Cumperi, vinzi, negustor te numesti

Variante TurkStream - Sursa: Twitter.com

Variante TurkStream – Sursa: Twitter.com

Nici nu s-a semnat bine intelegerea dintre Slovacia, Ungaria, Romania si Bulgaria pentru interconectarea conductelor de gaze si premierul slovac Fico a si propus Rusiei participarea la proiect.

Ca o paranteza, Romania are deja interconexiuni cu Ungaria, Bulgaria si Moldova de Est, existand inclusiv posibilitatea conectarii Greciei, si cauta acum un furnizor care-sa-nu-fie-Rusia.

In timpul asta Rusia lucreaza de zor la o alternativa care sa scoata din ecuatie Ucraina si varianta favorita pare a fi TurkStream, care prevede transportul gazelor rusesti prin Turcia, Grecia, Macedonia, Serbia si Ungaria spre Europa de Vest.

Slovacia se teme ca ii va fi afectat bugetul ca urmare a pierderii taxelor de tranzit al gazelor rusesti spre Vest (dinspre Ucraina) si incearca astfel sa-si rezerve un loc central. Ca si Ungaria de altfel, prezenta in ambele proiecte.

Propunerea slovacilor, care inseamna conectarea directa a TurkStream la magistrala Slovacia-Ungaria-Romania-Bulgaria scoate din ecuatie Grecia, supusa deja la presiuni americane pentru a respinge TurkStream. In aceste conditii, nu e clar care va fi atitudinea SUA fata de initiativa slovaca, ce pare ca ofera Moscovei inca un avantaj.

Slovacia, alaturi de Ungaria, Grecia si Cipru, este de altfel unul din avocatii Rusiei in Uniunea Europeana asa ca nimic nu pare a fi o intamplare.

Nu in ultimul rand, Slovacia ar vrea ca Rusia sa-i modernizeze sistemele anti-aeriene S-300.

Se poate deci si mai rau decat alegerea turcilor (initiala, e adevarat) ca sistemele anti-aeriene cu raza lunga sa le fie furnizate de chinezi.

Both comments and pings are currently closed.

One Response to “Cumperi, vinzi, negustor te numesti”