Elbit e in toate

GILA - Sursa: Diehl

GILA – Sursa: Diehl

Israelienii mizeaza puternic pe solutia kit-urilor de ghidare semi-activa laser pentru rachetele de 70mm si nu pierd nici o ocazie de a incheia parteneriate pentru promovarea lor.

Ultimii pe lista sint germanii de la Diehl, care vor sa ofere asemenea rachete pentru elicopterele Tiger.

Racheta fabricata in colaborare cu Elbit se numeste GILA (Guided Intelligent Light Armament), este un produs complet dezvoltat, gata de a intra in faza de testare si integrare pe elicoptere.

Secretul vitezei cu care s-au ars etapele sta in tehnologia imprumutata de la un produs Elbit deja existent, rezultat al unei alte colaborari, de data asta cu americanii de la ATK, parteneriat in urma caruia a aparut GATR (Guided Attack Tactical Rocket).

Trebuie amintit ca tot Elbit a dezvoltat un alt kit aproape identic numit STAR, provenit din adaptarea sistemului de ghidare al PGM Lizard, israelienii sustinand insa ca tehnologia STAR nu are nici o legatura cu GATR/GILA.

Urmarind promovarea STAR, Elbit a urmat o schema identica si a intrat in parteneriat cu Electromecanica Ploiesti pentru dezvoltarea STAR-80L.

Israelienii par sa se bazeze nu numai pe tehnologie inovativa dar si pe statistica pura: cu atatea colaborari, e imposibil sa nu agate vreun contract.

Both comments and pings are currently closed.

4 Responses to “Elbit e in toate”

  1. Cezar says:

    Noi ce fel de rachete producem in Romania si ce raza de actiune au ele?

    • admin says:

      PRN-80/STAR-80L (la origine S-8 sovietic) cu o raza maxima in jur de 4km.
      Ar mai fi si PRND-122, raza maxima tot pe acolo.

  2. Rogue says:

    Star80L ar fi interesat de integrat pe APC, IFV sau Puma, fiind cea mai precisa racheta de care dispunem?. Este interesanta ieftina de produs si care ar putea demola rapid obstacolele, separatiste sau de alta natura, din calea lor cu sanse destul de reduse de a afecta si altceva din jur(oricum pagubele ar fi minime).
    Eu stiam ca raza maxima este de 6km.

    • admin says:

      Cu siguranta ca toate variantele ar fi interesante si probabil au fost luate deja in calcul dar a spune ca “dispunem” e un pic hazardat in conditiile in care MApN-ul nu comanda STAR. Deocamdata e in vitrina si facem doar window shopping. Lipsa asta de interes e mai greu de inteles.
      Nu am brosura STAR-80L, in estimare m-am bazat pe specificatiile S-8 dar daca au reusit sa-i imbunatateasca performantele cu atat mai bine. Montarea capului de ghidare ar putea schimba in bine aerodinamica dar nu stiu daca e suficient pentru un plus de 50%.