LRDL pe frantuzeste

RPM/RIGL - Sursa: tda-armements.com

RPM/RIGL – Sursa: tda-armements.com

Francezii sint pe cale sa se urce si ei in trenul producatorilor de proiectile dirijate laser (ex-nedirijate) cu efecte colaterale reduse.

RPM (roquette à précision métrique) sau RIGL (roquette à induction guidée laser) este o racheta a carei dezvoltare a pornit dintr-o initiativa privata a TDA (Thales) in speranta castigarii unui eventual contract dupa demonstrarea avantajelor fata de actuala generatie de rachete nedirijate.

Intr-un fel, e un model de afacere similar celui adoptat involuntar de Electromecanica cu STAR-80L.

Caracteristicile speciale ale RPM/RIGL fi calibrul de 68mm, neaparat diferit de standardul NATO 70mm sau Warpac 80mm si modalitatea inedita, de tip inductiv, de programare a focosului si aprindere a motorului.

Capul de lupta al rachetei este modular, in cea mai interesanta configuratie (ACULEUS LG) fiind proiectat sa lanseze un numar de proiectile penetrante cu o anumita intarziere fata de momentul lansarii.

In mod traditional, programarea intervalului era facuta printr-un cablu conector similar celui folosit pentru comanda de aprindere a motorului.

Prin eliminarea conexiunii fizice se spera imbunatatirea fiabilitatii si a costurilor de intretinere. Sistemul este realizat de o firma rezultata din cooperarea intre Diehl si Thales/TDA: Junghans Microtec.

Sursa: dtic.mil

Sursa: dtic.mil

 

RPM imprumuta caracteristicile principale ale rachetei nedirijate din care a provenit, SNEB, produsa tot de TDA. In plus, RPM/RIGL asigura o precizie crescuta (eroare circulara de un metru) la o distanta maxima de aproximativ 6km, efectele exploziei fiind reduse la o raza de 20 de metri in cazul folosirii ACULEUS LG.

Macar DGA (omologul francez al DpA) a finantat realizarea componentei de lupta si a sistemului de programare de tip inductiv.

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.