Se aude ca… Episodul 14

Denel Marlin - Sursa: aereo.jor.br

Denel Marlin – Sursa: aereo.jor.br

Parteneriatul sud-africanilor de la Denel cu Brazilia merge din ce in ce mai bine: A-Darter nici nu a intrat in productia de serie, moment asteptat pentru anul viitor si se vorbeste deja de o cooperare pentru dezvoltarea unei rachete aer-aer cu raza lunga de actiune, numita Marlin.

Denel cauta inca de anul trecut parteneri dispusi sa investeasca in proiectul unui demonstrator ce se vrea punctul de plecare pentru o familie de rachete aer-aer si sol-aer.

Sud-africanii erau deschisi propunerilor venite din partea tarilor din Orientul Mijlociu, America de Sud, Asia sau Africa.

Capitalizand succesul programului A-Darter, Denel spera sa atraga Brazilia in proiectul Marlin, sud-americanii urmand sa asigure suportul financiar iar Denel sa contribuie cu tehnologia dublata de o experienta de aproape 40 de ani in fabricatia rachetelor aer-aer.

Guvernul brazilian a incheiat deja un contract cu Denel pentru constructia unei fabrici locale, destinata initial fabricarii A-Darter.

Marlin ar urma sa re-aduca aviatiei sud-africane capacitatea de lupta BVR, pierduta odata cu retragerea R-Darter, racheta fabricata cu ajutorul israelienilor dupa modelul Derby.

Atlas Cheetah si R-Darter - Sursa: saairforce.co.za

Atlas Cheetah si R-Darter – Sursa: saairforce.co.za

 

Deocamdata Gripen-urile Africii de Sud sint dotate doar cu rachete WVR, de import, IRIS-T, acestea urmand sa fie inlocuite de A-Darter incepand cu 2016.

Denel, concern ce detinea odata suprematia tehnologica incontestabila pe continentul african in privinta industriei de armament, se vede nevoit sa lupte pentru a nu pierde experienta acumulata, baza tehnologica fiind in pericol din cauza reducerilor bugetare constante din Africa de Sud.

O solutie de urmat ar fi modelul israelian: exportul foarte liberal de tehnologie, protectia patentelor trecand in planul secund, in schimbul sprijinului pentru continuarea proiectelor de cercetare.

 

 

Both comments and pings are currently closed.

2 Responses to “Se aude ca… Episodul 14”

  1. Sunt curios intre Marlin si Derby care o sa fie mai eficienta in condiile proliferarii sistemelor ECM in fortele aeriene.

    • admin says:

      Nu era mentionat in postare dar Marlin va avea, la fel ca Derby, ghidare activa radar in faza terminala, plusul pentru Marlin fiind evident experienta acumulata in cei aproape 20 de ani care s-au scurs de la momentul dezvoltarii Derby/R-Darter insa e foarte probabil ca nici israelienii sa nu fi stat pe loc si modelul actual al Derby sa fie imbunatatit.