La altii se poate, episodul 19

Spike-LR by ZM Mesko - Sursa: mesko.com.pl

Spike-LR by ZM Mesko – Sursa: mesko.com.pl

Polonia a comandat inca 1.000 de rachete Spike-LR, ce vor fi primite pana in 2020, dupa ce in 2003 a cumparat peste 2.600 de bucati.

Interesant e ca noul contract a fost semnat direct cu producatorul intern ZM Mesko si nu cu Rafael, de unde s-ar putea subintelege ca polonezii vor fabrica rachetele intr-un procent majoritar.

Pentru rachetele din contractul initial polonezii au fabricat incarcaturile explozive, motoarele racheta si alte cateva elemente mai putin inteligente (dpdv functional, a nu se face confuzie cu inteligenta inglobata in acele componente), israelienii furnizand electronica.

Evident ca transferul de tehnologie a costat peste pretul rachetelor off-the-shelf insa investitia incepe sa dea rezultate, polonezii alegandu-se cu a doua unitate de productie a Spike din Europa, contractele ulterioare urmand sa fie directionate spre ZM Mesko.

Prin comparatie, romanii au cumparat si ei aproape 2.000 de rachete Spike si atat, nefiind vorba de nici o tentativa de cooperare in productie.  Urmatoarele rachete vor veni deci tot din Israel, via Germania sau Polonia. Cand vor veni, e deja alta problema.

Both comments and pings are currently closed.

5 Responses to “La altii se poate, episodul 19”

  1. GeorgeGMT says:

    Anul acesta rachetele Spike romanesti au cam expirat, durata lor de exploatare fiind de 10 ani. Normal ar fi sa fie “resapate”, doar ca o astfel de operatie este cam scumpica.

    • admin says:

      Poate scapa doar cu ceva inspectii selective si cateva teste, dupa care li se prelungeste resursa din condei, pentru urmatorii 5-10 ani.
      Sint totusi cele mai noi rachete ale Ro si daca Spike necesita fonduri mari dupa 10 ani, cum o fi cazul celorlalte.

      • GeorgeGMT says:

        Apai tu cum crezi ca stau – in mod real – “celelalte”?!Spike au fost cumparate, daca nu ma insel, prin 2004 si au o durata de exploatare – depozitate in conditii controlate – de 10 ani. Am un document oficial al MApN cu duratele de folosire a diverselor tipuri de munitie…

        • admin says:

          Am si eu un document similar insa, daca nu ma insel, am vazut cu putin timp in urma cum trageau (in sensul de “carau”) de Fagoturi, care sint mult mai vechi decat Spike. Cumva au reusit sa le mentina in dotare, daca nu or fi doar de forma. Banuiesc ca au o rata mare de defecte.

  2. […] Surse: Tehnomil & Defense-update […]