A Tale of Two Cities: Cugir si Radom, episodul 3

Cea mai noua fabrica de armament din Europa - Sursa: fabrykabroni.pl

Cea mai noua fabrica de armament din Europa – Sursa: fabrykabroni.pl

Planurile de modernizare a industriei de aparare poloneze, de care am amintit in primul episod, inregistreaza progrese: noua uzina de armament LUCZNIK din Radom este gata.

Investitia a fost de aproximativ EUR24mil, ocupa trei hectare iar birourile in care va fi mutat sediul administrativ se desfasoara pe 3.000 de metri patrati.

Constructia a durat doar 14 luni si pana in luna Iunie fabrica va fi complet dotata cu echipamente de ultima generatie.

O mare parte a investitiei a fost furnizata de Agentia de Dezvoltare Industriala poloneza care administreaza zona economica speciala in care a fost amplasata fabrica. Radomul este intr-o situatie similara Cugirului prin faptul ca este o zona monoindustriala cu somaj ridicat.

Prin noua investitie se spera nu numai relansarea industriei poloneze de armament usor dar si atragerea unor noi investitori in parcul industrial.

Fabrica este destinata sa produca inclusiv noua arma de asalt MSBS de 5,56mm, promovata foarte intens in aceasta perioada prin toate mijloacele posibile dar si un nou pistol de calibru 9mm, construit pe baza experientei acumulate prin fabricarea sub licenta a P99.

MSBS - Sursa: Wikipedia.org

MSBS – Sursa: Wikipedia.org

 

Acestea se vor alatura gamei de produse aflate deja in fabricatie care va fi transferata in noua uzina: derivatul AKM Beryl, pistolul automat PM-98 si cel semiautomat P99.

Departe de a-si propune doar supravietuirea, polonezii isi anunta, prin vocea prim-ministrului Tusk, tinta: au investit in industrie si cercetare pentru o localizare maxima a productiei de armament si o calitate a fabricatiei de nivel mondial. (Sursa: pho.pl)

Cum sta Cugirul la capitolul tehnologie, daca mai trebuie precizat, nu s-a schimbat fundamental in ultimile decenii, situatia fiind descrisa cel mai bine chiar de cei de acolo si prezentata in episodul anterior.

 

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.