O mica minune, episodul 2

C-Dome - Sursa: jewishbusinessnews.com

C-Dome – Sursa: jewishbusinessnews.com

Israelienii sint decisi sa capitalizeze succesul Iron Dome asa cum numai ei stiu, adica sa incerce sa-l vanda ca pe un medicament universal, pentru orice situatie, cu sau fara legatura cu rolul sau initial.

Performantele foarte bune obtinute in conditii reale si pretul foarte atractiv, asa cum am aratat in primul episod, ar trebui sa faca Iron Dome foarte cautat de oricine are nevoie de aparare RAM (rocket-artillery-mortar).

Desi publicitatea a ajutat si sistemul este evaluat de mai multi potentiali clienti, exporturile au fost pana acum slabe. Israelienii ar fi convinsi ca de vina ar fi impresia ca Iron Dome a fost conceput special pentru a intercepta rachetele primitive lansate de organizatiile teroriste arabe si mai putin pentru a combate amenintari clasice.

In plus, dintre potentialii clienti unii nu sint eligibili pentru a primi armament israelian asa ca piata este de fapt restransa la o mica nisa.

Rafael urmareste deci largirea acestei nise si distribuirea Iron Dome in alte roluri, orice client in plus acoperind din costurile de dezvoltare suportate pana acum de contribuabilul israelian (si american).

La Euronaval 2014 a fost prezentat un concept pentru o versiune noua, C-Dome, destinata instalarii atat pe nave cat si pe platformele maritime (sau asa spera producatorul, greu de spus cine ar pune o asemenea baterie pe o platforma petroliera).

Avantajul competitiv fata de sistemele actuale ar fi capacitatea mai buna de a face fata unor atacuri simultane, din orice directie, asta din nou, conform Rafael. Daca e de ajuns pentru a fura din clientii Umkhonto, MICA VL sau SeaRAM ramane de vazut.

Pana atunci Rafael are de depasit cateva piedici, cum ar fi necesitatea unor lansatoare instalate la nivelul puntii, ceea ce ar face dificila utilizarea C-Dome pentru modernizari. Asta daca nu cumva vor gasi o posibilitate de a le instala in lansatoarele deja existente.

In plus, israelienii vor trebui sa rezolve aparenta incompatibilitate intre rolul initial, de a distruge rachete balistice cu raza scurta, aflate pe o traiectorie previzibila si cerintele unui sistem naval, care ar trebui sa faca fata unor manevre complexe executate la altitudine joasa de rachetele anti-nava moderne.

Deocamdata C-Dome este un concept prezentat pentru a incerca marea cu degetul, fiind necesar cel putin un an pentru a intra in productie.

Ca o ironie, unul din clientii caruia C-Dome i s-ar potrivi ca o manusa ar fi Qatarul, aflat in disputa cu Iranul asupra unei zone a Golfului Persic bogate in zacaminte de gaze naturale. Ironia vine din faptul ca arabii sint si unii din sponsorii miscarii palestiniene Hamas, adica adversarul pentru care Iron Dome a fost conceput initial. Drept pentru care este foarte improbabil ca arabii sa primeasca vreodata armament avansat israelian, chiar daca ar fi folosit impotriva iranienilor.

Cateodata, dusmanul dusmanului meu nu e si prietenul meu.

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.