Moartea domnului MEADS: dureri de cap

Va pastra Polonia rachetele Patriot deja primite? - Sursa: nti.org

Va pastra Polonia rachetele Patriot deja primite? – Sursa: nti.org

Evaluarea tehnica a ofertelor pentru competitia poloneza s-a terminat si pentru ultima etapa a negocierilor au fost selectate sistemele Patriot si SAMP/T. Sursa: defensenews.com

Marea surpriza: eliminarea MEADS, vazut ca principal favorit, avand avantajele conceptiei tehnice mai avansate si a sprijinului politic mai consistent.
De remarcat ca MEADS nu ar fi fost descalificat pe criteriul tehnic ci pe considerentul ca nu este inca operational.

Cu ocazia asta au fost dezvaluite si criteriile de evaluare a ofertelor:
1. Sistemul sa fie operational
2. Sa fie in dotarea unei armate membre NATO
3. Sa asigure accesul industriei poloneze la fabricarea, modernizarea si intretinerea sistemului in cea mai mare proportie posibila

Bineinteles ca in urmatoare etapa se vor adauga si criteriile referitoare la pret.

Pentru satisfacerea ultimei cerinte din lista se pare ca polonezii ar fi dispusi ca fie mai flexibili cu regulile UE referitoare la achizitiile militare, cu alte cuvinte sa atribuie contractul direct.

Mica surpriza: SAMP/T este oferit direct de producatorii MBDA si Thales (Eurosam) si nu intr-un consortiu condus de PHO/Bumar (program cunoscut ca Scutul Poloniei).

Daca aceasta ultima informatie se confirma, atunci inseamna ca presiunile guvernului polonez asupra Bumar au avut efect si acesta s-a retras din competitie urmand sa aiba doar un rol consultativ. Miscarea ar putea fi benefica, acum Bumar nu mai este vazut ca un jucator partizan al SAMP/T si va putea negocia mai usor cu Raytheon. Indiferent de castigator, grupul polonez se va asocia cu acesta pentru fabricarea echipamentelor.

Cu siguranta ca mai multe informatii vor fi disponibile in urmatoarele zile, cele doua decizii urmand a fi analizate la rece dar deocamdata se pare ca durerile de cap au reinceput pentru MEADS.

Both comments and pings are currently closed.

9 Responses to “Moartea domnului MEADS: dureri de cap”

  1. Cezar says:

    Oare la noi cand vor anunta candidatii oficiali pentru licitatia asta? Parca se dorea tandem cu Polonia, nu-i asa? 🙂

    • admin says:

      Ar fi o semi-premiera, sa dea detalii exacte despre concurenti si ofertele lor. Nu tin minte sa se fi intamplat pana acum, nici in ceea ce priveste avioanele nu a fost prea multa transparenta. De fapt nici pana acum nu stim exact cum se impart banii si contractul a fost semant de ceva timp.
      Asa ca in privinta rachetelor nu as fi foarte optimist. Sa fim multumiti ca vom fi anuntati cine este castigatorul. Ne multumim cu putin.

  2. pimpi says:

    Capacitate poloneza de productie,probabil patriot pac 2 mai sus de atat nu cred ca le dau americanii polonezilor si oricum nu au capacitatea polonezii sa o faca

    • admin says:

      Li s-a oferit productia PAC-3 in cazul in care luau MEADS deci aprobarea nu e problema. Ar fi fost a doua tara care ar fi obtinut licenta pentru PAC-3, dupa Japonia. Intr-adevar nu au capacitatea de productie in momentul de fata dar asta a si fost ideea, sa obtina transfer tehnologic.

      Raytheon le-a promis ca vor fabrica o noua racheta, mai ieftina decat PAC-2/3. Bine si asa.

      • pimpi says:

        Adevarul e ca in situatia actuala politica a Poloniei nici nu prea aveau alte optiuni in afara de Patriot

        • admin says:

          La ce conditii au pus, nu aveau. Mai exista o mica sansa sa aleaga SAMP/T dar e foarte mica, la modul cum se comporta Franta. Ar fi o surpriza uriasa. Dar la fel de mare a fost surpriza eliminarii MEADS asa ca nu se stie niciodata.

  3. […] Dureri de cap pentru Lockheed-Martin: moartea domnului MEADS […]

  4. Marius-Eugen Fenchea says:

    MEADS va fi resurscitat cel mai probabil de Gremania si tot de ei folosit prima data. Polonia nu vrea sa isi asume riscuri de dezvoltare prea mari si fiind un cliant de gradul al 2-lea nefabricant de sisteme complexe se multumeste cu solutii deja testate si operationalizate in alte tari.
    Faza cu Franta este cu 2 taisuri, Franta daca ne aducem aminte a deplasat Mirage 2000 si Rafale in Polonia deci oarecum a avut grija de ei pe cand in Romania nu au venit decat americanii si canadienii desi le era usor si nemtilor sau francezilor sa faca o “vizita”.
    MEADS nu va muri sau cel putin parti ale sistemului sunt sigur ca vor fi folosite de catre germani si posibil si de catre italieni.

    • admin says:

      MEADS are inca zile dar ar fi fost foarte important sa prinda un prim client “extern”. Germania poate sa sustina dezvoltarea si singura insa ei au tot spus ca vad ca foarte important un sistem comun cu alte state din Europa. Vor folosi oricum componente ale MEADS pentru propriul sistem cu raza medie.
      Italienii folosesc deja Aster in varianta navala deci ar avea si ei un plan de rezerva iar dpdv financiar SAMP/T are mai mult sens. Pana la urma va depinde de Germania.

      Chestia cu patrulele straine din Romania/Polonia e cam cum se duc romanii sa-i “ajute” pe baltici: e un ajutor in sensul ca esti scutit de costurile de operare ale avioanelor dar asa cum vin se si duc. Desi Romania a trimis avioane nu inseamna ca si-a luat nici un fel angajament pentru apararea balticilor, in afara Articolului 5. La fel, orice ar trimite francezii, americanii si canadienii in Romania si Polonia. E mai mult un gest de bunavointa insa vanzarea Mistral e ceva mai mult de atat.