Micul gigant, episodul 4

K-SAAM, ADEX 2015 - Sursa: janes.com

K-SAAM, ADEX 2015 – Sursa: janes.com

Se aglomereaza piata rachetelor navale cu raza medie/scurta, un concurent asiatic fiind pe cale sa-si faca aparitia: K-SAAM.

Programul Korean Surface-to-Air Anti-Missile (K-SAAM) este avansat in faza testelor, a anuntat producatorul LIG Nex1 (parte a grupului LG) la ADEX 2015. (Sursa: Jane’s)

Testele au inceput in 2013, la doar 2 ani de la debutul programului si se asteapta sa fie finalizate pana la sfarsitul lui 2016 cand ar urma sa fie incheiat un prim contract cu Marina sud-coreeana, urmand sa intre in dotare incepand cu 2018.

K-SAAM e destinat sa inlocuiasca CIWS-ul SeaRAM pe distrugatoarele si fregatele sud-coreene, o miscare de aliniere intr-o tendinta deocamdata timida, aceea de adoptare a rachetelor navale cu raza de actiune din ce in ce mai mare in locul CIWS-urilor care pareau a fi la un moment dat indispensabile.

Avantajul decisiv al K-SAAM fata de sistemele existente la aceasta data este sistemul de ghidare, care foloseste doi senzori: unul IR formator de imagine si unul RF activ. Arhitectura e similara cu cea folosita la unele versiuni ale rachetelor Standard, care aveau insa un senzor principal SARH. La fel, SeaRAM foloseste doar un senzor RF de tip interferometru pasiv, pe langa cel IR.

K-SAAM - Sursa LIG Nex1

K-SAAM – Sursa LIG Nex1

 

Desi ideea combinarii ARH si IR nu e noua, fiind folosita inclusiv de catre David’s Sling/Stunner, implementarea pe un sistem naval marcheaza o mica premiera.

Deocamdata datele tehnice legate de dimensiuni se rezuma la lungimea de doar aproximativ 2m, adica cu 30% mai scazuta decat MICA sau CAMM si cu circa 40% mai mica decat ESSM si la faptul ca exista posibilitatea instalarii a 4 canistre lansatoare intr-o celula VLS de tip MK 41.

Sursa: namu.wiki

Sursa: namu.wiki

 

Printre navele care vor primi K-SAAM se vor numara si noile fregate FFX Incheon Batch II (prezentate intr-un context mai larg aici), prima unitate aflandu-se in acest moment in constructie la santierele Daewoo. Fata de prima serie, construita de Hyunday si STX, cea mai remarcabila schimbare e legata de propulsie: se va renunta la clasica arhitectura CODOG pentru o propulsie electrica, puterea fiind furnizata de o singura turbina MT30, promitatorul produs al Rolls-Royce despre care am amintit deja aici.

Lungimea noilor fregate va fi crescuta pentru a fi capabile sa imbarce un elicopter mediu similar Surion, verisorul de departe al Pumei Navale.

Armamentul anti-submarin va fi completat de rachetele Red Shark iar cel anti-nava va fi reprezentat de rachete supersonice Haeseong-II.

Red Shark VL-ASROC - Sursa: defenseindustrydaily.com

Red Shark VL-ASROC – Sursa: defenseindustrydaily.com

 

Un model pentru cum ar trebui sa arate o fregata multifunctionala moderna, cu accent pus pe lupta anti-submarin, principala preocupare a sud-coreenilor.

Si da, tot ei vor achiziona si S-3 Viking.

 

Both comments and pings are currently closed.

9 Responses to “Micul gigant, episodul 4”

  1. Marius Z. says:

    si fura ai nostri din DPA la plimbare prin Coreea, dar nu cred ca pentru asa mandrete de racheta s-au dus ei, chiar daca vor sa modernizeze fregatele… candva, “de la anul”.

    • admin says:

      Poate fura ai nostri din DpA idei noi.
      De dus, s-au tot dus prin multe parti insa rezultatele sint palide rau. Pana la urma nu se poate face prea mult pe burta goala si asta n-o s-o schimbe ei. Insa e bine de vazut ce se poate la altii, romanii par a fi in pana de idei la momentul asta. Pe langa lipsa banilor.

      Cat despre fregate, daca incheie contractul la anul, atunci vor mai trece 3-4 ani pana cand se vor termina lucrarile de modernizare. Adica 2019-2020, in cazul in care nu se intrerupe finantarea cat timp sint in doc, ca atunci ramane Marina fara fregate. Dar face economie de carburant.

      • Marius says:

        De ce nu se fac “delegatii” in Ucraina pt. transfer de tehnologie in domeniile AT/SA si se prefera vacantele cadrelor in Coreea de Sud si intoxicari cu KAI T50?

        • admin says:

          Banuiesc ca intrebarea e retorica.

          • Marius says:

            In tara pseudo-retoricii, desigur.

            • admin says:

              Si inca nu au vizitat Suedia, Norvegia si Danemarca. Acum ca vine iarna, am auzit ca si Austria si Elvetia ar avea tehnologie si ar fi interesate de colaborari. Si ar mai fi si Singapore…

  2. Cezar says:

    Pai nu dupa astea se dusase Encutescu in Corea de Sud? Pre tarziu insa….l-a demis Ponta inainte sa sara din barca! Am impresia ca se vor duce pe apa sambetii cam toate proiectele alea de le vroia el!

    • admin says:

      Encutescu a fost pe postul ala de mult timp dar rezultatele au fost zero deci nu e nici un motiv sa fie regretat. O sa vina altul la fel ca el, care o sa inceapa cu vizite la fabrici, infiintarea unei comisii si in sfarsit o strategie fara nici o sansa de aplicare, ce va fi natural abandonata. Cat despre “proiectele” pe care le vroia el, nici o grija, urmatorul ii va continua strategia identic si la fel: multe vizite, zero rezultate.

  3. […] primei fregate FFX din clasa Incheon Batch II (a carei evolutie a fost descrisa pe scurt aici si aici). In contextul asta ar trebui amintit ca fata de Batch I s-a renuntat la propulsia CODOG pentru una […]