Se aude ca… Episodul 10

Mockup KALE 3500 - Sursa: defence.pk

Mockup Kale 3500 – Sursa: defence.pk

Turcia avanseaza serios in programele de constructie ale rachetelor de croaziera si ale celor anti-nava.

Kale Aero a obtinut un contract de cercetare-dezvoltare in valoare de USD25mil pentru constructia unui motor turbojet capabil sa propulseze racheta de croaziera SOM.

SOM, rezultatul unui contract de cercetare in valoare de USD80mil si aflata in studiu din 2006, a fost deja testata cu succes la raza maxima de actiune proiectata initial, 180km, insa exista planuri pentru extinderea acesteia la 300km (testele sint in curs) si ulterior la 500, 1.500 si in final 2.500km.

Majoritatea componentelor critice provine din import, cum ar fi motorul turbojet Microturbo TRI-40, de productie franceza, care propulseaza si rachetele anti-nava Exocet, platforma inertiala, sistemul GPS, radarul de urmarire a terenului si senzorul IR de recunoastere a tintelor. Turcia a inceput un program de indigenizare a acestora si un prim obiectiv este motorul Kale 3500 (3,5kN).

SOM - Sursa: f-16.net

SOM – Sursa: f-16.net

 

Kale Aero este cunoscuta mai ales ca furnizor de piese pentru marii producatori mondiali de avioane civile dar si pentru programul F-35. Unul din motivele pentru care a castigat contractul pentru mini-turboreactor este experienta castigata ca furnizor de componente pentru motoarele F135 insa e de remarcat ca firma turca este la primul proiect propriu asa ca exista un risc semnificativ.

In acelasi timp, Turcia a demarat si programul constructiei unei rachete anti-nava numite Atmaca, relativ similara cu Exocet, probabil folosind initial acelasi motor TRI-40 ca si primele exemplare ale SOM insa se va trece la Kale 3500 odata ce acesta va fi gata.

Programul Atmaca este mai putin avansat la momentul actual fata de SOM insa au fost prezentate deja unele tehnologii cheie cum ar fi senzorul radar.

 

Motoarele mini-turboreactoare ar fi inca un domeniu in care Romania porneste cu ceva mai multa experienta decat Turcia insa aceasta din urma recupereaza investind constant in cercetare. Alte exemple deja cunoscute fiind rachetele de artilerie, blindatele pe roti si tancurile. Oportunitatea unei cooperari nu pare a fi luata in calcul nici de data asta.

 

 

Both comments and pings are currently closed.

One Response to “Se aude ca… Episodul 10”

  1. vioniribu says:

    la cum se dezvolta relatiile dintre Romania si Turcia, poate in viitor o sa cumparam de la ei rachete anti-nava…si poate si rachete de croaziera, arme absolut necesare Romaniei