Pe afara-i vopsit gardul, episodul 2

Al-Zarrar - Sursa: hit.gov.pk

Al-Zarrar – Sursa: hit.gov.pk

In episodul de azi: leopardul pakistanezilor, cunoscut drept Al-Zarrar.

Al-Zarrar este secundul mai modest al MBT-ului Al-Khalid, principalul tanc pakistanez si ca atare este considerat un model “de tranzitie”. Motivul sta in genealogia sa: Al-Zarrar este o modernizare radicala a tancului chinezesc Type 59, la randul sau o copie dupa T-54/55.

Ca si alti utilizatori de T-54/55 din lumea a treia, pakistanezii s-au decis sa-l mentina totusi in dotare, costul modernizarii clonelor chinezesti fiind mai mic decat cel al achizitiei unor tancuri noi, cum este Al-Khalid (produs in cooperare tot cu China). Numarul mare al unitatilor aflate in serviciu, fiabilitatea data de constructia rudimentara (dupa standardele secolului 21) si intretinerea usoara sint toate argumente familiare.

Al-Zarrar este rezultatul unei intregi liste de modificari la care a fost supus Type 59, cu ajutor ucrainian, printre cele mai importante fiind inlocuirea binecunoscutului tun de 100mm cu unul de 125mm, instalarea unui motor nou de 730CP si cresterea protectiei, pe langa blocurile ERA fiind adoptat un tip de blindaj compozit pasiv. Forma turelei confirma evolutia, imaginile aratand o schimbare spectaculoasa a vechiului T-54/55.

Asta pana la proba contrarie, care nu s-a lasat asteptata: in timpul unei operatiuni lansate impotriva talibanilor, fortele guvernamentale pakistaneze au pierdut cateva tancuri, intre care si un Al-Zarrar scos din actiune, se pare, in urma unor atacuri sinucigase.

Al-Zarrar distrus de talibani - Sursa: defence.pk

Al-Zarrar distrus de talibani – Sursa: defence.pk

 

De sub tabla goala a “blindajului aditional” a iesit la iveala vechea cunostiinta sovietica. In practica, se dovedeste ca “multi-stratificatul” pakistanez este mai degraba un suport mai plat pentru blocurile ERA, fara acestea aducand doar un aport de o valoare dubioasa impotriva incarcaturilor cumulative.

Morala fabulei cu pisica pakistanezilor: nu orice table indoita face blindajul compozit.

 

Both comments and pings are currently closed.

12 Responses to “Pe afara-i vopsit gardul, episodul 2”

  1. Eroul Bula says:

    Niste magari, talibanii astia ! Te chinui sa sudezi foi de tabla pe T-55 ca sa para Abrams si nesimtitii …….

  2. Ilie says:

    Nici bani de spuma nu au avut sa puna intre? :))) sau au pus polistiren?

  3. Marius Z. says:

    Eh, daca vrem sa fim rautaciosi, si M1 Abrams a fost distrus cu suficient explozibil, dupa imobilizare sau abandonare.

    Revenind la T-55, varianta irakiana Enigma de acum 15ani parea mai bine protejata, asa grosier cum era blindajul 🙂
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cf/T-55_Enigma_tank_at_the_Bovington_Tank_Museum.jpg

    Nici M55 sloven nu e chiar rau pentru un T-55:
    https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/b9/0c/87/b90c87ce1007d0204965c2813de52d07.jpg
    https://www.pinterest.com/pin/443041682063731057/

    Sper sa nu aflam in acelasi mod despre blindajul de pe ale noastre!

    • admin says:

      Irakienii vazusera ei ceva si incercau sa reproduca din memorie, care mai da rateuri. Au aflat pe pielea proprie ca nu poti arde etapele pe care altii le-au parcurs in ani de zile de cercetare.

      La TR-uri protectia e primul lucru care ar trebui imbunatatit desi, la vremea aia, blindajul aditional a fost o idee interesanta. Dar a trecut mult prea mult de atunci. Si da, e mai bine sa nu aflam.

    • @ Marius Z – tind sa cred ca cea mai buna versiune derivata din T 55 este cea slovena, M55. Daca la capitolul achizitie a tintei, protectie cu grenade fumigene, sistem de comunicatie se poate discuta, la capitolul protectie sunt superiori versiunii dezvoltate de noi pentru TR 85 M1.
      Sa nu mai spun ca si tunul este usor superior celui de pe TR 85M1.

      • Marius Z. says:

        Blindajul de pe TR-85 este diferit de cel de T-55 si usor superior, diferenta de masa intre cele 2 tancuri fiind semnificativa (36-39t vs 50-52t) si fiind data si de aceasta diferenta de protectie.

        Greu de zis acum, comparativ, care e mai bine protejat: M-55 sloven, cu blindajul de baza T-55 + ERA israelian, sau TR-85 M1 cu un mic adaos de blindaj in partea frontala.

        In mod sigur, M-55 sloven este superior unui T-55 AM aflat in inzestrarea majoritatii batalioanelor noastre de tancuri.Acum e adevarat ca nici slovenii nu cred sa aibe in inzestrare mai mult de un batalion de M-55 modernizat.

        La tun suntem de acord… 105 bate 100 🙂

  4. Dan Banan says:

    Am si eu o intrebare. Eu nu prea le am cu tancurile, dar intreb totusi: s-a tot zis ca o turela noua si un tun de calibru mai mare + protectie suplimentara ar dauna raportului greutate/putere (si asa mic) al lui TR-85 si ar suprasolicita structura tancului. Pai daca se poate sa pui tun de 125mm pe AlZarrar, de ce nu s-ar putea si pe TR-85? Cat de eficient este tunul ala pe AlZarrar?

    • admin says:

      Pentru ca vechiul TR-85 avea deja cam aceeasi greutate cu Al-Zarrar iar TR-85M1 este deja mult peste.
      Schimbarea tunului (+ turela) inseamna tone in plus si TR-85M1 este deja la limita. Iar rezultatul ar insemna tot un tanc cu protectie slaba. Ceea ce de altfel e si Al-Zarrar.