Un fel de BUK

High Mobility SPYDER - Sursa: Rafael via Jane's

High Mobility SPYDER – Sursa: Rafael via Jane’s

Israelienii de la Rafael au prezentat la Singapore Air Show conceptul unui nou sistem antiaerian: High Mobility SPYDER (HMS), zice Jane’s.
Bazat evident pe SPYDER, HSM foloseste insa o platforma senilata articulata ce pare a fi ATTC (Bronco All Terrain Tracked Carrier) un vehicul construit in Singapore asemanator cu mult mai cunoscutul BvS 10 al suedezo-britanicilor de la Hägglunds.

O alta deosebire fata de actualul SPYDER ar fi adaugarea I-Derby ER care insa aproape sigur va fi disponibila si pe varianta pe roti. Aparitia I-Derby ER, cu raza de actiune de 30km lansata de la sol (si 100km pentru varianta aer-aer) este insa semnificativa prin faptul ca HMS se pozitioneaza mai bine in nisa sistemelor AA cu raza medie de actiune.

I-Derby ER langa Python 5 - Sursa: idrw.org

I-Derby ER langa Python 5 – Sursa: idrw.org

 

Interesant este faptul ca israelienii au anuntat ca prototipul a fost deja testat si asta ar putea indica existenta a cel putin un potential cumparator. Singapore, de exemplu, are deja in dotare varianta pe roti si ar fi cel mai probabil cumparator pentru HMS, ceea ce ar explica locul ales pentru dezvaluirea conceptului si platforma senilata aleasa.

Mai departe insa, israelienii par sa intre intr-un teritoriu nou, acela al sistemelor AA cu raza medie de actiune, de mare mobilitate, zona din piata ocupata aproape exclusiv pana acum de rusi. Separarea geopolitica ar duce la competitie directa intre cele doua sisteme doar prin anumite zone din Asia si, poate, America de Sud, in practica HMS fiind cam singurul sistem de acest tip disponibil in Vest.

Desi pana acum nu a prea existat entuziasm pentru un asemenea sistem din partea “Vestului”, mai ales pe fondul reducerii abrupte a efectivelor in special in zona blindatelor, se zice ca oferta isi face propria cerere.

 

Both comments and pings are currently closed.

2 Responses to “Un fel de BUK”

  1. Marius Z. says:

    Urmeaza Spyder pe sasiu de SA-6 🙂