Moartea domnului MEADS, episodul 3

Lansare IRIS-T SL - Sursa: Diehl

Lansare IRIS-T SL – Sursa: Diehl

Germanii isi vad de treaba: in luna Noiembrie au fost executate cu succes doua lansari de test ale IRIS-T SL, versiunea cu raza medie de actiune a IRIS-T, cu baza la sol.

Ideea din spatele programului este gasirea unei alternative mai ieftine pentru rachetele PAC-3 MSE care urmeaza sa echipeze sistemul MEADS, daca acesta va continua, destinate mai ales combaterii tintelor clasice si mai putin a celor balistice cum este cazul PAC-3.

IRIS-T SL foloseste unele componente comune cu versiunea aer-aer (si cea lansata de la sol, cu raza mica de actiune SLS) cum ar fi senzorul IR insa are un nou motor, mai puternic, si un sistem de ghidare inertial cu legatura radio, folosit pe portiunea initiala a traiectoriei pana la incadrarea tintei de catre senzorul IR.

In plus, racheta a primit si o cofa ce ascunde senzorul IR pana la inscrierea pe portiunea finala a traiectoriei, moment in care este largata. Detaliul este semnificativ prin imbunatatirea caracteristicilor aerodinamice ale rachetei, asigurand o crestere a razei de actiune.

IRIS-T SL (dreapta) vs SLS (identica cu versiunea aer-aer) - Sursa: Deagel.com

IRIS-T SL (dreapta) vs SLS (identica cu versiunea aer-aer) – Sursa: Deagel.com

 

In acest test, desfasurat pe poligonul Overberg din Africa de Sud, una dintre rachete si-a lovit tinta la o distanta “semnificativ mai mare de 20km”.

Daca soarta programului umbrela MEADS este incerta, depinzand de gasirea unui partner care sa suplineasca iesirea SUA, se poate spune ca germanii culeg deja roadele investitiilor de pana cum. Chiar daca MEADS este abandonat ca sistem complet si de Germania, asa cum se zvoneste, IRIS-T SL poate fi integrata cu bateriile Patriot existente.

Un aspect asupra caruia pluteste o tacere suspecta este folosirea SL ca racheta aer-aer.
Desi ideea nu a aparut pana acum din vreo sursa oficiala, e greu de crezut ca nu este luata in calcul, SL putand fi un concurent serios cel putin pentru MBDA MICA, daca nu cumva si pentru AMRAAM (aici insa, in lipsa unor date tehnice clare, comparatia poate fi hazardata).

 

 

Both comments and pings are currently closed.

One Response to “Moartea domnului MEADS, episodul 3”

  1. […] testul din Noiembrie anul trecut, prezentat aici, IRIS-T SLM a inregistrat o noua lansare reusita la inceputul acestui an, in acelasi poligon […]