Cu ce vom inlocui mitralierele usoare

RPK si PKM romanesti - Sursa: theakforum.net

RPK si PKM romanesti – Sursa: theakforum.net

Daca pentru arma de asalt a demarat deja de ani buni un program de inlocuire, in privinta aducerii la standarde NATO a mitralierelor usoare nu se cunoaste nici macar daca exista vreo intentie in acest sens.

Armata romana foloseste doua tipuri de mitraliere usoare: pustile mitraliera tip RPK, in calibru 7,62×39 sau 5,45×39 si mitralierele de uz general sau “de companie” tip PKM, de calibru 7,62×54.

Si in cazul lor, ca si in privinta PM/PA, se pune problema schimbarii calibrului cu cel compatibil NATO insa e posibil ca reproiectarea lor nu se rezume doar la atat.

In cadrul NATO, vasta majoritate a utilizatorilor a optat pentru mitraliere usoare (LMG) cu alimentare prin banda (unele permitand si alimentarea prin incarcatoare tip sector) si tevi detasabile. LMG-urile asigura un volum de foc superior armelor de asalt, fara a complica prea mult logistica, prin folosirea calibrului comun cu cel al armelor de asalt.

In cazul Romaniei si al celorlalte tari “Est”, rolul LMG este rezervat RPK-urilor, acestea fiind diferite insa de tiparul NATO prin folosirea incarcatoarelor tip sector si a tevii nedetasabile. Greutatea mai mica si precizia ceva mai buna sint obtinute in detrimentul volumului de foc (cel putin in varianta originala).

Diferenta intre abordarile Vest si Est tine mai mult de istorie: tarile NATO au adoptat mai devreme calibrul redus si au inlocuit direct vechile pusti automate cu LMG alimentate prin banda.

FN Minimi / M249 - Sursa: Wikipedia.org

FN Minimi / M249 – Sursa: Wikipedia.org

 

Sovietii aveau deja, oarecum ironic, o mitraliera usoara alimentata prin banda, RPD, calibru 7,62×39 pe care au inlocuit-o insa inaintea adoptarii calibrului redus, cu RPK. Inlocuirea a fost facuta mai degraba din motive logistice, RPK bazandu-se pe sistemul comun AK insa au existat si unele imbunatatiri la capitolele performante si fiabilitate.

RPD 7,62x39 - Sursa: Wikipedia.org

RPD 7,62×39 – Sursa: Wikipedia.org

 

Atunci cand sovieticii au facut in sfarsit tranzitia la 5,45×39, problema unei mitraliere usoare in acelasi calibru s-a rezolvat prin recalibrarea RPK, o solutie mai ieftina decat un nou proiect de mitraliera cu alimentare prin banda.

RPK-74, 5,45x39 - Sursa: Wikipedia.org

RPK-74, 5,45×39 – Sursa: Wikipedia.org

 

Noile membre ale Aliantei sint acum in pozitia de a decide asupra celei mai bune optiuni pentru trecerea la standardul NATO. Batalia pare castigata de sistemul cu alimentare prin banda si teava detasabila. Chiar si cei mai “exceptionalisti” membrii NATO (despre britanici e vorba, evident) s-au alaturat curentului majoritar si au abandonat LMG-urile L85 LSW adoptate initial (foarte similare ca si concept cu RPK) pentru unele conventionale, FN Minimi.

L85 LSW - Sursa: tfns.co.uk

L85 LSW – Sursa: tfns.co.uk

 

Cei ce parcurg drumul in sens invers sint mult mai putini, doar Puscasii Marini adoptand, oarecum experimental si intr-o miscare relativ controversata, M27 IAR – un HK416 in calibrul 5,56mm – o pusca mitraliera similara RPK, ce va inlocui partial FN Minimi.

M27 AR - Sursa: marinesmagazine.dodlive.mil

M27 IAR – Sursa: marinesmagazine.dodlive.mil

 

La momentul acesta doar USMC a adoptat M27 si nu exista indicii ca vor fi urmati si de alti utilizatori, nici macar de US Army, ceea ce sugereaza ca arma raspunde unor cerinte foarte particulare fiind deci greu de crezut ca modelul va fi generalizat in cadrul NATO.

Ca o dovada ca moda revine in mod ciclic, utilizatorii de RPK pot fi deci considerati, in functie de punctul de vedere, fie de conceptie invechita, fie avangardisti.

In privinta Romaniei, in cazul in care se va adopta moda actuala, atunci se va impune importul/licenta unei LMG cu alimentare prin banda.

In cazul in care se va continua cu o conceptie similara RPK/M27, atunci noua mitraliera ar trebui sa aiba cat mai multe elemente comune cu viitoarea arma de asalt. Asta inseamna deocamdata un RPK recalibrat pentru 5,56mm.

In cazul LMG-urilor alimentate prin banda, FN Minimi domina clar piata, numarul utilizatorilor fiind impresionant. Alte optiuni de luat in calcul ar fi HK MG43/MG4 germane sau mai noile IMI Negev israeliene. LMG-urile moderne primesc puncte in plus pentru greutate redusa si posibilitatea de a fi alimentate si prin incarcatoare tip sector, nu numai banda.

Model Calibru (mm) Greutate (kg) Incarcare Cadenta tragere (rpm)
RPK-74 5,45×39 4,7 Incarcator sector 650
M27 IAR 5,56×45 3,6 Incarcator sector 700-850
FN Minimi 5,56×45 7,5 Banda/Incarcator sector 800
HK MG4E 5,56×45 7,9 Banda 885
IMI Negev 5,56×45 7,4 Banda/Incarcator sector 1000

 

Trecand la categoria superioara, a mitralierelor de uz general sau GPMG, desi PKM e o arma in general apreciata si care ar merita poate pastrata, schimbarea calibrului e destul de dificila, fiind nevoie de o reproiectare completa a sistemului de alimentare. Deocamdata doar Polonia, Bulgaria si China ofera variante PKM in calibrul 7,62 NATO si fiabilitatea lor trebuie inca demonstrata.

UKM-2013, versiunea poloneza a PKM in 7,62 NATO - Sursa: militaryphotos.net

UKM-2013, versiunea poloneza a PKM in 7,62 NATO – Sursa: militaryphotos.net

 

Daca Romania nu va incerca o conversie similara, eventual printr-o colaborare cu Polonia sau Bulgaria, atunci ramane optiunea importului unui model strain. E varianta pentru care s-a optat deja, desi deocamdata la scara redusa, prin cumpararea a 215 mitraliere de provenienta sud-africana, Denel/Vektor SS77.

Denel SS77 Sursa: denellandsystems.co.za

Denel SS77 – Sursa: denellandsystems.co.za

 

Pe hartie SS77 ar avea performante foarte bune, fiind un sistem clasic GPMG si nu o scalare a unei LMG, influentat si incercand sa depaseasca cel mai bun reprezentat al clasei: FN MAG (e clar, belgienii de la FN au mana buna in ceea ce priveste mitralierele). FN MAG primeste note bune pentru fiabilitate si control insa greutatea ramane o problema mare si aici e zona in care SS77 incearca sa-si depaseasca concurentul belgian.

Inca cel mai bun, FN MAG - Sursa: fnherstal.com

Inca cel mai bun, FN MAG – Sursa: fnherstal.com

 

In realitate insa SS77 s-a confruntat cu probleme de fiabilitate si, desi fabricatia a inceput in 1985, armele au fost trimise in depozite, sud-africanii continuand sa foloseasca FN MAG. Abia in anii 2000, printr-un program de imbunatatire/modernizare, SS77 a reintrat in joc si si-ar fi rezolvat problemele de fiabilitate.

Cum contractul a fost incheiat la sfarsitul anilor 2000, armele cumparate de Romania par a apartine modelului imbunatatit. Este inca prea devreme de spus cum se compara cu modelele concurente aflate pe piata de ani buni dar, deocamdata, SS77 nu a mai fost adoptata de alte tari europene.

In cazul Romaniei, SS77 pare sa se incadreze la categoria: “Pierdut mitraliera, spotter-ului recunostinta”. In cazul in care vor dovedi performantele asteptate, SS77 ar fi o varianta de luat in calcul pentru inlocuirea completa a PKM.

Printre alternative, pe langa FN MAG deja amintita si care este in dotarea Romaniei in cantitati mici, in cadrul FOS, ar fi noua mitraliera germana HK121, standardizata ca MG5 sau LMG-uri  de 5,56 convertite sa foloseasca calibrul superior de 7,62. Printre acestea din urma ar fi si FN Minimi 7,62 si IMI Negev NG7, adoptarea lor fiind un mod de a simplifica logistica. Problema lor ar fi ca daca in cazul LMG-urilor greutatea redusa e un plus, in cazul GPMG-urilor este mai degraba un dezavantaj, afectand controlul din cauza reculului crescut.

Mk 48 sau FN Minimi 7,62 - Sursa: Wikipedia.org

Mk 48 sau FN Minimi 7,62 – Sursa: Wikipedia.org

 

Astfel, cel putin FN Minimi 7,62 este destinata mai mult fortelor pentru operatii speciale, unde va inlocui venerabila M60, fiind destul de putin probabil ca va fi generalizata la nivelul fortelor conventionale ca un GPMG.

Ca un exemplu pentru ce ar trebui sa fie un GPMG adevarat de noua generatie: HK121/MG5. Desi inspirata dintr-un LMG, mai precis MG4, HK121/MG5 are o constructie corespunzatoare rolului de GPMG si rezultatele se vad:

 

Model Calibru (mm) Greutate (kg) Cadenta tragere (rpm)
PKM 7,62×54 7,5 650-750
FN Minimi 7,62 7,62×51 8,2 660-760
FN MAG 7,62×51 11,8 650-1000
IMI Negev NG7 7,62×51 7,6 850-1050
SS77 7,62×51 9,6 650-850
HK121 7,62×51 10,8 600-800

Departe de a avea doar un rol periferic, LMG si GPMG-urile ar putea fi considerate principalele arme ale grupei/companiei de infanterie si alinierea lor la standardele NATO ar trebui sa primeasca aceeasi atentie ca cea acordata armei de asalt.

 

Both comments and pings are currently closed.

44 Responses to “Cu ce vom inlocui mitralierele usoare”

  1. Marius Z. says:

    Mie mi s-ar parea normal, la nivel de LMG/RPK, sa se alinieze noii pusti de asalt, insa atata timp cat aceasta din urma nu e finalizata intr-o formula acceptabila, discutia este prematura.

    La nivel de GPMG, ar trebui vazuta care este evaluarea in urma introducerii in exploatare a Denel/Vektor SS77, si apoi vazut daca merita mers in continuare pe aceasta varianta sau nu. In functie de necesarul total, ar fi de evaluat daca merita o productie sub licenta sau nu, chiar si a unei eventuale evolutii a PKM, “inhouse” la Cugir…

    • admin says:

      Toate optiunile par a fi deocamdata pe masa.
      Cu siguranta au avut ocazia sa testeze si LMG-urile standard gen Minimi asa ca ar trebui sa-si fi facut deja o parere vs RPK. Dar daca tot au inceput schimbarea calibrului, atunci ar schimbarea trebui facuta in paralel atat pt arma de asalt cat si pentru LMG (cel putin).
      Iar GPMG-ul nu trebuie lasat la urma, pentru un viitor nedefinit, daca tot se vrea interoperabilitate. Probabil ca au cumparat SS77 doar pentru misiuni internationale.

  2. Cel mai probabil se va opta pentru comonalitate, dica M 249.

    Ceea ce, n-ar fi rau. Dupa o banda, pot sa zic ca mi-a placut enorm.

  3. mirko says:

    la pusca-mitraliera ar putea folosi incarcatoarele C-MAG de 100.https://www.youtube.com/watch?v=oT7MPgQCMNI

    • admin says:

      Pentru RPK-74 exista deja incarcatoare tambur cu o capacitate de 100 de lovituri, de asta ziceam ca volumul de foc este sacrificat in principiu la primele variante de RPK, pentru care nu exista optiunea tambur. Un video cu un RPK-74 romanesc testat cu incarcator tip tambur: link.
      Fata de o LMG adevarata, inca ii lipseste teava detasabila care i-ar da posibilitatea de a sustine serii mai lungi. Exista plusuri si minusuri de ambele parti.

  4. dan says:

    Nu cred ca PKM poate fi batut usor la fiabilitate,pret si greutate, factori pe care nu ii tratezi superficial cand te gandesti la nr de care e nevoie si durata de viata pe care trebuie sa o aiba!

    RPK-ul poate fi inlocuit, dar incarcatorul sector cred ca avea rostul lui: orice incarcator plin de la o arma de asalt intra in el si tragea fara probleme, cutie mecanisme comuna cu arma de asalt in mare parte, iarasi fiabilitate, simplitate, pret mic!

    Mai bine iau proiectul de PKM il fac mai usor, micsorez calibrul, si sa foloseasca atat sector cat si banda! Cel putin dupa mintea mea!

    Din tabelele postate vad LMG-uri care cantaresc cat un PKM- 7,5(7,62×54, FN MIni (5,56×45)-7,5…..wtf? Care-i castigul pt militar in afara de cadenta de tragere?

    Off topic, inteleg ca NATO ,calibre comune, bla-bla……..dar din cate am mai citit se pare ca 7,62×39 si 5,45×39 sunt mai bune decat 5,56×45, asa ca poate facem o discutie despre cat de oportuna este schimbarea calibrelor in momentul de fata cand e “circ” pe langa noi si nici utilizatorii traditionali de 5,56 se pare ca se gandesc la 7,62 sau altceva pe termen lung.

    • admin says:

      Cu cat un GPMG (PKM) se apropie ca si greutate de un LMG, cu atat creste reculul simtit deci scade controlul si, in plus, scade durata de viata prin uzura prematura. E motivul pentru care MAG e inca apreciata, nu inseamna ca belgienii nu puteau sa o faca mai usoara. La fel, trebuie vazuta diferenta intre MG5 si MG4, desi mecanismul se spune ca ar fi similar. Pentru un LMG e mai importanta portabilitatea deci greutatea mai mica. Cum calibrul folosit e si el mai slab, se poate scadea greutatea.

      Reproiectarea PKM nu e usoara si implica riscuri, nu numai costuri. Romania are zero experienta cu proiectarea mitralierelor, pana acum tot ce s-a facut a fost sub licenta. Se poate incerca dar mai eficient/ieftin/sigur ar fi o colaborare sau cumpararea unei licente pentru un model verificat.

      Nu exista calibru perfect, toate au avantaje si dezavantaje. Chiar daca 5,45 ar avea unele avantaje sau nu, logistica e mai importanta si asta e motivul standardizarii. Discutia a avut loc in momentul cand 5,56 a fost adoptat de NATO dar asta e standardul de acum si spre el se merge. Motivele nu tin de performanta.

      • dan says:

        Parerea mea, mai bine car un PKM, cu vreo 3 kg de munitie in plus si aprox acelasi calibru cu FN MAG!
        Si trimit pifanul in poligon sa invete sa traga in rafale care permit un control decent asupra PKM. Ca doar nu trage o banda deodata si sa ma astept si la precizie a tirului.

        Si in continuare as prefera conceptele de arma de infenterie rusesc, simplu!
        Ca armata nu mai e obligatorie de mult timp, si la mobilizare in caz de ceva sa nu ma chinui prea mult sa ii invat cum sa foloseasca si sa intretina armamentul, ca nu prea mai ai timp de asa ceva atunci.

        • admin says:

          Nu a spus nimeni ca o conversie a PKM ar fi o solutie proasta, e una din variantele de pe lista. Probabil sint si altele. Alegerea intre ele depinde de mai multi factori.

          Asta e si una din schimbari: unei armate profesioniste, teoretic mult mai bine pregatita, ar trebui sa i se asigure arme mai performante decat unei armate semi-instruite. Sint sigur ca fiabilitatea si simplitatea in operare sint oricum pe lista de criterii, indiferent de ce arma vor alege dar nu putem dota o armata profesionista cu gandul la una de recruti. Dar asta e deja o discutie oarecum off-topic, e mai important de vazut ce optiuni exista.

          • radu says:

            Legat de armatele profesioniste si cele de recruti, si armele folosite, cred ca exista niste mituri aici.

            O arma e cu atat mai buna (indiferent daca e pentru profesionisti sau recruti) cu cat e mai simpla si asta nu doar pentru ca se invata mai repede si mai usor folosirea ei ci si pentru ca asigura o fiabilitate mai mare (mai putine lucruri sa se strice la ea), logistica mai simpla si mai usoara, productie mai ieftina, materiale mai putine etc.
            Si cum a spus si Dan, la aceeasi greutate poate mai duci o banda de cartuse in plus la PKM si asta s-ar putea sa conteze mult in unele circumstante

            Mai simplu nu inseamna intotdeauna mai slab calitativ sau mai putin performant, din contra.

            Mitul ca AK-ul e pentru armate de recruti prost instruite a pornit de la imaginile si intamplarile cu insurgenti prost instruiti care nu stiau cum sa ia o linie de ochire ori trageau in tot felul de stiluri gangsta sau Rambo vazute prin filme pentru ca asa credeau ei ca e cool (de la sold, rafale cu arma tinuta deasupra capului, rasucita in lateral etc, am vazut destule imagini d-astea).
            Si a venit si de la fanii M-16 (sau chiar si alte arme vestice) care vroiau sa mai taie avantul criticilor (ce se legau mai ales de fiabilitatea lor mai scazuta sau ineficienta munitiei 5,56×45 in diverse conditii).

            Atat armatele Tratatului de la Varsovia ce foloseau AK-uri cat si cele NATO din timpul razboiului rece erau formate din recruti (cel putin o buna parte din razboiul rece). Cand s-a introdus M-16 americanii mai foloseau recruti, abia dupa razboiul din Vietnam au trecut la armata profesionista (desi au si Garda Nationala).
            Nemtii au renuntat dupa noi la armata de recruti.

            • admin says:

              Discutia ref. la profesionisti vs recruti e, cum am spus, off-topic.

              Ce nu e clar din ce am spus pana acum? Nu a spus nimeni ca o conversie a PKM ar fi o solutie proasta, e una din variantele de pe lista. Probabil sint si altele. Alegerea intre ele depinde de mai multi factori.

  5. radu says:

    Ca si GPMG (sa folosim terminologia in engleza) e suficient sa faca actuala mitraliera de companie/PKM in calibru 7,62×51 mm.

    Necesita modificari minore si am avea o mitraliera mai usoara si mai fiabila fata de celelalte, avand cam aceeasi putere de foc, fiind si mai ieftina si facuta la noi.

    Ca si LMG sau pusca mitraliera, nu stiu, depinde de tactici cred. Daca vor ceva gen Minimi dar e sa o foloseasca doar cei din FS, probabil e OK sa cumpere ceva de afara (Minimi) dat fiind nr redus necesar. Cei de la FOS se doteaza cu arme in cal 5,56×45 (ori s-au dotat inaintea celorlalti) ori arme similare cu americanii dat fiind ca lucreaza mult cu FS de la ei si o logistica simplificata ajuta in teren. In rest nu vad prea mari avantaje (sa zicem ca M-4 e mai usoara si mai ergonomica, dar cam atat).

    Daca e sa o generalizeze insa cred ca o varianta de PKM redusa si facuta in calibru 5,56×45 e ideea cea mai buna, dat fiind superioritatea sistemului AK (mai ales in ceea ce priveste fiabilitatea si simplitatea).

    Daca raman la sist cu pusca mitraliera (si cred ca asa se doreste) e suficient sa mearga pe ideea de pana acum si sa faca o pusca mitraliera bazata pe noua arma de asalt (sper ca vor lucra sa iasa ceva mai bun decat in poze). De fapt cred ca asta si fac, parca citisem undeva ca au trei modele, ceea ce inseamna arma de asalt “clasica”, modelul scurt si pusca mitraliera.

    Americanii si-au cam dat seama de avantajele unei arme similare cu pusca mitraliera de la noi, de aia au introdua M-27 IAR.
    Ai putere de foc un pic mai mare si precizie mai buna fata de arma de asalt, la o distanta mai mare.

    • admin says:

      Modificarile pentru ca PKM sa accepte 7,62 NATO sint semnificative. Dar e in continuare o posibilitate si asta. Daca ar fi fost usor, nu s-ar fi importat SS77.

      • radu says:

        Sincer, nu vad ce modificari semnificative necesita?

        Nu stiu de ce s-a importat, cel mai probabil pentru ca nr. necesar de mitraliere in 7,62 NATO era mult prea mic pentru a se apuca cei de la Cugir sa schimbe niste specificatii si calibrari sau mai stiu eu ce la linia de productie.

        Cand se va trece la dotarea generala cu calibre NATO nu vad de ce nu ar face PKM in 7,62×51, e cel mai logic si cel mai bun lucru de fapt dat fiind ca mitraliera asta e superioara celorlalte ca fiabilitate, simplitate, are o greutate mai mica, cam aceeasi putere de foc, pret mai mic, facuta aici, nu necesita licente scumpe sau alte linii tehnologice diferite.

        Parerea mea e ca ar fi o foarte mare prostie sa faca altceva

        • admin says:

          Sistemul de alimentare e complet diferit: banda cu zale detasabile (NATO) vs banda “solida” (Est), cartus cu rama (Est) vs fara rama (NATO), secventa de extragere si introducere a loviturii. De sistemul de incarcare depinde in buna masura si fiabilitatea, asa ca daca l-ai proiectat prost, rezultatul nu va mai fi asemanator originalului. De notat ca polonezii sint la a doua tentativa de conversie a PKM-ului la calibrul NATO, prima nu a iesit prea bine. Iar Romania nu are experienta in domeniu, nu exista garantii ca daca va incerca singura nu se va lovi de aceleasi probleme. Colaborarea ar fi una din solutii. Nu cred ca atunci cand au cumparat SS77 au fost atat de lipsiti de initiativa incat sa nu se uite la variantele de conversie existente in vecini. Chiar si daca le-ar fi importat complet, tot ar fi usurat logistica datorita partilor comune cu PKM-urile existente. Si totusi s-a mers pe SS77.

          • radu says:

            Banda e irelevanta (poate sa ramana acelasi model) iar modificarile pentru a accepta noile cartuse sunt minore zic eu.

            Nu stiu ce au facut polonezii, chiar nu am urmarit si nu stiu ce nu le iese sau de ce. Nu ii consider insa nu stiu ce maestrii comparativ cu noi si nu cred ca ar fi probleme de conversie. Vezi si AK-urile in diverse calibre, ori faptul ca noi am venit cu noutati precum varianta scurta (care are cea mai buna lungime a tevii, copiata mai tarziu si de rusi, ei facusera ceva mai scurt dar apoi au facut ceva cu lungimea propusa de ai nostri).

            Raman la parerea ca PKM-ul este mitraliera superioara iar ce s-a luat din afara in calibru NATO (SS 77 aia) s-a luat pentru ca numarul a fost nesemnificativ si nu se merita ca cei de la Cugir sa schimbe nu stiu ce pe linia de productie pentru cateva mitraliere.

  6. Mos Gherila says:

    @ radu . Banda este destul de relevanta,cind te deplasezi dupa ce ai tras jumate din ea( de 100 sau 200 cartuse) te incomodeaza,atirna pe jos si risti sa te impiedici.Cartusele cu rama sint ok ,dar trebuie sa avem numitor comun cu NATO .Cred ca polacii au dreptate cu scula lor modificata.

  7. Mos Gherila says:

    Apropo Denel ss77 tot un pkm cred ca este la origine( cu niste mate de FN MAG pt banda( vezi istoria Galil/R4).Si tot in aceasta idee : de ce se chinuie ai nostrii cu noua arma de asalt cind Denelu’ a facut VEKTOR CR 21 un plastic ,,drop in ” pt R4

    • admin says:

      SS77 seamana cu MAG si la inchizator, din cate stiu nu e cel rotativ gen AK ci unul tip pana.

    • admin says:

      Un sistem si mai apropiat de SS77 ar fi SG-43 Goryunov.

      • radu says:

        Mos Gherila

        Da, dpdv a ce zici tu ai dreptate (desi poti sa mai infasori banda pe dupa umar sa zic etc). Avantajul cu banda care nu se dezintegreaza sa zicem ca e ca o poti reincarca si refolosi de cate ori ai nevoie, dar una care se dezintegreaza are desigur avantajele ei si incurca mai putin.

        Ar mai fi inlocuirea cutiei metalice in care se tine banda cu una din material mai usor, ceva in genul unui saculet. Tot la polonezi am vazut ideea si am mai auzit-o si la altii la noi mai demult.

        Dar cand o PKM cu tot cu cutia cu o banda de 100 de cartuse cantareste cam la fel sau chiar mai putin decat o M-240 sau FN MAG goala, are cam aceeasi putere de foc si e cel putin la fel de fiabila deja ai alte avantaje aici.

        De fapt din ce m-am interesat si eu acum SS 77 are si ea la baza tot PKM, imbinat putin si cu ceva de la FN MAG si ce mai zicea si Admin.
        Dintre mitralierele in calibru NATO (nu includ aici PKM care sa zicem ca nu ar fi inca gata in calibru asta) am inteles ca e cea mai laudata.

        Si eu cred ca polonezii au mers in directia buna cu GPMG bazat pe PKM si in calibru NATO.
        Nu stiam ca si cei de la Cugir fac ceva in calibru asta, cum zicea Bergenpanzer mai sus. Nu ar trebui sa surprinda insa, cred, Cugirul fac arme in calibre NATO de ceva vreme, am vazut imagini cu PSL in calibru NATO si am avut ocazia sa tina in mana o pusca automata in 5,56×45, varianta mai veche similara cu PA md 86 (cu mici diferente) nu “noua arma de asalt” (mi s-a parut o arma chiar foarte usoara).

        Oricum un PKM in calibru NATO nu are cum sa necesite modificari semnificative si daca au facut ceva deja si ii mai aduc eventual unele mici imbunatatiri cred ca e cea mai buna varianta posibila. Mai ales daca pastreaza greutatea PKM-ului si eventual fac si o banda care se dezintegreaza (plus deja tot mai prezentele sine pe care sa montezi lunete sau aparate de vedere pe timp de noapte etc, am vazut insa ca deja au montat astea si la mitr din dotare).

  8. Bergenpanzer says:

    Cugir produce PK (Mitraliera Model 66) in calibru 7,62 x 51 mm.

    • admin says:

      Brosura, poza, link, ceva?

      Parca Md. 1966 e un PKM in calibrul x54. Daca e x51, se cheama altfel.

      • Bergenpanzer says:

        Brosura de la Cugir? Glumesti. Au prezentat modelul de cateva ori la Expomil si BSDA. Ziceau ca se vinde prin Africa.

        • admin says:

          Nu neaparat de la Cugir, poate se fie de la Romarm. Si nici macar o brosura, poate sa fie orice alta dovada cu privire la existenta modelului.
          Nu apare in lista de produse a Romarmului: link.

          • Bergenpanzer says:

            Era la standul Cugir si oricum in brosurile publice Romarm nu apar absolut toate armele oferite la export. Era aproape identica cu Model 66, numai ca avea patul rabatabil si o luneta instalata pe o sina de tip sovietic (adica lateral). A fost prezentata de Cugir prima data la Expomil in 1999.

            • admin says:

              Perfect, deci nu ar fi chiar noua, au trecut 15 ani de atunci si ar fi trebuit sa o vada multa lume, cel putin pe la expozitii. Exista vreo dovada verificabila a existentei ei, ma refer la versiunea x51, nu la cea Comando cu pat rabatabil, x54, prezenta si pe pagina Romarm?

  9. Bergenpanzer says:

    Eu nu am mai vazut arma aia din 2011. Dar in mod clar exista si nu era prototip. Fusese cumparata de un stat african, cel putin asa mi-au spus cei de la Cugir. Varianta commando de pe siteul romarm nu mai e de ceva vreme de actualitate. Au disparut furniturile din lemn de exemplu.

    • admin says:

      Bun, daca e/a fost in productie inseamna ca ar trebui sa existe informatii despre ea. In afara de ce ti-au spus cei de la Cugir, ai ceva care poate fi consultat acum?

  10. dan says:

    http://romarm.ro/product_category/infantry-ammunition/

    se pare ca 7,62×51 si 5,56×45 sunt pe lista de produse….
    7,62×54 si 5,45×39 au disparut…….

  11. 492 says:

    Cele 215 mitraliere SS-77 exista precum cele 215 M 110 SASS. Acord cadru este una, contract alta.
    Inlocuirea pustilor mitraliera si a mitralierelor de companie nu este chiar prioritara.

    • admin says:

      Intr-adevar e o diferenta intre tipul contractelor si e o explicatie buna pentru cat de timide sint in public SS-77.

      Pe de alta parte nu ar fi prima data cand unele contracte nu apar la lumina, desi nu ma pot gandi la vreun motiv in cazul asta. In plus, de cativa ani se tot cumpara munitie x51, deci cineva foloseste arme in calibrul respectiv. Nu stiu daca e nevoie de cantitatile alea doar pentru PSL-uri sau MAG-uri. Dar poate ma insel eu aici. Parca totusi am vazut ceva care semana cu SASS desi nu inseamna ca arma respectiva facea parte din acel contract.

      Atunci cand nu faci prea multe, totul e o prioritate.
      Totusi, pentru a nu lasa impresia gresita, nu am sustinut ca inlocuirea mitralierelor ar fi o prioritate ci doar ca ar trebui sa i se acorde aceeasi importanta ca si inlocuirii armei de asalt. Cat de prioritara e asta in raport cu celelalte nevoi, e alta discutie.

      • 492 says:

        Cele 215 mitraliere erau pentru batalioane din trei brigazi (Bg 2 Infanterie, Bg 282 Mecanizata, Bg 2 VM). Se pot dota de la 4 (54/bat) la 8 batalioane cu atatea mitraliere.
        Cu 215 pusti cu luneta se pot dota de la 8 bat (rol DMR) la 14 brigazi (subunitati specializate).
        Munitia x51 e pt FOS, Pumele Navale etc.

        • admin says:

          Atunci, daca le-ar fi primit, decizia cu privire la viitoarea GPMG ar fi fost aproape definitiva, nu ar fi avut sens cumpararea a inca unui model, diferit. In mod normal.

  12. Mos Gherila says:

    Pe siturile de specialitate ,youtube ,etc apar o multime de clone de ak,pkm,sks tunate ,,home made”( de fapt nu chiar, unele sint kituri de la fabricanti de specialitate),cea ce ma uimeste este ca cetatenii respectivi ( 99% americani) au cea ce se cheama viziune in a modifica util si ieftin arme deja fabricate in serii mari.Comparativ cu ei ,astia de la CUGIR zici ca nici nu stiu sa navigheze pe internet.Pe romani toata lumea ai considera hoti dar se pare ca nu sintem in stare sa furam si niste idei.Pe de alta parte multe produse care puteau fi imbunatatite au disparut brusc prin depozite prafuite si ma refer la SMG 9mm facut cred la Sadu si destinat SRI-ului ( arata ca o clona de UZI cu MP5 ) sau pistol 9mm ,,Dracula”( ceva intre Stechikin si Colt1911/Jericho). Daca mai stie cineva ceva de ele sau are ce poze rog mult sa le posteze.

    • admin says:

      Cred ca disparitia lor are legatura cu oprirea fabricatiei de arme de la Sadu si concentrarea pe productia de munitie. E o teorie, nu stiu cat de adevarata e.

  13. Cezar says:

    Raspunsa corect: Cu nimic…ramanem cu ce avem!!!

  14. […] de inlocuirea mitralierelor usoare romanesti… RPK, cu o comparatie interesanta efectuata de Tehnomil.ro. Deci se poate si un „menage a trois”… deocamdata nefiind demonstrata si […]

  15. […] putin partial, prin renuntarea la mitraliera usoara M249 SAW din dotarea grupei de infanterie. Daca USMC a ramas la calibrul 5.56mm prin introducerea pustii-mitraliera M27 IAR (varianta a HK416), US Army pare a inclina spre o schimbare a calibrului spre ceva mai puternic. […]