Se aude ca… Episodul 3

Vanator de mine Kormoran II - Sursa: Altair.com.pl

Vanator de mine Kormoran II – Sursa: Altair.com.pl

…e liniste si pace in ceea ce priveste modernizarea fregatelor T22 si achizitia celor patru corvete si patru vanatoare de mine.

In lipsa oricarei miscari pe frontul asta din partea romanilor, sint de urmarit polonezii, acesti Chuck Norris-i ai achizitiilor militare din regiune care, macar la nivel de intentie, cumpara mai mult decat toate celelalte state din Europa Centrala si de Sud-Est la un loc. Asta daca nu-i punem la socoteala si pe turci, dar e deja alta poveste.

Ultima tinta a polonezilor este achizitia a trei vanatoare/dragoare de mine si a trei nave de patrulare, probabil niste corvete usoare.

Istoria contractului pentru vanatoarele de mine, program numit Kormoran II, a fost destul de convoluta: caietul de sarcini prevedea constructia navelor din otel nemagnetic in locul materialelor compozite care au ajuns sa fie materialele favorite pentru asemenea constructii.
In urma discutiilor tehnice tinute in 2011 cu firmele ofertante, dintre care faceau parte mai multe societati poloneze si santierul german Lurssen, s-a ajuns la concluzia ca germanii sint singurii care au corespuns complet caietului de sarcini si era de asteptat ca acestia sa primeasca contractul.

Pe ultima suta de metri insa, la inceputul anului in curs, s-a format un consortiu compus din doua santiere poloneze care s-au decis sa inainteze o oferta comuna si sa inceapa negocierile cu Ministerul Apararii.  Mai apoi s-a alaturat consortiului si un institut de cercetare si impreuna au putut definitiva oferta tehnica.

In septembrie s-a anuntat semnarea contractului cu consortiul local care a reusit astfel sa-i elimine pe germanii de la Lurssen. Prima nava din clasa Kormoran II va fi livrata in 2016 iar in 2022 toate cele trei vanatoare de mine vor fi in serviciu.

Trebuie spus ca atribuirea contractului este vazuta si ca un ajutor pentru unul dintre santierele poloneze, cel din Gdansk, care este in acest moment in faliment dar se spera ca prin derularea acestui contract sa poata fi salvat.

Lurssen este astfel la inca o experienta negativa in Est, dupa ce s-a retras din colaborarea cu Santierul Naval Militar Mangalia din cauze necunoscute.

In sfarsit, desi Romania are in vedere si ea achizitia de vanatoare de mine, chiar si intr-un orizont de timp mediu, nu s-a remarcat prin prezenta la semnarea contractului desi ar fi fost poate o ocazie buna de cooperare cu polonezii. Sau poate caietul de sarcini al Kormoran nu corespunde cerintelor romanesti.

Din punct de vedere tehnic, ramane deocamdata controversata decizia polonezilor de a selecta otelul nemagnetic in locul materialelor compozite pentru constructia navelor atat timp cat majoritatea constructorilor se indreapta intr-o directie opusa.

Tinand cont si de aspectul economic de mai sus, desi contractul este semnat, exista posibilitatea ca in final programul Kormoran II sa imparta aceeasi soarta cu cea a programului pentru constructia corvetelor derivate din clasa MEKO, care a esuat si unicul corp de nava existent va fi convertit intr-un OPV.

Dar macar polonezii se misca si in domeniul asta.

 

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.