Motorul racheta cu postcombustie, episodul 2

Bi-propellant rocket motor having controlled thermal management - Sursa: Google patents

Bi-propellant rocket motor having controlled thermal management – Sursa: Google patents

Un nou episod in cautarea motorului racheta perfect (primul episod aici ), de data asta este vorba de o metoda brevetata de a creste eficienta unui motor cu combustibil solid.

Ideea este de a folosi mai multe camere de ardere primare arzand combustibil solid intr-o reactie cu deficit de oxidant, gazele rezultate urmand sa fie folosite pentru o a doua ardere intr-o camera de post combustie comuna, oxidantul suplimentar sub forma lichida urmand sa fie transferat din rezervoare separate.

Elementul inovativ este folosirea oxidantului lichid pentru racirea camerelor de ardere primare, printre avantajele potentiale fiind durata de functionare mai lunga a motoarelor, posibilitatea de aprindere succesiva a lor (rezultand un motor multipuls) si, bineinteles, asigurarea unei arderi mai complete a combustibilului fata de motoarele racheta actuale.

Ca un exemplu de punere in practica a inventiei, combustibilul primar ar fi selectat pentru asigurarea unei arderi stabile la presiune redusa, de tip pulbere dubla baza sau compozita iar oxidantul lichid putand fi oxidul de azot.

Un dezavantaj al intregului ansamblu ar putea fi eficienta mai scazuta in folosirea volumului interior, rezervoarele de oxidant lichid, camerele de ardere individuale si canalele de racire urmand sa ocupe un spatiu care altfel ar fi folosit pentru o cantitate mai mare de combustibil solid.

Inventia este relativ noua, nu au trecut nici 10 ani de la inregistrare asa ca mai este timp pentru a decide daca este practica sau nu.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.