Inapoi in viitor: parasutistii

E pe cale sa se intample ceea ce era de asteptat de ceva timp:

Colonelul Doru Tocilă ne-a explicat că unitatea pe care o conduce trece printr-un proces de transformare, iar calea cea mai probabilă va fi schimbarea specificului batalionului, după modelul trupelor ranger airborne, din armata Statelor Unite ale Americii.” (Sursa: Observatorul Militar)

Mai pe scurt, desfiintarea de jure a armei Parasutisti prin reprofilarea ultimei unitati de parasutisti din Romania, dupa ce lucrul acesta s-a intamplat de facto prin subordonarea Batalionului 630 Para Brigazii 6 Operatii Speciale, cu rol de suport pentru celelalte doua batalioane FOS.

Se incheie astfel un ciclu: acum 70 de ani, trupele de parasutisti au fost desfiintate pentru prima data ca urmare a conditiilor impuse de Uniunea Sovietica. Dar daca istoria se repeta, atunci urmatorul ciclu e pe cale sa inceapa.

Inapoi la organizarea FOS, daca tot se urmareste alinierea structurilor la formatul folosit de SUA, cu Bat.630 echivalent al Rangers, Bat.610&620 al Beretelor Verzi, HUMINT, CIMIC, PSYOPS, DCSL, se naste intrebarea: cine se vrea Delta?

Both comments and pings are currently closed.

14 Responses to “Inapoi in viitor: parasutistii”

  1. Marius Z. says:

    Poate unitatea specifica ar trebui infiintata de la zero si bazata langa un aeroport mai maricel… sa aiba acces la logistica aferenta misiunilor.

    Si poate le dau niste “Hamster” 🙂

  2. GeorgeGMT says:

    Sper sa nu jignesc pe nimeni, dar aceasta “transformare” a inceput de cativa ani si in teren toata lumea stie ca batalioanele de parasutisti au devenit batalioane de trupe speciale.
    De ce au facut aceasta miscare nimeni nu stie si nici nu trebuie sa credem ca parasutistii au devenit cu adevart trupe speciale. Nu stiu ce au devenit, dar poate lipsa de facto a avioanelor sa fi determinat aceasta schimbare de nume.
    Intradevar parasutistii au cam devenit istorie…

    Nici vorba ca noile bataluioane FOS s aiba in dotare tehnica necesara pentru transformare in nus ce trupe speciale.

    • Alex says:

      Au devenit, dupa modelul american si britanic, grupuri de support pentru fortele speciale (special forces support group-SFSG): 75th Ranger Regiment (Airborne) la americani; elemente din 1 Para, Royal Marines, RAF Regiment, etc. la britanici.

  3. Marius says:

    Sunt resurse utilizate cat se poate de eficient in conditiile date de starea apararii AA si a flotei de transport. Doar “sovieticii” mai pastreaza forte dedicate de parasutisti VDV -ramura distincta in organizarea “Armatei Rosii”.. aia plecati in concediu in Ucraina.
    Ce este rau in specializarea asta?

    • admin says:

      “Doar “sovieticii” mai pastreaza forte dedicate de parasutisti”

      Si americanii, divizia 82. Si francezii, brigada 11. Si britanicii, brigada 16. E doar inceputul unei liste intregi.

      Starea flotei de transport nu e un motiv, tocmai ce a fost modernizata.

      Specializarea asta inseamna oficializarea disparitiei unei arme care ar fi putut compensa prin mobilitate reducerea numerica a personalului FT. In practica era un vestigiu de forte de reactie rapida. Care nu inseamna FOS.

  4. GeorgeGMT says:

    Pai problema este ca parasutistii si FOS sunt chestii destul de diferite si transformarea parasutistilor in pseudo-FOS nu cred ca ne aduce vreun castig ci dimpotriva, ne-am mai castrat de inca o capabilitate in spatele unor fraze pompoase.

    Poate gresesc eu si chiar sper asta, dar am ramas fara forte de reactie rapida usor dislocabile. FOSul nu-i chiar acelasi lucru. Pur si simplu au desfiintat o categorie de forte si au numit-o transformare.

    • admin says:

      Tot ce e posibil, ar fi cei mai probabili suspecti desi nu si-au asumat niciodata public toata gama de misiuni a Delta.

  5. Marius says:

    Mda, m-am grabit oarecum(forte para capabile de operatiuni pe scara larga), multumesc pentru corectari. Ma/Va intreb ce ar insemna(care ar fi structura) o forta de reactie rapida in cazul statului roman cu geografia si particularitatile sale

    • admin says:

      Un inceput bun ar fi o versiune redusa a celor de mai jos (batalioane in locul regimentelor):

      “​La Brigata Paracadutisti “Folgore” è una delle Grandi Unità che la Forza Armata annovera fra le sue forze di proiezione.
      Costituita da reggimenti composti da Volontari in Ferma Prefissata, Breve o Servizio Permanente, in virtù del particolare addestramento cui si sottopone il suo personale, rappresenta una forza di fanteria leggera sempre disponibile per l’impiego. Dotata sia di mezzi che ne garantiscono l’aviotrasporto che l’aviolanciabilità, dispone di alcune pedine blindate.
      Dislocata in Toscana, Lazio e Veneto, si compone di un Reparto Comando e Supporto, tre reggimenti d’arma base, uno di artiglieria, uno di cavalleria di linea, uno genio guastatori ed uno di manovra
      .”
      Sursa

      La 11e brigade parachutiste (11e BP) de Toulouse est une brigade interarmes à dominante infanterie, spécialisée dans le combat aéroporté et l’assaut par air. Sa vocation prioritaire est la projection d’unités dans l’urgence, afin de fournir une première réponse à une situation de crise
      Sursa
      Cultivant les traditions de la cavalerie légère et des troupes aéroportées, le 1er régiment de hussards parachutistes est la seule force polyvalente et modulaire apte à fournir par la 3e dimension l’échelon blindé d’urgence de toutes les interventions de la 11e brigade parachutiste (11e BP).
      Seul régiment blindé de la 11e BP, le 1er RHP remplit toutes les missions d’un régiment de cavalerie légère : reconnaissance au contact ou dans la profondeur, intervention antichar, sûreté des arrières ou des flancs.
      Sursa ()

  6. Alin says:

    dar ce e delta?
    daca stii raspunsul exact la intrebare, vei avea si un raspuns.