Nimeni nu e profet in tara lui, episodul 4

Sudare prin explozie - Sursa: Revista Fortelor Terestre

Sudare prin explozie – Sursa: Revista Fortelor Terestre

Cateva fragmente dintr-un articol preluat, ce poate fi citit integral aici: Poligonul Dejani, o Hiroshima la altă scară.

Procedeul folosit în fostul Combinat Chimic Făgăraş denumit “Placare prin explozie” nu se mai foloseşte în ziua de astăzi. A fost unic în Europa şi era la mare căutare şi în uzinele chimice româneşti.

La poligon se făceau placările tablelor cu exploziv şi se lucra zi lumină într-un singur schimb. Produsele acestei secţii au ajus la uzinele de utilaj chimic din ţară, la Uzina de apă grea de la T. Severin, dar şi la Centrala nucleară de la Cernavodă.

Procedeul de placare prin explozie este de fapt o sudare prin presiune, un procedeu fizic. ,,La o placare se utiliza şi 380 kg de exploziv şi se genera un cutremur de 7 grade pe scara Richter în locul respectiv care transmitea falii în toată zona. În momentul exploziei se forma o ciupercă de 20 metri înălţime, asemănătoare cu ciuperca produsă la Hiroshima cu bomba atomică.

 

Pe zi, în funcţie de comenzi, aveam şi 20-30 de astfel de explozii. Scopul nostru a fost de a face economii şi de a înlocui materialele scumpe şi deficitare.” Sursa: Monitorul de Fagaras

Ce importanta are procedeul pentru industria militara?

Sursa: ism.ac.ru

Sursa: ism.ac.ru

 

Sudarea prin explozie permite lipirea a doua materiale diferite, operatiune imposibila prin alte metode (sau alternativele sint complexe si scumpe).

De exemplu blindajele stratificate compuse din materiale de duritati diferite, otel-otel (HH-RHA), otel-aluminiu, etc…

 

 

Both comments and pings are currently closed.

4 Responses to “Nimeni nu e profet in tara lui, episodul 4”

  1. Dorian Tinculas says:

    Solutia nicdecum nu trebuie abandonata. Cred ca se poate imbunatati prin dispunerea unei mase de “reflectare/amortizare” asa cum ar putea fi apa care poate conduce la reducerea masei de explozibil folosit si implicit la reducerea efectelor de tip cutremur.

    O solutie oarecum asemantoare a fost folosita in UK pentru cu totul alte utilizari (decuparea de intrari in cladirile cu ostatici). De altfel se pare ca scafandri stiu ca nu e nevoie in apa sa folosesti aceeasi cantitate de explozibil pentru a obtine acelasi efect ca in apa.

    Pacat ca in esenta combinatul de la Fagaras e cvasi-desfintat in acest moment si in scurt timp terenul va fi curatat de orice cladire care a existat si nu a fost deja vanduta pentru alte utilizari.

    • admin says:

      Din pacate, se pare ca in Romania solutia a fost deja abandonata. Sau a fost abandonat procesul la scara industriala, banuiesc ca experimente mai stiu inca sa faca.

  2. enzo says:

    Incet incet am pierdut industria grea. Investitiile straine sunt praf in ochi, bani foarte putini pentru muncitori, plus minim in economia locala, daca nu cumva se opteaza pentru inchiderea definitiva cum procedeaza rusii.
    Niste vecini de ai mei au lucrat intr-o mare fabrica de produs scule si tot felul de alte chestii metalice, faceau pariuri la presa: puneau ceasul de mana in presa cu o nuca langa el, trebuiau doar sa sparga nuca. Old boys, nu vad prea curand asemenea meseriasi in productia din Romania.

    • admin says:

      Omul sfinteste locul, asta e clar. Dupa atatia ani in care initiativa era suspecta, e destul de greu sa ne asteptam ca or sa apara oameni capabili sa contruiasca ceva.
      Iar meseriasii pe care i-am avut se vor pensiona (daca asta nu s-a intamplat deja) si abia atunci va fi interesant: nici macar strainii care or sa vrea sa deschida ceva in Romania (aducand capitalul si piata de desfacere) nu or sa mai gaseasca mana de lucru calificata asa ca or sa se duca in alta parte. Iar daca tot n-ai industrie de ce trebuie sa instruiesti pe cineva in domeniile alea…
      Auzisem pe undeva ca Romania e Mexicul Europei dar nu am luat-o la propriu. Macar Mexicul mai ciupeste locuri de munca importate din SUA.