Sezatoare, episodul 7

RPG-30 - Sursa: wired.com

RPG-30 – Sursa: wired.com

Ce faci bade, sezi si cugeti?

Numa’ sed..

Razboiul anti-blindate se dezvolta intr-o noua directie: odata cu raspandirea sistemelor hard-kill (Arena, Trophy, AMAP-ADS, etc..) au inceput sa apara si contra-masurile.

Deocamdata solutiile sint la un nivel relativ rudimentar, cum este cazul RPG-30 care foloseste un proiectil precursor pe post de “momeala”, lansat dintr-un tub separat, proiectat sa declanseze sistemul de protectie inaintea grenadei reactive.
Proiectantii rusi spera ca asa s-ar crea o bresa virtuala prin care incarcatura tandem de 105mm ar avea ceva sanse sa puna probleme unui blindat modern. Dupa cum cere traditia, RPG-30 va fi probabil exportat pentru teste reale in Gaza sau Liban.  Deocamdata in zona asta Trophy conduce in fata RPG-29 cu cateva interceptari reusite.

Amenintarea RPG-30 e insa destul de reala si au aparut deja contra-contra-masurile: munitii tip AHEAD, multi-shot precum si radare capabile sa discrimineze mai bine intre doua proiectile ce zboara separate de o distanta mica.

Daca istoria razboiului electronic are vreo relevanta atunci urmatorul nivel ar fi aparitia unor metode de bruiaj a sistemelor hard-kill in mod activ sau pasiv.  Undeva in Rusia cineva se gandeste la un proiectil precursor capabil sa lanseze chaff…

Both comments and pings are currently closed.

3 Responses to “Sezatoare, episodul 7”

 1. Marius Z. says:

  Hmm… asta nu o vad prea repede implementata, reducand si din acuratetea lansarii proiectilului real, imediat dupa capcana…

  • Marius Z. says:

   As prefera un lansator triplu, gen AGI, desi nu prea practic 🙂

  • admin says:

   Exista deja lovituri cu precursor care, daca ar fi modificat pentru lansarea unei perdele chaff, ar fi un ECM primitiv.