folosirea fortajului si implicit posibilitatea mentinerii unei viteze de croaziera supersonice.

Desi nu e un concept nou, a revenit in atentie in ultima perioada ca un element esential pentru avioanele de generatia a 5-a sau pentru cele care vor sa adauge cat mai multe plusuri la coada titlului de “generatie 4 si jumatate”.

La ce foloseste? Beneficiile principale sint legate de consumul de carburant, deci raza de actiune, si mai ales amprenta IR redusa in regim supersonic, ceea ce aduce posibilitatea  lansarii in conditii optime a rachetelor aer-aer.

Cum se obtine? Printr-o combinatie intre aerodinamica optimizata pentru o rezistenta cat mai redusa in regim supersonic si puterea motorului.

Revenind la rinocerul F-4, considerat de multi a fi doar o carcasa cu aerodinamica unei caramizi folosita pentru gazduirea a doua motoare puternice, ar fi si unul din ultimele avioane banuite de a avea capacitatea de super-croaziera.

Si totusi, ca parte a unui proiect de modernizare israelian, numit Super Phantom, din care a rezultat varianta intrata in serviciu Kurnass 2000, a fost testata pe langa avionica moderna si o modificare la nivelul motorizarii.

Proiectul avea ca obiectiv modernizarea F-4E cu avionica si motoarele PW1120 destinate initial a echipa proiectul abandonat Lavi. PW1120 era o varianta derivata din PW F100, care echipa F-16 si F-15, impartind cu acesta circa 70% dintre componente.

O singura celula a fost remotorizata si a zburat in 1987, performantele avionului fiind imbunatatite semnificativ la toate capitolele, Super Phantom demonstrand atingerea unei viteze superioare Mach 1 fara ajutorul fortajului.

Super Phantom PW1120 - Sursa: Burkhard Domke

Super Phantom PW1120 – Sursa: Burkhard Domke

 

In ciuda rezultatelor dinamice foarte bune, remotorizarea a fost considerata prea costisitoare in raport cu castigul de capabilitate, Israelul operand deja mai modernul F-15 ca avion de superioritate aeriana, asa ca IAF a optat doar pentru modernizarea avionicii, pastrand motorizarea originala.

Super Phantom la muzeul IAF de la Hatzerim - Sursa: Wikimedia.org

Super Phantom la muzeul IAF de la Hatzerim – Sursa: Wikimedia.org

 

La intrebarea “Cand va zbura porcul?” radio Erevan ar raspunde: “Cand va face rost de motorul potrivit.”

 

 

Both comments and pings are currently closed.

2 Responses to “Invingator la puncte, post scriptum”

  1. […] acceleratia sau viteza maxima o re-motorizare ar ajuta, proces despre care am vorbit deja aici si aici, in alte privinte e nevoie de mai mult si criticii se regrupeaza sub steagul modificarilor […]

  2. […]  Tehnomil.net 12 august 2013|No Comments ← A dat Confucius si mama lui Buddha: chinezii incep in sfarsit patrulele cu submarinele strategice! […]