Propulsia hibrida, tentative estice

OT-90 Hybrid - Sursa: dssi.sk

OT-90 Hybrid – Sursa: dssi.sk

Parteneri juniori in uniunea ceho-slovaca, mai mereu in urma dezvoltatilor lor vecini din cauza bazei industriale mai slabe, slovacii au unele idei interesante.

Fara lustrul conceptelor-prototip afisat de produsele firmelor vestice gen BAE sau Renault Trucks Defense, conceptul unui BMP-1 cu propulsie hibrida are un aer retro si avangardist, in acelasi timp.

Ca baza a fost luat OT-90, varianta ceho-slovaca a BMP-1, produs si in Romania, sub o licenta mai mult sau mai putin exacta, ca MLI-84.

OT-90 Hybrid sacrifica din spatiul interior in favoarea unui motor electric si a unui banc de baterii, blindatul putand rula fie in modul clasic, diesel, fie in cel complet electric, fie in cel hibrid.

Sursa: valka.cz

Sursa: valka.cz

 

Ca performante notabile, are o autonomie de 30-40 minute cu propulsie exclusiv electrica, foarte interesanta din punctul de vedere al reducerii amprentei termice si a zgomotului. Se imbunatatesc astfel performantele mai ales in mediul urban, unde zgomotul senilatelor a fost mai mereu un punct negativ in comparatie cu transportoarele pe roti.

Cateva poze cu masina prezentata in 2008 pot fi vazute aici.

Pana la a critica detaliile realizarii trebuie tinut cont ca OT-90 Hybrid este la nivelul unui demonstrator tehnologic si nu al unui prototip gata pentru testele de certificare si introducerea in serviciu.

Proiectantii slovaci ar mai avea de rezolvat cel putin problema rezistentei acumulatorilor in cazul penetrarii cutiei blindate si a sigurantei acestora in cazul unui incendiu.

Dupa cum se poate vedea, volumul ocupat de generator, motorul electric si bancul de baterii ar fi de asemenea un aspect de imbunatatit insa OT-90 Hybrid a fost proiectat intre anii 2004-2007 si tehnologia a evoluat de atunci deci o reducere a spatiului necesar agregatelor nu pare un obiectiv imposibil.

OT-90 Hybrid ramane deocamdata o incercare rezultata cu un model functional, ceva ce foarte putini producatori au in CV.

 

Both comments and pings are currently closed.

3 Responses to “Propulsia hibrida, tentative estice”

 1. Marius Z. says:

  Daca BMP-1 deja nu este prea generos cu privire la spatiul interior, atunci ce sa mai zicem de solutia diminuarii suplimentare a acestuia?!
  Poate doar in evolutiile mai recente, gen BMP-MEXCA, o astfel de solutie hibrida si-ar gasi cat de cat locul, cu tot cu reducerea volumului ocupat de solutia hibrida…

  In fine, ideea era de a obtine un demonstrator si nu neaparat o solutie finala gata de implementat in productie… cam ca si… IAR-99 TD 🙂

  • admin says:

   Pana la urma nici nu e obligatoriu sau, de fapt, nici recomandat sa se incerce modernizarea BMP-1, are prea multe limitari date de proiectul de baza.
   Probabil ca aveau nevoie de o masina pe senile care sa fie modificata pentru a demonstra ca merge. OT-90 aveau in curte, OT-90 au folosit. Cam ca XT/DT, da.

 2. Cezar says:

  Eu propun tot o varianta hibrida pentru MLI-urile noastre. Mai exact MLI84 TB hybrrid. Proun varianta cu tractiune baligaroasa pentru vremurile grele de razboi, atunci cand iti sunt distruse rafinariile, depozitele strategice de petrol si sondele de extractie. 🙂 Varianta hibrid TB(Tractiune Baligaroasa) care sa cuprinda 3 boi si 2 cai naravasi! 🙂 Ca tot au ramas americanii uimiti de carutele de prin Deveselu, acum sa le aratam si partea militarizata a acestor atelaje! ::)))))