Autopromovare

Una din configuratiile HAWK PIP3 - Sursa: far-maroc.forumpro.fr

Una din configuratiile HAWK PIP3 – Sursa: far-maroc.forumpro.fr

In contextul retragerii HAWK din serviciul francez si inlocuirii acestuia cu SAMP/T, se pune problema destinatiei echipamentului disponibilizat: dezmembrarea sau exportul.

Si cum ultimii utilizatori europeni ai HAWK au ramas romanii si grecii – italienii vor renunta la HAWK cat de curand iar turcii nu ar cumpara echipament uzat tocmai din Franta – francezii il pozitioneaza discret, cu dedicatie:

Le matériel Hawk qui ne sera pas revendu sera démantelé sur place avant l’été 2013. Les missiles encore stockés, environ 200, seront revendus ou démantelés.

La Roumanie pourrait être intéressée?

Pourquoi pas… Nous avons travaillé avec eux par le passé, notamment dans le cadre d’une campagne de tir sur les bords de la Mer Noire en 2007. Nous avions emmené sur place un de nos FDOC qui avait beaucoup intéressé nos hôtes. Leur version, cédée par les Hollandais, était plus ancienne. Les Roumains nous ont demandé une assistance sur la mise en œuvre des Hawk et ils seront très certainement intéressés pour récupérer une partie de nos matériels.

Din articol (care poate fi citit integral aici) nu reiese ca romanii ar fi facut si vreo cerere de oferta clara ci doar ca a existat ceva interes pentru niste echipamente nespecificate. Teoretic si Marocul ar putea fi interesat de unele elemente, avand deja in dotare HAWK XXI.

Din punct de vedere tehnic Franta are ce sa ofere, fiind unul dintre cei mai avansati operatori ai variantei PIP3, alaturi de Italia. Pe langa FDOC-ul mentionat deja in articol, care este similar FDC-ului Kongsberg/Raytheon pe care se bazeaza cea mai moderna versiune, HAWK XXI, francezii mai au si cateva AN/TSQ-73, ultimele intr-un numar mai mult decat suficient pentru batalioanele si brigada RSA detinute de Romania.

In conditiile in care Romania a decis sa-si construiasca propriile sisteme C3, sansele de a cumpara echipamentele de mai sus sint scazute.

Ar mai ramane totusi cele circa 200 de rachete si poate chiar radarele HIPIR, care ar putea fi in continuare interesante. Si nu trebuie uitat ca foarte curand vor fi disponibile echipamente asemanatoare din stocurile italiene.

Intre cele cateva variante disponibile pentru operationalizarea HAWK, Romania a ales o cale interesanta.

Varianta cea mai simpla ar fi fost de a cumpara doar echipamentul care lipsea. Oricat de ciudat ar parea, cea mai rapida cale de operationalizare a HAWK ar fi fost de a cumpara Patriot.

In lipsa mijloacelor financiare, o a doua varianta ar fi fost de a cumpara echipament uzat, de origine franceza sau italiana.

Alegerea de a dezvolta propria versiune este indrazneata insa si beneficiile ar putea fi serioase.  Daca echipamentele livrate de UTI si Interactive SBC fac tot ce se lasa sa se inteleaga din anunt, ar putea rezulta una din cele mai compacte si mai capabile versiuni PIP3 de pana acum.

 

Both comments and pings are currently closed.

13 Responses to “Autopromovare”

 1. Eroul Bula says:

  “Alegerea de a dezvolta propria versiune este indrazneata insa si beneficiile ar putea fi serioase. Daca echipamentele livrate de UTI si Interactive SBC fac tot ce se lasa sa se inteleaga din anunt, ar putea rezulta una din cele mai compacte si mai capabile versiuni PIP3 de pana acum”
  Sa dea Dumnezeu.

  In privinta rachetelor, cred ca am mai spus, ar trebui sa aruncam un ochi la cele israeliene pentru ca le-au surubarit, cel putin pe partea de extindere a razei de lovire, daca nu si pe partea de ghidaj.
  Cum ei vor sa le inlocuiasca cu David Sling (Stunner), ar trebui urmarita problema indeaproape.

  • admin says:

   Probabil ca s-au interesat si la israelieni insa mai e si diferenta de capabilitati, nu tot ce pot ei sa faca pot si romanii. Si ale lor sint destul de vechi.
   Sint sigur ca s-ar putea creste performentele prin schimbarea motorului cu unul mai modern dar mai trebuie sa poti sa-l produci. Nimeni nu mai e interesat de dezvoltarea HAWK iar Romania nu e chiar in pozitia de a face singura asta. Mai intai ar trebui ca Electromecanica sa primeasca contractul de intretinere/revitalizare pentru HAWK si dupa aia putem vorbi.

   • Eroul Bula says:

    Tocmai pentru a evita complicatii de gen modificare motor racheta m-am gandit la cele israeliene pentru ca ele sunt gata mesterite. Ramane de vazut.

 2. Eroul Bula says:

  In alta ordine de idei, la ultima parada, in afara de lansatorul tractat, am vazut ca pe camion erau fixate alte trei rachete.
  Ai idee daca incearca o varianta de lansare de pe masina sau erau doar pentru aprovizionarea lansatorului? Din ce am reusit sa vad in videoclip parea mai degraba un stelaj de depozitare decat un lansator.
  Tot impreuna cu ele am vazut un autocamion containerizat cu o semiremorca, ansamblu care aducea putin cu Gap Filler-ul pe DAC. Ala sa fi fost noul sistem de dirijare al celor de la UTI?

  • admin says:

   Ref. la container, asta este ce ai vazut? Daca da, atunci este (I)PCP – Postul Comanda Pluton – asa a venit din Olanda. Cam asa arata componentele HAWK in varianta originala – link. PCP-ul este identic la exterior cu ICC-ul, ultimul nu ar trebui sa fie in dotarea Romaniei.
   Mai degraba m-as orienta dupa containerul care apare in pozele publicate de UTI – link. Desi ii lipseste antena IFF, e posibil sa fie montata mai tarziu.

   Asa ar trebui sa arate rachetele montate pe camion, doar pentru transport. Nu e ceva specific Romaniei.

 3. Cezar says:

  Pai tot suntem lada de gunoi a europei. Ce mai conteaza un suntem sau 2 in plus, nu-i asa? Doar rachetele mie mi se par interesante, nu toate echipamentele. Am incredere in cercetarea romaneasca si mai presus de toete, chiar daca nu iese ca la carte din prima, macar capatam experienta necesara pentru altceva, pentru viitor! Ceva noutati despre capacitatile create de UTI sau despre teste in sine? 🙂

 4. orion says:

  DefMin Dusa attends Hawk surface-to-air missile testing

  Defence Minister Mircea Dusa on Tuesday watched a troop exercise conducted on the ground to test a battery of Hawk (Homing All the Way Killer) surface-to-air missiles by the 1st ‘General Nicolae Dascalescu’ Surface-to-Air Brigade at the firing range in Mihai Bravu, Giurgiu County.

  The exercise was designed to train war teams in engaging air targets that use maneuvering against surface-to-air missiles at low and medium altitudes, the Defence Ministry reports.

  Taking part in the exercise were nearly 200 troops using Hawk PIP III R surface-to-air missiles as well as C-27 J Spartan, IAR-330 Puma and MiG-21 LanceR aircraft that simulated attacks against the facility under air defence and the battle formation.

  According to the release, the main aim of the drill was testing the operation of the command and control system for steering surface-to-air missiles in battle under as close to real as possible circumstances.

  The medium-range Hawk PIP III R surface-to-air systems provide ground air defence of important facilities against piloted and pilotless aircraft, cruise missiles and other aircraft that fly at low or medium altitude.

  The first Hawk PIP III R missile batteries were used for the first time in real combat exercises in Romania at the Capul Midia shooting range in 2012-2013, while currently they are part of a programme to increase military capabilities against NATO standards. AGERPRES

  http://www.agerpres.ro/english/2015/04/21/defmin-dusa-attends-hawk-surface-to-air-missile-testing-16-05-06