Rolls-Royce ii bea milkshake-ul lui GE

Rolls-Royce MT30 - naval-technology.com

Rolls-Royce MT30 – naval-technology.com

GE isi vede amenintata pozitia pe piata turbinelor cu gaze destinate navelor: LM2500, campionul la vanzari de pana acum, este trimis in corzi de mai noul produs Rolls-Royce MT30.

Desi RR nu sint noi veniti pe piata, avand in portofoliu motoare precum Marine Spey, Tyne sau Olympus, au preferat pana acum sa-si bea ceaiul intr-un club mai restrans, privat.

Chiar daca britanicii au inregistrat succese importante la export, mai ales in cazul unor clienti prestigiosi cum ar fi Japonia sau Olanda, a existat intodeauna o linie rosie peste care nu era de imaginat ca se poate trece: dotarea US Navy cu altceva decat turbine americane.

Cu MT30, RR a doborat bariera si a obtinut doua succese de prestigiu: atat super-distrugatoarele DDG-1000 Zumwalt cat si LCS Freedom (Lockheed Martin) au primit turbine britanice.

Daca in cazul LCS s-au inregistrat si unele probleme (inerente oricarui produs nou), contractul fiind important mai ales dpdv al numarului de unitati, in cazul DDG-1000 e vorba in special de lovitura de imagine.

Cea mai buna reclama: DDG-1000 - Sursa: navy.mil

Cea mai buna reclama: DDG-1000 – Sursa: navy.mil

 

Pe lista contractelor americane castigate de RR se mai adauga si selectarea MT7 pentru propulsia navelor de debarcare pe perna de aer succesoare LCAC.

Cat despre MT30, acesta deja si-a adaugat in palmares noile portavioane britanice QE, fregatele Incheon Batch II sud-coreene (inlocuind chiar LM2500 folosite de prima serie) si este favorit logic pentru dotarea viitoarelor fregate Type 26.

Urmatoarea mare competitie este prilejuita de contractul italian pentru 6 (cu o optiune pentru inca 4 unitati) OPV-uri multifunctionale. Cum LM2500 este practic standardizat la nivelul marinei italiene, un eventual succes al RR ar fi cu atat mai remarcabil.

Fincantieri PPA (Offshore Polyvalent Patrol) - Sursa: Twitter / Naval Analyses

Fincantieri PPA (Offshore Polyvalent Patrol) – Sursa: Twitter / Naval Analyses

 

Dar RR mai are un as in maneca: super-eficientul WR-21. Desi mai voluminos decat MT30 si mai putin puternic, avantajul lui consta in economia de combustibil superioara motoarelor echivalente.

Rolls-Royce WR-21 - Sursa: marinetalk.com

Rolls-Royce WR-21 – Sursa: marinetalk.com

 

Volumul suplimentar ocupat este pretul platit pentru instalatia de recuperare a caldurii si intercooler-ului. Acolo unde economia este mai importanta decat puterea bruta, WR-21 vine in completarea ofertei MT30.

Si pentru ca succesul nu poate veni in lipsa investitiilor, lectie de baza in orice industrie competitiva, britanicii  au inaugurat anul trecut o noua fabrica de palete/discuri paletate de turbine, unul din proiectele prin care RR incearca sa-si mentina avansul tehnologic in domeniu. C-asa-i in tenis.

 

Both comments and pings are currently closed.

4 Responses to “Rolls-Royce ii bea milkshake-ul lui GE”

  1. Ma intreb ce fac nemtii si cat de in urma sunt cu motoarele lor fata de GE si Rolls Royce.

    • admin says:

      Germanii joaca in aceeasi liga cu suedezii, italienii si, poate, turcii. Nici nu incape comparatie cu GE/PW si RR. Nici macar cu Snecma/Safran (sau cum se mai numesc francezii anul asta) sau rusii. Ar trebui comparati cu producatorii mai mici gen Honewell/Garett sau cu ucrainienii dar, dpdv al experientei in proiectare, sint depasiti si de astia. Atat timp cat industria lor aero va face produse in cooperare cu parteneri mai capabili, vor ramane la nivelul asta.

  2. […] Printre navele care vor primi K-SAAM se vor numara si noile fregate FFX Incheon Batch II (prezentate intr-un context mai larg aici), prima unitate aflandu-se in acest moment in constructie la santierele Daewoo. Fata de prima serie, construita de Hyunday si STX, cea mai remarcabila schimbare e legata de propulsie: se va renunta la clasica arhitectura CODOG pentru o propulsie electrica, puterea fiind furnizata de o singura turbina MT30, promitatorul produs al Rolls-Royce despre care am amintit deja aici. […]

  3. […] cum spuneam aici, RR si GE sint cap la cap in cursa pentru noi contracte si unul dintre cele mai mari este cel al […]