Ne subordonam germanilor?

"Ia, tu, niste tancuri" - Sursa: eu2016.nl

“Ia, tu, niste tancuri” – Sursa: eu2016.nl

O idee a fost observata circuland in libertate. Este inarmata si poate fi considerata interesanta.

Exprimata intr-un articol al prestigiosului Frankfurter Allgemeine Zeitung, ideea se reduce in esenta la trecerea unei brigazi romanesti si a uneia cehesti in subordinea unei divizii germane. Planul ar urma sa fie anuntat la intalnirea ministrilor apararii din statele NATO de la Bruxelles, care incepe Miercuri 15 Februarie.

Nimeni nu si-a asumat in mod oficial paternitatea ideii deci nu exista nici o confirmare ca planul este real insa, pe langa reputatia ziarului german, ar mai fi un element care indica cel putin fezabilitatea practica a unei asemenea reorganizari: Olanda a procedat deja intr-un mod identic, doua din cele trei brigazi ale sale trecand in subordinea Bundeswehr-ului.

In cazul in care planul se dovedeste real, armata europeana va lua nastere nu ca o structura NATO si nici macar ca una a UE ci ca una germana, pe structura de comanda a Bundeswehr-ului, prin grefarea de unitati multinationale.

Pentru a vedea daca asa ceva este cel putin teoretic posibil, trebuie examinat cazul olandez. Odata cu renuntarea la toate tancurile din dotare, prin disponibilizarea Leopard 2 si inlocuirea lor cu IFV-uri CV90 (cu tunuri de 35mm), olandezii riscau sa piarda practic orice contact cu arma tancuri. In caz de nevoie de a reconstitui unitatile de tancuri, olandezii ar fi fost in imposibilitatea de a gasi cel putin instructorii, militari inca familiarizati cu tehnica si tactica folosirii tancurilor. De asemenea, eficacitatea brigazii mecanizate rezultate in urma conversiei la IFV-uri, care nu mai avea nici un batalion de tancuri, era de asemenea pusa sub semnul intrebarii.

Cum era deja la moda sa infiintezi unitati comune cu vecinii, olandezii au gasit solutia si au facut chiar un pas mai departe: intreaga Brigada 43 Mecanizata olandeza a fost trecuta in subordinea Diviziei 1 Tancuri germana. La schimb, brigada olandeza a primit un batalion de tancuri german (Batalionul 414) din care o companie a fost incadrata cu militari olandezi, ce vor opera tancuri Leopard germane. Reorganizarea a dat nastere deci unui tort multi-etajat germano-olandezo-germano-olandez, cu rezultatul fizic cel mai palpabil pentru olandezi al continuarii operarii de tancuri desi armata olandeza nu mai are tancuri in dotare.

Mai exista exemple in Europa de brigazi mecanizate cu tancuri doar pe/de hartie, care ar putea beneficia de pe urma unui aranjament oarecum similar. Nu spui cine, e rusine secret.

Olandezii au continuat pe aceeasi directie si au subordonat o a doua brigada, 11 Asalt Aerian, unei alte mari unitati germane – Divizia de Reactie Rapida.

Deci ideea functioneaza, e adevarat ajutata si de proximitatea unitatilor respective. O integrare similara peste jumatate de Europa s-ar putea sa fie ceva mai dificila.

Cum nu exista nici o confirmare, nici macar a existentei unei intentii, e greu de spus cum va arata o asemenea integrare, daca va fi doar vorba de antrenament comun sau ceva mai mult, mai aproape de modelul olandez. Nu ar fi prima data cand planurile nu sint intelese corect de presa sau se schimba sub presiunea realitatii – vine in minte povestea Flotilei NATO de la Marea Neagra care nu era flotila ci cadru de antrenament si care in final nu a mai fost deloc.

Despre ce brigada romaneasca ar fi vorba si cui ar urma sa fie subordonata se stie cu atat mai putin. Dar chiar daca planul nu ar fi real, ar fi interesant un execitiu teoretic despre cum s-ar putea pune in practica o asemenea idee.

Plecand de la organizarea Bundeswehr-ului, in afara infiintarii unei divizii noi – dupa modelul Diviziei Multinationale de Sud-Est din Romania, aflata deocamdata intr-o situatie incerta – nu ramane decat integrarea in subordinea uneia din cele trei divizii germane existente: Divizia de Reactie Rapida, 1 si 10 Tancuri, primele doua mentionate deja.

Singura brigada romaneasca ce s-ar potrivi Diviziei de Reactie Rapida germane ar fi Brigada 6 Operatii Speciale. S-ar afla intr-o companie selecta, divizia germana avand in compunere si celebra unitate de operatii speciale KSK, si ea de dimensiunea unei brigazi. Probabil ca o asemenea miscare ar avea totusi destul de putin sens sau, cel putin, mai putine beneficii pentru partea romana.

In ceea ce priveste diviziile de tancuri germane, lucrurile ar putea fi ceva mai interesante: odata cu reorganizarea Diviziei 1 Dacica, Brigada 1 Mecanizata Argedava ar fi devenit “orfana de divizie”, numai buna de maritat. Intamplator – sau nu – e si una din unitatile cu “fata” internationala, inca un punct in plus. Indiferent ce brigada mecanizata ar fi aleasa, beneficiile ar putea sa fie mai mari din perspectiva romaneasca, pe langa antrenamentul regulat cu niste unitati ce dispun de dotare mult superioara, deschizandu-se si o mica portita pentru a picura niste echipament, dupa modelul deja folosit in relatia cu US Army.

Indiferent daca planul anuntat de ziarul german se va concretiza sau nu, ideea in sine merita a fi studiata mai indeaproape, punandu-se in balanta atat avantajele cat si posibilele dezavantaje. Public, daca se poate.

 

Both comments and pings are currently closed.

81 Responses to “Ne subordonam germanilor?”

  1. alkxzs says:

    nu cred că pleacă Brigada de operații speciale de la Tg Mureș și nici nu renunță armata română la controlul ei direct!
    poate că va fi atașată o brigadă română mecanizată (tancuri?) la nemți în schimbul folosirii de tancuri germane aici în România

  2. gsg9 says:

    nu prea e de plecat SOF de la Tg Mures din motive de unguroaice fierbinzti si umede

    in rest le putem da turcilor din germaniSTAN tot ce-si doresc: batalioane de T55, aparare AA cu Volkhov, Maliutka, TABuri vechi, ARO244

    daca vor si flota militara, avem corvete si distrugator, nu prostiile alea de Braunschweig si Sachsen

    avem si submarin de dat, ca U212urile alea cam subtziri

    pe Iohannis zic sa’l pastram

    si dupa ce tzi’ai distrus unitatzile de tancuri degeaba vrei sa le mai refaci, ce daca mai pastrezi niste mecanici, nu mai cumpara nimeni sute de Leoparzi ca sa’i redoteze p’astia, efortul financiar e mult prea mare, ceea ce s’a distrus e bun distrus

    ai nostri tot asa, pastreaza oamenii ca sa faca parastasele armei tancuri cu ei, ca 300 de tancuri nu le mai cumpara nimeni in veci

    • admin says:

      300 de tancuri nu le mai cumpara nimeni in veci“- and you know is Monday when….

      OK, totusi ar mai fi niste BIMsi si niste VMsi, la fel cu fata internationala. Asta daca nu vor sa se faca de ras sau de plans cu T55. Cine stie, poate asta e si ideea, sa le fie mila de noi.

      • gsg9 says:

        VM sunt bine de tzinut si alea acolo pe unde sunt, tot din motive de unguroaice fierbintzi si umede

        VM si cu SOF le stau in gat alora in HarCov, sa le iei de acolo ar fi invitatzie la insurectie

        BIM e oricum subdimensionat rau pt zona pe care o acopera, daca’i mai dau si p’astia 🙂 🙂 …

        Monday, Friday, Saturday evening cu doua blonde bete si infierbantate pe genunchi, 300 de tancuri nu le mai cumpara nimeni in veci, asta e…

        250 de tancuri active mai au germanii si vor sa mearga spre 328 A6, A6M si A7 si aia au excedent de vreo 260 de miliarde

        nu e chestie de Luni, uita’te la dinamica achizitziilor romulane din ultimele decenii

        de abia au modernizat 50 si ceva de TRuri si s’au oprit

        au stat cu ele nereparate si le’au trimis la reparat la UMB cand le’au trimis TRuri la aplicatzie in jermaniSTAN

        fregatele le’au facut muci

        avioane au luat 12

        repara Pumele de acum 30 de ani

        Piranha au luat vreo 30 si ceva si asta le’a luat un deceniu

        286 tancuri sau cate viseaza aia, si oricum viseaza tancuri medii adica oarecum useless, ori e tanc greu sa poata incasa ori il faci autotun ca e mai ieftin, deci 286 tancuri costa cu multe miliarde in plus fatza de cat vom fi noi dispusi sa mai cheltuim vreodata

        cand s’o schimba dinamica asta si om vedea achizitii de miliarde, achizitii nu RFIuri si licitatii, atunci mai povestim de sute de tancuri la romulans

        momentan se discuta, se fac RFIuri si se rateaza licitatzii

        salariul in schimb merge

        nu stiu daca le starnesc mila sau scarba pt untermenschen…

        • admin says:

          Pai nu e vorba sa plece nimeni, nicaieri. Ca nici olandezii nu au luat brigada in spinare s-o duca peste granita. Cum s-ar putea face toata ingineria asta remote, mi-e neclar si mie. Banuiesc ca s-ar duce doar la aplicatii.

          Doar ca germanii, chibzuiti ca-ntotdeauna, mai au niste tancuri prin depozite. Acum le mai trebuie o scuza buna ca sa le modernizeze pe bani multi, ca la ei banii se invart in economia proprie, nu ies din tara ca si cand ar fi reparate in Romania. Asa ca scarba, mila si alte sentimente puternice sint bune, te fac sa bagi mana in buzunar. Sa aiba si amaratii de-o supa. Sau cel putin asa putem spera ca va functiona treaba.

          Se face anul de cand astia n-au mai cumparat nimic, nu stiu cat o sa mai poata sa intinda pelteaua pe rachetele antitanc si radarele alea. In rest, licitatii ratate garla.

          • gsg9 says:

            credeam ca vor sa emigreze 🙂 , pe timp de pace o fi cu naveta la aplicatzii, dar e si chestie de structura si de subordonare

            si pe timp de criza, o Crimee, un Kaliningrad, in caz de mobilizare la resboiu sa zicem la granitza germania/polonia sau prin polonia, ai cer germanii p’astia sa vina sa ajute ca e nevoie de ei acolo, ce facem, ai luam p’astia si’i trimitem acolo sau mai intoarcem odata armele impotriva germanilor si ne facem ca ploo 🙂 🙂 ?

            brigada aia holandicioasa o fi locata in tzara vacilor razatoare insa este subordonata Diviziei 1 Tancuri germane, asa ca in principiu in caz de criza brigada holandicioasa ar trebui sa asculte comenzile si eventual sa pleace la treaba cu divizia turcoaicelor ariene pe unde or avea alea treaba

            faptul ca sunt vecini ai ajuta, ca e usor sa trimitzi ceva peste granitza

            in cazul nostru ce’or sa faca, subordonezi brigada romulana dar cand e criza si au nevoie de ea nu o trimitzi nicaieri ca ai nevoie de ea aici 🙂 ?!

            americanii trimit tancurile fizic aici, nu pe hartie 🙂

            nu cred ca pupa nici un leopard reparat sau nereparat daca nu scot banu, si daca scot banu atunci la ce ar mai conta subordonarea si plimbarile

            Se face anul de cand astia n-au mai cumparat nimic, nu stiu cat o sa mai poata sa intinda pelteaua pe rachetele antitanc si radarele alea. In rest, licitatii ratate garla.

            or s’o intinda inca doua decenii, mai apuca niste generatzii pensia in sistem si oricum licitatziile ratate sunt mai ieftine

            • admin says:

              La asta nu ma gandisem, mai ieftine decat achizitiile SH sint doar achizitiile SH ratate.

              Norocul nostru ca germanii nu prea pleaca nicaieri. De fapt, nu-i vad plecand nici aici, sa ajute daca e cazul.

              Cat despre tancuri, eu le-as propune sa le imprumute putin pe aici. Raman ale lor, bineinteles, deci ei trebuie sa scoata banu. Dar ca sa nu putrezeasca in curte, sa le manance rugina si sa intepeneasca motoarele, le dau la niste amarati sa le tina calde.

              Pe principiu: voi aveti tancuri, noi nu, voi aveti bani, noi nu, deci facem o afacere?

          • gsg9 says:

            pai cum de nu te’ai gandit bre, ca e atat de simplu, desi poate nici ei s’au gandit la ce practica de atata timp cu successuri, e ca’n matematica, au ei o intuitzie dar nu pot sa o demonstreze, va ramane cunoscuta sub numele de Axioma Achizitziilor intr’un Sistem Complex si Haotic

            mai simplu ar fi sa operatzionalizam brigada speciala de achizitzii “Rromales” si sa o trimitem in Jarmanica

            ea de fapt iegzasta si este operatzionala in Jarmanica dar este imprastiata pe echipe de lucru, trebuie doar adunatzi, instruitzi, invatzati cu tehnica meletara ca acuma lucreaza in civilie, cu comanda o sa fie mai greu ca nu prea au ei comanda in sange

            si in loc sa aduca mertzane si beemveuri cu 50000 km la bord sa aduca Leoparzi, la dezmembrari au ceva experientza tot din civilie, ai familiarizezi cu tehnica si tzi’o aduc pe bucatzi, daca depozitele alea or fi pazite de arieni din Turcia se descurca cu o spaga ca au si aia copii de hranit la 4 neveste prin Stambul

            • admin says:

              Suna bine teorema asta, e taman buna ca subiect pentru niste doctorate.

              Cat despre francezii nostrii, brigada de recuperari obiecte care nu s-au pierdut pana nu le-au recuperat ei, eu zic sa-i lasam sa lucreze in liniste pe acolo pe unde s-au dus. Nu e cazul de reinnodat legaturile. Decat daca-i musai, adica ii repatriaza cu catusele la maini – ghinion de nesansa.

          • alkxzs says:

            olandezii au fost atașați la Divizia germană ca să nu își piardă ”bunele deprinderi” în lucrul cu tancurile, ei oricum aveau cam același armament ca nemții
            nemții își manifestaseră intenția la un moment dat să angajeze soldați străini pentru că nu au destui voluntari pentru armata germană! poate că e mai convenabil să înarmeze și să integreze o unitate din altă țară NATO (UE), dacă problema lor e resursa umană și nu înzestrarea

          • Ilie says:

            Pai parca ar da sens in contextul ala cu Metalul de pe Rin care ar veni la noi sa faca niste tbt-uri cica moderne la bani putini dar trebuie sa cumparam niste scule nemtesti mai intai. Si daca-s scule nemtesti – pai numai bine se integreaza in brigazile lor…

          • gsg9 says:

            si daca’si pastreaza “bunele deprinderi” ce rahat mai fac cu ele 🙂

            odata ce ai renuntzat la sute de tancuri din motive bugetare ce sa mai faci cu depinderile, tzi le bagi in cur, ce s’a stricat e bun stricat si nu se mai reface decat cu costuri enorme, n’au fost in stare sa mai opereze ce tancuri aveau, alte sute de tancuri nu le mai cumpara nici dracu like ever

            si nici n’or sa le doneze germanii sute de tancuri

            daca mai au niste zeci de mecanici si subofitzeri care mai miros niste tancuri la germani ce mai conteaza, odata ce au aruncat sutele de tancuri nu mai reface nimeni arma tancuri in olanda, se finis ca se foutou ca se termina

            de la nucleaul ala nu mai pornesc in sus sa refaca o divizie de tancuri

            asta e doar asa ca sa se amageasca unii ca inca mai opereaza tancuri, sa nu le para rau ca au ramas fara ele, surogat, premiu de consolare

            probabil asta o fi fost intelegerea la ei intre politic si armata, ai lasa sa se mai joace cu costuri minime

            asa si noi avem “politzie aeriana”, ca aviatzia militara se futu

            la fel si la mitici, pastreaza 5 batalioane de antichitati sa antreneze oamenii asteptand 5 batalioane de tancuri noi + unul de scoala

            ceea ce la bugetele astea si mai ales la mentalitatzile astea fatza de inzestrare, mentalitatzi care s’au cimentat deja in decenii, n’o sa se mai intample in veci

            tancurile’s moarte la romani, ca si aviatia, ca si flota, ca si mecanizatele, ca si rachetele samd, militzie bugetara imbracata in verde, infanteristi stelari

            nu intzeleg de ce nu’si asuma asta, cum au facut olandezii culculelele si le’a dat cu minus si si’au asumat lichidarea tancurilor

            astia inca viseaza si viseaza pe banul public, se sparg vreo 2 miliarde pe armata cu batalioane de T55, aparare AA cu Volkhov, flota cu mitraliere, politie aeriana cu Lancer si cateva F16, rachete de coasta Styx samd

            la noi e un blat intre politic si militar, politicul nu le da bani de inzestrare dar le plateste salariile si pensiile, militarul incaseaza si tace din gura antrenandu’se cu Volkhov si T55 si singurul care ia tzeapa e platitorul de taxe

          • alkxzs says:

            nemții înainte de al doilea război mondial nu au avut voie să construiască tancuri și s-au antrenat cu ce au găsit și s-a văzut!
            mai bine să se antreneze măcar cu T55 decât să stea în fund pe scaun și să caute pe net poze cu tancuri străine!

          • gsg9 says:

            nu e mai bine deloc

            nu militez pt desfiintarea armatei (sau armei tancuri), dar ori e armata adica inarmata cu like armament like modern care sa like descurajeze si sa aiba cu ce lupta ori e un sistem mare de asistenta sociala care toaca banii de pomana antrenandu’se cu vechituri doar ca sa justifice obiectul muncii, pt ca in definitiv se toaca doua miliarde cu rezultate cel putzin dubioase, vezi si ce a scris mihais

          • alkxzs says:

            cu ce îi încălzește pe saudiți că au cele mai scumpe tancuri dacă nu are și cine să le folosească la adevărat lor valoare
            chiar dacă vor avea (dacă!) tancuri mai ”like” e clar că o bună bucată de vreme vor trebui să se folosească și de ce au acum în prezent, așa că nu e deloc greșit să se antreneze cu absolut tot ce au la dispoziție, așa că nu e o soluție să frece menta pe motiv că nu sperie dușmanul, problema lor e să găsească soluții cu ce au, israelienii au fost până de curând depășiți de dușmanii lor numeric și chiar calitativ, dar nu au stat să se uite la poze, s-au antrenat cu ce-au avut, au adus îmbunătătățiri și până la urmă au câștigat în principal pentru calitatea pregătirii în primul rând!

          • gsg9 says:

            ai tot dam inainte cu pregatirea

            sa se pregateasca pt ce?

            descrie aici clar pt ce’i pregatesti!

            noi nu suntem nici germania nazista pre WWII, nici israel

            nu suntem sauditzi care cumpara armament de zeci de miliarde

            tot scriu ca numarul de agregate s’a redus peste tot in mueropa

            germania are 260 si germania are excedent de 260mld

            olanda le’a vandut pe toate

            italia are 200 de Ariete

            emiratul franc mai pastreaza 200 Leclerc modernizate si atat

            UK mai are 226 Challenger in service, incluzand rezerva si scoala

            polacii or sa renuntze la T72iuri si clone si vor ramane in final cu vreo 250 de Leoparzi

            in conditziile astea sa cumpere astia 5 batalioane aproape 300 de tancuri e cel putzin hilar, explica’ne clar cum crezi ca vor cumpara si opera astia 286 de tancuri moderne

            cu ce le vor cumpara

            cu ce le vor opera, reparatzii, piese schimb, munitzie, pregatire

            astia care n’au fost in stare sa’si mentzina TRurile functzionale, le’au dus la UMB inainte de aplicatzia din germania, in rest stateau cu ele bine merci nefunctzionale

            asa ca pe tanchistii romani ai pregatesti doar pt pensie

            consuma resursele degeaba, serviciu de asistenta sociala

            n’o sa le mai cumpere nimeni alora 286 de tancuri, aia viseaza prin RFIurile lor dupa 2020 toamna

            not gonna happen

            du’te si cumpara acuma 133 M1A2(S) la 1.15 billion si culculeaza cat costa 286…

            http://www.defensenews.com/story/defense/2016/08/09/saudi-arabia-requests-115-billion-abrams-tanks-hercules-vehicles/88452520/

            si cat te costa operarea lor

            cat au fost tancuri ieftine de vanzare la germania plus olanda idiotzii, handicapatzii si trogloditzii dracului nu s’au miscat

            de ce sa se miste, salariul intra oricum si cu T55uri, avansarile mergeau oricum, toate bune

            a vandut Olanda 100 Leo2A6 la 200 milioane, le’a luat Finlanda

            http://defense-update.com/20140119_finland_buys_dutch_leopards.html

            in banii aia erau incluse munitzie, piese schimb, bancuri de proba si SDVuri, 10 ani trebuia sa le bagi doar combustibil

            adica le-au dat aia de pomana practic

            dar ai nostri idiotzii, handicapatzii si trogloditzii dracului nu s’au deranjat…

            alea 5 batalioane de T55 si TRuri vor fi inlocuite cu 70-80 de masini 2nd hand, daca or mai avea de unde si chef sa le cumpere

            restul or sa plece la pensie

            asta in varianta foarte 8timista ca nu vor renuntza la tancuri, ca intr’acolo vad ca se indreapta, sa le fie primit

            o sa avem tanchisti pensionari foarte foarte bine pregatitzi

        • alkxzs says:

          @gsg9
          bați câmpii într-un mare fel!
          dacă vor fi subordonați direct unei unități germane vor fi obligați să se pregătească la standarde NATO! e clar că și dotarea lor va fi adusă la fel
          dacă vor fi pregătiți pentru o unitate rapidă de intervenție e clar că germanii nu vor permite să aibă o unitate de ”pensionari” care să le asigure flancurile (printre altele!)
          din punct de vedere românesc, ținând cont că unitatea aia va avea misiuni externe, militarii de acolo vor fi cointeresați să depună un efort mai mare, pentru că și soldele lor vor fi mai mari (deplasări!), ca și alte beneficii: armament mai modern, pregătire etc
          pregătirea, instrucția este importantă, pentru că degeaba ai cele mai bune tancuri, dacă nu știi ce să faci cu ele! vezi ce au făcut saudiții și turcii cu Leopardurile lor recent!

          • gsg9 says:

            daca eu bat campii tu batzi Campiile Elizee

            la arme tehnice pregatirea e importanta daca ai cu ce

            T55urile nu mai sunt tancuri dupa nici un standard, sunt cel mult un fel de stryker mgs cu senile, numai ca stryker mgs are alt rol asa ca daca p’astia’i pregatesti ca tanchisti pe T55 ai pregatesti degeaba, kamikaze cu senile

            sa’i tot “pregatesti” p’astia cu T55urile in conditziile in care la noi tancurile nu vor avea inlocuitor 1 la 1 si cel mai probabil vei renuntza la tanchistii aia foarte bine T55-pregatitzi este gandire strategica de lemn si risipa crasa de resurse, nu pregatire, pregateste’i si pt atacul la baioneta, trasul cu arcul si operarea catapultelor

            cateva Abramsuri le’au fost deja livrate, la MK, alea’s tancurile

            clar ca de acum inainte se vor pregati la “standarde NATO”

            stai, ca si pana acuma tot la “standarde NATO” ziceau ca se pregatesc, deci unde’i schimbarea, pana acuma la ce “standarde NATO” se pregateau?!

            clar ca vor fi echipatzi cu armament modern, Leoparzi, drone, Boxeri, Mardere, tot ce doresc

            deplasari, alea’s bune

            clar si “ca germanii nu vor permite”

            bine macar ca e un tip pe aici care are lucrurile clare in minte, ca restul ne cam zbatem in incertitudini

            inchei discutzia, pregateste’i pe rablele alea pana le sar ochii!

      • Marius Z. says:

        Io cre’ ca tu bati mai degraba la incadrarea polonezilor in brigada mixta cu nemtii, decat la olandezi… asociat cu milogeala, imi aminteste de primul lot de 128 x Leo2A4 de l-au primit polonezii gratisss de la Bundeswehr prin 2002, anno domini, de au devenit clienti captivi, saracii 🙂

      • xv says:

        Ironia e ca o parte din tancurile T-55 AM au fost cumparate la inceputul anilor ’90 din… Germania, apartinusera Volksarmee.

  3. RTI says:

    Pai daca e vorba ca dau pentru ce datorii au fata de noi (chestia cu BNR) raman nemtii fara tancuri, asa ca tot nu cred ca fac treaba asta.

    • admin says:

      In cazul evreilor e vorba de datorii (morale) recunoscute de germani. Nu stiu cazul polonezilor, e foarte posibil sa fie similar.
      In cazul Romaniei (ca si al Greciei), Germania sustine ca acele datorii (pur financiare/comerciale) au fost stinse si nu se simte obligata moral la nimic mai mult.

    • admin says:

      Interesant. Totusi cam extrem, nu cred ca sint luate in calcul toate circumstantele altfel nu s-ar fi ajuns la solutii care sa presupuna conversia la un sistem de militii.

      • mihais says:

        Damn it.Nea ala zice ce spun si altii mai bastinasi. 🙂

        Sunt cateva aspecte.Primul este ca indiferent de circumstante suntem aici.Cu T55 etc…Iar la un razboi mai serios,oricum am ajunge in postura de a lupta in stilul primului razboi mondial,cu infanterie si ceva artilerie.Pur si simplu armata actuala nu poate lupta mai mult de cateva zile.dupa care fie se adapteaza repejor,in termen de cateva sapatamni,fie suntem pusi in cap,aspect ce nu tine seama de specificul national.Adica se gasesc ”nebuni” sa lupte in munti,paduri si jungla urbana.
        Doi ,nu sunt de acord ca banii sunt o problema.Alocarea pt o structura de forte fara noima,cu o politica de personal gandita ca forma de asistenta sociala e marea hiba.2 miliarde de euro pot genera o forta decenta cata vreme cheltuielile de personal se reduc(implicit numarul de militari activi,aka caporalii de 45 de ani ce conduc un ARO vechi de 35 de ani).

        Trei la mana,profesionalismul e o un termen mult uzitat,dar ce implica uneori se confunda.Simplul fapt ca un nene merge la serviciu in uniforma nu are nici un impact pozitiv asupra deprinderilor necesare victoriei in razboi.Reducerea numarului de persoane care nu fac nimic nu reduce capacitatea armatei.La fel,timpul necesar capatarii deprinderilor si crearii coeziunii unitatilor difera foarte mult.E mai mare in armele si specialitatile tehnice.Asa incat in artilerie,unele specialitati de geniu,tancuri,blindate,razboi electronic,transminuni,cercetare si FOS,functii de comanda de orice nivel e nevoie de oameni care asta fac toata ziua.Dar sunt o gramada(o majoritate chiar)de functii si posturi care nu necesita o durata atat de mare impreuna.Si care pot fi suplinite de rezervisti.
        Ba e foarte probabil ca efectul total sa fie unul pozitiv.E dovedit practic ca liderii sunt cei care determina nivelul subordonatilor.Ori pe un sistem mai economic,liderii ar capata mai multa experienta pt ca ar fi mai multi bani pt pregatire.Par example,o formatiune unde liderii au 1200 de ore de pregatire anual,iar pifanii 250 e foarte probabil mai eficienta decat una unde toti au 400 de ore anual.

        • admin says:

          Totusi exista o limita sub care nu se poate scadea dpdv al numarului de militari. Nu stiu daca limita e de 75k dar cu siguranta 50k e putin in cazul Romaniei. Indiferent cat de bine ii vei dota si antrena, vor fi prea putini.

          • mihais says:

            Neah si 50000 is multi.Pt ca mai ai 100000 de rezervisti cu mobilizare rapida.

            Chestiunea e ca cei 75000 actuali nu pot sa lupte.Daca luam FA si FN,impactul lor e nul.Dar inghit zeci de mii de oameni.La FT,jumate din efectiv e zero barat.Da’ toti astia is “profesionisti”.De atata “profesionalism”,nu poti face un banal exercitiu de rupere a contactului cu munitie reala.

            • admin says:

              Mai ai rezervisti? Pai daca cei care sint acum profi nu prea pot sa lupte, dupa cum ai zis, ce sanse au rezervistii aia care mai sint (100k???) ?

              Totusi cred ca vezi lucrurile prea in negru, as zice ca oarecum s-ar descurca cei 75k, unii mai bine altii mai prost dar nu uita ca si potentialii adversari sint tot cam pe aici adica nu vor avea in fata USMC sau Legiunea Straina.

              Pana la urma ajungem la concluzia balticilor si incepe sa publicam manuale de gherila (urbana).

          • mihais says:

            Discutam in contextul unei reforme.Care ar genera o forta cam 40-50% din aia finlandeza(atat avem $$$ ).
            Si tin cont de necesarul restului de misiuni.Am avea o rezerva mecanizata,forte pt misiuni ale coalitiei,aparare AA.

            Cei acum ar indeplini misiunea acum (ce sa scriem si noi? )dar intr-un mod periculos de ineficient.Si nu-s o solutie pt o tara ca a noastra la rascruce de vanturi de la est si sud.

            • admin says:

              Nu e o complezenta, istoria ne arata ca dupa ce initial o iau in barba urat de tot – pentru ca sint intotdeauna luati prin surprindere chiar si atunci cand ataca ei primii – romanii tind sa se mobilizeze in repriza a doua si sa piarda meciul in prelungiri, insa onorabil. Asa ca pana la urma as zice ca cei 75 de k ar face ceva treaba. Intr-un final. Si da, ineficient.

          • alkxz says:

            istoria (ww1 și ww2) ne învață că românii au fost nevoiți să acopere lipsa de pregătire și lipsa armamentului corespunzător cu pierderi umane foarte mari!
            ar fi în interesul militarilor să ceară mai multe de la politic pentru că e clar că nu acționează în interesul armatei, a țării, poate că fiecare politician ar trebui să trăiască măcar o lună în condițiile uni militar obișnuit, înainte să înceapă să se dea cu părerea despre necesarul armatei

          • mihais says:

            Unul singur e pierdut pe modelul asta din 3 razbele mari cate am avut in ultimii 150 de ani.

          • gsg9 says:

            si eu gandesc oarescum tot ca mihais

            dai din astia afara jumate si tot cantitatea aia de descurajare si capacitate de lupta o produci

            dovada ca te apara americanii, vin aia cu tancuri ca tu n’ai, vin aia cu avioane ca tu n’ai, vin aia cu nave ca tu n’ai, vin aia cu artilerie autopropulsata ca tu n’ai, vin aia cu scutul ca tu n’ai nici aparare aa

            in schimb ai pe statul de plata structuri gen marina, aviatie, tancuri, aparare aa samd cu jdemii de oameni si valoare combativa nula

            intreaga structura a armatei e labartzata si fantezista

            se risipesc banii ca sa mentzina structura functzionala cu vechiturile care este pe post de obiectul muncii

            in loc sa’si faca calculele la rece cum si le’au facut altzii si sa pastreze ce mai pot inzestra decent si ce mai pot opera

            ca rezultat de 2 miliarde anual nu avem practic aparare

            avem doar salariatzi in aparare

            ia sa fi lichidat batalioanele de vechituri, sa periezi si usurezi structura, sa reduci cheltuielile si risipa ca sa mai ramana bani si de inzestrare

            daca nu se face asta este pt ca scopul in sine sunt joburile si salariile, nu inzestrarea si nu valoarea combativa a armatei ca fortza luptatoare

            supravietzuirea sistemului pare a fi scopul in sine

            generali sefi de spitale

            am mai scris eu, momentan e blat intre politicul care se face ca’i plateste si ca’i echipeaza si armata care se face ca munceste

            insa timpul lucreaza grav impotriva lor

    • Eroul Bula says:

      Yeap, inca un geniu care ne sfatuieste, “de bine”, sa ne dezarmam si sa ne bazam pe aliati.

      • amz says:

        Sunt de acord cu doua lucruri, marina e cam supradimensionata si unitatile de rezervisti sunt o nevoie stringenta, la fel radarele de artilerie.

        Persoanal cred ca Marasesti, cele doua fregate si Tarantulele sunt inutile si dau mai multa bataie de cap decat beneficii.

        4 corvete Sigma si 1 fregata De Zeven Provincien ar fi arhisuficiente si ar putea si intretinute aici si dupa aceea submarinele iar restul s-ar suplini cu rachete de coasta si mai multa aviatie, eventual o intreaga brigada BIM la 50% capacitate, restul fiind rezervisti.

        Aviatia nu comentez, chiar greseste acolo si ma mir ca nu remarca lipsa rachetelor AA. Dar 24 de F-16 cu cele mai moderne AMRAAM-uri nu-s putin lucru chiar si contra rusilor, sunt destule cat sa nu fie sat fara caini iar daca ajungem la 48 cu atat mai bine. Cred ca ar trebui sa se renunte la orice model nou de IAR-99 (e pur si simplu din alt secol) si cautat un acord cu italienii sau sud-coreenii pentru un trainer nou care sa poata face si politie aeriana mai ieftin, eventual doar asamblat in Romania sau cu revizia aici.

        La fortele tereste, acolo e nevoie de ceva organizare. Personal sunt fan senile si cred ca cele 4 brigazi mecanizate ar trebui sa fie in intregime pe senile; aici avem o resursa destul de ieftina, T-55/TR-uri care pot fi transformate in APC-uri; avem turelele de MLI, le mai putem pune niste aruncatoare de grenade, poate iesi un IFV greu decent cu relativ putina cheltuiala … una dintre preocuparile principale ar trebui sa fie protectia trupei (blindaj, NBC) impotriva artileriei reactive ruse (Smerch, Buratino) iar un astfel de IFV ar putea face treaba asta si ar putea fi folosit in suportul infanteriei cu Spike, tunuri automate si aruncatoare de grenade. A doua prioritate, tot relativ ieftina, este morteriul autopropulsat de 120 mm si cred ca avem si pentru asta sasiuri (MLI, T-55, TR-uri) plus brevetul pentru mortier pe MLI automatizat.

        O cheltuiala mai mare ar fi la apararea anti-aeriana a trupei pentru ca trebuie Manpads noi.

        Ceea ce vreau sa spun este ca n-ar fi o mare problema sa dotam 4 brigazi mecanizate mai putin tancuri (eu inteleg mecanizatele pe senile, nu roti) cu ce avem prin curte si cu investitii relativ mici.

        • amz says:

          Am uitat sa zic de arme antitanc..cateva Javelin ar fi bune insa baza ar reprezenta-o ceva gen Carl Gustav (care ar inlocui si AG-9). Ori cumparam asa ceva si licenta pentru munitii sa le dezvoltam noi ori dezvoltam LGEI-99 Snake ( ce stupiditate sa nu facem asta).

          • admin says:

            Daca am inceput (si continuat) cu Spike, atunci sa cumparam si un competitor direct cum e Javelin nu ar fi cea mai buna decizie logistica. E adevarat ca nu le-a dat prin cap sa cumpere si licenta Spike asa ca nu sint foarte atasati de ele, totusi au fost cumparate deja cantitati mari. javelinul ar trebui sa fie si mai scump, din cate stiu.

            Cat despre Snake, nu stim mai nimic despre aruncatorul asta, in afara de nume si o descriere general-sumara. De remarcat ca nu a fost produs nici macar pentru export.

      • gsg9 says:

        Buna dimineatza Eroule, tzi’ai baut cafeaua azi?

        Penca deja suntem dezarmatzi si ne bazam pe aliatzi 🙂 🙂

        Ca scutul e american, venira Abramsurile si M109, mai bantuie chiroplane sa faca pulitzie aeriana, USS Porter e la CTA si dupa el cica vine USS Truxtun samd

        Volkhovul, Strela, T55ul, Styxul, fregatele cu mitraliere si cu ce alte feratanii mai suntem noi “inarmati” nu prea mai sperie pe nimeni 🙂 🙂

        Suntem rezolvatzi deja e catre geniile locale impreuna cu geniile din “armata”

        • Eroul Bula says:

          @gsg9
          Io stiu starea mirifica a dotarii noastre dar individul propune sa nu le mai inlocuim cu nimic si sa ne facem un Hezbollah mai mare.
          Partea cu trupele de rezerva nu e rea dar aia trebuie sa vina in completarea armatei si nu in loc de armata.
          In alta ordine de idei, nu ti s-a facut dor de noi? Ca noi ne tot uitam in zare, poate-poate …..

  4. MVSTELIDAE says:

    Eu nu-s de acord. Armată Română nu poate fi condusă de alt comandament, mai ales unul care nu are treabă cu desfăşurarea operaţiunilor unei alianţe.

    Asta se întâmpla când eram carne de tun pe frontul de est, luptam ”desculţi” şi flămânzi cu cea mai mare armată de pe glob într-o stepă, protejând ”inteligent” flancurile marilor corpuri germane.
    Colaborarea ar aduce multe avantaje, dar încă nu suntem colonie. Ăsta-i servilism. Mai bine luptăm cu praştia, încă suntem un stat suveran, ar trebui să organizăm ceva comun sau deloc.
    Dacă cetăţenii României o să doreasvă confederaţie sau federaţie UE, atunci putem vorbi de o armată comună. Dar mai curând văd o federaţie din România decât din UE.

  5. radu says:

    Mi-e ca prestigiosii jurnalisti germani sa nu fi inteles ceva gresit. Tin minte ca vazusem mai demult undeva ceva cu Divizia aia multinationala NATO, la care noi puneam grosu si mai participau si altii cu cate ceva, bulgarii, turcii, polonezii cu o companie daca nu ma insel, si cred ca si americanii, desigur.
    Acolo erau pomeniti si nemtii, doar ca ei nu veneau cu trupe propriuzise ci cu ofiteri pentru comandamentul diviziei, daca imi amintesc bine. Comanda diviziei era asigurata de romani, turcii parca isi tin unitatea lor in Turcia, bulgarii la ei, polonezii si americanii isi rotesc ceva trupe pe aici etc.
    Asadar mai plauzibil imi pare ca ofiteri germani din nus ce divizie de a lor sa fie detasati la statul major al vreunei brigazi romanesti din divizia asta, si nu ca o brigada romaneasca va fi subordonata unei divizii germane.

    Adica un general roman conduce divizia, niste ofiteri nemti conduc o brigada romaneasca ce face parte din divizie, o companie poloneza, una bulgareasca, doua romanesti si una americana sunt integrate intr-un batalion condus de un american, si fiecare beneficiaza de experienta asta si de pregatirea in comun, se pun la punct si se rodeaza niste lucruri pentru a colabora mai eficient la nivelul diferitelor tari NATO, ceva de genu.

    Probabil se va lamuri treaba cand zic ei, la adunarea aia, cine stie.

    In niciun caz nu cred ca va intra Brigada FOS in subordinea unei divizii germane (sau oricarui alt comandament strain).

    • admin says:

      Posibil.

    • alkxzs says:

      e posibil ca ofițerii ăia germani să nu conducă nimic, ei fiind doar atașați la statul major al unității alea, fără a avea funcții de comandă directă

  6. Cezar says:

    Si Uncle Sam ce parere are despre lucrul asta, ca s-ar pute sa nu-i prea surada ideea ca nemtii incep sa se reimplice in domeniul asta militar si ca isi reantind tentaculele catre Europa de est?

    Ultima oara cand au facut lucrul asta au trebuit sa treca printr-un razboi mondial chinuitor, cred ca acum sufla si-n iaurt. Ei si japonezii par sa fie cei de care americanii se feresc cel mai rau sa ii lase de capul lor, pentru ca sunt capabili sa se organizeze intr-atat incat sa ii concureze pe yankei si sa le devina iarasi dusmani. Fara indoiala au si bani si capacitati militaro-industriale care sa le permita o inarmare rapida si performanta. Mai ramane vointa politica de a face asta, Mai sunt si rusii care se au inca bine cu nemtii, pare periculor pentru cine sta si doarme. Mai interesanta este pozitionarea noastra, vad ca iarasi jucam la doua capete, cu fundul in doua barci….gata sa vedem care pluteste mai bine cand se despart! 🙂

    • admin says:

      Uncle Sam a zis ca astia de mai la Est sint cam pe cont propriu. Nu se poate supara ca lumea incearca sa gaseasca solutii, chiar daca unele pot fi proaste.

  7. alkxzs says:

    nu prea am înțeles totuși care era treaba cu cehii, pentru că fără a fi la fel de reprezentați în NATO ca ungurii, nu îi văd să îi dea pe spate datoria (implicarea față alianță)

  8. xv says:

    O idee fara cap si fara coada. Subordonare dpdv administrativ iese din discutie, iar operativ e lipsita de sens.
    La olandezi integrarea are sens, au tehnica similara (Leo 2, Fennek, PzH 2000 samd), sunt in proximitate geografica, acopera aceeasi zona, au si aceeasi cultura.

    Sper sa nu fi semnat tipul de la Gradina Botanica ca primarul vreun ordin de la madam de la Berlin, care vrea o armata europeana.

    Nemtii astia o cam ard pe sefie, nu le mai place sa-si murdareasca bocancii, in brigada de la Craiova au ofiteri de stat-major, trupa nexam, si ar vrea ca armata lor sa fie compusa din olandezi, cehi si romani, se pare.

    • admin says:

      Ar fi in stilul Marelui Mut.

      Pe de alta parte, poate ca ar fi vorba de un fel de task force mai permanent. Ceva antrenamente comune, un fel de subordonare mai originala. Nu stiu in ce masura ar merge combinatia asta.

    • mihais says:

      Armia europeana la ucazul madamei e cea mai buna idee…pt daramat UE. 🙂

      • gsg9 says:

        nu’i bai, ca madama e posibil sa dishhhhhpara la toamna prin alegeri libere, ca par a se fi saturat si turcii din germanistan de concurentza neloiala din siria/paskistan/astan si alte stan’uri

        iara mUESTANul se pare ca o ia oricum la vale, stai sa iasa madam le pen prezidenta in emirat, ca are sanse reale, candidatul dreptei e compromis deja iar la tanarul celalalt se lucreaza dinspre rasarit, sa vezi dansuri si muzica si sa vezi ce ne radeam

  9. xv says:

    Ideile de genul asta care sfideaza inteligenta sunt scoase de politruci, ca deh NATO e o organizatie politico-militara. Exemplu: muti o subunitate romaneasca in Polonia si una poloneza in Ro, si gata, ai creat doua unitati multinationale, faci un PowerPoint frumos si scrii “smart defence”, “integrare”, “comonalitate”, “interoperabilitate” samd.

    Valoare tactica zero.

    Iar cu nemtii e f simplu: fara tehnica similara cu a lor, nu ai cum sa lupti ca ei, normele tactice sunt diferite. In cel mai fericit caz s-ar putea incropi o brigada dotata coerent dupa ce vin Boxerele alea si Spike-urile. Dar s-o subordonezi nemtilor ar fi cel putin neinspirat, daca nu chiar inconstient.

    • admin says:

      Poate ca si asta e: un gest politic de genul “tropaim si noi cu voi”. Sau poate speranta e ca odata pasul facut, se va omogeniza si dotarea. Nu-mi inchipui ca n-ar cere si romanii ceva la schimb. Poate nu pe fata.

      • xv says:

        Mda, e vorba de Brigada 81 Mecanizata, aveam un feeling de presimtire…

        • admin says:

          S-a anuntat oficial? Nu prea inteleg de ce i-au ales, eu pariam pe brigada 1, probabil exista o logica rezervata doar initiatilor.

          • mihais says:

            Pai armata germana e un fel de rezerva pt noi cei din linia intai.Nemto-cehii care cica is sefii nostri ajung dupa o ~saptamana de la inceperea shoului,in cazul in cel fericit.Bg81 prin dislocarea ei e oricum in rezerva/esalonul 2.

            Pa persoana fizica,din motivele aratate de XV,cat si din banale motive politice nu prea cred ca e o mare afacere treaba asta.

            In mod practic,brigazile si grupurile de lupta de nivel btn ar trebui sa se roteasca fara mari dificultati sub ce comandament e necesar.Deci practic brigada noastra ar lupta in subordinea unei divizii romane,chiar daca la timp de pace e in subordinea nemtilor.

            • admin says:

              Ar trebui totusi sa vedem ce ne poate iesi si noua din afacerea asta. Eu nu m-as agata prea mult de aspectul operational, poate nu asta e de fapt intentia. Decizia a fost politica, s-a vrut sa se demonstreze ceva, e un semnal, ok… Eu o iau ca pe o oportunitate in primul rand de a te antrena cu germanii, un fel de inot sincron pe senile si, cu un maxim de optimism, ma gandesc ca poate sa pice oaresce pleasca – SH, din parcul rece, cum o fi. Trebuie sa fim constienti ca T55 si chiar Bizonul nu mai sint tancuri, sint mai mult o amenintare pentru propriile echipaje. Nu ma gandesc la comparatiile tampe tanc vs tanc – n-am gast alta rima – ci la modul cum (nu) ar face fata unor rachete antitanc moderne. Cand esti pe below sub-zero, orice in plus se vede. Asta e, aici s-a ajuns, ramane sa vedem de unde pica ceva “cu costuri minime”.

          • xv says:

            Daca as face un clasament al armatelor care ne-au ajutat in primul rand prin cunoastere (TTP-uri) ar fi SUA, Israel, UK, Turcia, Grecia, Franta, Italia. Nemtii, hmmm, ar fi in afara clasamentului.

            Dar hai sa ne subordonam madamei Merkel, ca avem un sas la conducere si cica doicilandezii vor fi nuclul de securitate european. O armata cu capabilitati imense, dar castrata dpdv operativ, asta e Bundeswehrul.

            Nuts

            Ma rog, eu sunt mai sceptic de felul meu, poate o sa iasa cu panselute, curcubee si inorogi. Am fost fanul unei apropieri de Germania, dar nu asa…

          • mihais says:

            Tancuri nu-s,sunt un fel de Stryker MGS mai putin fiabile.

            Daca am cu adevarat o problema cu armia romana din prezent e avem mentalitatea de inceput de razboi mondial.Nu facem nimic 20 de ani pe parte de inzestrare,ca asa-i politica.Iar la nivel profesional avem institutionalizat ”merge si asa” si ”hai sa vedem ce pica”.In fiecare perioada pre-razboi am avut chestii de genul asta.Ba rapid-rapid o comanda de munitii ,mitraliere si tunuri,in toate calibrele imaginabile,ba cateva tancuri.Rezultatul a fost mult eroism si multe cruci care nu trebuiau sa fie pt ca regulamentul spune ca atacam in linie de tragatori cu strigate de uraaa.

            Za aidia nu e ca am ceva cu argumentul tau.Za aidia e ca sparie gandul ca jeniile noastre cred ca e destul sa facem artificii de natura asta si apoi dormim.Gata,ne comanda nemtii,stam linistiti.

          • mihais says:

            Bonus,avem si un vesnic dezinteres.Pt ca nu armele ar fi totul.Doctrina si tactica ar fi marea parte din ecuatia eficientei pe campul de lupta.Noi dam sarje de Bizoni pe Smardan.In conditiile in care ”ailalti” au cea mai cea artilerie.

            Pot sa fie Abrams M1A n-spe,nu mere ase.

          • gsg9 says:

            Miniştrii Apărării din Germania, România şi Republica Cehă au un acord pentru a-şi consolida relaţiile de apărare. Ca parte a acestui acord, Brigada a 4-a de Reacţie rapidă a Cehiei şi Brigada Mecanizată 81 a României vor colabora strâns cu Divizia a 10-a de Blindate şi cu Divizia de Reacţie Rapidă din Germania”, precizează într-un comunicat Alianţa Nord-Atlantică.

            “Prin aceste acorduri, Cehia şi România acceptă să contribuie cu câte o brigadă militară la o divizie multinaţională comandată de Germania”, a declarat Camille Grand, asistent al secretarului general NATO pentru Investiţii în Apărare, cu ocazia ceremoniei de semnare a documentelor.

            http://adevarul.ro/international/europa/romania-isi-consolideaza-cooperarea-militara-germania-cehia-1_58a55dd65ab6550cb884fb05/index.html

            • admin says:

              Mersi. Nici de data asta nu i-am prins pe ziaristii nemti cu cioara vopsita. Cum or reusi astia sa gaseasca info inaintea ziaristilor romani? Ne-au subordonat si la capitolul asta.

          • xv says:

            Mihai, dintre toate brigazile tocmai pe-aia care acopera Ardealul au multinationalit-o. Nu vreau sa intru in speculatii si teoria conspiratiei, doar ca nu-mi place deloc faza, puteau lua Brigada 1.

          • gsg9 says:

            xv,

            pana la urma ce inseamna internatzionalizarea asta

            pleaca brigada din ardeal sa apere germania?

            ca daca nu, se poate subordona imediat inapoi, care subordonare romana prespun ca oricum nu dispare, nu’si inchide brigada statiile radio si legaturile cu comandamentul roman si Romania si nu injura generalii romani daca’i cauta cu ordine

            le dau germanii ordine sa stea in unitati daca se rascoala ungurii si astia se executa ignorand ordinele de la bucaleSTAN?

            in caz de prabliem in Ardeal iei comanda inapoi si gata

            probabil o sa fie un rahat pansat, internationala cu numele sa aiba si mueropa diviziile ei multinationale

            daca o pleca in vreo misiune enternatzionala nu pleaca toata brigada, or pleca niste subunitati

            si stai sa vie alegerile in emiratele franceze si in garmaniSTAN ca sa avem de ce sa ne radeam 🙂

          • Ilie says:

            Nu ziceau ca-si schimba nemtii armele de asalt? Poate le sau la unii de pomana…

          • Ilie says:

            Pai alta sansa sa ajungem si noi la calibru nato dupa 13 de nato. Ca oricum la cugir sunt ocupati cu exporturile de arme aproape perfecte

          • gsg9 says:

            arme ca arme dar sa le dea si munitzie 2nd hand, calibru NATO si deja folosita prin teatrele de operatziuni, e mai safe si mai eco asa

  10. xv says:

    Inca nu e oficial.

  11. […] a fost pe faza si a scris. Spot […]

  12. […] Au aparut si zvonuri – pe care eu deocamdata nu le cred – cum ca o mare unitate romaneasca ar urma sa fie subordonata unei divizii germane pe model olandez, desi Olanda cam are granita comuna cu Germania noi n-avem asadar o subordonare directa ar fi mai dificila. Un articol cuprinzator AICI. […]

    • admin says:

      Scurt, clar si (nu prea) cuprinzator. Ca sa nu existe dubii asupra naturii relatiei.

  13. gsg9 says:

    ca tot vorbim de eforturi multi’natzionale, cica 13 aliatzi plini de foarte bune intentzii se bat cacare sa trimita bapoare si caricioplane incoa la MN

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21615231-ministrul-apararii-anunta-cresterea-prezentei-navale-nato-marea-neagra-13-aliati-intentioneaza-contribuie-forte-brigada-multinationala-inclusiv-avioane-pentru-politia-aeriana-romaniei.htm

    cica or sa ne’o faca-faca-facaaaa si pe celebra pulitzie aeriana, de parca LanceRurile alea sa zici ca nici nu mai fac fatza

    venira si tancuri, vin si Black Hawks, USS Porter

    se face o divizie multi’labatzionala condusa de germaniSTAN

    ce i’a apucat p’astia tontzi dintr’o data, se intampla ceva in zona in the near future?

    ca ultima data cand s’a facut nu’shce mare demonstratzie de mare mare fortza cu defilari cu parade cu americani franci polaci turci prin bucaleSTAN a inceput veselia prin Crimeea si Ukraina

    se consolideaza malurile estice, dau valma rusii? au ramas fara beutura? se preconizeaza sa ramana fara beutura in intervalul urmator?