Rusii nu se mai opresc

Lebedev PL-14 - Sursa: all4shooters.com

Lebedev PL-14 – Sursa: all4shooters.com

Daca sfarsitul Razboiului Rece i-a prins pe fostii sovietici dotati cu anacronicele Makaroave, acum rusii scot pistoale noi pe banda rulanta, avand mai multe modele puse la dispozitia “structurilor de forta”.

Intr-o ordine cronologica inversa, cel mai nou venit este un produs al concernului Kalashnikov, pistolul Lebedev PL-14, prezentat prima oara in 2015 si care a evoluat deja intr-o noua versiune, PL-15, prezentata anul acesta.

Cea mai interesanta, daca nu si inedita, caracteristica este forma crosei, imprumutata de la pistoalele de competitie si proiectata pentru a imbunatati ergonomia. Nu e inedita pentru ca aduce prea mult cu austriacul Steyr L-A1.

Steyr L-A1 - Sursa: steyrarms.com

Steyr L-A1 – Sursa: steyrarms.com

 

Oricum, rusii au evoluat mult la capitolul ergonomie de la TT-33. Ca mecanism, PL-14/15 foloseste sistemul clasic Browning cu recul scurt si inzavorare a tevii in fereastra de ejectie insa se pare ca pistolul functioneaza DAO “adevarat”, lucru destul de rar intalnit la acest moment. Prototipurile au corpul fabricat din aluminiu insa la intrarea in productia de serie se va trece la materiale plastice. PL-15 este propus pentru dotarea trupelor Ministerului Apararii si vine in calibrul clasic 9x19mm.

PL-15 trebuie sa faca fata concurentei unui alt produs al concernului Kalashnikov, MP-443 Grach, cunoscut si ca PYa (Pistolet Yarygina). Este un pistol care nu iese in evidenta prin nimic deosebit, utilizand acelasi sistem cu recul scurt folosit la mai toate pistoalele moderne si aceeasi munitie de 9x19mm. Tributar anilor ’90, PYa are corpul fabricat din otel, ceea ce afecteaza greutatea. Ca avantaj fata de PL-14/15, PYa a fost deja adoptat de Armata rusa in 2003 dar a intrat in dotare in cantitati relativ reduse.

PYa - Sursa: kalashnikov.com

PYa – Sursa: kalashnikov.com

 

Pentru dotarea FSB si a FSO (un fel de SPP rusesc cu un efectiv cam cat jumatate din cel al FT romane) deci a fortelor de Securitate, s-a dorit un inlocuitor al APS Stechkin. Puterea de penetrare a vestelor balistice a fost criteriul principal asa ca s-a optat pentru o munitie speciala, mai puternica decat 9mm Parabellum, si anume 9mm Gyurza (9x21mm). Pistolul ales este Serdyukov SPS, o constructie clasica, ce seamana ca principiu de functionare cu Walther P38 si Beretta 92.

 Serdyukov SPS - Sursa: guns.wikia.com

Serdyukov SPS – Sursa: guns.wikia.com

 

Un alt proiect rusesc, produs de Arsenal Firearms in Rusia si Italia, este Strike One/Strizh. La exterior arata ca un concurent pentru Glock, cu un corp fabricat din materiale polimerice (existand si optiunea unui aliaj de aluminiu) insa mecanismul este adevarata noutate, Strizh luand o cale diferita de cea clasica a sistemelor Browning sau Walther si utilizand sistemul Bergmann, foarte rar intalnit in ziua de azi. Avantajul e posibilitatea de plasare a tevii foarte jos, aproape de crosa, reducand timpul  de intoarcere a pistolului in pozitia de tragere, lucru demonstrat mai jos.

 

Desi a fost oferit Armatei ruse, se pare ca Strizh este mai degraba destinat pietei civile, impresiile initiale fiind foarte favorabile.

Dintr-un outsider pe piata pistoalelor moderne, asa cum a fost pana in anii 2000, Rusia tinde sa devina unul dintre cei mai importanti jucatori, intrand in competitie cu cei mai buni, adica germanii si austriecii.

 

Both comments and pings are currently closed.

13 Responses to “Rusii nu se mai opresc”

  1. gsg9 says:

    Are teava mai lunga decat la Glock17/Steyr L-A1 si arata ca un pistol de tir
    Mai au ceva pana la nivelul de finisare din Vest
    De oprit se opresc cand s’or termina banii 🙂

    • admin says:

      Glock 17L are teava mai lunga decat PL. Cat despre G17C, e vorba de o diferenta de cativa mm. Lebedev e in stadiul de prototip, probabil vor aparea si versiuni mai compacte, asa cum mai toti producatorii au.

      Tinand cont de unde au plecat, finisajul s-a imbunatatit enorm. Strike One e foarte similar ca finisare cu pistoalele mid-range vestice de acum.

      Pentru arme individuale, rusii vor gasi mereu un butoi de petrol in plus.

      • gsg9 says:

        Strike One e facut cu macaronarii, probabil au mai furgasit cu mafia niste utilaje de pe acolo si le’au dus la ei in taiga cu tot cu fabrica, ingineri si muncitori, ca ei au experientza la manevre d’astea 🙂 🙂

        In plus: “To dispel a few rumors, the gun is made and designed in Italy. All the guns marketed outside Russia and its satellites will be made in Italy, the company is multinational with facilities and shareholders in different countries.”

        https://www.thetruthaboutguns.com/2014/08/daniel-zimmerman/gun-review-arsenal-af-1/

        Foarte probabil pozele de marketing or fi tot la exemplarele italience

        Alea facute pe genunchi in muma rasha dracu stie cum or arata, probabil nu la fel de bine ca italiencele brunete cu mustatza, sprancene groase si par pe picioare 🙂

        Cand ultima galeata de petrol or da’o pe ultima sticla de vodka, ca mancare nu le prea trebe 🙂 , cred ca’si baga picioarele in noile pistoale, ca asa au facut si cu sutele de MiGuri, cu tancurile si cu flotele care au putrezit cand a cazut CCCPul 😉

        • admin says:

          Da dar pana atunci or sa inceapa sa le vanda si in Vest. Asta e marea scamatorie, rusii sa scoata bani din vanzare de armament in Vest, cu care sa se doteze ei. Cand era cu CCCP-ul nu vindeau mare lucru, d-asta a si cazut. N-avu cash, n-avu valuta…

          • gsg9 says:

            Pai daca “All the guns marketed outside Russia and its satellites will be made in Italy” nu crez ca se aleg cu mare scofala de valute foarte forte, doar macaronarii si capo di tuti capi ai lor se imbogatesc, ce se aleg muskalii probabel e designul in sine de care nea ala zice ca si ala e tot macaronez si ceva transfer de technologie, ca cred ca asta’i intereseaza cel mai mult

            • admin says:

              Pai nu e vorba doar de Strike One ci si de PL si celelalte. Eu vorbeam de armamentul usor in general, inclusiv de armele de asalt.

              Daca fac ceva care seamana cu modelul italian e inca bine. Crezi ca e usor sa treci de la otel la aluminiu sau polimeri/poliperi? Spune-o alora de la Cugir.

          • gsg9 says:

            Pai nu e pacat cu atatea combinate siderurgice daramate sa lasam otzelul ala sa se iroseasca…
            Otzelu e sanatos tata, daca nu mai ai cartuse ai dai un pat din ala peste ochi, cu plasticul nu faci mare scofala
            Traisca si infloreasca Modelul 2000: http://www.umcugir.ro/products.html

            Politzistii unineuronali si’au folosit la 100% unicul neuron si parca si’au comandat Glock, bine, ei sunt mai firavi asa si probabil greutatea aia le devia mersul stanga dreapta in functie de unde’l tzineau atarnat

          • gsg9 says:

            un neuron in plus se zvoneste a fost in tot departamentul lor de inzestrare condus de dracu stie cati chestori, dar nu se stie al cui, am auzit ca inca’l mai cauta pe individ, vor sa’l dea afara pe motiv de discriminare fatza de restul efectivelor, chestorii sunt OK 4 the moment ca pe aia nu’i banuie nimeni 🙂 🙂

            • admin says:

              Pai atunci sa puna niste chestori si pe la MApN ca vad ca le au cu achizitiile ceva mai bine decat titularii. Sa vina si cu neuronu, odata ce l-au gasit.

  2. mihais says:

    Diferenta e simpla.POlitia trebuie sa mimeze ca nu e militarizata.Prin urmare exista sindicat si ceva activism de jos in sus.Sindicatele,desigur,sunt un fel de opozitie controlata,dar uneori trebe si ele sa se prefaca ca asculta vocea membrilor.Cu pistoalele a fost pur si simplu prea multa presiune.La fel cu instructia tragerii,unde de bine de rau e regulament modern si adecvat realitatii.
    In politie la nivel de sef e aceasi durere in basca ca-n sistemele militarizate,altfel ar fi fost echipata tipla.Comunicatii slabe,masini proaste(masina de politie in general e versiune aparte fata de modelul de serie),veste balistice etc… sunt toate probleme.Dar lumea vorbeste.

    • Marius says:

      “Veste balistice”? Niste ROT uri nu vrea militia? “Veste balistice” n-au destule nici batalioanele de scorpioni,rechini,porumbei sau carabusi din Mapn.

      • mihais says:

        Daca e plin de prosti si jigodii,nu inseamna ca nu trebuie sau ca e o cheltuiala exagerata.
        Bine,de 15 ani de cand haladuim prin desert,de rusine macar puteau sa-i faca pe ai nostri sa arate ca militari de secol 21,nu ca pirati somalezi.Protectie balistica,optica pe arme,AVN,comunicatii,o uniforma din material decent si niste bocanci nu-s un cap de tara.