Micul gigant, episodul 3

Configuratia propusa la DSA 2014 - Sursa: navyrecognition.com

Configuratia propusa la DSA 2014 – Sursa: navyrecognition.com

Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) este aproape de a obtine un contract pentru 6 corvete din partea guvernului malaezian, incheierea intelegerii fiind asteptata anul acesta.

Sud-coreenii au semnat deja un contract cu constructorul local NMEL care va asambla ultimele 3 corvete din sectiuni construite de DSME, primele trei urmand sa fie construite integral in Coreea de Sud.

Nu se cunoaste pretul tranzactiei si nici o mare parte din detaliile tehnice insa dupa informatiile prezentate la targul international DSA 2014, tonajul ar fi de 1.800 de tone, armamentul fiind compus dintr-un tun de 76mm, 4 lansatoare de rachete nava-nava NSM si doua sisteme CIWS de 30mm. Sud-coreenii au lasat insa sa se inteleaga ca ar fi vorba doar de o propunere, urmand ca in functie de preferintele malaezienilor, aceasta sa fie modificata.

Sare in ochi lipsa unor sisteme anti-aeriene mai serioase insa probabil asta a fost si una din strategiile asiaticilor de a tine pretul foarte jos, lucru pentru care sint deja recunoscuti. Abia dupa definitivarea configuratiei se va sti si pretul exact la care se va incheia tranzactia insa pana acum sud-coreenii nu au dezamagit la capitolul raport pret-performante.

Both comments and pings are currently closed.

6 Responses to “Micul gigant, episodul 3”

  1. Eroul Bula says:

    Ar fi fost interesant de vazut varianta de 1400 tdw propusa israelienilor si ce configuratie privind dotarile au imaginat pentru ea evreii?

    • admin says:

      S-ar parea ca e vorba de o versiune mai usoara a clasei Incheon (FFX BatchI ?). Insa ultimile stiri arata ca prima optiune ar avea-o germanii cu MEKO (fie corvete de 1.800t fie fregate de 2.800t). Sud-coreenii ar putea oferi FFX BatchII la acelasi tonaj dar, chiar daca ar fi teoretic optiunea mai ieftina, nu cred ca pot sa concureze cu discount-ul pe care l-au smuls israelienii de la germani.
      Referitor la echipare, probabil MF-STAR si Barak-8 ar fi de baza.

      • Eroul Bula says:

        Daca le ies bine testele cu Stunner, varianta navalizata, cred ca Barak-8 va fi istorie.

        • admin says:

          Nu m-as grabi asa de tare: faptul ca Marina merge pe Barak-8 si nu pe Stunner spune ca Stunner-ul are din conceptie o probabilitatea mai mica de lovire in cazul unor tinte manevriere la joasa si medie altitudine si aici Barak-8 ar fi superior. Nu inseamna ca Stunner ar fi inferior in scopul pentru care a fost conceput, pana la urma cele doua rachete sint complet diferite si e normal ca sa fi fost optimizate diferit. Initial Stunner era destinat apararii anti-racheta cu o capacitate anti-aeriana oarecum secundara (nu o va avea de la inceput). Chiar daca va putea fi lansat de la bordul navelor (si aici e un mare daca desi israelienii vor incerca sa scoata bani si din versiunea asta, vanduta la export) nu inseamna ca va fi mai eficient decat Barak-8 impotriva tintelor pentru care cel din urma a fost proiectat de la inceput. Testele pot certifica unele lucruri dar nu vor putea scoate din magar cal de rasa. Poate doar in brosuri, pentru marketing.
          Sint idei ca Stunner sa evolueze de la un HTK pur spre configuratia PAC-3 insa nu e clar daca rezultatul nu va strica echilibrul initial, racheta fiind dimensionata diferit. Pana la urma Barak-8 si Stunner sint destinate unor misiuni diferite chiar daca exista o oarecare suprapunere.

  2. 1 says:

    Astea nu sar putea produce si la Daewoo la Mangalia?