Evolutii, episodul 6

BUK-M3 - Sursa: defence.pk

BUK-M3 – Sursa: defence.pk

Daca SUA conduce in cursa dezvoltarii unor sisteme  de rachete anti-balistice, Rusia domina aproape incontestabil domeniul apararii impotriva tintelor clasice, investitiile din ultimul timp neavand practic echivalent in Vest: dupa Verba, Pantsir-S1, Tor-M2 (cu noile rachete 9M338 ce permit dublarea numarului de celule), S-400, Morfei si Vityaz (ultimile doua inca in dezvoltare), a venit randul evolutiei BUK, cu versiunea M3. Practic Rusia si-a reinnoit toata gama sistemelor de aparare anti-aeriana.

Pe langa schimbarea cea mai vizibila, aparitia canistrelor ce asigura o protectie crescuta si prelungesc durata de exploatare a rachetelor, M3 se lauda si cu unele performante imbunatatite.

Interesanta este comparatia cu S-300, sursele rusesti precizand ca noul BUK-M3 ar depasi celebrele sisteme anti-aeriene sovietice la cativa parametri. Sint mentionate in mod expres raza maxima de actiune de 70 de km si probabilitatea de lovire de 0.9(9) – felul marketingului rus de a spune ca e “foarte mare”.

Ar fi tentant de concluzionat ca rusii triseaza si fac comparatia cu prima generatie S-300PT (SA-10A), ce folosea racheta 5V55 cu raza maxima de actiune de aproximativ 45 km si ghidaj prin comanda de la sol, un sistem depasit moral fiind conceptual mai degraba o evolutie radicala a Volkhov-ului.

E insa la fel de posibil ca BUK-M3 (despre care nu se stiu foarte multe detalii tehnice) sa fie considerata superioara si versiunii ulterioare S-300PS cu racheta 5V55R si ghidaj TVM, prima versiune S-300 “reala”. In cazul asta, urmasii SA-6 KUB au ajuns departe.

Both comments and pings are currently closed.

3 Responses to “Evolutii, episodul 6”

  1. stelian says:

    Ce e interesant la sistemele A-A rusesti e numarul nebunesc de rachete atasate unui sistem, daca ne uitam de exemplu la noul Pantsir SM propus sa aibe nu mai putin de 24 de rachete! https://pbs.twimg.com/media/B3N7OWOCQAEHNjE.jpg
    O adevarata “Katiusha” cu rachete antiaeriene. Chiar si noul Buk M3 prezentat in imaginea articolului are 6 rachete in loc de 4 cat avea cel clasic care la randul lui deja avea 4 in loc de 3 cat avea vechiul KUB. In contextul acesta pare de inteles indarjirea americanilor in a persevera cu proiectul F-35, aparatele cu observabilitate scazuta (stealth) fiind probabil singurele care sa aibe cat de cat sanse intr-un mediu aparat cu astfel de sisteme.
    Faza cu 9 in perioada m-a dat pe spate :))

  2. […] BUK-M3, care a fost vedeta episodului anterior, a venit randul Tor-M2 sa iasa la rampa: rusii ar fi reusit prima lansare din miscare. Pare putin […]