Optionale

In incercarea de a creste performantele rachetelor S-75 (mai cunoscute in Vest ca SA-2 Guideline) sovieticii au studiat mai multe variante de modernizare ale acestora.

Printre cele mai interesante idei a fost montarea a patru statoreactoare in jurul treptei cu combustibil lichid, rezultand o racheta cu trei trepte si o raza de actiune marita. Aceasta varianta, numita V-758 (22D), a fost abandonata insa in favoarea dezvoltarii unei modernizari ample a rachetei de baza S-75 (V-750), avand ca rezultat final varianta S-75M (V-759). Aparitia S-200 a dus apoi la oprirea dezvoltarii in continuare a S-75M.

O eventuala adoptare a solutiei cu o treapta intermediara statoreactor de catre lansatorul suborbital romanesc NERVA (subiect deja abordat aici si aici) ar asigura propulsia acestuia de la o altitudine de circa 1km si o viteza de aproximativ Mach 2 (performante atinse la sfarsitul arderii primei trepte) pana la o altitudine de peste 20 de km si o viteza cel putin dubla, moment in care a treia treapta (actuala treapta a doua) ar fi aprinsa.

Exemplu de racheta statoreactor (RIM-8 Talos) - Sursa: okieboat.com

Exemplu de racheta statoreactor (RIM-8 Talos) – Sursa: okieboat.com

 

Noua secventa de zbor ar asigura atat un supliment de viteza cat si o altitudine mai mare la momentul aprinderii treptei cu combustibil lichid si deci performante finale imbunatatite obtinute doar cu ajutorul tehnologiei anilor ’50-’60.

 

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.