E pur si muove, episodul 6

Sursa: foto plutonier-adjutant Cristian Surugiu via forter.ro

Sursa: foto plutonier-adjutant Cristian Surugiu via forter.ro

Romania continua sa investeasca in sisteme de antrenament modern: printr-un contract in valoare de USD2.9mil atribuit firmei Cubic, se va importa echipament MILES IWS (Multiple Integrated Laser Engagement System Individual Weapon System).

Asa cum sugereaza si numele, este vorba despre senzori laser atasati echipamentului individual, emitatoare laser montate pe armamentul de infanterie si softul ce inregistreaza “loviturile”.

Cubic nu este la primul contract cu MApN, in anul 2008 livrand un sistem de antrenament pentru Centrul de Instruire pentru Lupta al Fortelor Terestre (CILFT), de la Cincu.

Centrul a devenit intre timp o poveste de succes, este apreciat inclusiv de partenerii straini si investitiile pentru dezvoltarea lui sint binevenite.

MILES IWS este unul din cele mai moderne sisteme de simulare si antrenament, este folosit inclusiv de US Army iar echipamentele Cubic au fost contractate de Romania prin sistemul FMS.

O prezentare mai detaliata a MILES IWS:

 

Both comments and pings are currently closed.

6 Responses to “E pur si muove, episodul 6”

  1. Eroul Bula says:

    Sa vedeti ce “Airsoft” trag baietii acum 🙂 )))

  2. radu says:

    Macar aici la pregatirea si instruirea oamenilor si chiar as zice la calitatea lor cred ca stam bine inclusiv la nivelul NATO.

    Mai exista si alte sisteme de antrenament care au mai fost (sunt, sper) folosite, cu munitie marcatoare (simmunition)

    http://www.nationalguard.mil/News/ArticleView/tabid/5563/Article/573399/jtf-east-training-rotating-from-romania-to-bulgaria.aspx

    Cred ca o combinatie intre MILES si simmunitions astea ar duce la cel mai realist posibil antrenament al soldatilor.
    Mai bagi niste drone sa filmeze de deasupra, explozii simulate (ca-n filme) si deja recreezi cat mai realist posibil un camp de lupta. Altii au si actori care joaca diverse roluri, efecte speciale cu “sange”, oameni “raniti” in diverse feluri, aduc chiar fosti soldati ori actori care si-au pierdut un picior sau o mana sa joace rolul ranitilor si sa-i obisnuiasca pe soldati cu astfel de scene.
    Am inteles ca mai sunt si niste sisteme de antrenament electronice, cu imagini proiectate

    Sigur, si astea toate implica niste costuri dar poate daca o sa creasca bugetul

  3. Alex says:

    Nu Romania a investit in acest sistem, cat si altele care exista la Cincu, ci SUA. Banii americani au mai finantat Joint Conflict and Tactical Simulation System (JCATS) cat si Initial-Homestation Instrumentation Training System (I-HITS). Banii provin din asistenta militara data de catre SUA Romaniei.

    • admin says:

      Nu stiu cat din ce e la Cincu e facut cu bani SUA si cat e finantat local dar in legatura cu ultimul contract, in loc de “continua sa investeasca” se poate spune “investeste”.