Celelalte corvete, episodul 2

Corveta multirol - Sursa: Fincantieri

Corveta multirol – Sursa: Fincantieri

Inca o corveta ce ar fi putut fi luata in calcul de MApN.

La jumatatea lui 2016, Qatarul a comandat consortiului italian format din Fincantieri si Leonardo-Finmeccanica un numar de sapte nave, dintre care patru corvete, o nava de debarcare si doua nave de patrulare (OPV-uri).

Contractul se ridica la o valoare totala de EUR5bil, din care circa EUR3bil inseamna constructia navelor, electronica in valoare de EUR700-800mil furnizata de Selex ES (companie Leonardo-Finmeccanica) si rachetele Exocet si Aster in valoare de EUR1bil, suma primita de MBDA, o alta companie Leonardo-Finmeccanica. A fost o zi buna pentru italieni.

Comparatia corvetei multifunctionale a Fincantieri cu SIGMA 10514 dar si Avante 2200C a spaniolilor de la Navantia arata cam asa:

Comparatie SIGMA 10514 vs Avante 220C vs Fincantieri Multirol

Comparatie SIGMA 10514 vs Avante 220C vs Fincantieri Multirol

 

Din punct de vedere al dotarii, proiectul Fincantieri este in mod clar optimizat pentru lupta anti-aeriana, sacrificand capacitatea de lupta anti-submarin.

Corveta este dotata cu un VLS Sylver (cu un numar necunoscut de celule) pentru MBDA Aster 30 si un lansator RAM.  CMS-ul este Athena iar radarul multifunctional este Kronos, ambele produse de Selex ES. Tunul de 76mm si cele opt rachete Exocet MM40 Block3 sint standardul obisnuit.

Echipamentul dedicat ASW e mult mai sarac, corveta trebuind sa se bazeze cel mai mult pe elicopterul NH-90 ambarcat, avand in vedere ca sonarul montat in chila este optimizat pentru detectarea minelor mai degraba decat a submarinelor. Motorizarea “zgomotoasa” CODAD pare sa intareasca ipoteza.

Se poate observa cum includerea unei capacitati AAW robuste – desi evident nu la nivelul unui distrugator / fregate anti-aeriene – are un impact direct asupra deplasamentului.  Corveta Fincantieri este foarte asemanatoare cu seria a doua a clasei de fregate usoare Incheon a coreenilor, care are de asemenea un rol mai pronuntat AAW.

Fincantieri s-ar fi calificat si dupa criteriul “construit in Romania”, grupul italian fiind proprietarul, prin intermediul subsidiarei norvegiene Vard, a santierelor Braila si Tulcea. E adevarat insa ca cele doua santiere nu au mare experienta in constructia navelor militare moderne de asemenea dimensiuni.

 

Both comments and pings are currently closed.

60 Responses to “Celelalte corvete, episodul 2”

  1. alkxzs says:

    păi navele construite Qatarului e firesc să aibă mai puține capacități antisubmarin pentru că unde le folosesc ei submarinele acționează mai greu, fiind adâncimi mai mici, cam la fel au și saudiții de ex
    România a avut cele mai eficace arme navale în al 2 Război Mondial, minele și poate submarinul (pentru că o bună parte a conflictului a fost numai 1!), probabil că dacă ar fi avut o aviația mai dezvoltată pe partea navală ar fi avut mult mai mult de câștigat (asediul Odessei, Sevastopol)
    probabil că cele mai eficiente arme pentru România la Marea Neagră acum ar fi submarinele și o aviație capabilă (care totuși nu poate acționa în orice condiii meteo)

    • admin says:

      Iranienii au submarine si sint in aceeasi zona.

      • alkxz says:

        saudiți se pare că încearcă acum să cumpere 4-5 submarine, de la nemți sau francezi dar au probleme că nu au nici logistica, nici personal pregătit să utilizeze așa ceva, Malaezia s-ar fi oferit să participe la instruire
        arabii s-au bazat până acum mai mult pe americani și britanici (forțele navale) și de abia de acum încearcă își formeze o forță navală mai capabilă, problema lor este că nu au oameni pregătiți, chiar și o parte din forțele lor terestre e formată din străini!

      • alkxz says:

        dacă am înțeles eu bine, saudiții au probleme cu transparența apelor, în afară de adâncimile relativ mici în zona lor; Marea Roșie-unde au ei baza lor principală este una dintre cele mai transparente, la fel și Golful Persic într-o mai mică măsură. ceea ce poate fi o piedică pentru mascarea unui submarin

        • dany says:

          Las ca le trimite ayatolahu’ de TR o firma de vopsit garduri ca tot avem performante notabile la vopsitu’ gardului. O baga pe Sevil la inaintare si aia e… Sau cand se intoarce Mazare din Madagascar il pun sa scuipe seminte de pe yaht si scapa imediat de broblema apelor limpezi…

  2. xv says:

    Deci din cate am inteles din cele doua materiale de pana acum, 4 Fincantieri + 2 opv-uri = 5 miliarde eur
    5 Avante full option (cu 2×4 lansatoare rachete antinava?) = 3,3 miliarde eur
    Avante are autonomie mai mare, raza de aciune mai mare, echipaj mai redus.

    Italienii au tupeu.

    • admin says:

      Italienii mai dau si o nava de desant/debarcare (similara navelor din clasa San Giorgio) dar da, chiar si asa pare un pic scump.

  3. nicolae says:

    Vad ca nu te lasi admin! 🙂

    Cred ca pentru comanda Qatarului si-au dat copios la gioale Fincantieri si DCNS, a fost cu cantec, Franta facand eforturi disperate sa sufle comanda italienilor (sper sa nu incurc castanele).

    Nu sunt de parere ca poti sa faci AAW asa cum trebuie cu o astfel de corveta, desi puteau sa-i spuna lejer fregata. In general (comentariu bazat pe observatii proprii si personale) pentru lupta AAW e nevoie de o nava mai mare, de la un minim de 4000 de tone in sus. Stiu, mai sunt fregate AA de 3000 si de tone, dar sunt de conceptie veche.

    Cred ca Qatarul (a se scuza cacofonia) se bazeaza pe faptul ca lupta cumva preponderent in apropierea bazelor si probabil au sacrificat autonomia (aia in zile), calitatile nautice (clima blanda) si ergonomia pentru asta, nu mai zic de capabilitatea ASW.

    Tocmai ca in ape mici submarinele clasice diesel-electrice mi se par chiar mai periculoase decat in marea larga, iar Iranul are niste mini-submarine care pot provoca daune extinse, parca si niste Kilo.

    Altfel totu-i scump cand vine vorba de arabi bogati in petrol si lipsiti de experiente recente in ale luptei pe mare (amintirea dronei – barci de mare viteza incarcate cu surprize explozive este inca proaspata in mintea mea).

    Pentru noi componenta ASW ramane esentiala (plus ca inlocuim cu astea noi nave dedicate ASW) avand in vedere cele 6 Kilo imbunatatite de la Marea Neagra si faptul ca in caz de Doamne fereste pot lansa Kalibr din proximitatea coastelor romanesti, scazand destul de mult timpul avut la dispozitie pentru a reactiona.

    Vad ca eviti sa prezinti Ada… 🙂 Poate ar fi momentul s-o faci! 🙂
    Oricum, ceva mi-a atras atentia in articolul de pe hotnews, care a tot circulat pe site-urile de profil:

    “Licitatia, lansata de un an deja, bate pasul pe loc pentru ca in urma evaluarii ofertelor un consortiu condus de o firma turceasca a depus o oferta ce presupune si acordul Statelor Unite pentru transferul unor echipamente, dupa cum ne-au explicat surse din domeniu.” – e vorba despre fregate, dar si armamentul de pe Ada e american. Sa insemne asta o deteriorare a relatiilor turco-americane, cu noi pe post de victime? Sau iar ne mint astia pe toate partile?…

    “MApN a raspuns unei solicitari HotNews.ro referitoare la stadiul licitatiei si a precizat ca, in prezent, “decizia finala cu privire la atribuirea contractului de achizitie va fi luata in functie de raspunsurile primite de catre autoritatea contractanta referitoare la disponibilitatea unor sisteme care ar urma sa fie montate pe platformele navelor”. – tot despre fregate. Autoritatea contractanta suntem noi, ma intreb daca cele 190 de milioane de euro pentru cele doua fregate sunt bugetul, fara armament inclus. Doar radare, CMS, senzori, contramasuri, modificari structurale, dar fara armament.

    Sau incearca sa faca apel la EDA pentru Phalanx, Harpoon, un sistem de lansare rachete AA s.a.m.d.

    Anyway, imi placea mai mult Avante a celor de la Navantia…

    • gsg9 says:

      pe asta cu kilogramele de vodka in apropierea coastelor romanesti ca sa lanseze kalibr in noi de unde ai mai scos’o 🙂

      si ce te faci, ca mai au si pe corvete 🙂

      alea le lanseaza din port sau de la mama dracu, in croaziera la joasa inaltzime urmarind formele de relief sunt destul de greu de detectat si urmarit

      au o bataie atat de generoasa incat pot sa le traga inspre inland spre moscova, sa le intoarca pe la budapesta, sa vina cu ele pe autostrada sibiu pitesti dupa aia pe autostrada soarelui dus spre constanta si intors spre bucalestan ca sa loveasca la focsani

      dupa aia la noi pe cine dracu sa mai surprinda 🙂

      la noi ne dau rusii telefon cu 24 de ore inainte “vedetzi bah aurolacilor ca la maine la 11:20:37 tragem cu niste kalibr in voi” si mirobolanta romanian AA defense va avea timp suficient pt a riposta, cu ce unde cine cum nu se stie, se pozitzioneaza strategic mitralierele aa 🙂

      de ce dau aia telefon cu 24 de ore inainte?

      pai ca sa aiba astia de la psd timp suficient sa adune consiliul de coroana, sa modifice legislatzia penala si sa o publice in monitorul oficial si sa se predea neconditzionat

      practic se economisesc rachetele, d’aia 🙂

      altfel tot torpila sau mina raman arme periculoase, sa mineze sau sa torpileze in apele noastre teritoriale ar fi o problema

      e bine ca ai 8servat ca se deterioreaza relatiile cu americanii, la fel cu vest europenii, numa cu moscova par a se intzelege mai bine turcafletzili

      • nicolae says:

        Bine bre gsg-ule, atunci de ce merg rusii in Mediterana cand mai darama cate un buncar ISIS in loc sa faca cum au mai facut (o singura data, cred) de-au facut alea ditai excursia pe la iranieni s.a.m.d., doar ca n-au mai ajuns toate… Speculatii capitaliste…
        N-am mentionat torpila si mina ca sunt de la sine intelese, la care se adauga posibilitatea ca niste baieti din Speţmaţ sa-ti vina cu submarinu’ sa-ti confiste platforma s.a.m.d.
        Iar aia din ISIS sunt chiar mai desculti decat noi in materie AA…
        Ce face Erdogan de show pentru turcaletii lui de acasa e una, ce fac si zic aia cu lalelelelele la ei acasa in pline alegeri e iarasi una… Turcii si rusii s-or intelege bine acum, dar ei sunt natural in tabere opuse… Pana una alta Turcia se bazeaza pe mult armament de provenienta USA, inca mai sunt parteneri in F35, inca pare sa existe incredere…

        • dany says:

          Bre @nicolaie
          Matale prea i creditezi pe astia din “Speţmaţ” cu matretze* realizari superioare in ultimu’ deceniu…
          Daca erau asa buni cum zice lumea, acum la Kiev nu vindea ciocolata Porosenko ci tot ala dinainte….
          Traiesc si astia ca si altii din amintirile unora care chiar au facut istorie in domeniu…
          De venit vin cu sujmarinu’, problema ie* sa nu se incurce draqu in niscai plase de calcani uitate prin zona, mai un cablu submarin uitat de pe vremea impuscatului…Ca daca se incurca in plase iese scandal mare cu Herrdogan pe motiv ca le saboteaza astora productia de calcan…
          Si conflictu’ ala cu laleli si alte mufide … valide… cineva canta fals in toata smenuiala asta… Herrdogan parca latra la stele cand invinuieste Occidentu’ putred de Srebenita si alte alea, iar astia cu Damen si alte alea parca intentionat dau apa la calu’ lui Herrdogan…Parca cineva vrea din tot sufletu’ ca Herrdogan sa fie baiet prezentabil si curat ca lacrima la intalnirea cu rasPutin…

    • alkxz says:

      Iranul are 3 submarine clasa Kilo și 1 minisubmarin, construit de ei (care e destul de dubios!), se poate să încerce să mai construiască că au ceva industrie navală-au mai construit pentru marina lor

    • admin says:

      Nu-mi dau seama de ce echipamente ar putea fi vreo problema cu transferul spre Romania, daca de acordul lor e vorba. Phalanx, Harpoon si ESSM sint folosite international de multi ani. Daca e vorba de disponibilitatea lor, asta indica EDA.

      Phalanx si Harpoon poate se mai gasesc prin depozite dar un sistem AA nu prea vad, in afara cazului in care vor SeaSparrow cu Mk-29. Mk-13 ar fi o aberatie dar tocmai de asta nu e exclus.

      • gsg9 says:

        in conditziili deteriorarii relatziilor Imperiului cu disperatu ala agresiv de la ‘stambul americanii le’ar putea refuza turcafletzilor echipamentele ca sa le tulbure afacerea, ca presupun ca turcii sunt integratorii, probabil lor ar trebui sa le livreze americanii sistemele/rachetele si nu direct 9

        speculam si noi conspiratzii mancand semintze de pe margine, ca 9utatzi mue estem 🙂

        • admin says:

          Noutati ar fi dar nu ne plac.

          Aprob pozitiv conspiratiile optimiste. Optimismul conspiratiei de fata e ca americanii au fost macar intrebati de echipamentele alea.

          • gsg9 says:

            si care o fi fost raspunsul americanilor
            “muahahahahahahahaaaaaahahahahahaaaaaaaaahahahahaaaaaaahahahhaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahahhahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahhaaaahahhahaaaaaaaaaaaha ha ha”

            sa ne pastram deci 8timisti

            si poate ca suntem noi prea pretentziosi, adica nu poate, sigur

            ca ei saracii au atata activitate, au atatea programe in derulare, se anuleaza, restarteaza atatea licitatzii si ordonantze, e atata forfota pe acolo pe la ei prin sistemele lor complicate si laborioase

            sunt in faze avansate de discutzii pt F16uri de vanzare din Coreea de Nord
            se va semna contractul pt TBTuri cu Papua Noua-Guinee
            LRSAM se vor achizitziona din Botswana, aici ne avantajeaza conversia una-la-una cu moneda natzionala Botswaneza
            radare din Tanzania
            masini blindate din Guatemala
            si cate si mai cate…

        • alex3 says:

          End userul e Romania, nu Turcia.

          Putin probabil ca SUA sa refuze sa transfere aici niste amarate de rachete – de altfel ar putea fi lejer inlocuite cu variante europene.

          Buba cu turcii e in alta zona – e deranj mare la ei pe plan intern in zona industriei de aparare. apoi, sunt neintelegeri si intre ei si europeni si poate in curand si intre ei si americani.

          nu au cum sa le dea lor fregatele dar trebuie astia sa gaseasca un motiv mai diplomatic, sa nu sara ‘stambulul in sus.

      • nicolae says:

        Mk 13 ar fi o aberatie in sensul ca nu-l mai foloseste multa lume, altfel nu e o idee complet rea. Raytheon are kit de conversie la SM2, lansatorul cu pricina trage si Harpoon. Completezi SM2 cu un SeaRam si ai o capabilitate mai mult decat decenta pe lupta AA.
        Francezii inca-l mai au instalat pe niste nave mai vechi, turcii la fel si or mai fi, ca nu stau sa-i caut pe toti acum…
        LM Canada s-ar putea sa se fi ofticat ca au venit turcii cu preturi de dumping si sa-i fi faultat astfel, avand in vedere ce masinarie de lobby au in DC.
        Mi s-au parut interesante cele doua fraze, d-aia le-am citat. E placut sa mai scuipi si seminte pe marginea drumului din cand in cand…

        • admin says:

          Mk 13 are o cadenta de tragere foarte redusa plus o intretinere complicata si scumpa (fata de un VLS tip siloz). La fel si fiabilitatea sufera, comparativ.

          Un argument pentru montarea lor pe fregatele romanesti ar fi un exemplu al altui client care l-a instalat ca parte a unei modernizari; cei care-l au pentru ca asa a fost instalat de la inceput nu se pun, nu sintem in situatia lor. Ei il vor scoate din serviciu odata cu navele respective.

          Daca ai spatiu pentru instalarea unui VLS atunci asta e cea mai buna solutie, diferenta de pret intre ele nu va conta asa de mult in economia proiectului de modernizare. Sa fortezi Mk 13 cu toate minusurile lui, doar pentru a salva cateva milioane de dolari, mi se pare o aberatie. Pe care insa nu o exclud.

  4. Ilie says:

    Deci pana la urma si Multirol de la Fincantieri e in liga 🙂
    Si mai au niste santiere in Romania, chiar 2 🙂
    Poate chiar un Vard 7100 – pare mai ieftin 🙂

    Legat de obsesiva ta problema cu “lipsa de experienta” a santierelor civile in fabricarea de nave militare, vin cu un contra-argument:
    http://bumn.go.id/pal/application
    Daca indonezienii au reusit sa faca segmente pt sigma lor eu imi reafirm convingerea ca orice santier (si santierul orsova) poate sa fabrice(bineinteles cu limitarile de tonaj aferente) module pt orice nava militara (daca acestea folosesc tehnologie clasica – adica otel) atata timp cat au niste ingineri care sa stie sa citeasca niste planuri si un control al calitatii care sa certifice ca acele module sunt conforme.

    Ca pana la urma nici Galatiul n-are experienta cu Sigma…

    • admin says:

      Nu chiar: a existat o perioada prin 2008-2010, in timpul crizei, atunci cand comenzile pentru nave civile au cazut si Damen se gandeam sa reprofileze Galatiul pe nave militare. Problema era in investitiile necesare, tehnologia fiind diferita. Bineinteles ca orice santier utilat corespunzator poate sa construiasca navele astea, inclusiv- zic eu, nefiind specialist – Vardurile romanesti. De unde stii ca indonezienii nu au facut deja investitiile necesare?
      “Faima” Galatiului e adusa de faptul ca ar fi construit parti pentru SIGMA dar si doua OPV-uri serioase.

      • Ilie says:

        https://www.scribd.com/document/42621845/Naval-Ship-Design#fullscreen&from_embed

        Eu inca n-am gasit in documentul de mai sus niste paragrafe care sa ma duca cu gandul ca un santier naval pt nave militare trebuie reechipat intr-o asemenea proportie. Singurul spect era cel legat de material (HSLA – high strength low alloy steel) care da ceva probleme in cazul sudurilor (care de asemenea trebuie sa fie continue), cu folosirea unor “filler” mai slab decat materialul de baza. Desigur, poate nu vom avea numai MIG-uri de sudura, dar in raport se mentioneaza si sudura cu electrozi…

        • admin says:

          Din ce tin minte era vorba exact de tipul de tabla diferit fata de ce erau obisnuiti cei de la Galati. Foarte vag, n-am articolul la indemana, parca era diferenta chiar si intre cele doua OPV-uri olandeze si SIGMA. Nu e vorba de re-echiparea completa a santierului ci de investitii in calificarea muncitorilor pe noua tehnologie, plus ce echipamente mai au nevoie. Si eu sint de parere ca asta s-ar putea corecta relativ usor (fata de suma contractului), atat la Vard cat si la Galati (daca nu au facut-o deja). Dar tragand linia, e vorba de lipsa de experienta in tehnologia respectiva.

          • Ilie says:

            Conform https://www.cdawelding.com/tuition-and-fees.cms
            perioada de instruirea a unui sudor dureaza 4 luni. Acum daca luam in calcul ca e necesara doar instruirea pentru noul tip de sudura nu cred ca dureaza mai mult de o luna – hai doua (care oricum e termenul de livrare al noilor aparate/consumabilelor). Deci nu vb de klingonian tech.
            Taiere nu e problema, deoarece HSLA e mai subtire decat “standard grade”, manipularea e la fel – otelul e magnetic.

            Experienta pt asemenea lucrari se castiga in timp scurt, dar mai important e sa ai controlori straini sa-ti refuze segmentele neconforme so nu d-ai nostrii cu “merge si asa”. Singura problema cu lipsa asta de experienta o vad in cresterea costurilor si prelungirea termenelor de livrare. Ca daca baietii gresesc segmentul si controlorul il refuza se apuca de la cap. Intrebarea e pe banii cui si daca si platesc penalitati, dar astea de obicei sunt in contract.

            • admin says:

              Nu contest ca investitiile, calificarea si experienta se pot castiga in scurt timp dar la asemenea contracte problema se pune mai simplu si e conditie de selectie: ce lucrari anterioare, similare cu asta, ai mai facut? Daca raspunsul e “nada”, asta e un motiv foarte plauzibil pentru descalificare, indiferent daca noi (sau altii) consideram ca e ceva minor. Pana la urma e un dezavantaj cert si doar evaluatorii pot decide daca descalifica sau nu o oferta pe baza asta. Dupa insistenta cu care cei de la MApN au subliniat ca Galatiul ar fi “singurul santier romanesc care…” as zice ca i-au descalificat pe ceilalti exact pe baza asta.

          • Ilie says:

            Pai santierul care zica ca poate vine cu un “contingency plan” (un fel de “what if…”. )in caz de treburi serioase. Cu penalitati si alte treburi juridice pe care nici daca le citesti de 3 ori nu le intelegi, dar te va ustura cand nu le respecti. Nu vorbim de fabricatie “best we can do” ci “acc. to”. Ce e sub se plateste. Scurt si la obiect.

            Cat despre MApN si Galati cu “singurul santier romanesc care…” – am o oarecare indoiala, atata vreme cand fundamentarea nu e foarte clara.
            Pe acelas sistem si Moreni e “singurul “producator” romanesc care…” care de fapt n-a reusit sa puna niste punti si un motor la cutia aia de table de era a lor/a MApN/ a ACTTM ca nici ei nu stiu cine si ce…
            Parerea mea ramane ca Damen Galati a fost ales datorita faptului ca firma mama are in portofoliu o astfel de nava, Vard avand doar 7100 (pe filiera directa) si Multirole corvete plus niste FAC-uri (de ex FAC67) pe filiera indirecta (Fincantieri). Celelalte santiere ar necesita discutii cu biroul de proiectare al modelului ales si prepararea productie care ar fi oricum mai lunga (~1an?) decat in cazul celor de la Galati.

            • admin says:

              Uneori nu ne convine dar experienta anterioara poate sa fie conditie eliminatorie, in functie de cei ce fac licitatia. Se poate ca asta sa fi fost cazul acum, indiferent de contracte, promisiuni, legaminte, juraminte, etc. Dpdv legal pot sa puna conditia asta. Asta e ce lasa sa se inteleaga MApN-ul. Nu inseamna ca as fi de acord cu ei.

  5. dany says:

    Deci acum nu mai vreti Sigma… vreti Avante…aha… domnilor ce draqu este asa greu de inteles ca ne luptam pentru o cauza pierduta… de 27 de ani…Si daca se cumpara Avante sau Sigma pana la urma cu ce pret? Ca urlau de aia vechi cand au zis 1,5 mld €… Astia la cat ajung? La final o sa ajunga undeva la 2,5mld €uroi…Si parca vaz ca le termina de construit exact dupa ce se termina macelu’ si sunt taman bune de vandut la fier vechi…
    Astea erau bune acum 5-10 ani sa fi inceput constructia… Acum aveai echipaje antrenate, deja era necesar un upgrade…
    Sa vezi ce “avante” ne trage ayatolahu’ de TR …de cand asteapta el si ospatarii lui de la FF sa incalece natiunea asta…hheheeeeeeee…Daca a iesit el bouleanu de Ponta si zicea aseara ca ayatolahu’ il invata ce sa zica si sa dreaga in relatia cu basexu’…Daca nici Monta nu l mai suporta pe ayatolahu’ facator de minuni la cate magarii si hotzii au facut impreuna… A iesit el Nascase din mumificare de la Cornu? A iesit …doar ca sa l mai ridice un pic pe Monta de turul pantalonilor si sa mai bata un cui la tronul facatorului de minuni de la Alexandria….

    • Cezar says:

      @dany,

      Bre…..lasa corvetele, ca acum la mare cautare o sa fie armelea ale post razboi fulger, alde pistoale, casti, veste, gloante, lunete, AKM-uri, grenade, mine antipersonal s.a.m.d.

      Apoi mai sunt multe cu care ne putem dota, ca de exemplu apa imbuteliata, lanterne, baterii de tot felul, mancare neperisabila, medicamente din toata gama, lemne de foc, combustibili si tot ceea ce mai este necesar razboiului de guerrilla sau prin munti. Dracu stie ce ne mai poate aduce bubuiala cu rusii, ca sigur nu vom mai avea santierele navale intregi asa incat sa terminam noi corvetele alea fix cand se termina rasboiul si sa le transformam in pescadoare de potolesc foamea poporului infometat dupa atata razboi.

      Eu as paria pe multe neletale pentru oameni, precum anticonceptionalele pentru femeile tinerele si frumusele de la noi, ca daca dau rusii de ele prin batatura, ori le trimit la ma-sa mare dupa viol sa-si regaseasca strabunii, ori raman cu tripleti si niste BTS-uri ceva de dus in carca cate zile or mai avea! Fix ca dupa 23 august 1944, numai ca atunci mai aveau niste restrictii formale ceva, asa……din alea ca da de aliatii cu capul sus, la aia cu capul plecat! 🙂

      Daca scapam de vremurile ce pare ca iarasi ne gasesc nepregatiti si cu pantaloni-n vine, totul ok……Dragnea Voda&CO continuua cu furatul si prostitul lumea in fata, daca nu……am ‘b**** prazul pe persoana fizica!’ 🙂

      • dany says:

        Bre @Cezare
        Io* ti am mai zis matale cand noi eram mai tinerei cateva chestiuni (subliniate si de GSG u’ de a lungul timpului cu varf si indesat):
        -post apocalipsa ruseasca ce va sa vina o sa insemne 3-4 ciumpalaci idealisti (ca altfel nu prea pot sa le spun) calare prin munti si prin padurile patriei… astia trebe* sa marcheze momentu’ si ideile neamului de “rezistenta eroica”…
        -intre timp astia de la putere sau din opozitie (fiecare cum o nimeri atunci) o sa si vaza linistiti de afaceri ori prin guvernele marioneta care o sa i fugareasca pe aia in munti, iar aia care au reusit sa fuga cu sacii de bani in strainate o sa si faca veacu’ pe faleza la Monaco la fratiori, cumnate si alte neamuri pricopsite brusc din contractele cu statul roman…Intre doua postari pe feisbuci in care o sa preamareasca sau sa combata “rezistenta eroica”….
        -Rezistenta organizata… ei nah… sunt o gramada care de abia asteapta sa i dea in gat pe ceilalti ca sa incaseze banii de la cioloveci…Este de ajuns sa tragi un fir din ghem si cade totul…
        -Rezistenta in munti…. sa bei apa de izvor…frectie la picior de lemn la ce forte pot desfasura ciolovecii in cazul unei invazii si evolutia tehnologiei din acest secol…
        -Intre timp poporul o sa se adapteze cum s a adaptat in ’45 sau cu ocazia altor momente de genul acesta

        Poate te intrebi de ce zic treaba asta…
        1~ Astia te tradeaza si pentru 50 € dar pentru cateva miare puse pe capul tau…sunt destui politruci care una vorbesc cu tine si alta fac in spate…iar de tradari nici nu vreau sa imi amintesc…Tradeaza ei acum pe timp de pace dar pe timp de razboi…

        2~ La noi rezistenta nu prea mai are radacini… efectiv dupa venirea comunistilor si pervertirea mentalului romanesc , romanul numai la rezistenta nu se gandeste …Ori a devenit mai intelept ori a devenit mai prost, inca sunt in dubii asupra acestui aspect…

        3~ Matale nu observi ca natiunea asta romaneasca glorioasa/ cea mai si cea mai… este incremenita in timp?

        In conditiile enuntate mai sus la ce draqu mai cumparam courvette, tancuri si gloabe zburatoare (cate 12 din fiecare)?
        As fi inteles daca cumparam vreo 10 corvete si 3-4 submarine, macar 300 de tancuri noi sau macar Abrams, vreo 500 de transportoare noi… sa nu aud pe aia cu offset si ce draqu mai visati voi (au fost 27 de ani in care nu s a facut absolut nimic si voi vreti acum la spartul targului sa i aduceti pe aia cu proiecte cu tot pe trei lulele 3 surcele)… Sa cumperi ce am zis mai sus ar fi aratat ca RO este dispusa sa se apere pana la ultima picatura de sange… dar cand tu te invarti cu politrucii in jurul cozii ca nush ce contracte, nush ce semnaturi… nu arati decat iresponsabilitate / durere in zonele neatinse de soare / frecangeala… timpul sa treaca si leafa sa mearga….

        Nici pe aia cu “n’avem bani” sa nu o aud… din cateva motive simple si perfect reale:
        -legea aia care prevedea controlul si confiscarea averilor ce nu se pot justifica>> toata lumea tace si se jura ca nu fura>>> cu banii de aici cumparam juma de flota americana, cu 3-4 submarine nucleare si cel putin 10 rachete cu incarcatura nucleara…aveam tancuri cacalau deschideam doua centre de mentenanta , unul pentru F16 si altul pentru F35…basca ca ne continuam propriile proiecte din domeniul aviatiei…

        -doar din “panselutzele” pe anul asta (nu vorbesc de alea pe anul trecut) se putea cumpara macar un batalion de Abrams…
        -fondurile europene … aia au dat banii ca sa produca alti bani… dar la cati boi si vaci au ajuns in toate posturile cheie parca vad ca i dam inapoi cu dobanzile de rigoare…

        Asa ca:
        -Facem ceva cu bolta pe ea de lege a controlului averilor
        -Continuam cu drag si spor epopeea “panselutzelor”
        -Fonduri europene… ce draqu ne trebuie noua conditiile astora, daca nu ni i da degeaba nu am facut nimic… Vax albina!

        • nikk says:

          super-tare postarea.ramane o intrebare.pe unde dracu’ ataca rusnacii romania?se parasuteaza peste ukraina,desanteaza peste juma’ de marea neagra sau ne iau prin invaluire via serbia? ce naiba o ardem cu pericolul rusesc? toate invaziile au avut la origine ratiuni economice.de la noi ce sa mai fure? petrolul si lemnul le-au luat austriecii,aurul se duse dracu’ de mult,industrie canci.

          • dany says:

            @nikk
            -In momentul cand RO va fi saraca lipita atunci va disparea si o specie numita politruci, cum de politruci nu ducem lipsa este de la sine inteles ca nu suntem saraci lipiti, ba dimpotriva avem destule de oferit >>>au destule de furat din RO, dovada ca mai toti vecinii nostri se inghesuie sa ne traga presul de sub picioare, unii vor sa fie stapani in Transilvania fara noi, altii vor sa creeze regatul Moldovei Mari sub aripa ciolovecilor, astia cu castraveti murati viseaza mai pe ascuns sa fie stapani in Dobrogea…sarbii isi mai viseaza si ei din cand in cand la Banat…Aia din Ucraina viseaza si ei o Delta macar …

            -“se parasuteaza peste ukraina,desanteaza peste juma’ de marea neagra sau ne iau prin invaluire via serbia? ce naiba o ardem cu pericolul rusesc?” Oricate masuri am lua pentru modernizarea apararii sigur va mai exista cate o gaura de securitate… in momentul asta avem destule gauri la capitolul aparare…Pericolul rusesc??? Ti se pare tie ca de +200 de ani astia ne lasa in pace? Eu nu cred…

            -Este de ajuns sa dispara UE /NATO si sa vezi ce repede joaca cazaciocul ciolovecii la Bucuresti… nu de alta dar oamenii lui Dughin au chiar si o camarutza unde clocesc destule chiar pe la actualul guvern…ca sa nu mai vorbim ca deja sunt tratative pentru a incuraja turismul rusesc in …Delta…Acum 27 de ani tot de turisti am avut parte…

          • Cezar says:

            Hai, bre….ca sunteti copii. Pai cum sa treca de Ucraina? Pai uite asa….bine ede tot. Intr-o buna zii, inspre dimineata, ne pomenim cu una din aia ca la turci(lovitura de stat), una de le reuseste si gata Ucraina….s-a dat cu rusii. Uite asa ne intoarcem in 1940. Daca in decembrie se duce dracului mUE, o sa fie o surpriza?

            Pare ca am intrat intr-o morisca de mu stii ce patesti de azi pe maine. Sa vedem ce se petrece in alegerile alea din vestul europei anul asta, ca astfel vedem daca iarasi vin vremuri cacacioase peste noi si ne prind fara curpapir! 🙂

          • Cezar says:

            http://adevarul.ro/international/europa/porosenko-instituie-blocada-economica-estul-ucrainei-separatistii-ameninta-vor-extinde-nistru-video-1_58c9589f5ab6550cb85b0b76/index.html

            Sau uite alta metoda prin care rusii pot ajunge langa noi….calcand Ucraina in picioare dupa restartarea conflictului atunci cand or sa simta ei sa e cazul sao faca!

          • dany says:

            Deci iar vor sa scoata cartofi din smoala incinsa cu mana separatistilor…
            Sa vedem cine i mai comanda acum ca ultimii au plecat in locuri mai insorite cu iarba verde iar altii au dat cu subsemnatu’ prin Muntenegru…

          • raster says:

            sunt destui prin cecenia , vazusem la un momendat un “moment solemn” pe un stadion arhiplin de trupe. si mai sunt si aia din Osetia

          • alkxzs says:

            în realitate pot trece destul de ușor de Ucraina, pentru că acum este destul de instabilă economic (și nu numai!) și câteva șocuri economice la care s-ar adăuga lipsa sprijinului extern ar duce la spargerea entității sau la instalarea unei conduceri care ar fi mai prietenoasă față de ruși, devenind și dependentă de economia rusă
            asta dacă nu se duce dracului Rusia până atunci!

        • Iulian says:

          Dany, cind eu iti dadeam argumentele pe care tu tocmai le-ai spus ca rezistenta nu e posibila, m-ai contrazis (destul de focos). 🙂 Ce te-a facut sa-ti schimbi parerea?

          • dany says:

            @Iulian

            In postarile alea cu arme nucleare am subliniat necesitatea macar a unor arme nucleare pentru ca RO sa fie luata in seama pe scena internationala / mijloc de descurajare etc

            In postarea de mai sus am subliniat cu subiect si predicat urmatoarele:
            ~~Poporul roman a devenit atit de dezbinat incat si ar vinde si fratele, automat ceea ce inseamna rezistenta va deveni un calvar pentru cei care se gandesc sa reziste
            ~~Va fi foarte greu sa ne recastigam increderea in cei de acelasi neam cu noi… Nu se stie niciodata, poate o astfel de invazie ne va uni mai mult decat 1000 mld €…

            ~~Am avut posibilitatea sa cumparam in 27 de ani armament si tehnica ultramoderna, sa aducem in tara ultimele tehnologii pentru fabricile noastre astfel incat sa devenim cu adevarat exportatori de securitate.
            In schimb am preferat sa ne batem joc de bani in fel si chip, sa ne invartim in jurul cozii (vezi politrucii nostri eterni).

            ~~Am amintit in postarea de mai sus 3 metode de a avea bani pentru modernizarea economiei, sistemului de aparare (nu doar armata in sine)

            –Controlul averilor si confiscarea averilor care nu se pot justifica >> de aici scoti LEJER MINIM 200 MILIARDE EURO! Inclusiv aia de la Monaco si din alte zari…
            –“Panselutze” prin asta intelegand nu doar eternele panselutze din orasele noastre, ci toate contractele cu statul luate la purificat si sunt sigur ca stii despre ce vorbesc >>MACAR 10-15 MILIARDE EURO SI TOT SCOTI!

            –Fonduri europene… nu sunt expert dar cum a facut Polonia puteam face si noi… De aici puteam scoate in 10 ani un plus de 20mld € de voie pe care puteam sa i reinvestim…
            As mai adauga una la cele 3…

            –Verificarea de catre o comisie formata din parlamentari europeni (sa nu aiba cetatenie romana) a tuturor privatizarilor din perioada 1990-2017. Sa vedem si noi care, ce si cum…cei vinovati sa fie urmariti in justitie si sa plateasca cu adevarat daunele. DE AICI PUTEAI SCOATE MACAR 100 MILIARDE EURO!

            TOTAL?

            Cu 100 miliarde € bagate in aparare cade Putin in depresie iar chinezii se muta pe Marte…Restul investiti in economie si tehnologii noi….Mai adaug ca ne creste credibilitatea pe plan international? La fel de bine putem fi model anticoruptie cu adevarat nu ce ingaima politrucii nostri zi de zi…

            ~~Tot in postarea de mai sus am amintit de credibilitatea RO pe scena internationala…
            –Ce credibilitate are un stat care isi scoate coruptii si hotzii pe usa din spate?
            –Ce credibilitate are un stat care devine impredictibil si suceste contractele de la un guvern la altul, schimba legi doar pentru a si avantaja clientela politica?
            –Pot continua pe tema credibilitatii mult si bine ….

          • Ilie says:

            Muahahaha – bre – nu avem noi spatii de depozitare de cat banet vorbiti voi. Acum serios – e literature SF sau istorie alternative?

          • dany says:

            @Ilie
            Ca vrei sau nu acesta este adevarul semnalat nu doar de mine…
            Daca statul roman nu face nici macar un pas in cele 4 directii amintite atunci cum poate cere cetatenilor sai sa si plateasca datoriile catre stat? Cumva cu “Eu sunt statul, ma doare la basca de voi , daca nu platiti va ia mama lu’ draqu!” SAU
            “NOI SUNTEM STATUL! Restul sunt powlimea!” …
            Ambele de mai sus tradeaza tocmai inclinarea catre democratiile originale de tip estic-siberian…
            In statele democratice fiscul il urmareste pe ala care a calcat pe bec prin neplata datoriilor pana in panzele albe inclusiv pe teritoriul altor state, averile care nu se pot justifica legal se confisca…
            Si 10 % daca am recupera din banii descrisi mai sus si tot am fi pe la nivelul polonezilor…intrebarea este : VREA CINEVA CU ADEVARAT? NU! In afara de declaratii sforaitoare nu suntem capabili de altceva…

          • Iulian says:

            Dany, ma refeream la rezistenta in munti iar dialogul a fost cu mai multa vreme in urma. 🙂

            Adica, mai exact, la partea de mai jos:

            -post apocalipsa ruseasca ce va sa vina o sa insemne 3-4 ciumpalaci idealisti (ca altfel nu prea pot sa le spun) calare prin munti si prin padurile patriei… astia trebe* sa marcheze momentu’ si ideile neamului de “rezistenta eroica”…

            -Rezistenta organizata… ei nah… sunt o gramada care de abia asteapta sa i dea in gat pe ceilalti ca sa incaseze banii de la cioloveci…Este de ajuns sa tragi un fir din ghem si cade totul…
            -Rezistenta in munti…. sa bei apa de izvor…frectie la picior de lemn la ce forte pot desfasura ciolovecii in cazul unei invazii si evolutia tehnologiei din acest secol…
            -Intre timp poporul o sa se adapteze cum s a adaptat in ’45 sau cu ocazia altor momente de genul acesta

            Poate te intrebi de ce zic treaba asta…
            1~ Astia te tradeaza si pentru 50 € dar pentru cateva miare puse pe capul tau…sunt destui politruci care una vorbesc cu tine si alta fac in spate…iar de tradari nici nu vreau sa imi amintesc…Tradeaza ei acum pe timp de pace dar pe timp de razboi…

            2~ La noi rezistenta nu prea mai are radacini… efectiv dupa venirea comunistilor si pervertirea mentalului romanesc , romanul numai la rezistenta nu se gandeste …Ori a devenit mai intelept ori a devenit mai prost, inca sunt in dubii asupra acestui aspect…

            3~ Matale nu observi ca natiunea asta romaneasca glorioasa/ cea mai si cea mai… este incremenita in timp?

          • dany says:

            @Iulian

            Toate alea sunt extrem de adevarate! Si nu este doar parerea mea…
            Daca privesti mai bine in jur sunt chiar mai multi decat crezi in jurul tau gata sa te vanda chiar si pentru 50 € in cont…
            De strigat striga multi pe toate canalele posibile si imposibile, in schimb sunt al draqului de putini aia care chiar vor sa faca ceva…
            Iar daca voia sa se faca ceva cu adevarat pentru tara asta, apoi nu ne invirteam in jurul cozii 27 de ani, nu ne imprastiam in cele 4 zari si cel mai important lucru nu acceptam in fruntea noastra politruci …

  6. sorin.vasile says:

    Pai primul lucru care ne intereseaza pe noi sunt capacitatile ASW doar rusi au 6 submarine in M Neagra,
    Deci este o optiune mai mult teoretica
    Ori si cum remarcati pretul comparativ cu ce oferea Damen, deci cam pe acolo bate

    • Ilie says:

      Mai lasa-ti cu alea 6 submarine in Marea Neagra. Ca pe langa alea mai au un crucisator, un distrugator, 4 fregate si vre-o 12 corvete/FAC-uri. Pe langa droaia aialalta de nave.
      Daca faci ASW te pocneste cu fregatele; daca te duci dupa navele de suprafata te pocnesc cu submarinele si bateriile de coasta; daca te duci cu bombardeaua dupa bateriile de coasta te da jos cu AA sau aviatia. Cum o dai nu e bine.
      Tragem cablu submarin si facem SOSUS.

  7. nikk says:

    vorbim vorbe.marina militara ptr. Romania in acest moment este un mare moft.doua fregate,chiar modernizate,nu conteaza intr-o confruntare cu cele doua puteri ,turcia si rusia,din MN.patru corvete asw sunt frectie la piciorul de lemn impotriva celor 6 improved kilo care nu trebuie sa se apropie prea mult de tarm ptr. a lansa din imersiune lacm-uri biryuza.asa-zisa ZEE nu prea are 200nm asa ca mare lucru nu prea este de aparat la mai mult de 100nm de tarm.ptr. asta sunt suficiente cateva baterii de coasta dotate cu rachete antinava gen harpoon sau nsm( care iti asigura protectia pana la 100 nm) si cu tunuri de 127 mm ptr. a apara zona litoralului.acestea combinate cu o aparare a-a moderna, 1-2 escadrile de f-16 si o brigada de infanterie marina sunt mega-suficiente ptr. a sta linistiti in zona dobrogei .dorim sa cheltuim miliarde ptr. a construi “tinte”(viitoare recifuri artificiale) de care nu avem nevoie.

    • Iulian says:

      Da nikk, am inteles.
      Din toate postarile tale am aflat ca rusii au rachete infailibile, aviatia viitorului si miine vor face primul zbor warp. 🙂
      Miine vind tot si ma duc in US. Boje moi, boje moi!

      • nikk says:

        ce spun eu si ce intelegi tu.odata cu ocuparea pen. crimeea MN a devenit un lac rusesc.singurii care mai emit pretentii sunt turcii.dar momentan sunt cam prieteni.in caz de conflict(total imposibil)orice incercare de iesire din apele teritoriale a unei nave romanesti,bulgaresti,ucrainene ar sfarsi cu pierderea ei.nu din cauza calitatii armamentului rusesc ci al cantitatii.cred ca in acest moment doar us navy este pregatita sa reziste unor atacuri la saturatie.deci,tinand cont ca marina comerciala nu mai avem iar ZEE are max.110nm nu prea avem nevoie de marina militara.si litoralul si bucata aia de ZEE pot fi aparate f. bine de baterii mobile de coasta.

  8. romanus says:

    bai,sa cumpere fabrice ministrul ala cap de stiuca LES-PRES si ala OZN DUSA-PAPUSA DE LA GALATI SI NU DOAR SA UMBLE CU HARTIA – AVEM 2 LA SUTA NU CHELTUIM NIMIC -SA MAI FRAIERIM PE AIA DIN NATO. SA FIE ANCHETATI SI JUDECATI IMPREUNA CU TARANUL ALA DE DRAGNEA SI COMUISTUL ALA DE TRADATOR GREC-TRADICEANU PTR CA LASA ROAMANIA FARA APARARE.

    • admin says:

      Ne costa ceva?

      • Iulian says:

        Intrebi daca ne costa ceva sa ii credem sau daca ne costa ceva ca fac taieri?

        • admin says:

          Sa-i credem, ca taierile de la ei cu siguranta nu ne costa pe noi.

          • Iulian says:

            Pai da, nu ne costa. Exact asta e ideea.

            Daca ei taie, inseamna ca nu mai achizitioneaza PAK-FA, Armata, Boomerang, S-400, S-500, Kalibr/Club ( salut, nikk 🙂 ), Kilo.

            Daca ei nu mai fac asemenea achizitii inseamna ca nici noi nu mai avem nevoie de F-16, corvete, fregate, Mistral, VLMICA, Aster, Patriot, TBT.

            Deci nu ne costa nimic. Hai cu banii la salarii, sa mearga tara, sa fie veselie, sa faca omul credit, sa plateasca pina la pensie un televizor LCD.

            Cheers! Sa bem pentru decizia sovietica, tocmai ne-a ajutat economia si angajatii la stat.

            • admin says:

              Nu cobi si nu le da idei.

              Pe de alta parte, bugetul lor s-a redus, nu s-a anulat cu totul. Si parca rusii sint ceva mai rezistenti la partea cu salariile asa ca s-ar putea sa vedem in continuare achizitii de fregate si tot restul. Mai putin dar tot va fi ceva, peste ceva-ul care exista si acum, care e deja mult peste orice isi imagineaza RoNavy ca va primi in visele cele mai bune. Nu o sa fac comparatia si cu ce o sa primeasca RoNavy in realitate ca n-are rost.

              Tu cumperi si Aster si Patriot? Bine, ia atunci si niste MEADS si Barak-8, daca tot sintem la happy hour.

          • Iulian says:

            Tu cumperi si Aster si Patriot? Bine, ia atunci si niste MEADS si Barak-8, daca tot sintem la happy hour.
            Cum, nu stiai?

            Fortele navale vor lua pe fregatele AA Aster. Apoi, din motive logistice, vor lua si pe bateriile de la tarm tot Aster.

            Fortele aeriene vor lua Patriot. Sa realizeze integrarea si interoperabilitatea cu Hawku’ actual, ca nu pupam noi upgrade al lui. Mai degraba mai cumparam niste baterii, ca sigur mai au si altii de vinzare.

            Fortele terestre, pentru a realiza integrarea cu Spike (nu-i asa, e pacat, le avem deja) vor lua Barak-8.

            Iar la FOS se va lua MEADS.

  9. Ares says:

    Offtopic
    Nu sttiu cat de reala este informatia, dar in urma cu doua saptamani, un angajat al Santirului Naval Tulcea, imi vorbea de un contract pentru realizarea de nave de croaziera, care o dea de lucru celor de aici, dar si de faptul ca se pregatesc si pentru nave militare. O alta problema de care se vorbeste … o lipsa a fortei de munca specializate.