E pur si muove, episodul 7

Sistemul Mobil Integrat de Supraveghere - Sursa: marketingromania.ro

Sistemul Mobil Integrat de Supraveghere – Sursa: marketingromania.ro

Industria romaneasca mai misca putin prin Sistemul Mobil Integrat de Supraveghere (SIMS). Proiectul derulat de Electro Optic Systems intre 2012 si 2015 a avut ca obiectiv un sistem care sa asigure:

paza frontierei de stat;
paza şi supravegherea unor obiective industriale de mari dimensiuni sau a unor perimetre de importanţă deosebită – conducte de petrol şi gaz, linii de înaltă tensiune, aeroporturi, porturi navale, unităţi militare etc.;
supravegherea unor zone naturale de interes deosebit, cum ar fi rezervaţiile naturale;
intervenţiile la calamităţi naturale de mari dimensiuni– inundaţii, incendii forestiere, poluări industriale.” Sursa: electro-optic.ro

Pe scurt, este vorba despre un container ce asigura spatiul de lucru pentru doi operatori care monitorizeaza obiectivele terestre pana la o distanta de 8km, prin intermediul a doua camere CCD, a unei camere de termoviziune, a unui telemetru laser si a unui radar.

Cele doua blocuri de senzori si radarul terestru - Sursa: marketingromania.ro

Cele doua blocuri de senzori si radarul terestru – Sursa: marketingromania.ro

 

Energia este asigurata prin intermediul unui banc de acumulatori, unui generator si, destul de interesant, unor panouri solare orientabile. Intregul ansamblu poate fi montat pe o remorca, responsabila pentru partea de mobilitate.

Componentele electro-optice ale sistemului sint deja testate, fiind folosite si pentru alte aplicatii.

Camera de zi (CCD) si camera de termoviziune - Sursa: electro-optic.ro

Camera de zi (CCD) si camera de termoviziune – Sursa: electro-optic.ro

 

Camera de zi (CCD) si telemetru laser - Sursa: electro-optic.ro

Camera de zi (CCD) si telemetru laser – Sursa: electro-optic.ro

 

Radarul este un Blighter B202 Mk 2, un PESA terestru cu raza scurta in banda Ku, deci cu o rezolutie foarte buna. Puterea foarte mica si forma de unda FMCW asigura caracteristici LPI. Interesant e faptul ca radarul poate fi folosit in mod Doppler, avand deci posibilitatea de a discrimina obiectele in miscare, ceea ce e destul de neobisnuit pentru sistemele FMCW.

Radarul B202 Mk 2 - Sursa: blighter.com

Radarul B202 Mk 2 – Sursa: blighter.com

 

Mai putin ideal e sistemul de montare al radarului, pe un catarg fix, ceea ce implica un sector scanat de doar 90 de grade. E probabil mult mai ieftin decat un sistem rotativ stabilizat si evident mai fiabil insa e clar ca aria de interes trebuie stabilita foarte exact inainte de amplasare sistemului. Nu e foarte clar daca este macar orientabil, altfel SIMS trebuind miscat putin.

 

Both comments and pings are currently closed.

21 Responses to “E pur si muove, episodul 7”

  1. dan says:

    Ok, mai misca si industria un pic.
    Dar comenzi, ceva, misca vreun minister?

    Sau intra si el ca multe altele la categoria ” uite ce am fi putut face noi,
    Poate iesi mai bine, dar nema comenzi”, ca multe altele…

  2. Bergenpanzer says:

    Un pic reconfigurat catargul (adică să fie mobil) și e tocmai bun ptr un vehicul blindat de cercetare

    • admin says:

      Daca ar exista si vehiculul blindat de cercetare ar fi chiar excelent.

    • MVSTELIDAE says:

      Cercetarea se referă în principal la modul vizual, acuma este îndeplinită de drone, elicoptere şi clasicele vehicule blindate uşor.
      Devine din ce în ce mai intilă la nivel de unităţi mari, deja fiind greu să-ţi mai ascunzi mişcările, dar este utilă la nivel de prim contact, din moment ce purtăm războaie big brother.
      Apoi nu cred că-i util conceptul nostru, ce să cauţi cu namila asta la cercetare, adică eşti o ţintă ambulantă. :))
      Înălţimea este de neconceput pentru un război modern, mai ales pentru cercetare. Vorbim totuşi de o remorcă.
      Dar dacă v-aţi gândit la cameră[că radarul nu ştiu cum ar putea fi pus în practică în război, el fiind unul ce cercetează o fâşie goală în linie dreaptă(aşa cred, nu cred că un radar poate distinge la sol dintre obiecte), deci ideal pentru o graniţă, mai puţin pentru un sistem de buncăre, tranşee, clădiri(dar aş putea să mă înşel), tot pe această logică cred că el nu are rost să fie rotativ, fiind îndreptat pe o fâşie deja pregătită, fiind inutile în teren normal], există aşa ceva, deşi mi se pare cam prea uşor, se numeşte Fennek, are un fel de sistem precum submarinul.
      https://www.youtube.com/watch?v=DhA_cNBf9CE

      Deci şi pentru admin, cred că este conceput pentru aşa ceva, nu are dece să fie rotativ, adică îl pui pe un colţ de graniţă şi urmăreşti să nu treacă nimeni linia din faţă ta etc. În caz de-ţi cade un turn de supraveghere sau ce au ei, că nu cred că este un sistem permanent. Aşa m-am gândit, posibil să mă înşel, că nu am timp să citesc mai multe despre radarul ăsta, radare pentru teren.

      • admin says:

        Radarul distinge dintre obiectele de la sol pe cele in miscare, prin efectul Doppler. E motivul pentru care modul de lucru Doppler e asa de important pentru radarul de fata.
        In legatura cu sistemul rotativ, era mai degraba o referire la un sistem de scanare in azimut care sa dea o acoperire mai mare de cele 90 de grade ale radarului static iar sistemul rotativ ar fi cel mai simplu mod de a realiza asta dar nu si singurul.

        • MVSTELIDAE says:

          Da, se pot gândi numeroase metode, doar voiam să spun că o cameră şi un radar pe un catarg, fie el şi mobil, nu înseamnă că suntem aproape de un vehicul de cercetare.
          Am dat exemplu cu Fennek, care este, se aseamănă cu ce a gândit cititorul,dar catargul, mai degrabă un periscop folosind tehnologia camerelor, este destul de departe de ce avem noi :).
          Fiindcă nu poţi merge cu un catarg mobil, semnalizezi de la o poştă că eşti acolo, deci suntem cam departe, departe, departe în orice pentru a produce ceva asemănător. Adevărat, avem softul şi camera, mai trebuie tot vehiculul şi „periscopul”.
          Şi TAB nu-i , sunt puţine vehicule reale proiectate de la zero, germanii au unul, ei fiind şi adepţii de a lăsa mână liberă comandanţilor din teren cum să execute planul, deci este important să ai un vehicul bun, că în rest poţi face cercetare şi de pe huţul, duce o baterie, un radio, binoclu şi cercetaşul.

          • admin says:

            Catargul este in general telescopic, deci un “periscop” si e foarte important in misiunile de recunoastere, permitand vehiculului sa ramana camuflat.

            Doua exemple: Elbit + Rosomak (inclusiv radarul terestru) si Elbit Legatus (a fost luat in considerare la un moment dat pentru Romania).

        • MVSTELIDAE says:

          Am extins la TAB fiindcă mi-am amintit de o comparaţie reală între un vehicul proiectat de genul TAB cu unul de scout şi unul de reccon, ambele folosite de germani. Ştiu că nu aţi fost adeptul TAB, dar cei care sunt trebuie să se gândească că este departe de ce se cere real, iar real armata germană tot timpul a fost superioară în materie de răspuns în teren, deci aş merge pe mână lor când le-au făcut de la zero.
          https://www.youtube.com/watch?v=M5TalemldP4
          https://www.youtube.com/watch?v=utZn-NIeYz8
          Deci mai contează şi proiectarea, nu doar că-l numeşti tu ca unul de cercetare şi să îi pui nişte arme pe el, senzori pe el.

          • admin says:

            Teoretic TABC(Cercetare)-79 a fost proiectat de la inceput pentru rolul asta doar ca la ora asta se apropie de pensionare.

  3. Ilie says:

    In afara de containerul respective si integrarea, se mai face ceva in Romania? Macar telemetru laser? Ca oricum restul e de import…

    • admin says:

      Integrarea presupune ca cineva a luat o gramada de componente si le-a transformat intr-un produs vandabil. Atat timp cat produsul functioneaza bine, e clar o valoare adaugata.
      Pana la urma trebuie plecat de la situatia de fata (tehnologic proasta – ca sa nu existe interpretari) si vazut care e cea mai buna cale: fie se merge pe integrarea de componente foarte bune (inclusiv de import) intr-un produs final bun, fie se cere integrare maxima locala, rezultand componente cu performante mai slabe si produsul final asemenea. Ca idealul e o a treia varianta, e adevarat dar nu se poate ajunge acolo direct din punctul in care e ind din Ro in stadiul asta.
      Probabil telemetrul e romanesc, exista variante inclusiv petru camera cu termoviziune dar sint probabil fie mai putin performante fi mai scumpe (fie si una si alta) decat produsele de import.

  4. […] acest capitol (vezi «E pur si muove, episodul 7 » ) ar putea exista cel putin un furnizor autohton, si anume Electro-optic care a realizat in […]