Rusii, Crimeea si Aliatii

Deja vu, istoria tinde sa se repete, urmand cativa pasi simpli.

1853:

Imperiul Rus, care stapanea deja Moldova de Est din 1812, invadeaza Valahia si Moldova de Vest, teritorii aflate sub stapanire turceasca.

Turcii protesteaza si sint sustinuti de o alianta franco-britanica. Incepe un mic razboi rece pe fondul caruia se poarta negocieri fara nici un rezultat.

Imperiul Turc declara razboi Rusiei si incepe ce va fi cunoscut mai tarziu drept Razboiul Crimeii desi o mare parte a operatiunilor s-au purtat pe alte fronturi, inclusiv in Principatele Romane.

Rusii sint obligati sa se retraga din Principate si sint adusi peace-keeper-ii austrieci, teoretic neutri, care vor ramane aici pana la sfarsitul razboiului.

Aliatii debarca in Crimeea si dupa un lung asediu, cuceresc Sevastopolul.

Se semneaza un acord de pace care readuce nominal Principatele sub stapanire turca, insa sub supraveghere internationala, iar rusii trebuie sa cedeze si Sudul Moldovei de Est.

Cum sclavul cu doi stapani e un om liber, romanii se descurca si se realizeaza Mica Unire.

2014:

Noul imperiu rus, care mentine inca trupe in Transnistria, ocupa de facto Crimeea.

Ucrainienii protesteaza si sint sustinuti de UE si NATO, mai ales ca SUA si Marea Britanie sint obligate legal de Memorandumul de la Budapesta (1994) sa apere integritatea Ucrainei. Un nou razboi rece e pe cale sa inceapa, deocamdata fara negocieri.

Mai departe pare sa fie deja istorie.

Acum rusii sint preocupati sa transnistrizeze Crimeea si, daca le va reusi, rezultatul referendumului din Mai va fi cunoscut dinainte.
Atat timp cat problema se rezuma la peninsula, Ucraina se mai poate gandi inca la o politica similara celei adoptate de Moldova de Est in privinta Transnistriei si la apropierea de EU.

Dar rusilor le este relativ simplu sa extinda rebeliunea si sa repete oricand doresc scenariul in Estul Ucrainei, cu care au granita comuna, deci nu se afla sub presiunea timpului pentru declansarea operatiunii.

Planul pare sa fi fost pregatit dinainte, atunci cand toata lumea era concentrata pe ce se intampla in Kiev iar acum, cand toti ochii sint pe Crimeea, se apropie momentul potrivit ca Rusia sa mute in cel de-al treilea teritoriu cu populatie pro-ruseasca care are nevoie de eliberarea de fascistii de la Kiev: regiunea Odessa.

 

 

Both comments and pings are currently closed.

11 Responses to “Rusii, Crimeea si Aliatii”

  1. Cezar says:

    Cu tot respecrul pentru noi, dar daca rusii muta in regiunea Odesa(regiunea Transnistria istorica) cu Bugeacul inclus…si ajung la gurile dunarii, am cam ‘belit prazul!’ Sa-mi fie scuzata expresia.
    PS Noi suntem si in curul gol DPDV militar….. 🙁

    • Cezar says:

      Asa vor face conexiunea cu armara a IV de la Tiraspol si vor lega Rusia de Romania via nordul marii negre! Vor controla toata zona de la caucaz la marea neagra, din Nagoro Karabah pana la gurile dunarii. Shalom!

    • admin says:

      As zice mai curand nu “daca” ci “cand”. Cumva rusii sint acum fortati sa deschida un coridor spre Transistria. Daca nu, atunci ucrainienii vor bloca partea lor de granita si nu-i vad pe transnistreni rezistant mai mult de cateva luni fara importuri din Rusia.
      Oricum, asa cum se desfasoara lucrurile, nimeni nu va zice nimic daca tancurile rusesti ajung pana in Chisinau, nu numai Tiraspol. Ala va fi un alt meci.

      Nu cred ca se pune problema sa facem fata militar Rusiei, nu singuri. Si cum nu sint alti doritori, cam asta este.

  2. enzo says:

    Asemenea planuri exista pe masa oricarui imperiu care se respecta. Eu cred ca au pregatite multe alte planuri si nu doar pentru Ucraina.
    Mai cred ca acest plan se deruleaza de ani de zile. Toata zona asta a cam inceput sa fiarba de ceva vreme. Singurul stat care ar putea face fata Rusiei – Turcia – este in criza politico/militara.
    Polonia a fost pusa cu botul pe labe cand s-a prabusit avionul ala, s-ar putea sa miste ceva, dar nu cred ca prea multe.
    Ar trebui sa fie un mega semnal de alarma pentru noi. Urgent avem nevoie de inzestreare militara decenta, curatenie in linia de comanda si servicii de informatii decente nu politie politica.

    • admin says:

      Abia de au “epurat” Armata cu putin timp inainte. Fara vreun esec major (batem in lemn) nu cred ca o sa se mai miste nimic.

      Macar sa dea drumul la alea cateva programe anemice pe care le au deja (nici nu ma gandesc la altele noi). F-16 or sa fie operationalizate in 2017, modernizam o singura fregata, HAWK in 2018. WTF?

      Pana la urma cred ca o sa ne multumim sa putem da un raspuns scurt si clar cand or sa mai intrebe unii “de ce trebuie sa cumparam x/y/z, cine ne ataca?”. Macar atat.

    • Pax says:

      Romania, nu e si ea intamplator in criza politica? Cred ca suntem mai infiltrati ca ukraina…

      • admin says:

        Cred ca ne descurcam sa intram in crize politice si fara ajutorul rusilor, e specialitatea casei dar as zice ca da, e foarte probabil sa fim destul de bine infiltrati. Poate ne-am bazat prea mult pe NATO pentru curatenia generala, mai trebuie facut ceva si pe cont propriu.

  3. Cezar says:

    Problema pentru noi o sa fie daca tancuriel Rusesti ajung, si mai ales, daca trec de Tiraspol. Daca ocupa Basarabia asta inseamna razboi in toata regula. Cred ca atunci vom fi obligati sa reactionam, pentru ca vom fii urmatoarele victime. Poate nu imediat, dar nu prea departe ca interval de timp. Totul depinde de cat de nebun e Putin. Cred ca si NATO are rabdarea lui si mai ales planurile sale precise peste care nu trece. Nu cred ca vor mai da ocazia sa se ajunga la noua ‘Germanie nazista care tot cucereste vecinii’, chiar daca de data asta ea se chiama Federatia Rusa. Aici cheia succesului o va avea China si cat de inteligent va stii sa joace!!!

    • admin says:

      Logica e corecta dar nu cred sa aiba rezultate practice asa cum nu s-a intamplat nici in 1938. Toata lumea spera ca Putin are o limita doar ca nimeni nu stie care e.
      O eventuala ocupare a Basarabiei de catre rusi nu va fi o stire mai mult de o saptamana. Nu sint nici in NATO si nici in UE asa ca nimeni nu se va simti obligat sa-i ajute. Nici macar ajutor nu-i vad in stare sa ceara, unii din ei vor incerca sa cada la o intelegere cu rusii. Se vor acomoda cu noua situatie.
      Iar ca Romania sa faca ceva, trebuie intai sa poata (!!!), sa vrea (???) si sa aiba sprijinul celorlalti, altfel s-ar putea sa se trezeasca singura pe principiul ca NATO e o organizatie defensiva, nu ofensiva.

      • enzo says:

        Foarte bine zis, inclin sa cred ca avand PDS la putere (scuzati deviatia spre politica dar e inevitabil) Romania nu ar ataca sau macar schita vre-un gest ferm de aparare a Basarabiei. Intr-o atare situatie, alianta cu China ar putea cantari mai mult decat alianta cu Us and A (sa nu uitam nici de alianta cu Turcia).
        Din pacate dotarea materiala a trupelor noastre este foarte proasta si nu cred ca profesionalismul poate suplini lipsa de tancuri si aviatie moderna.